wiadra się oblałam(kto to wymyślił?!). Intensywnie, a miało być leniwie, ale miło było, szczególnie w towarzystwie. Dzisiaj placki smażę, znów dziwne, ale lubię takie. Jesienne trochę w smakach, ale dobre. A teraz kierunek szkoła, za szybko mi wakacje minęły.. ale, to nic, przecież niedługo będą kolejne ;)Szkoda tylko, że znów zaczął się poranny wyścig
More food, love and dreamsminut i doprawiamy według uznania. Na placek tortilla wykładamy gotową masę i posypujemy pokrojoną mozzarellą. Przykrywamy z wierzchu drugim plackiem. Tak skompletowaną potrawę obsmażamy na suchej patelni grillowej po parę minut z każdej strony. Aby w miarę szybko i łatwo obrócić nasze danie na patelni, przydatny będzie duży talerz. Smacznego PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy
cookplwystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy masło, jajko i cukier waniliowy. Całość siekamy, potem szybko wyrabiamy ciasto. Wkładamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie smarujemy foremki odrobiną margaryny. Używamy do tego pędzelka, to najwygodniejszy sposób. Wyciągamy z lodówki ciasto i rozwałkowujemy placek na grubość 2mm. Wykrawamy szklanką koła i wykładamy każdą foremkę. Na wierzch wykładamy wystudzoną(...)Mąkę, masło, olej i cukier rozcieramy na grudki i posypujemy babeczki. Pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 200st. Z podanych składników wychodzi około 25 babeczek. W wersji na szybko jabłka można zastąpić gotowym musem jabłkowym. Jeśli mają być bardzo słodkie posypujemy dodatkowo cukrem pudrem
Gotowanie moimi oczamiTo ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i do tego pyszne. Moja siostrzyczka robi je często z różnymi owocami. Wszystkie składniki wrzucić do miski i siekać
Kuchnia PokoleńWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Szybkie i smaczne roladki z tortilli z kurczakiem, warzywami i sosem szpinakowym. Idealnie sprawdzą się jako przekąska na domówkę, seans filmowy lub kolację. Na imprezach zawsze schodzą jako pierwsze. Dodatki możemy zmieniać pod siebie i dodawać to co lubimy Roladki z tortilli z kurczakiem i sosem szpinakowym(...)Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 30 Składniki -1 mała pierś z kurczaka (około 350 g) -marynata: szklanka maślanki, 2 łyżeczki curry, sól, pieprz, ostra papryka -4 placki tortilla, przepis znajdziecie tutaj -4 ogórki małosolne, mogą być również świeże -pół czerwonej papryki -serek śmietankowy do posmarowania placków -listki świeżej bazylii Sos szpinakowy: -1 szklanka świeżego szpinaku -1 opakowanie
Marta GotujeMąż koleżanki (ten sam, który podstępnie chciał mnie utopić) śmiał się nawet, że upuściłam C. krwi, żeby tort pomalować. No i zdjęcie też nie zachwyca, bo było robione na szybko tuż przed wyjściem... Ale tort postanowiłam pokazać mimo wszystko, bo wyszedł obłędnie pyszny, i w czasie konsumpcji przy stole zapadła całkowita cisza. Nawet mały Dominik zjadł pół kawałka(...)dodawać mąkę i maślankę, mieszając łyżką. Na końcu dodać majonez, połączyć. Sodę wymieszać z octem, wlać do ciasta, szybko wymieszać. Ciasto rozłożyć równomiernie do dwóch form wysmarowanych masłem. Piec w 180 st. C. przez 45 minut. Wystudzić, a następnie każdy placek przekroić na pół. Mus: Rabarbar i truskawki pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w garnku z cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś zapraszam Was na pyszne naleśniki z białym serem polane jagodowym sosem. Po prostu rozkosz na talerzu. I wiele uśmiechów na twarzy, bo jagodowy sos dodaje
Słodkie okruszkisama, bo to zbyt pracochłonna czynność. Takie kupne - mrożone jest nieopisaną wyręką. Arkusze filo (yufka) można kupić w przeróżnych rozmiarach, zależnie do czego mają być przeznaczone. Do tego placka potrzebne są bardzo duże arkusze ciasta, w które zawija się nadzienie ze szpinaku, fety i cebulki z czosnkiem i przyprawami. Można dorzucić oliwki. Dodaje się też czasem ziemniaki i warzywa(...)olej i roztrzepane jajka. Wyjmować z opakowania po jednym arkuszu ciasta (są tak cienkie,że szybko obsychaja i łamią się) i szybko smarować je mleczną mieszanką. Po posmarowaniu na całej powierzchni rozprowadzić cienko farsz. Pozostawić nieco mieszanki mleka do posmarowania surowego placka przed pieczeniem. Arkusz z nadzieńiem zwinąć a zwinięty delikatni ścisnąć dłońmi na całej długości
Sztuka gotowania w/g SamiryKolejne korzenne ciasto, które trafiło w moje ręce przed Świętami. Nic nie napiszę więcej, bo po prostu trzeba go spróbować! ;-) Placek korzenno - jabłkowy PLACEK
peggiwkuchniUwielbiam ciasta miodowe, ten aromat i smak jest niepowtarzalny. Typowy miodownik przygotowuję zwykle na święta i jest dość pracochłonny, gdyż trzeba placki zagniatać i oddzielnie wypiekać. Z jedzeniem również trzeba ze 2 dni zaczekać, aby był smaczny. Nie tak dawno było miodobranie i oczywiście odpowiedni zapas miodu w kuchni również został uzupełniony. Wykorzystując świeżutki miodek zrobiłam ciasto miodowe. Prezentowane(...)stopniach C, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Na czas pieczenia wpływa rodzaj foremki do pieczenia jak też i sam piekarnik. Jeśli ciasto pod koniec pieczenia staje się zbyt szybko bardzo ciemne, to przykryć je papierem do pieczenia. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie równe części i posmarować kremem. Wierzch polać lukrem
Kuchcik gotujeCzas wiosenny to czas na wypieki z rabarbarem, tym razem proponuję pyszny placek z rabarbarem i pianką z białek, ciasto nie zbyt słodkie z kwaskowatą nutką, idealne do herbaty lub kawy. Zapraszam do wypróbowania. składniki na okrągłą formę ciasta (22/ 23cm) 2 szklanki mąki 20 dag margaryny 3 żółtka 3 łyżki śmietany 18% 1/2 szklanki cukru(...)przepis Mąkę przesiewamy do miski siekamy z margaryną, dodajemy żółtka,cukier puder ,szczyptę soli i śmietanę .Szybko zagniatamy ciasto i schładzamy pół godziny w lodówce. Opłukany rabarbar osuszamy i kroimy w małe kawałki długości około 3 cm . Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy większej niż tortownica, tak żeby trochę ciasta zostało nam na wyłożenie boków tortownicy
Smakowite Daniarozpuści. Gotową pianę wykładamy delikatnie na śliwki. Wyciągamy mniejszą kulkę ciasta i z mniejszych kawałków z których robimy placki wykładamy na górę posypkę. Ciasto pieczemy przez ok. 35 minut w temp. 180*C Ciasto jest pyszne i szybko znika z talerzy. Polecam
W Moim Magicznym Domuzrobiłam dziewiąty krążek. Tortownicę włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam placek około 14 minut, aż się pięknie zarumienił. Placki wyjmowałam z tortownicy jeszcze gorące i przekładałam na tacę. Są bardzo kruche i trzeba to zrobić delikatnie i szybko. Potem jak wystygną bardzo łatwo się łamią. Czas na zrobienie kremu Cukier i mąkę wymieszałam z niewielką ilością mleka
Kuchnia u Krysitłuszczem, cukrem i przyprawą do pierników. Przestudź masę.Wszystkie pozostałe składniki sypkie wymieszaj. Dodaj do ostudzonej masy i zagnieć szybko ciasto. Oprósz wierzch mąką - odstaw do lodówki najlepiej najlepiej na kilka dni. Z rozwałkowanych na około 0,5cm placków wykrawaj choinki. Piecz pierniczki na wysmarowanych tłuszczem blaszkach ok.10 minut w temperaturze około 160oC. Dekoruj choinki polewą czekoladową, posyp
Gotuj Sam!pudrem aż zbieleje. Cały czas miksujemy i dodajemy stopniowo mleko w proszku, a następnie alkohol. Taką masą smarujemy jeden placek, przykrywamy drugim ( tym posypanym kokosem) lekko dociskamy i odstawiamy ( najlepiej na noc) do schłodzenia. Ciasto robi się naprawdę szybko, ciastka ułatwiają pracę, do tego najszybszy i niezawodny oraz smaczny krem. Nigdy mnie jeszcze nie zawiódł, zawsze stabilny, smaczny
Dieta moja pasja