Proste, szybkie i zdrowe danie bez mąki , bez białego cukru . Placuszki FIT z bananem i płatkami owsianymi, polane syropem klonowym. Dojrzałego banana mieszamy z jajem i
Moja Delicjaostatnio znalezieniem resztek gotowanej kaszy i ziemniaków, z których planowałam zrobić kluski śląskie lub kopytka, a w końcu wyszły szybkie i smaczne kotlety bezglutenowe. Do nich sałatka ogórkowa z chili i obiad gotowy :) Składniki (na ok. 6-7 kotletów): Placki ok. 2 łyżek gotowanej kaszy gryczanej (u mnie nieprażonej) ok. 4 ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków ok. 100 g serka
Weekendy w domu i ogrodziepotraw. Przepisy są napisane w sposób bardzo przystępny, a produkty ogólno dostępne. W wykonaniu są proste, takie na szybko, ale znajdziemy również kilka, które będą wymagały więcej czasu. Oto kilka propozycji: Chleb faszerowany pieczoną papryką i tuńczykiem - mniam :-) Placek na cieście francuskim z pomidorami cherry i serami :-) Sałatka z pieczonych buraków z malinami :-) Czy pieczony indyk :-) Oprócz zdjęć
kruche babeczkiSzybka w wykonaniu i ulubiona przystawka mojego lubego. Roladki idealnie nadadzą się również jako II śniadanie do pracy. Składniki 2 placki tortilli 150 g serka śmietanowego z ziołami albo ze szczypiorkiem (np turek) 1/2 pęczka koperku 200 g łososia wędzonego w plastrach (2 tacki) kilka liści kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej. Każdy z placków smarujemy cały dokładnie
Piekielna Kuchnia Patiindyjskich plackach przyszła pora na coś bardziej swojskiego.Postanowiłam przygotować cebularze. Jeśli je zrobicie nie zawiedziecie się. Są mięciutkie i bardzo szybko znikają. zaczyn : 10 g drożdży 1 łyżka cukru 0,5 szkl mąki 0,5 szkl mleka ciasto : zaczyn 3 szkl mąki 120 g kwaśniej śmietany 60 g oleju rzepakowego 1 jajko 0,25 szkl
Polska Zupastolnicę wsypać mąkę, dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, masło starte na tarce o grubych oczkach i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Blaszkę o wielkości 23x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować dwa placki. Jednym wyłożyć dno blaszki i ponakłuwać widelcem, a następnie wyłożyć starte jabłka i przykryć drugim plackiem, który również nakłuwamy
O kuchni z uczuciemkrem:1 l śmietany kremówki 3 łyżki cukru 3 Śmietan-Fix-yZ mąki, margaryny, kwaśnej śmietany i soli szybko zagnieść ciasto. Następnie owinąć je w folię i dobrze schłodzić w lodówce. Wyjąć, i podsypując mąką - rozwałkować, bardzo cienki placek, o grubości około 1 mm. Pokroić na paski o szerokości około 1,5 cm. Przygotować foremki do pieczenia rurek
Świat Ciastawiśnie bardzo dobrze pasują do lekko słodkiego ciasta i właśnie ich użyłam w tym przepisie.Ciasta krucho-drożdżowe są szybką alternatywą dla tradycyjnego ciasta drożdżowego. Nie wymagają wyrastania, w smaku przypominają jednak bardziej ciasto drożdżowe, a nie kruche.Mój placek upiekłam w formie o wymiarach 24x24cm, można zrobić go w nieco większej lub mniejszej formie, zmieni się wtedy grubość
Smakołyki Berenikimiski i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1h aż podwoi objętość. W tym czasie możemy sobie przygotować pyszny szybki sos pomidorowy do posmarowania blatów pizzy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4-6 części i z każdej formujemy płaski okrągły placek ( można lekko podsypać mąką , wówczas łatwiej się wałkuje) . Wałkuję od razu na papierze do pieczenia. Na rozwałkowane ciasto
Smaczne Zdroweodstawiamy w cepłe miejsce na ok.1h aż podwoi objętość i znacznie się napuszy. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść. Wyłożyć na podsypany mąką blat. Lekko rozpłaszczyć, przewrócić na drugą stronę i rozpłaszczyć dłońmi, podsypując delikatnie mąką na placek grubości ok.1,5cm (wymiarach ok.27x33cm).Na placku rozsypać maliny (u mnie mrożone, nie rozmrażałam ich). Zwinąć w rulon wzdłuż
Smaczne ZdroweWróciłam, trochę wypoczęłam, jak się ogarnę to zamieszczę kilka fotek. Szkoda, że to co dobre tak szybko mija :(. Tak dziś prosto, ale daaaawno nie było, nie pamiętam kiedy ostatnio jedliśmy. Takie z dodatkiem curry i oregano, żeby smak był ciekawszy :)) Miłego dzionka :)) Składniki: ziemniaki mąka jajko oregano curry Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Dodaję(...)nich mąkę, jajko i przyprawy. Mieszam. Na patelni rozgrzewam masło klarowne, drewnianą łyżka nakładam porcje masy i smażę placki
kruche babeczkiBardzo dobre muffinki, marchwi nie czuć wogóle. Natomiast dzięki marchewce są wilgotne i pyszne. Muffinki te można udekorować bitą śmietaną lub kremem z serka waniliowego. Ja
Kuchnia Pokoleńpasować będą do niemal każdego obiadu. Pewnie większość osób kojarzy placki ziemniaczane z dosyć kalorycznym daniem. I tak rzeczywiście jest jeśli są smażone na bardzo głębokim tłuszczu, a do masy dodajemy dużo mąki i jajka. Moja propozycja obeszła się bez jajek i tylko z odrobiną mąki. Jest szybko i prosto, bo dla mnie to obiad do zrobienia(...)sałatką lub innymi ulubionymi dodatkami aby stworzyć pełnowartościowy posiłek. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na placki to kliknijcie tutaj -> klik ! Fit Placki Ziemniaczane 2 porcje (4 placki, 1 porcja to ok. 130 kcal) Składniki: ziemniaki ok. 300-350g mleko roślinne lub zwykłe
rabarbarowoKto oglądał „Shreka” zapewne przypomni sobie ten tekst:„Znasz kogoś, jak mu powiesz: „ej, chodźmy na kremówki”, to on powie „nie, dzięki stary, nie lubię kremówek
mojewypiekiinietylkomoże się kojarzyć z niemieckim słowem 'kuchen' czyli po prostu placek. W Średniowieczu Quiche Lorraine pieczono w specjalnych, dużych i żeliwnych patelniach wylepionych najpierw ciastem chlebowym, a następnie zalewanych masą śmietanowo-jajeczną. Ze względu na dostępność składników była bardzo popularnym daniem wśród ubogiej ludności, jednak szybko zyskała fanów także wśród wyższych warstw społecznych, nawet wśród książąt
Przepysznik - BLW i nie tylkoChoć średnio przepadam za ziemniakami, babka ziemniaczana jest naprawdę pyszna! W smaku przypomina placki ziemniaczane. Jest bardzo treściwa. Jeśli pominiemy boczek, taka babka jest świetna jako dodatek do obiadowego mięsa. Ja polałam ją sosem koperkowo-czosnkowym. Nie jest szybka w przygotowaniu, ale raz na jakiś czas naprawdę warto. :-) Babka: 2 kg dużych, mączystych ziemniaków (unikamy młodych) 3 średniej(...)kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Na suchej patelni podsmażamy najpierw boczek. Ściągamy go z patelni i na wytopionym tłuszczu podsmażamy cebulę i kiełbasę. 2. Ziemniaki ścieramy jak na placki ziemniaczane. Odsączamy je z wody, nie mogą być jednak całkiem suche. Najlepiej odciskać je na drobnym sitku, dociskając dłońmi tak by trochę wody zostało. 3. Do startych ziemniaków dodajemy jajka
Szefowa kuchnipomidory 1 średnia cebula pół szklanki bulionu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 4 ziarnka ziela angielskiego 2-3 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego 2 liście laurowe sól pieprz do smaku Wykonanie: Placki: Ziemniaki, marchewkę trzemy na tarce (lub jak ja miksujemy w blenderze, ale nie na lejącą papkę, tylko tak by było widać strukturę warzyw). Cebulę kroimy w kostkę (opcjonalnie miksujemy(...)szklanki wlewamy kilka łyżek sosu, do tego dodajemy śmietany lub jogurtu naturalnego i mieszamy szybko by śmietana/jogurt się odpowiednio połączyły z sosem. Zawartość szklanki wlewamy ponownie do garnka i całość mieszamy. Dusimy jeszcze około 5 minut. Polewamy nasze placki według uznania. Można udekorować jeszcze dodatkowo kleksem ze śmietany i przyozdobić pietruszką lub koperkiem. U mnie niestety
Justa próbuje gotowaćsodą, cukrem oraz kawałkami masła, dodać miód, wbić jajko oraz żółtko, wlać rum oraz zimne mleko, zagnieść szybko jednolite ciasto, owinąć w folię spożywcza, schłodzić 20 minut w lodówce. Podzielić na dwie równe części. Ciasto rozwałkować na dwa placki lub wylepić dno jednakowych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c i upiec
Wanilia i Kardamonsolą. Dodać masło pokrojone w kostkę i posiekać je z mąką. Dodać żółtko i wodę i szybko wyrobić całość na gładkie ciasto. Uformowane w kulę owinąć folią i schłodzić w lodówce przez godzinę. Kruche ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej niż forma, wyłożyć nim dno i boki formy. Spód nakłuć widelcem i wstawić do schłodzenia
wyzwania kuchennesię nie zmarnuje”. Z ziemniaków, które zostaną po obiedzie można zrobić nie tylko kopytka czy placki, ale także kotleciki rybne. Ja dodałam tuńczyka, ale z powodzeniem sprawdzi się inna ryba, np. wędzona makrela. Kotleciki robi się szybko. Można je usmażyć lub upiec w piekarniku. 1,5 szklanki tłuczonych ziemniaków 1 puszka tuńczyka, odcedzonego 1 mała puszka
Kucharzycaskładniki się połączyły. Wylałam masę na arkusz papieru do pieczenia. Przykryłam ją drugim papierem i rozwałkowałam. Masa szybko tężeje, więc trzeba to robić szybciutko. Grubość sezamek zależy od Was. Jak masa trochę wystygła, odkleiłam z niej papier. Przełożyłam placek sezamowy na kratkę aby przestygł i stwardniał. Teraz już można kroić ją na dowolne kształty. Smacznego
potrawyregionalnepodwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i szybko zagniatamy ciasto (żeby pozbawić je nadmiernej ilości pęcherzyków powietrza). Następnie ciasto dzielimy na pół i każdą część kolejno wałkujemy na placek o grubości 0,5 cm i za pomocą radełka lub ostrego noża wycinamy prostokąty (o wym około 4x14
Rozpustne gotowanieDziś zapraszam Was na prosty, szybki i bardzo smaczny przepis z malinami w roli głównej. Ciasto malinowe jest idealnym słodkim akcentem do kawy lub herbaty. Taki placek zasmakuje chyba każdemu. Przygotowałam dziś to ciasto z dwóch powodów. Po pierwsze - moje kochane małe łasuchy (i ja) je wprost uwielbiają, a ja widząc dziś na targu wspaniałe, czerwone maliny
Słodkie okruszkiByły placki z cukinii, leczo oraz cukinia marynowana. Teraz przyszła pora na cukinię faszerowaną, którą ja i moje dzieciaki uwielbiamy. Prosty i szybki w przygotowaniu przepis dla zapracowanych i nie tylko. Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 1 opakowanie mięsa mielonego 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz szczypiorek
Bea(u)ty kitchendrugi dzień. Mąkę, sól i masło połączyć ze sobą siekając je nożem. Dodać jajka wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść kruche ciasto. Owinąć je folią i schować do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3 mm. Wycinać podłużne paski o szerokości około 1,5 cm każdy. Pojedynczymi paskami owijać natłuszczone
Świat Domowej Kuchnibabeczki Do mąki dodajemy 1/2 szklanki cukru pudru, żółtko i kostkę masła. Szybko zagniatamy ciasto i formujemy kulę, którą owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy na placek grubości około 1/2 cm, wylepiamy nim foremki, nakłuwamy widelcem i pieczemy 20-25 minut w temp 200 st.C
Smakowite DaniaLubię takie śniadania, powolne, ale jednocześnie szybkie i nie specjalnie czasochłonne. Gdy zobaczyłam ten przepis u Asi od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki, racuchy, a gdy mają dodatek owoców to smakują jeszcze bardziej. Przepis na te placki jogurtowe z truskawkami wykorzystywałam już wiele razy, ale zawsze brak czasu na sfotografowanie, ale wreszcie się
dom-agi.plSzybkie placuszki i do szkoły :) Dzisiaj dla odmiany idę na polski, będziemy mieć symulację matury ustnej. Brr... już się boję. Zdrowe placki gryczane kakaowe z awokado. Bez glutenu, bez nabiału - czyli wegańskie :) ~ P lacki gryczane kakaowe z awokado i cynamonem ~ Składniki: 60g zmielonej kaszy gryczanej niepalonej 1/2 dojrzałego awokado 1 łyżka kakao naturalnego 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki
Kuchenny Skrawek NiebaSposób wykonania: Mąkę przesiewamy przez sito i dodajemy do niej śmietanę, jajka, margarynę, proszek do pieczenia. Zagniatamy szybko ciasto a następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości ok. 5 mm, kroimy i kwadraty ( wielkość boków najlepiej 5 – 6 cm) Na każdy kwadrat nakładamy
Na słodko lub wytrawnieprzyprawy do piernika ½ szklanki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść szybko ciasto a następnie zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na placek o grubości około 2 – 3 mm a następnie wykrawać foremkami ciastka. Gotowe pierniki układać na wyłożonej papierem
Na słodko lub wytrawnie