mięs niż likiery, wódka czy gin. Alkohole na podstawie owoców bardzo dobrze pasują do marynowania drobiu, wieprzowiny czy wołowiny, podczas gdy wódka, gin czy tequila będą idealnie pasowały do szybkiego marynowania owoców morza, ryb i niektórych kawałków drobiu. Dodawanie soków owocowych do alkoholi w marynatach pomaga rozpraszać moc alkoholu i dodaje marynowanemu mięsu przyjemną naturalną słodycz jak również zapewnia dodatkową(...)smak ananasa wzmacnia dodatkowo smak Mai Tai i spowoduje, że będzie smakował on jeszcze lepiej. W czasie karnawału zachęcamy do przygotowania tych zaskakujących potraw z grilla: Marynowane szaszłyki z kurczaka z ginem i tonikiem składniki: 6-8 piersi z kurczaka pokrojonych w 1-1,5 cm kostkę marynata: 1 drobno posiekana cebula 1 szklanka wody 1 szklanka ginu ¼ szklanki Toniku
naRuszciepatelnię lub do woka pod koniec przygotowywania potrawy. Mięso (opcjonalnie) - ponieważ mój mąż nie uznaje wegetariańskich fast-foodów, do noodli dodaję zazwyczaj jakieś mięso. Może to być kurczak, wołowina, wieprzowina lub owoce morza. Warto zainwestować w dobry kawałek mięsa, np. polędwicę. Kroimy ją potem w cieniutkie plasterki na jeden kęs i wcale nie zużywamy jej dużo. Jeden 250g stek wystarczy(...)mrożone danie azjatyckie. Te pierwsze to po prostu zahibernowane, zdrowe warzywa. Natomiast mrożone dania mogą zawierać różne dziwne dodatki, które są nam do niczego nie potrzebne. Sosy Sos przygotowujemy szybko zanim jeszcze zaczniemy smażenie. Mieszamy wszystkie składniki w kubeczku, żeby potem tylko wlać całość na patelnię. Podane proporcje podaję dla dania dla 2 osób. Sos podstawowy 4 łyżki wody
W kuchni wieczorempatyczki do szaszłyków sos 3 papryczki chilli ( jedna z pestkami) 1 duży ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru 100 ml octu ryżowego 6 łyżek cukru sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w podłużne paski ( dość grube, tak by swobodnie można było je nabić na patyczek) Papryczkę chilli drobno posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Czosnek obrać(...)całość zacznie przybierać konsystencję gęstego syropu. Gotowy sos zdjąć z ognia i całkowicie wystudzić. Zamarynowane satay'e grillować po 2-3 minuty z każdej strony - mięso bardo szybko się grilluje z uwagi na swój wąski kształt. Gotowe szaszłyki podawać z pikantnym sosem słodko kwaśnym. Smacznego
DefinicjaSmakuWitajcie kochani. Kolejny dzień tygodnia praktycznie za nami, a skoro udało nam się przeżyć poniedziałek oznacza to, że lada moment do naszych drzwi zapuka weekend. Dzisiejszy
Symfonia SmakówDrodzy czytelnicy, w zeszłym miesiącu z przyjemnością podjęłam współpracę z firmą Teekanne - producentem herbat, który wprowadził na rynek nową serię herbat ziołowych Harmony for Body&
Słodkie okruszkidowód na to, że gdy coś zalega w szafie/lodówce można szybko i smacznie to przetworzyć np w kotleciki. Zamysł był zrobienia sałatki, ostatecznie wyszły oszukane kotleciki, które znikały z talerza szybciej niż samo ich smażenie. Kotleciki podałam ze świeżym szpinakiem, pomidorem i czerwoną cebulką oraz olejem ostropestowym . Nawet najzwyklejsza sałatka polana olejem smakuje wybornie. Olej ostropestowy(...)działaniem przeciwutleniającym . Kosmetyki z olejem z ostropestu zmniejszają zaczewienienia, rozjaśniają cerę i poprawiają zdolności regeneracyjne skóry. Zachęcam do spożywania Oleju ostropestowego . Składniki: 1szkl kaszy jaglanej 1 pierś z kurczaka 1 pomidor pęczek szczypiorku 1 mały jogurt naturalny 4 ząbki coznsku 1/2 ogórka szklarniowego 4 jajka 2 szkl mąki ziemniaczanej 2 szkl mąki pszennej sól, pieprz olej rzepakowy SemCo
Garnkowe fanaberiewina, masła i świeżo starego parmezanu. Dziś proste risotto z tym co akurat miałam pod ręką, czuli kurczakiem i marchewką. Risotto z kurczakiem Składniki: 600 g piersi z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1/2 papryczki chili 1 szklanka ryżu arborio ok. 2,5 szklanek bulionu ( przygotowanego na bazie domowej pasty bulionowej ) 1 łyżka masła(...)Jeśli uznamy, że ryż już jest wystarczająco miękki, powinien być al dente i zdecydowanie wilgotny, zdejmujemy go z ognia, dodajemy masło i parmezan, szybko mieszamy i od razu podajemy
Kulinarne przygody GatityKiedy siedzimy długie godziny w pracy, czy szkole, czas zdaję się płynąć niesamowicie wolno. Towarzyszy nam często przy tym okropny głód;-) Założę się, że u znacznej
Kuchnia Pełna Pasjibyła sobota wieczór i najprościej mi było wyciągnąć ją z zamrażalnika :) Zapewniam jednak, że mimo pójścia na łatwiznę mięso wyszło pierwsza klasa. Składniki (dla dwóch osób): 1/2 piersi z kurczaka 2 łyżeczki musztardy francuskiej kilka kropli sosu sojowego ciemnego kilka kropli oliwy szczypta szafranu dla koloru szczypta płatków chili dla pikanterii szczypta suszonej mięty dla kontrastu sól, pieprz Przygotowanie: Umytą(...)kilkukrotnie. Patelnię można posmarować olejem - wtedy mięso wychodzi jeszcze bardziej soczyste. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas tym razem z gotowanym ryżem i leczo produkcji Teściowej. Obiad pyszny, szybki, zdrowy i niekłopotliwy. Mięso z patelni grillowej wychodzi aromatyczne i soczyste. Nie jest to dokładnie to co pieczenie na węglu drzewnym, mimo to smakuje wyśmienicie i jest z pewnością zdrowsze
Kuchnia po mojemucharakteru! Sprawdzą się nie tylko jako obiad ( np. z ziemniaczkami i ulubioną surówką ) , ale też jako ” wkładka ” do bułki … czy mięso na kanapkę. SKŁADNIKI: - filet z kurczaka – 2 x 150g - pesto rosso Provitus – 80 g - mozzarella – 100 g - oliwa – 50 ml - sól , pieprz - bazylia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mięso oczyszczamy , delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy niewielką(...)ząbek - parmezan – 50 g Wszystkie składniki ( łącznie z oliwą , w której były suszone pomidory ) miksujemy do uzyskania niezbyt gładkiej , ale kremowej masy. A jeśli chcecie przyrządzić obiad szybko – polecam gotowe Pesto Rosso ( Provitus ) - smakuje równie rewelacyjnie
Ostra na Słodkosię :) Oprócz tych wszystkich znanych nazw była tam też jedna potrawa, której nigdy wcześniej nie jadłam. Casserole. Kiedy zamówiłam to danie już jakiś czas temu, po powrocie do domu szybko je wygooglowałam i dowiedziałam się, że casserole to raczej pewien typ potrawy (danie jednogarnkowe, zapiekane później w piekarniku lub po prostu zapiekanka), a nie konkretne danie. No i klops(...)przepis. Zapiekanka meksykańska 3 duże lub 4 mniejsze porcje Potrzebujemy: 700 g ziemniaków (ważone już po obraniu) 500 g mielonego mięsa - najlepiej wołowo-wieprzowego, ale na upartego i kurczak może być ;) 1 cebulę 1 puszkę kukurydzy 500 g pomidorów 3-4 ząbki czosnku 1 papryczkę piri-piri (ja użyłam takiej z zalewy) 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12-18% przyprawy
Ratunku obiadwłożyć do piekarnika. Można również oczywiście wykorzystać patelnię i naczynie żaroodporne do pieczenia. Solimy, posypujemy majerankiem. Mieszamy ze sobą przecier pomidorowy, miód, paprykę, pieprz i przyprawę korzenną. Polewamy tym kurczaki, układamy między nimi cząstki jabłek, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 180 – 200° na ok. godzinę. W czasie kiedy obiad robi się sam, my możemy zająć się ciastem. CIASTO(...)udaje!): jajka, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, żurawinę. Piec w 200° ok. 30 minut, aż będzie jasnozłote. Składniki polewy gotować ciągle mieszając przez 5 minut. Polewać natychmiast, bardzo szybko zastyga. DRUKUJ PRZEPISY Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ Smacznego :) Paula PS. Ten wpis jest częścią akcji
Patchworkowijany boczkiem". Jednak jako, iż jestem blogerką kulinarną, nie omieszkałam sobie coś zmienić. Zmiany zawarte w nawiasach, podaję przepis oryginalny. Kamis "KULINARNE INSPIRACJE" - KURCZAK ZE ŚLIWKĄ 4 filety kurczaka (ok 750g ) 16 śliwek suszonych 300g boczku wędzonego nieparzonego w cienkich plastrach (u mnie 200g szynki konserwowej w plastrach) 500g pieczarek (pominęłam) 375ml śmietanki UHT 30% (zastapiłam 18%) 700g ziemniaków(...)Przyznaję, że czuję mile zaskoczona. Zestaw przypraw i ziół został naprawdę dobrze skomponowany. Śliwki i śmietanka pasują. Całe danie syci i smakuje znakomicie. Jedno zastrzeżenie - jeśli ktoś potrzebuje czegoś szybkiego, nie nadaje się. Niestety, wymaga trochę więcej pracy i czasu, chociaż wcale nie jest skomplikowane. Z czystym sumieniem i sercem polecam wszystkim, którzy lubią mięsa w takiej wersji. Jestem bardzo
W kuchni Karmel-itkimakaron z indykiem, aromatycznymi suszonymi pomidorami i lekko przypieczonym bakłażanem. Przyprawimy to białym pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim, a indyk przyrządzimy na aromatycznej zalewie olejowej z suszonych pomidorów!. Będzie aromatycznie, szybko i niecodziennie. Szykujcie patelnie i grzejcie piekarnik! Dla 2 osób Czas przygotowania: 25-30minut Składniki: 250g-300g mięsa z uda indyczego (bez kości) Suszone pomidory w zalewie(...)części i również dodajemy. 3/ Na rozgrzaną patelnię wykładamy indyka z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim - smażymy ok 15 minut, czasem go przykrywając (Indyk potrzebuje więcej czasu od kurczaka by zmięknąć). 4/ W garnku z wodą z odrobiną oleju gotujemy makaron przez 9 minut a następnie odcedzamy. 5/ Gdy indyk już jest miękki przekładamy go wraz z pomidorami
Kuchnia PROzdrowotnasmalec - do smażenia Porcje mięsa (u mnie tym razem piersi kurze) rozbić tłuczkiem na desce z obydwu stron. Każdy kotlet dobrze przyprawić (sól, pieprz, ewentualnie przyprawa do mięs lub kurczaka dla dodania smaku). Przełożyć do wysokiej miski. Rozbełtać 3 całe jaja z 2 łyżkami zimnej wody (proporcje na 1kg mięsa). Niektórzy opcjonalnie używają tu wody gazowanej, mleka(...)tłuszcz z patelni, wymieszanie jej z mąką skutkuje mniejszym wchłanianiem tłuszczu. Nie trzeba już używać dodatkowego jajka do panierowania!!! Wystarczy masy jajecznej z moczenia kotletów. Obsmażyć dość szybko po obydwu stronach na dużym ogniu (mięso nie traci wtedy soczystości). Następnie dosmażać na wolnym ogniu. Pilnować czasu smażenia. Przesmażenie kotletów może zaskutkować w otrzymaniu twardej cholewy zamiast smacznego
Grunt to przepis!