deser, czy ciasto, czy tez porostu zjemy od tak, to i tak odruchowo wkładamy je do koszyka Jeśli nadal głowice się co truskawkowego zrobić to polecam pyszne babeczki czekoladowo-truskawkowe. Babeczka jest jasna, z niespodzianką w środku w postaci konfitury truskawkowej, krem jest czekoladowy a pyszne, soczyste truskawki na wierzchu idealnie przełamują smak całości. Pycha. Bardzo polecam. Są szybkie
Made By Mom And Sondeser, czy ciasto, czy tez porostu zjemy od tak, to i tak odruchowo wkładamy je do koszyka Jeśli nadal głowice się co truskawkowego zrobić to polecam pyszne babeczki czekoladowo-truskawkowe. Babeczka jest jasna, z niespodzianką w środku w postaci konfitury truskawkowej, krem jest czekoladowy a pyszne, soczyste truskawki na wierzchu idealnie przełamują smak całości. Pycha. Bardzo polecam. Są szybkie
Made By Mom And SonWitam was po krótkiej przerwie; ) Dzisiaj mam dla Was propozycję na szybkie i przepyszne kokosowe ciasteczka, nadziane kremem brzoskwiniowym. Ich bazą jest mąka kokosowa którą dostałam do wypróbowania od firmy OlVita . Z mąką kokosową miałam styczność po raz pierwszy. Jednak od razu przypadła mi do gustu. Nie tylko pięknie pachnie ale także wybornie smakuje (nawet na surowo(...)mogłam się oprzeć- musiałam spróbować). Mąka kokosowa może stanowić idealny dodatek do deserów, lodów czy też wypieków. Należy jednak pamiętać, że jest ona bardziej chłonna niż "klasyczne" mąki. Moi drodzy jak już zapewne zauważyliście rozpoczęłam współpracę z kolejną firmą. Tym razem postanowiła mi zaufać firma OlVita , której serdecznie dziękuję za zaufanie. Mam nadzieję, że nasza współpraca będzie się układać
Krakowskie smaki Aniprzepisów na ciasta, ciasteczka, tarty, ale również takich wymyślnych. Szczęściem jest, że znam język francuski :) i mogę dzięki temu szperać również na stronach francuskojęzycznych. Znalazłam sporo fajnych przepisów na desery właśnie na tych stronach, więc tłumacząc je na język polski będzie teraz pewnie więcej takich przepisów na blogu :) Tak więc dzisiaj jeden z przepisów ze strony francuskiej. Bardzo proste(...)biszkoptowe ciasteczka z jabłkami. Dlaczego ciasteczka nazwałam topniki? Takie skojarzenie, że jabłka pokrojone w cienkie paseczki zatapiają się w cieście jakby pływać nie umiały :) Bardzo prosty przepis, szybki i nie sposób go zepsuć :) Ciastka po upieczeniu się nie zapadają tak, jak potrafi to zrobić tradycyjny biszkopt. Byc może dlatego, że na środku jest jabłko. Składniki są wyliczone
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdeserów. Dziś zaprezentuję Wam tartaletki z jej dodatkiem. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu! Przepis na 12 szt. Składniki : 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru pół porcji sosu żurawinowego Kruche ciasto 100 g masła 80 g cukru 200 g mąki 2 jajka Sposób przygotowania: Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka i całość szybko
Słodkie PrzyjemnościŚwięta tuż, tuż ☺ Jeżeli jeszcze nie zabraliście się na robienie kolorowych ozdób na choinkę, polecam poniższy przepis na kruche ciasteczka z domieszką przyprawy piernikowej. Przystrojone, będą
Ania i Marcin gotująsucharki, które znam. Myślę jednak, że nie będzie to stanowić aż tak wielkiej różnicy. Można też spróbować wrzucić do zupy... Biscotti. Myślę, że pasowałyby idealnie. Zwykłe kruche ciasteczka za szybko rozmiękną i wyjdzie nam nieapetyczna breja. Oczywiście - wersji tej zupy są setki, podejrzewam, że każda pani domu robi ją po swojemu. Ja patrzyłam, jak przygotowywał(...)tutaj nadaje; mocno waniliowy. Dobrze schłodzona, najlepiej przez całą noc w lodówce, smakuje wyśmienicie w ciepły dzień. My jedliśmy ją w ramach obiadu/kolacji, ale świetnie też sprawdzi się jako deser. Więc jak? Dacie się skusić na duński przysmak...? Duńska zupa maślankowa Składniki: (na 6-8 porcji) 2 litry maślanki 12 żółtek 1 laska wanilii 120 g cukru dodatkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzewkawiarence.pl Przepisów na odporność jest mnóstwo. Każda pani farmaceutka ma na to swoją receptę. Ja jednak od tych aptecznych, wolę domowe i naturalne. Od kilku tygodni
W KawiarenceWiększość osób zachwyca się smakiem makaroników, jednocześnie bojąc się je zrobić bo są trudne. Już kiedyś robiłam z mamą tradycyjnie makaroniki i wyszły nam przepyszne. Niestety
Lili w kuchniCiastka milionera lub ciasto milionera to bardzo ale to bardzo słodki i przepyszny deser. Miłośnicy karmelu i czekolady na pewno będą zadowoleni. Składniki: na ciasto: 1 szklanka przesianej mąki pszennej 120 g zimnego masła 4-5 łyżek drobnego cukru(może być brązowy) masa karmelowa: 1 puszka mleka słodzonego 150 g cukru 150 g masła oraz 150 g mlecznej lub deserowej(...)czekolady Wykonanie: Blaszkę 23cm x 28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki na ciasto szybko zagnieść i wyłożyć na blaszkę. Piec w temp.180°C około 25 minut do lekkiego zrumienienia ciasta. Masło i cukier na masę karmelową podgrzewać w rondelku na wolnym ogniu często mieszając. Dodać mleko prosto z puszki i gotować na bardzo wolnym ogniu około
Pysznie & PięknieSzkoda tylko, że moi domownicy nie przepadają za makiem, co nie znaczy, ze tego przepisu nie wypróbuję J Pojawiły się również przepisy, które bardzo lubię, te proste i szybkie w przygotowaniu, np.: Ziemniaki Hasselback , czyli coś z niczego , jak również, Kapuśniak wegetariański . Przyznam, że bardzo chętnie wypróbuję Gołąbki bieszczadzkie z dodatkiem bryndzy . Tego przepisu do tej pory nie znałam. Wszystkim(...)przepisy. Mam nadzieje, że zainspirują nie jednego miłośnika dobrej kuchni do dań z ziemniaków. Pozdrawiam J Bezglutenowe brownie autor: kryzysowy kucharz | blog: Desery na depresję Makowe gnocchi w sosie waniliowo- rumowym autorka: jazzowesmaki | blog: Jazzowe Smaki Szpinakowe Kluski Śląskie z sosem grzybowym
Kulinarne przemysleniaDziś Kulinarne przygody Gatity zapraszają Was na rewelacyjne korzenne ciasto dyniowe z orzechami. Dlaczego warto je upiec ? Otóż powodów jest kilka 😊. Po pierwsze jest bardzo proste
Kulinarne przygody GatityNieskomplikowany przepis z wykorzystaniem słodkiego kruchego ciasta. Wypełniamy je po prostu osłodzoną pianą z białek jaj, na której układamy pocięty rabarbar. Pomysł prosty, ale bardzo smaczny
Kulinarna Pokusapamiętam dokładnie proporcji, ale wyglądają tak jak na zdjęciu poniżej. Marcepanowe ciasteczka maślane - czyli moje wariacje na bazie przepisu z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki i desery" Składniki na około 25 ciasteczek: 100 g bardzo zimnego masła 150 g mąki pszennej 50 g masy marcepanowej 2 czubate łyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego(...)Przygotowanie Masło pokroić w drobną kostkę i bardzo mocno schłodzić. Do zimnego masła dodać pozostałe składniki i rozdrobnić, aż do uzyskania ziarnistej konsystencji. Całość wysypać na stolnicę, szybko zagnieść i wyrobić w miarę jednolite ciasto, owinąć je w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Po wyjęciu z lodówki z ciasta formować kulki o średnicy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWyk op pozytywnej energii na cały dzień :) Tegoroczny weekend majowy wprost zachwyca pogodą. Koniecznie trzeba więc odkurzyć rowery i sezon rowerowy z przytupem rozpocząć! :) A żeby
Grunt to przepis!