całkiem osobny wpis. Mykonos i stolica Chora to miasteczko knajpami i restauracjami stojące. Znajdziemy tu zarówno oblegane ( i jak dla nas najlepsze ) knajpki z lokalnym jedzeniem „na szybko”, jak i drogie, ekskluzywne restauracje na romantyczną kolację, w których trzeba się liczyć z wydatkiem w setkach euro. Tą chyba najbardziej popularną jest KATRIN -restauracja, która łączy tradycyjne greckie(...)Cyklad. Kolejną popularną i zarazem bardzo instagramową restauracją jest KASTRO’S – miejsce, w którym można nie tylko przepysznie zjeść, ale również wypić świetną kawę i spałaszować przepyszny deser. A wszystko to z takim widokiem! Na kolację warto zaglądnąć ( jeśli uda się znaleźć wolny stolik, bo z tym może być problem do Niko’s Taverna lub Joanna
Ostra na SłodkoDzisiaj odświeżenie przepisu, który dawno temu pojawił się na blogu. Przepis co nieco uprościłam i nadałam deserowi więcej wdzięku umieszczając go w kieliszkach :) Składniki (na 3 duże kieliszki) : 3 łyżeczki żelatyny w proszku 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 250 ml pełnego mleka 80 g cukru owoce świeże lub mrożone(...)wody i odstawić na 5 minut. Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do zagotowania i szybko odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści. Mieszankę wlać do kieliszków (wlewałam do przechylonych kieliszk
cucinareDziś zapraszam Was na kolejną karnawałową słodkość. Takie serowo-jogurtowe pączki 3-minutowe są idealne na przyjęcia czy po prostu słodką „zachciewajkę”. Ciasto przygotujecie
Słodkie okruszkismaczne, że postanowiłam zrobić swoje. Nie wiem co dokładnie było w tamtych, ale na pewno płatki owsiane ;) Do tego przepisu najlepiej użyć płatków drobnych np. Kupiec. Ważne jest by szybko zwilgotniały i zaczęły się kleić. Przekąska jest bardzo zdrowa, świetnie nadaje się na drugie śniadanie lub na wycieczkę w góry. Kule mają sporo kalorii, ale i tak dużo mniej(...)Przygotowanie: Banany zmiksować na gładka masę orzechy i morele pokroić na mniejsze kawałki, dodać do bananów Do powstałej masy dodać płatki owsiane i dokładnie wymieszać, jeśli lubisz bardzo słodkie desery możesz dodać syropu Masę odstawić na około pól godziny, by płatki wchłonęły trochę wilgoci. Formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych Świetnie smakują też kule w polewie czekoladowej - trzeba rozpuścić
pyszne zdrowościcukrem pudrem. Jest wytwarzane na wzór francuskiego deseru złożonego z trzech warstw ciasta francuskiego przekładanego dżemem lub kremem. Kremówki są pysznym deserem w sam raz na podwieczorek lub spotkanie rodzinne. Wygląda i smakuje wyśmienicie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Print Kremówka papieska z Wadowic 5 from 1 vote Recipe by Przepis czytelnika Course: Deser Cuisine: Polska Difficulty: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie(...)mleka cukier waniliowy cukier puder (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności należy mąkę i masło posiekać na stolnicy, dodać wodę i ocet, dokładnie wymieszać i szybko wyrobić. Następnie ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i piec przez 30 min w temperaturze 170 stopni w osobnych foremkach. Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy budyniowej, czyli obie mąki przesiać przez
ProstePesto.plwegetariański odpowiednik), przelejemy do foremek, schłodzimy i żelki gotowe! Oto mój sprawdzony przepis na domowe żelki. Domowe desery zamiast słodyczy Podsumowując, uważam że pierwszym krokiem do skutecznego zniwelowania ilości słodyczy w diecie dzieci jest nauczenie ich jedzenia domowych deserów. Takie pyszne, małe co-nieco można przygotować wspólnie z dzieckiem lub – jeśli jest to dziecko w wieku szkolnym – wręcz(...)coś pysznego w kuchni. Z czasem możemy w tych deserach zmniejszać ilość cukru i wykonywać je w wersji bardziej dietetycznej. Cukier możemy zastępować jego zdrowszymi zamiennikami, np. stewią, ksylitolem czy erytrytolem . Szukasz prostych i zdrowych przepisów? Dobrze trafiłaś! Zapisz się do mojego newslettera, a będę Ci przesyłać najciekawsze przepisy na szybkie i pożywne dania. .sub_header *, .sub_header { color
Wiszniówkadżemów, które zazwyczaj wykorzystuję do ciast i deserów. Ja i mój R nie jemy słodkich śniadań ani obiadów, także nie potrzebuję dużej ilości słodkich przetworów. Pisałam ostatnio, że kupiłam śliwki, z części zrobiłam powidła, resztę odłożyłam, bo chciałam przygotować dżem z wytrawnym czerwonym winem. Dżem robi się bardzo szybko. Ja smażyłam śliwki na patelni. Zauważyłam, że lepiej jest zrobić
Zakątek rozkoszy kulinarnychupieczenie ciasta, więc tym razem postawiłam na coś szybkiego i prostego. Ucierane ciasto z owocami – u mnie borówki, bo nadal nie mam miejsca w zamrażalniku, by zrobić lody :)jest przepyszne. Puszysty i miękki spód, poprzetykany soczystymi owocami i słodka kruszonka. W sam raz do kawy czy po prostu na deser po obiedzie. Ciasto również wyśmienicie smakuje z mlekiem:) Ponieważ
Niebieski kubek z kawapokazać Wam ultraprosty i szybki przepis na zimny napój z jej użyciem. Ale najpierw kilka słów dla niezorientowanych. Czym dokładnie jest matcha? Najprościej mówiąc to japońska, sproszkowana herbata, którą zalewa się gorącą wodą. Ze względu na ciekawy kolor jest również często używana w różnego typu deserach, czekoladach, cukierkach czy nawet jak dodatek do latte. Matcha
Powiedz dietom nieradość syna, kiedy w lodówce zobaczył swój ulubiony deser i to w wersji XXL. Wierzch posypałam kakao i posypką wanilia i rum De Luxe z Lidla. Przygotowanie zajęło niecałą godzinę, potem musiałam dać czas na leżakowanie w lodówce, aby krem się ściął, a potem nie wiem kiedy i jak szybko zniknęło, w sumie się nie dziwię, bo było przepyszne
Blondynka GotujeCiasto bez pieczenia czy deser? Trudno powiedzieć, ale wiem, że jest pyszne. Taki mały torcik, który zrobiłam z okazji imienin mojego męża. Mała słodka niespodzianka, a taka wielka radość. Ciasto zjedzone, zostało tylko wspomnienie na zdjęciach i smak pozostał. Jak wiecie u mnie zawsze są szybkie i proste przepisy, a to jeden z nich. Składniki: 400 g ciastek herbatników
O kuchni z uczuciemochoty na ciasta i inne słodkości. Poniższy deser również nie został przeze mnie popełniony z wielkiej ochoty na słodkie, lecz przy okazji kolejnego już wyzwania blogerek. Głównie również dlatego, że po całonocnym imprezowaniu nie miałam ochoty na siedzenie i kombinowanie w kuchni. Mus czekoladowo-pomarańczowy jest bardzo szybki i banalnie prosty w przygotowaniu a składniki pewnie każdy
My simple kitchenbiałej czekolady. Te pyszne ciasteczka to wyszukany deser. . Składniki: 280g cukru pudru 200 g mielonych migdałów 5 białek 140 g cukru barwniki spożywcze Krem z białej czekolady: 250 g białej czekolady 400 ml śmietany kremówki 36 % Do miski wsypujemy cukier puder i zmielone migdały. Mieszamy składniki mikserem na szybkich obrotach 20-30 sekund, aż utworzy się jednolita mieszanka. Białka(...)minut. Ostrym nożem siekamy białą czekoladę, wsypujemy do miski żaroodpornej. Połowę śmietany doprowadzamy do wrzenia. Czekoladę polewamy gorącą śmietaną i pozostawiamy składniki na 1-2 minuty. Następnie szybko mieszamy drewnianą łyżką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Krem z białej czekolady pozostawiamy do schłodzenia, mieszając od czasu do czasu. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Pozostałą śmietanę ubijamy
Salonik smakówmakaronów i pomidorów ten właśnie deser najbardziej kojarzy się z Italią. Przyznam się, że to mój pierwszy raz. Owszem za czasów studenckich zdarzało mi się kupić gotowca w torebce ubić i przełożyć nim biszkopty, ale sama jakoś nigdy nie miałam okazji go zrobić i teraz tego bardzo żałuję, bo jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu, a taki samodzielnie
Cynamonowe szczęściePrzestudzone lekko paski biszkopta wyłożyć do tortownicy tak, by stanowiły brzeg deseru, nadmiar ciasta obciąć, by powstał szczelny okrąg. Następnie włożyć do środka okrągły biszkopt, który ma być podstawą deseru. Mus jogurtowo-limonkowy: 1,5 łyżki stołowej żelatyny w proszku; 75 ml wody; 300 g greckiego jogurtu; 50 g świeżo wyciśniętego soku z limonki; skórka starta(...)napęczniała. Jogurt, sok i startą skórkę z limonki, cukier i barwnik spożywczy wymieszać. Żelatynę podgrzać, by się rozpuściła, nie gotować!. Gorącą dodać do musu, cały czas miksując. Następnie szybko dodać ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać, wylać do przygotowanej tortownicy i wstawić do lodówki, by stężało. Miętowo-bazyliowa glazura: 1 opakowanie Tortove zeledr Oetker przywiezione ze Słowacji
In my kitchen