laurowych i maderze (winie) Fot. Sałatka z McDonald's ;) Fot. I deser - uwielbiane przeze mnie lody!!! Obok jedzenia, podziwiania przyrody, najprzyjemniejsze w naszym pobycie były bezcelowe, niespieszne spacery (nie)utartymi szlakami i poznawanie tego miejsca. Fot. Widok z restauracji w marinie, Funchal Niestety wszystko co dobre szybko się kończy, a w cudownym towarzystwie czas przelatuje przez palce! Ciężko było
Taste Of My DayDługo mnie nie było, ale teraz postaram się nadrobić nieobecność :) Dziś chciałam polecić pyszne roladki z tortilli z łososiem. Bardzo prosta i szybka do przygotowania
kuchnia doskiDziś na obiad polecam paprykarz z kurczaka. Klasyczne danie z kuchni węgierskiej. Kolorowe, smaczne, bardzo proste i szybkie do przygotowania. Robiłam go pierwszy raz i teraz
kuchnia doskiMój trzyletni synek poprosił mnie żebym zrobiła babeczki. Nie miałam zbyt wiele czasu, więc tutaj znalazłam te właśnie cytrynowe babeczki, które robi się bardzo
kuchnia doskiWarto mieć w kuchennej szafce samodzielnie przygotowany ekstrakt waniliowy. Zamiast sklepowej sztucznej waniliny (nie mającej nic wspólnego z prawdziwą wanilią) zachęcam do zrobienia prawdziwego ekstraktu waniliowego
Kuchcik gotujeUwielbiam szybkie i ciepłe kolacje. Są idealne, zwłaszcza w takie jesienne wieczory, gdy zmęczona po długim dniu siadam w końcu przy stole by coś zjeść. Tym razem postanowiłam połączyć moją ukochaną kaszę ze zdrowymi daktylami i odrobiną zbożowej kawy. Wyszła z tego wspaniała, smaczna i bardzo sycąca kolacja. Ale myślę, że taka zapiekana kawowa kasza manna z daktylami i kokosową posypką(...)sprawdzi się też równie dobrze jako śniadanie, a nawet deser. Spróbujcie. Składniki: 5 łyżek kaszy manny błyskawicznej 1 szklanka mleka 1 łyżeczka miodu 1 czubata łyżeczka kawy zbożowej (u mnie INKA) 4 suszone daktyle bez pestek 2 czubate łyżeczki wiórków kokosowych Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko z miodem. Następnie zmniejszamy gaz na minimalny i dodajemy 5 łyżek
Słodkie okruszkidanie wjechało na stół w formie deseru. Jak wiecie cukru u nas niewiele , ale czasem, ma się ochotę na coś do popołudniowej herbatki. Na długi weekend dopadło nas Wszystkich przeziębienie i zamiast korzystać z uroków zimy siedzimy w domu. To chyba z tego powodu zawędrowałam do kuchni i przygotowałam na szybko małą, jak dla mnie słodką przekąskę. Śnieg(...)szklanek przekładam warstwowo ananasa i jogurt, Na wierzch posypuję prażonymi pestkami migdałów, dyni, słonecznika i sezamu. Wy możecie użyć w tym celu swojej ulubionej granoli. Przed podaniem schłodziłam swój deser
Przysmaki Karolkiwkawiarence.pl Racuchy na drożdżach – stary przepis ze starego zeszytu mojej babci. Pulchniutkie, pachnące, najlepsze jeszcze gorące, prosto z patelni. Racuchy na drożdżach wspaniale smakują z
W KawiarencePrzy okazji produkcji urodzinowego torciku dla Męża upiekłam drugi biszkopt. Doskonale urozmaicił urodzinowe menu słodkościowe. Myślę, że i świąteczny stół może z powodzeniem wzbogacić. Oto pomysł na proste i szybkie ciasto z lekkim kremem. Składniki (na 2 wąskie blaszki): biszkopt (z 1/2 porcji) pieczony z dodatkiem kakao 200 ml śmietany 30% 100 gram serka mascarpone(...)dodatkiem startej gorzkiej czekolady). Kiedy wystygnie i zaczyna gęstnieć polewamy nią ciasto. Na koniec oprószamy skórką cytryny. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godzinki. Pyszny deser gotowy. Ciasto wbrew pozorom jest lekkie, a kompozycja smakowa: ciemny biszkopt, śmietana, cytryna i gorzka czekolada - niebo w gębie. Po obfitym, świątecznym śniadaniu wymarzony deser. Polecam
Kuchnia po mojemumetodą prób i błędów szukaliśmy przepisu na gofry, który będzie się zawsze sprawdzał. Poniższy został już wielokrotnie wypróbowany, gofry są chrupkie, lekko słodkie i znikają z talerza na tyle szybko, że był problem, by wykonać zdjęcia do tego posta ;) Gofry Składniki: 0,5 kg mąki 3 jajka 1 szklanka oleju 0,5 szklanki cukru cukier wanilinowy 0,5 litra(...)minuty Gofry można oczywiście łączyć z różnymi dodatkami, natomiast takie, jakie prezentuję na zdjęciach, są mniej kaloryczne, a tak samo pyszne i mogą być nie tylko formą deseru, ale zwykłej przekąski
Smakołyki Berenikichoć baklawa wyszła naprawdę smaczna, rozpadała się przy krojeniu i wyjmowaniu z formy. No i nie doczekała się zdjęć na bloga. Baklawa tak naprawdę jest dość prostym do zrobienia deserem, o ile korzystamy z gotowego ciasta filo (Turczynki oczywiście robią je same) i pamiętamy o kilku podstawowych zasadach. Po pierwsze - na baklawę potrzeba sporo arkuszy ciasta filo, u mnie(...)filo szybko wysycha, dlatego rozłożone arkusze należy zabezpieczyć papierem do pieczenia przykrytym wilgotną ściereczką. Gdy będziecie składać baklawę ułóżcie sobie wszystko w zasięgu ręki - blachę, garnuszek z roztopionym masłem i pędzelek, ciasto filo oraz nadzienie. Wtedy przygotowanie baklawy powinno pójść Wam sprawnie i bezproblemowo. *** Przepis na baklawę migdałowo-rabarbarową przygotowałam w ramach akcji wspólnego gotowania deserów z rabarbarem
Chilli Czosnek i OliwaOstatni przepis na ciasto jednogarnkowe pobił na blogu rekordy popularności. Postanowiłam więc, pokazać pierwowzór tego ciasta, czyli gniotka Przepis równie szybki, ale zamiast czekolady są
Kuchnia w bieguPyszny murzynek z migdałowym aromatem i smakiem piernika Kiedy masz ochotę na coś słodkiego to polecam Murzynka, ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu
Mój pomysł naprzechować zbyt długo, a te, które spadną z drzewa, bardzo szybko ciemnieją i psują się. Jest jednak sposób, aby choć w minimalnym stopniu zatrzymać ich smak i zapach na dłużej: możemy zrobić przetwory. W tym roku z papierówek zrobiłam pyszny, lekki mus idealny do ciast czy deserów. Pokusiłam się także o zrobienie całych papierówek w waniliowym syropie , które
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzy niedzieli prosty deser, który może być także drugim śniadaniem na nadchodzące gorące dni. Coś zbliżonego do tradycyjnego mussli, ale ze świeżymi owocami. Jest to kolejna moja wariacja na temat truskawek, którymi w tym roku nie mogę się najeść. Szybko, zdrowi i smacznie. Smacznego! Składniki: jogurt naturalny świeże truskawki miód ekspandowane ziarno - użyłam żyta Truskawki opłukać, osuszyć i usunąć
Codzienna kuchnia niecodzienna