który właśnie otrząsał się po II wojnie światowej. Rosła Amerykanka wkroczyła doń pewnym krokiem, bo choć czasami wspominała, że towarzyszył jej delikatny strach, na zewnątrz zachowywała pokerową twarz. Wrodzona otwartość szybko zjednywała jej przyjaciół i otwierała serca nieufnych Francuzów. Przyjęła postawę pokornego ucznia, ale tylko wobec tych, którzy jej zdaniem na to zasługiwali. Ceniła sobie towarzystwo ludzi, od których(...)potrawa to starannie zbadany, na kilka sposobów wypróbowany i specjalnie narażany na błędy (by ostrzec przed nimi czytelniczki) przepis, dodatkowo przetłumaczony na amerykańskie realia. Co innego robić kruche ciasto z mąki francuskiej, a co innego z mąki amerykańskiej. Julia Child jest tego świadoma. Jej profesjonalizm i wytrwałość aż przygniata. Oprócz Julii Child, równorzędnym bohaterem jest ukochana przez nią Francja
W kuchni wieczoremwróciliśmy raczej śpiący niż wypoczęci, ale co tam! Święta rządzą się swoimi prawami i kto by wtedy myślał o spaniu? ;) Na szczęście później był wspaniały weekend i wcale tak szybko nie trzeba było wracać na ziemię. Przed powrotem do pracy (na raptem dwa dni) zdążyliśmy jeszcze odpocząć i poleniuchować. A teraz? O, jak dobrze! Teraz znów wolne :D Dopiero(...)zimno. Czy może być coś lepszego w ten ostatni dzień roku?Drożdżowe babeczki z nadzieniem mięsno-pieczarkowymskładniki na 24 niewielkie babeczki(użyłam standardowej formy na 12 muffinów)Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować:500 g mąki pszennej200 ml mleka100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła min. 82%3 jajka50 g drożdży1 łyżeczkę cukru1/2 łyżeczki solidodatkowo 1 łyżkę masła do natłuszczenia formyDo nadzienia
Ratunku obiadOstatni dzień roku, a piec się chce! W wieczór sylwestrowy wszystko było przygotowane, czekało na gości, ręce jednak świerzbiły, aby zrobić coś łatwego i szybkiego, smacznego i jednocześnie cieszącego oko. Musiał być dodatkowy warunek spełniony - pewniak, który zawsze wychodzi...Zacząłem o dwudziestej, za pięć północ chlebek pojawił się na stole. Najfajniejsze było to, że goście współuczestniczyli w pieczeniu patrząc(...)dobrze rozetrzyj.W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, drożdże, cukier, sól, mleko w proszku. Dodaj następnie Tang Zong i mleko o temperaturze pokojowej, wymieszaj i wyrabiaj do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze.Podziel ciasto na dwie równe części o wadze 1/4 i 3/4 całości. Do mniejszej części dodaj pastę czekoladową oraz 13 g masła, następnie dobrze wyrabiaj do uzyskania elastycznego ciasta
Grahamka, weka i kajzerkaPrzeciez nawet sie nie przygotowywalam na ta okazje, bylam pewna, ze rabarbar to dopiero w polowie maja. W sumie z braku czasu na bardziej intensywne poszukiwania decyzja byla dosc szybka. Zapiekanka z rabarbaru i jablek. Przepis wypatrzylam kilka dni temu w ksiazce, ktora otrzymalam od Inspiracji Kulinarnych za zorganizowana przez Olge zabawe "Kuchnia Swiateczna i Noworoczna" Ksiazka szla(...)nich przygotowane owoce. Miekkie maslo i cukier puder utrzec na jednolita mase. Dodac make, proszek do pieczenia, cynamon oraz mleko wymieszane z jajkiem. Dokladnie utrzec na jednolita mase. Zalac ciastem owoce, posypac cukrem waniliowym i piec od 20 do 25 minut w piekarniku nagrzanym wczesniej do 200C°. Ciasto powinno nabrac zlocistego koloru. Smacznego! Moja uwaga : Zapiekanka jest dosc kwaskowa, dlatego
Przysmaki KarolkiJuż Karnawał! Jak ten czas szybko leci. Przyznam, że trochę za szybko, ale przynajmniej niedługo będą wakacje! Ha! Dobra, wiem, przesadziłam :) Lubicie Karnawał? Wieczorne spotkania z przyjaciółmi, tańce do rana itd. Ja lubiłam... teraz już nie mam na to czasu, ale coś z czego nie zrezygnowałam, to karnawałowe smakołyki, i nie mówię tu tylko o tych bardzo kalorycznych(...)smażeniacukier puder do posypaniaSposób przygotowania:Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy rozbełtane żółtka, szczyptę soli i miękkie masło. Zalewamy to wszystko piwem i ugniatamy, w razie potrzeby podsypując lekko mąką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto bijemy wałkiem, aby się napowietrzyło (dzięki temu faworki będą bardziej kruche) u mnie około 5 minut, ale można dłużej.Ciasto dzielimy na mniejsze
Słodkie PrzyjemnościJeśli zjedliście już wszystkie wielkanocne wypieki, ale nadal Wam mało, mam przepis idealny. Idealny także w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości. Tą babkę zrobicie w
kolorowotorcikowoKto z nas nie lubi ciasteczek? Chyba większość za nimi przepada, co jest rzeczą zrozumiałą. W sklepach coraz częściej możemy natknąć się na "zdrowe" ciasteczka
peanutbuttermonsterchorować?! Dlatego z moim ostatnim dniem w pracy ( musiałam zrezygnować w związku z powrotem na studia II st - pedagogika szkolna i pedagogika zdolności czeka na mnie od 2 października ) szybko poleciałam do sklepu, kupiłam to co się akurat u mnie w spiżarni skończyło ( a było tego sporo, bo ostatnio nie miałam czasu na zakupy ) i poleciałam do domu, żeby(...)miski wsypujemy płatki owsiane, wiórki, mąkę i proszek, mieszamy. W małym rondelku roztapiamy masło razem z miodem - nie gotujemy. Roztopione masło przelewamy do naszych suchych składników i mieszamy.Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozkładamy na blaszce, a następnie spłaszczamy, zachowując odstępy. Pieczemy w temperaturze 180`C około 8 - 10 minut. Studzimy na kratce. przechowujemy w szczelnie zamkniętym
Słodkie Przyjemności"No i co to za pogoda! Jak dalej będzie tak padać, to wszystkie owoce sezonowe znikną tak szybko jak się pojawiły. Mogłoby już przestać. Zima
Słodkie PrzyjemnościPierwsze tegoroczne ciasteczka, pyszne, kruchutkie, maślane i błyskawicznie znikające. Musiałam szybko robić zdjęcia bo jeszcze chwila i nic by nie zostało. Mojej najmłodszej Córci aż się oczy zaświeciły na widok makowych ciasteczek. Od zawsze lubiła wszystko co z makiem i tak jej zostało, przynajmniej na razie, gusta zmienne są więc nigdy nie wiadomo. Póki co radość miała ogromną. Bowiem(...)kawałki)- 2 żółtka- 110g mielonego ksylitolu (lub cukru pudru)- 4 łyżki suchego makuWszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i przy użyciu haka mieszamy do połączenia składników. Można również zagnieść ciasto energicznie dłońmi.Gładkie, jednolite ciasto dzielimy na pół, formujemy 2 kule, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy na kilka minut w lodówce lub zamrażarce. Ja nie chłodziłam zbyt długo
Smaczne ZdroweNajkrótsze dni w roku, szybko zapad zmrok. Za oknami śnieg, ujemna temperatura.. Zima, taka prawdziwa! Codziennie sypnie, przymrozi.. jest pięknie. Wielu narzeka. Bo za zimno, bo śnieg, bo błoto.. Bo trzeba odśnieżać, skrobać szyby w aucie, nosić grube rzeczy, ciągle sprzątać na korytarzu, bo ślisko i łatwo można nogę złamać. Ale zima jest piękna. Śnieżnobiały(...)akcji wkraczają przejrzałe banany. I kwaśna śmietana. Bałam się, co mi wyjdzie z tej całej kombinacji. Ponownie doznałam miłego zaskoczenia. BANANOWY SERNIK BEZ SERA. /autorski;/ blacha 23x33 cm ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżki kako 250g masła 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru Masło siekam z mąką, kakao i proszkiem. Dodaję resztę składników, zagniatam ciasto
W kuchni Karmel-itkiMąka ta ma fajny, kokosowy posmak, a do tego jest bogata w błonnik – warto wprowadzić ją na stałe do swojego menu! Świetnie nadaje się do naleśników , pankejków , ciast , ciasteczek i innych wypieków, ale uwaga: pobiera dużo więcej płynów niż mąka pszenna! Tym razem postawiłam na kakaową wersję naleśników, które po brzegi wypełniłam musem dyniowo-brzoskwiniowym ( z owoców z własnego(...)kakaem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodajemy jajko, olej kokosowy i napój owsiany / mleko – mieszamy. Smażymy 3 średniej wielkości naleśniki – uważamy, gdyż kakaowe naleśniki lubią szybko się przypalać! CAŁOŚĆ: Naleśniki nadziewamy przygotowanym musem! Zajadamy! Smacznego
Ostra na SłodkoSzybkie, proste, przesmaczne – mowa o ciasteczkach. Udało nam się wypróbować te z dodatkiem puree dyniowego. Zawierają dużo płatków owsianych ale i dużo groszków czekoladowych. Są mięciutkie, umiarkowanie słodkie, idealne przy filiżance kawy / herbaty w jesienne dni. Faworyt wśród ciasteczek. Polubicie je Wy, polubią i Wasze dzieci. Dla każdego coś dobrego. Składniki: 320 g mąki pszennej 125 g płatków owsianych(...)groszków polecam zostawić by włożyć w uformowane surowe ciasteczka. Odstawiamy na około 5-10 minut. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia formujemy za pomocą łyżki, gałki do lodów kulki ciasta (wielkość – około 2 łyżeczek na jedno ciasteczko). Wciskamy na wierzch ciasteczek pozostałe groszki czekoladowe. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piernika. Pieczemy około 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia
Made By Mom And Sonorzechów. W gruncie rzeczy można by ją potraktować jako samodzielny byt – co zdarza mi się czasami robić. Tu jednak zawartość słoika z wiśniami w zalewie (takimi jak do ciast) dzielimy w ten sposób, że w soku dusi się mięso, a owoce podajemy na zimno w sałatce. To w zasadzie bardzo proste do przygotowania danie. Kaczkę i przyprawy wkładamy do naczynia(...)smak i aromat. Możecie je przygotować samodzielnie – należy przez kilka minut prażyć je na suchej patelni na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Orzechy i cienkie łupinki je pokrywające szybko ściemnieją. Kawałki orzechów warto potem delikatnie potrzeć palcami, aby sprażone, suche łupinki odpadły. Wymaga to chwili wysiłku, ale efekt końcowy jest tego warty. Jest to zmodyfikowana wersja przepisu jaki
Kulinarna PokusaPodobne kluseczki już pojawiły się na blogu, na samym początku jego istnienia >klik!< Mimo, że zdjęcia kiepskie wtedy zamieściłam, to i tak
Codzienna kuchnia niecodziennaCheeseburger to tuż obok Hamburgera jedno z najpopularniejszych dań typu fast food będące niemal jego symbolem. Nie ma baru szybkiej obsługi w którego menu nie znaleźlibyśmy tej "potrawy". Mimo ogólnej jego dostępności w budkach i restauracjach fast food ten "domowy cheeseburger" z pewnością jest najzdrowszą formą w jakiej możemy go zjeść i uważam, że jest zdecydowanie najsmaczniejszy.Jeżeli zależy(...)mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru i ok. 3 łyżek mąki. Odstawiamy na 10 minut.Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (będzie ono miało dość "luźną" konsystencję dlatego warto je przygotować w food procesorze lub wyrobić hakami do ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość
Słodka Stronapłot... Ale kto by się na moim miejscu nie oparł...? Poprzednio poziomki w przyzwoitej ilości, czyli kiedy można nacieszyć się ich smakiem, a nie tylko tylko poczuć szybko ulatujące z języka muśnięcie poziomkowego smaku, jadłam na wakacjach we Włoszech. Gdy na straganie zobaczyłam ostatnie już pudełeczko, nie potrafiłam się oprzeć. Dostałam je w dodatku za pół ceny(...)tego, że miałam brzoskwinie do wykorzystania. Te śmieszne, płaskie, cudownie pachnące. Sporo zjedliśmy, reszta czekała na lepsze jutro. Nie chcąc, aby się zmarnowały, postanowiłam przygotować jakiś deser (na ciasto by nie wystarczyło). W domu akurat nie miałam kremówki, powstała więc mleczna galaretka o pysznym, karmelowym smaku. Nie jest tak delikatna ani kremowa jak panna cotta, ale i tak rozpływa się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOtwieram z niecierpliwością kopertę, zastanawiając się, co może skrywać. Jak to co? Nowiutka, świeżutka, jeszcze cieplutka książka wydawnictwa MUZA "Pysznie bez glutenu".Co do glutenu mam
W kuchni Karmel-itki