pół szklanki) -jajko -sól -tłuszcz do smażenia Farsz: -parówki -żółty ser Panierka: -jajko -bułka tarta Przygotowanie: Składniki ciasta mieszamy, najlepiej mikserem. Odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie wylewamy małe ilości ciasta na patelnie i smażymy z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Z podanych składników powinno wyjść 5 naleśników. Gdy już mamy naleśniki, nadziewamy je parówką i żółtym serem(...)jedzeniem. Najtrudniejszą częścią wykonania jest usmażenie naleśników i pierwszych kilka może się nie udać, potem jednak nabiera się wprawy i wszystko idzie sprawnie. Na zdjęciu bez panierki bo na szybko robiłem, w towarzystwie pomidorka. Koszt: dla podanych składników (5 naleśników co jest mega sycącą porcją, mało kto da rade tyle zjeść
Tanie przepisy studenckiebyło danych z jakiego...) postanowiłam go jak najszybciej wypróbować i to był strzał w dziesiątkę. Od tej pory już kilkakrotnie pojawiały się na naszym stole i zawsze tak samo szybko znikają. Ja użyłam do ich przygotowania rodzynek jumbo gold ( smakują jak landrynki ) ale mogą być każde inne. Polecam bardzo gorąco, bo pracy przy nich niewiele a efekt zadziwi wszystkich(...)ksylitolem i cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodać szczyptę soli, pokrojone na małe kawałki rodzynki i czekoladę, wystudzone ziarna słonecznika , płatki owsiane oraz mąki. Zagnieść ciasto. Masa będzie dość lepka i miękka. Formować z niej kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem. Spłaszczyć je , same niestety się nie rozleją, a cieńsze
Smaczne ZdroweProste, szybkie w przygotowaniu i mocno czekoladowe ciasteczka z dużymi kawałkami czekolady. Mimo swojej prostoty ciastka są bardzo smaczne i będą stanowić idealny dodatek co codziennej kawy, czy herbaty.Proste Czekoladowe Ciasteczka z Kawałkami Czekolady - Składniki: 170 g masła80 g cukru pudrucukier waniliowy100 g czekolady gorzkiej230 g mąkipół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakaook. 100 g czekolady gorzkiej Proste Czekoladowe Ciasteczka(...)cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wlewamy roztopioną czekoladę, mieszamy i wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Chwilę miksujemy do połączenia składników. Ciasto umieszczamy w lodówce na ok. 30 min (lub na ok. 10 min. do zamrażalki). Po tym czasie z ciasta formujemy niewielkie kulki o średnicy ok. 4 cm, następnie delikatnie
Słodka StronaCzy mówiłam Wam już, że kocham sernik! Od dzieciństwa uwielbiam się nim wręcz obżerać, a wszyscy w rodzinie wiedzą, że jak mam przyjechać w odwiedziny to
pink envelopeMyślę, ba, jestem nawet pewna, że każdy pragnie posiadać sekretny, a przy tym najlepiej prosty i szybki przepis na pyszny domowy wypiek, aby móc wyczarować wyjątkowe śniadanie. Proszę bardzo, a oto i on. Zrobienie tych cudownych bułeczek to kwestia jedynie 10 minut plus 20 pieczenia, co sprawia, że często je piekę, myślę, że przynajmniej 2 razy w tygodniu(...)wystygnięciu zmiksuj za pomocą blendera za gładką masę, którą możesz zamrozić. W ten sposób zawsze pod ręką masz doskonałą bazę i zastępnik tłuszczu do wszystkich wypieków: ciast, babeczek, bułeczek, chlebów, itd. W przypadku tych bułek dynię możesz także zastąpić oliwą. Jeżeli chodzi o mąkę, zostawiam Ci wolny wybór, ja wybieram pełnoziarnistą mąkę orkiszową. Składniki na 12 bułeczek: 400 g pełnoziarnistej
Roślinna - blog wegańskimocno czekoladową podróż :) Mają już 74 lata, a swoją twardą, chrupiącą skorupkę zawdzięczają żołnierzom, którzy podczas trudów wojny tęsknili za słodką czekoladą. Problem w tym, że zwykła czekolada szybko się topiła w wysokich temperaturach. Zaistniała więc potrzeba stworzenia swoistego pancerza dla rozpływającej się czekolady. Tak też powstał pierwszy M&M's. Ile ich powstało przez te wszystkie lata(...)łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli, 1 jajko, 4 łyżki cukru. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy wystygnie dodajemy mąkę i resztę składników. Okrągłe kleksy ciasta wylewamy za pomocą łyżki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym ciasteczku układamy M&M's. W piekarniku pieczemy tylko 12 minut. Dodatkowo po upieczeniu możemy udekorować rozpuszczona
Mój Smak na Życiejuż naprawdę niewiele czasu więc tym razem mam przepis na " szybkie pierniczki" nie potrzebują czasu na zmiękczenie ani czasu chłodzenia w lodówce. Zagniatamy, rozwałkujemy, wycinamy i pieczemy gotowe:) Szybko łatwo przyjemnie :) a ile radości przy tym mają małe szkraby zresztą ja też. W tym roku postawiliśmy na nieco inny kształt pierniczka."Pierniczki czorty" Mina zdobiącego dziecka pierniczki(...)cukru pudru zrobiłam buźki i przykleiłam na nie noski i oczka, użyłam też barwików w żelu do cukru pudru SPOSÓB WYKONANIA:- wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki. - Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać
Basia w kuchnizwykłej mąki, jednak to nie jest to samo. Jeśli nie macie możliwości zakupienia jej, polecam przygotować owoce morza w zwykłej, ale równie pysznej panierce ( TUTAJ znajdziecie przepis na szybkie krewetki w panierce) Składniki (dla 4 osób): 2 szkl. mrożonych owoców morza 100g mąki tempura (do kupienia w dziale "kuchnie świata") 100ml lodowatej wody 1 jajko mąka do obtaczania(...)ruchy, grudki nawet są wskazane. Wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania oleju. 3. W małym garnku rozgrzewamy porządnie olej. Owoce morza obtaczamy w mące, strzepujemy nadmiar, maczamy w cieście tempura i wrzucamy na gorący olej. Smażymy po 3-4 minuty niewielkimi partiami, żeby olej zbytnio nie stracił temperatury. Odsączamy na ręczniku papierowym i od razu podajemy z makaronem sojowym
Tajskie smakiJeśli jem mięso to zazwyczaj jest to kurczak, delikatny w smaku, szybki w przygotowaniu. Dzisiejsze pomysły to dowód na to, że kurczak nie musi być nudny, można przygotować dania z kaszą, makaronem czy młodymi ziemniakami, a nawet wykorzystać pozostałe mięso z niedzielnego pieczenia. 10 pomysłów na kurczaka, a wśród nich mój ulubiony przepis na pierożki z kurczakiem, cukinią(...)pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem
Moja smaczna kuchniazapomnienie :) to niesamowicie fajne uczucie :) Postanowiłam zatem jak najszybciej upiec i pokazać Wam ten chleb. Mam nadzieję, że polubicie go tak, jak Sabina :) Jest prosty i wbrew pozorom szybki. Od tego chleba zaczęła się moja przygoda z własnym pieczywem, a byłam wtedy kompletnie "zielona" w tej dziedzinie. Nigdy jednak nie zdarzyło mi się, żeby nie wyszedł. Obyło się(...)łyżki mąki i wymieszać. Odstawić na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.Po około 10 minutach wlać resztę ciepłego mleka, dodać sól, mąkę i oliwę. Zagnieść ciasto, które powinno być dość miękkie. Przykryć czystą ściereczką o odstawić do wyrośnięcia - powinno mniej więcej dwukrotnie zwiększyć objętość.Wyrośnięte ciasto zbić, aby pozbyć się nadmiaru powstałego podczas wyrastania gazu
Codzienna kuchnia niecodziennawykorzystuję to na maksa. Daję jej na wszelkie możliwe sposoby, które przychodzą mi do głowy. Uwielbiamy w domu ciasteczka owsiane więc i tam czereśnie wylądowały :) Robi się je bardzo szybko i można je zjadać tyle ile się da :)) Z czereśniami trzeba się spieszyć, aby szpaki nie były pierwsze:)SKŁADNIKI : na około 30-35 sztuk200 g miękkiego masła3/4 szklanki cukru(...)całe jajko i dalej miksować- do tak przygotowanej masy wsypać resztę składników i wszytko razem zmiksować- dodać czereśnie i wymieszać łyżką drewnianą - blachę wyłożyć papierem do pieczenia.- z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką- układać na blaszce z sporych odstępach.- piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego
Basia w kuchniKrem o smaku banana świetnie komponuje się z czekoladowym ciastem biszkoptowym, czy to w przekładanym, czy w roladzie.Do zrobienia kremu potrzebujesz- 1/2 litra mleka- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 2 łyżki mąki pszennej- 1/2 szklanki cukru- 200 g masła- 2 cukry waniliowe- żółtko jajka- 3 dojrzałe banany i odrobinę soku z cytryny.Do miseczki wlej pół szklanki zimnego mleka i dodaj(...)minuty). Gotowy budyń przykryj i wystudź.Gdy masa jest już zimnaUtrzyj masło na biały kolor. Podczas ucierania stopniowo, po łyżce dodawaj zimny budyń.Miksuj na szybkich obrotach.Trzy banany obierz i zblenduj na jednolitą masę, dodaj odrobinę cytryny, aby nie szczerniał. Dodaj do budyniu z masłem.Wymieszaj.Wyłóż na biszkopt dowolnie, jak lubisz.Ja zrobiłam cienki biszkopt, podzieliłam na 3 części
Pasje Jolkiłatwo i przyjemnie. Zjada się je zwykle gorące, ale (!) poświęciłyśmy się i przetestowałyśmy - odżyłyśmy jedną i... nawet po 2 dniach nie przypomina wcale kamienia! :) O dziwo, nie czerstwieje bardzo szybko, i ani jej smak, ani - nazwijmy to - konsystencja, nie ulega zmianom. Do tego jeszcze ten nieziemski zapach w domu... Od razu jest jakby bardziej... rodzinnie i przyjemnie(...)ciepłym miejscu.Pozostałe mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło, dodajemy sól, gdy rozczyn podrośnie wlewamy do niego resztę mleka z masłem, 2 żółtka i dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Jak podwoi swoją objętość - znów wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ponownie wyrośnie urywamy po kawałku i formujemy bułeczki, turlając je w dłoniach. Dłonie możemy obsypać
Wypisz WymalujWprawdzie za oknami nadal jesienna aura, ale zima zbliża się już wielkimi krokami. A jak zima to i pierniki :) Dzisiaj propozycja na pyszne muffinki piernikowe. Bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Mają klasyczny piernikowy posmak, a całość dopełniają bakalie w środku. Przepis, niestety nie nasz autorski, pochodzi ze strony kotlet.tv Czas: ok. 30 minut ( w tym 20 minut pieczenia(...)pieczenia. Mieszamy łyżką. Dodajemy mleko, jajka, miód oraz roztopione masło. Ponownie mieszamy składniki dorzucając bakalie. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni. Układamy foremki do muffinek (najlepiej podwójnie) i wykładamy ciasto (nam wyszło mniej więcej 2 łyżki ciasta na jedną papilotke). Babeczki urosną podczas pieczenia, dlatego proponujemy wykładać ciasto mniej więcej do 2/3 wysokości papierków. Pieczemy około 20-25 minut do suchego
Kolizje Smakówteż wolne); otwieram oczy o porze na tyle wczesnej, że C. jeszcze smacznie chrapie, ale na tyle późnej, że rosa w ogrodzie (póki co - również wyśnionym) już zdążyła wyparować. Szybka wizyta w łazience, poświęcona na umycie zębów i opatulenie się szlafrokiem. Schodzę na dół moimi wymarzonymi schodami, prosto do kuchni. Mielę kawę w moim czerwonym młynku (najchętniej(...)wszystkie marzenia się spełnią, kiedyś taki właśnie poranek przeżyję, z kawą nawet - w końcu zasady są po to, żeby je łamać, prawda...? Dla tych, co kawę pijają tylko do ciasta, mam ciasto. Na które w zasadzie może być już za późno, choć, jeśli lubicie zachowywać skarby lata, powinno się udać. Delikatny sernik na zimno, pełen truskawek, użytych do dekoracji
Pożeraczka, czyli raz adobrzeblaszki, wyłożonej pergaminem. Pieczemy w temperaturze 180°C około 40 minut. Po upływie czasu, wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim piernika na około 5 minut, po czym wyjmujemy. Upieczone ciasto studzimy, a następnie kroimy. Na początek najlepiej pokroić na 3-4 grubsze części, które później podzielimy na mniejsze. Każdą część przekrawamy poziomo, smarujemy marmoladą i łączymy. Następnie kroimy(...)czekoladą, przy pomocy łyżeczki, a następnie kładziemy na papier pergamin i pozostawiamy do ostygnięcia. Tak przyrządzone pierniczki, możemy przechowywać do dwóch tygodni w lodówce. U mnie znikają dość szybko, a ilość jest duża :) * potrzebna ilość czekolady zależy od wielkości ciasteczek. Im większe, tym mniej czekolady będzie nam potrzebne. Ja osobiście wolę mniejsze pierniczki, gdyż są podzielniejsze
Smakowy RajCiasteczka w przysłowiowe 5 minut. Bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu. Podzielne i zaskakująco smaczne. Przepis na nie długo zalegał w domowym zeszycie. Aż w końcu nadszedł czas by je zrobić i przekonać się czy są naprawdę tak smaczne za jakie uchodzą. Nie zawiodłam się. Mają w sobie to coś, co nie pozwala poprzestać na jednym. Frajda przy wycinaniu ciasteczek(...)kakao i wsypujemy do masy maślanej. Na koniec dodajemy olejek rumowy i ucieramy do połączenia się składników. Formę prostokątną 36 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy około 40 min., do tzw. suchego patyczka. Ciepłe ciasto smarujemy lukrem i wykrawamy szklanką półksiężyce. Lukier: 150-200 g cukru pudru 1 łyżka spirytusu 2 łyżki ciepłej wody
Made By Mom And Son