niedzielę. Tak się właśnie ładnie nazywa. Miód, rodzynki... Musiało wyjść dobrze. Ruszyłam więc pełna zapału do kuchni. I muszę powiedzieć, że poszło jak z płatka - robi się go szybko, a efekt jest naprawdę wspaniały. Chleb jest mięciutki, cudownie pachnie miodem. Dość słodki - do dżemu w sam raz. Ale mi na przykład z żółtym serem też bardzo smakował. A nawet(...)minut do wyrośnięcia.Rodzynki zalać wrzątkiem.Po tym czasie do zaczynu dodać resztę mleka i miodu, przesiane mąki, sól i jajko. Zagnieść ciasto.Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta, wyrobić.Na końcu dodać dobrze odsączone rodzynki, delikatnie wmieszać do ciasta.Odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie z ciasta uformować bochenek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj coś zdrowego, pysznego i coś co się szybko robi. Zapewne jest wiele osób co lubi sobie coś przekąsić a zwłaszcza wieczorem , godziny już lepiej nie podawać :) Jest to super alternatywa dla niezdrowych chipsów na imprezkę. Piszę o razowych krakersach, chlebkach. Z mąki razowej pełnoziarnistej, sezamu, zarodników pszennych, słonecznika i nie była bym sobą gdybym nie posypała krakersy(...)składniki suche i wymieszać (jeżeli używamy np. pestek dyni możemy ją bardziej rozdrobić)- w osobnej miseczce połączyć letnią wodę, olej, miód- połączyć ze sobą wszystkie składniki i wyrobić jednolite ciasto- zawinąć cisto w folię spożywczą i odstawić na ok 20 minut- rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni- gotowe ciasto dzielimy na części 3-4- natłuszczamy olejem blat stołu lub stolnicy
Basia w kuchniczas szybko leci. Niedawno byly Swieta, a tu juz zagoscil maj. Jak dla mnie to najcudowniejszy miesiac w roku. Czekam na niego z utesknieniem i juz teraz zaluje, ze kulinarnie i blogowo w tym sezonie bedzie to dla mnie bardzo ubogi okres. Miniona majowka niestety uplynela mi zupelnie inaczej niz sie spodziewalam, a mianowicie cala nasza rodzine zmogly(...)Wiem, ze bardzo podobne tarty przygotowalam 2 lata temu klik , ale kazda modyfikacja przepisu zasluguje na uwage. Tak wiec dzis pyszna quiche ze szparagami i parmezanem. skladniki: przepis na ciasto masa: 300g zielonych szparagow 20g masla 4 szalotki 150ml mleka 4 jajka 100g parmezanu w platkach sol, pieprz do smaku Na rozgrzanym masle podsmazamy pokrojona w plasterki szalotke. Szparagi
Przysmaki Karolkidniami nęci okrutnie... Wczoraj zrobiliśmy dzieciakom niespodziankę i pojechaliśmy do kina na "Dobrego dinozaura" a tam na Pl.Wilsona bożonarodzeniowe budki... idą święta i niebawem zacznę słuchać "Last Christmas" :) Tymczasem szybka propozycja wcale nie świąteczna. Obiad, kolacja a dla chętnych śniadanie, placuszki, których bazą jest serek wiejski, pomidory, pieczarki a smaku dodaje parmezan. Przepis z "Superfood na co dzień" Jamiego(...)średnie pieczarki 15 g parmezanu garść rukoli sok z cytryny W misce mieszamy mąkę z proszkiem, ubijamy z jajkiem i serkiem. Drobno kroimy pieczarki i pomidora i dorzucamy do ciasta. Solimy i pieprzymy. Na patelni z nieprzywierająca powłoką, na średnim ogniu, smażymy 6 placuszków (nakładamy 6 czubatych łyżek masy). Gdy placuszki się zrumienią przewracamy je na drugą stronę i rozpłaszczamy
Dzieje kuchennej WiewióryZazwyczaj weekend zaczyna mi się w czwartek wieczorem, bo w piątki nie muszę pojawiać się w firmie. Dziś był jednak wyjątek, czego nie przewidziałam w sobotę
Weekendy w domu i ogrodzieChleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami...Prosty i szybki - bez konieczności przygotowywania rozczynu.Z mąk razowych - pszennej i żytniej.Z ziarnami i płatkami owsianymi oraz jęczmiennymi.Pyszny, domowy, zdrowy! Składniki:250 g mąki pszennej razowej;250 g mąki żytniej razowej;1/4 szklanki płatków owsianych, górskich;1/4 szklanki płatków jęczmiennych;1/2 szklanki otrębów pszennych;1 łyżka ziaren słonecznika + odrobina(...)pokruszyć do miseczki. Dodać ciepłą wodę. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Do wymieszanych składników suchych dodać rozpuszone drożdże i olej. Dobrze wymieszać (ja mieszam mieszadłami od miksera).Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i dokładnie obsypanej otrębami. Wierzch chleba skropić zimną wodą i oprószyć pozostałymi ziarnami.Tak przygotowany chleb przykryć czystą ściereczką i odstawić
Gospodyni Miejskazalane oliwą z oliwek i zapakowane puszki o pojemności 120 g, sardynki dodatkowo posiadają eleganckie kolorowe pudełko. Migdały prażone w łupinkach Lubię bakalie, wykorzystuję je do ciast, granoli czy deserów, ale pyszne są też jako przekąska. Zaintrygowały mnie więc prażone solone migdały w łupinkach, obawiałam się czy nie będzie ciężko je rozłupywać ? Ale okazało się, że migdały obierają się(...)jest jasno i przejrzyście zaprojektowany, kategorie produktów są czytelne, robienie zakupów nie sprawia trudności. Jest też dostępna informacja o kosztach przesyłki, bez konieczności dodawania produktów do koszyka. Przesyłka została szybko zrealizowana za pośrednictwem firmy kurierskiej, a produkty były dokładnie zabezpieczone, szczególnie te szklane. Wszystko zostało zapakowane w kartonowe pudełko wypełnione styropianowymi kosteczkami. Ponieważ piękny filet z tuńczyka bardzo
Kulinarne przygody Gatitytrzcinowy jako nadzienie Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części, każda rozwałkowujemy na prostokąt o grubości pół centymetra. Każdą część posypujemy owocami lub cynamonem i cukrem wówczas rozwałkowane ciasto smarujemy wcześniej olejem kokosowym. Ciasno je zwijamy i kroimy na 12 kawałków. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Piec nagrzewamy(...)nich kciuki, policjanci też nie są jednoznaczni. W serii o komisarzu Hole, wszystko toczy się powoli, mamy mroczny obraz ciemnego i zimnego Oslo. W "Synu" akcja toczy się szybko, bardziej po amerykańsku ale w niczym to nie przeszkadza. Miłośnikom kryminałów z czystym sumieniem polecam tego autora
Dzieje kuchennej WiewióryPiyrszy rołz jołd 1 żech takoł tarta we Lotaryngii (to je tyn regi ōn zaroz przi Niymcach) i tak mi ł ōna 2 zasmakowała , że musiołech
Chop w kuchnijuż wspomniałam, zdjęć brak. A w domu lody czekały na nas w zamrażarce, i teraz dojadamy resztki.Mam za to absolutnie boskie ciasteczka, które nie dość, że robi się szybko i prosto, to wychodzą naprawdę wyjątkowe w smaku. Wszystko za sprawą dodatku mąki gryczanej, z którą eksperymentowałam po raz pierwszy. Ma bardzo charakterystyczny, dość intensywny, kaszowo-orzechowy smak. Mi przypadł(...)kakao, wymieszać z mielonymi migdałami, mąką kokosową, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać masło, rozgnieść w palcach na kruszonkę. Jajko roztrzepać z miodem i wódką, dodać do ciasta, dokładnie połączyć.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez noc.Rano formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzepropozycję na pyszny i szybki poobiedni deser. Dla fanów kokosa i nie tylko. Skoro szybko i pysznie to nic innego jak błyskawicznie powstające i tak samo szybko znikające muffinko-babeczki. Tym razem czekoladowo-kokosowe z kawałkami batoników Bounty. Na samą myśl ślinka cieknie. I tak też było po pierwszym kęsie. Babeczki są mięciutkie, delikatne kokosowe, idealnie czekoladowe(...)wlewamy mleko kokosowe. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i pokrojone na grubsze kawałki batoniki Bounty. Mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę na muffiny wykładamy papilotkami a następnie napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości lub odrobinę wyżej. Pieczemy w 170 stopniach około 20 minut, sprawdzając patyczkiem czy babeczki są gotowe. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia w formie. Następnie wyciągamy na kratkę
Made By Mom And Sonardzo smaczne muffinki z powidłami śliwkowymi (jak przystało na pączki :)). Delikatne, puszyste, z chrupiącą skórką, obsypane posypką cynamonowo-cukrową. Polecam na szybki podwieczorek, w środku tygodnia, gdy mamy mało czasu na przygotowanie pracochłonnych deserów. Choć przyznam szczerze, że efekt końcowy pozytywnie mnie zaskoczył. Może być to też dobra alternatywa dla pączków smażonych na głębokim tłuszczu (w Tłusty Czwartek). "Pączkowe(...)mokre. 2. Wlać składniki mokre do suchych, wymieszać, ale niezbyt dokładnie (postępowanie typowe dla przygotowania większości muffinów). 3. Formę do muffinków lekko natłuścić masłem (lub wyłożyć papilotkami). Nałożyć ciasto do połowy foremki, nałożyć 0,5 łyżeczki powideł a następnie uzupełnić formę do 3/4 wysokości ciastem. 4. Muffinki piec w temperaturze 200°C przez ok. 25 min. Posypka (porcję
coolinarnastrefa.blogspot.compewnością wielu z Was przygotowuje już świąteczne menu. U nas nie może zabraknąć śledzika. Przygotowuję go w postaci sałatki z dodatkiem orzechów włoskich. Całość znika bardzo szybko. Do przygotowania sałatki użyłam włoskich orzechów z firmy Helio , które to znalazły się w świątecznej paczuszce przesłanej Nam od owej firmy w ramach współpracy z blogerami. Za przesyłkę dziękujemy. Śledziowa sałatka(...)otrzymałyśmy do testowania. Przejrzysta paczuszka o wadze 150 g kryła w środku dorodne smaczne orzechy, które są świetnym składnikiem wielu sałatek czy dodatków do ciast i deserów. Zresztą jak wiadomo orzechów włoskich nie trzeba nikomu rekomendować- produkt ten jest godny polecenia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiobiecany tort - 18-nastkowy. Jeszcze nie bardzo dorosły :) Robiąc tort użyłam Kremu do tortów - smak ajerkoniakowy firmy Dr.Oetker . Krem łatwy i szybki w przygotowaniu, i bardzo smaczny :) Sposób przygotowania: Wersja z mlekiem i masłem - taką właśnie robiłam Przygotuj: 300ml mleka i 100 g masła 1. Do wysokiego naczynia wlać 300 ml zimnego mleka. 2. Zawartość torebki wsypać do mleka(...)dekoracji mojego tortu wykorzystałam: 1. Motylki cukrowe Dr.Oetker. 2. Perełki srebrne Dr. Oetker. 3. Listki i cyferki z czekolady deserowej Dr.Oetker. Wszystkie te produkty mają zastosowanie do dekoracji ciast, lodów i deserów. Literki i cyferki z czekolady deserowej Dr.Oetker: opakowanie zawiera: kompletny polski alfabet oraz cyfry od 0 do 9. Zestaw 63 czekoladowych liter i znaków interpunkcyjnych oraz
kolorowotorcikowomiałam energii aż nadto a malutka była dla mamy bardzo wyrozumiała to na zrobienie pierniczków było już trochę za późno W tym roku się udało. Samo pieczenie pierniczków jest szybkie i mało skomplikowane.Bardziej absorbujące jest ich dekorowanie. I choć do dusz artystycznych nie należę tak z moim synem sprawiło mi to wielką przyjemność. I choć widziałam dużo idealnie udekorowanych pierniczków(...)ostygnięcia.Mąkę, proszek, sól, kawę mieszamy w dużej misce.Do ostygniętego dodajemy jajka. Mieszamy a następnie wlewamy do miski z mąką.Mieszamy drewnianą łyżką a następnie za pomocą ręki zagniatamy ciasto, lekko posypując mąką.Ciasto formujemy na kształt kuli, zawijamy w folię aluminiową, odkładamy z powrotem do miski i przykrywamy ściereczką.Odstawiamy do leżakowania na noc.Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość
Made By Mom And Son