Bardzo lubię ser na pizzy. Nigdy nie jest go dla mnie za dużo ;) Czasem robię pizzę z kilkoma rodzajami sera, na bardzo kruchym i cienkim spodzie
Codzienna kuchnia niecodziennamieszanego przypiekam z obu stron na patelni, następnie mocno z obu stron nacieram czosnkiem (prawie jeden średni ząbek na kromkę), po czym smaruję masłem i od razu zjadam. Danie szybkie, proste, kapitalne chrupiące i fantastyczne w smaku. Co prawda trzeba potem przez trzy dni nosić maseczkę na twarzy, bo oddech zabija. No i trzeba mieć wątrobę nie do zdarcia.No więc(...)aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 170 - 200 °C przez około 40 minut. Po ostygnięciu zdejmujemy łupinki z zabków i delikatnie je zgniatamy. Czosnek dobrze połączy się z ciastem, a nawet jeśli po wymieszaniu pozostaną grubsze kawałki, nie będzie to miało żadnego negatywnego wpływu na smak i wygląd chleba. Jedynie pamiętać trzeba, że podczas wypiekania czosnek sporo traci
Grahamka, weka i kajzerkaDzisiaj coś szybkiego i słodkiego - Tantallon cakes. Szkockie biskwity, choć bliżej im jest do shortbreadów, niż do herbatników. Bardzo proste do wykonania. Nie dłużej niż w pół godziny od rozpoczęcia otrzymujemy małe conieco do kawy lub herbaty, o delikatnym cytrynowym aromacie.Swoją nazwę zawdzięczają ruinom zamku Tantallon w hrabstwie East Lothian w Szkocji. Składniki: 115 g mąki pszennej(...)cukrem pudrem na jednolitą puszystą masę, dodaj roztrzepane jajka, mąkę z sodą. Krótko, ale dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły, następnie dodaj startą skórkę z cytryny. Przygotowane ciasto rozwałkuj na blacie roboczym dosyć cienko, na grubość 2 - 4 mm, nie więcej. Okragłą foremką, kieliszkiem lub szklaneczką wytnij okrągłe ciasteczka o średnicy 4 cm (oczywiście mogą być trochę mniejsze
Grahamka, weka i kajzerkapamiętam dokładnego źródła. Robiłam je pierwszy raz i niestety dałam za mało galaretki do musu brzoskwiniowego, przez co galaretka do końca mi nie stężała, ale i tak szybko się rozeszły. Polecam zrobić z 1,5 albo 2 porcji ! :)Składniki:300 g mąki pszennej1 jajko200 g zimnej margaryny2 szczypty soli2 szczypty proszku do pieczenia8 g cukru waniliowego80 g drobnego, zwykłego(...)Dodajemy zwykły cukier, skórkę z cytryny, aromat, jajko oraz pokrojone na małe kawałeczki masło - rozetrzeć rękami aby nie było grudek margaryny i całość dokładnie zagniatamy do czasu uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka śniadaniowego i wkładamy do lodówki na 60 min lub do zamrażarki na 30 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto
charlotte gotujesię później okazało jej przepis nie różni się za bardzo od innych, które udało mi się znaleźć, ale gofry wychodzą z niego naprawdę dobre. Gofry z prażonymi jabłkami Do ciasta na gofry potrzebujemy: 2 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki oleju szczyptę soli Dodatkowo: 3-4 jabłka cukier(...)kakao. Sposobów jedzenia gofrów jest tyle, że na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Polecam je na leniwe niedzielne śniadanie lub podwieczorek. Są po prostu przepyszne i znikają bardzo szybko. Tak szybko, że nie zdążyłam nawet zrobić dobrego zdjęcia ;) Smacznego
Ratunku obiadOstatni o mam cukinii w nadmiarze. Okazało się, że mama zasadziła 4 krzaki cukinii, a ona po ostatnich deszczach rośnie bardzo szybko, ledwo zdążę podebrać większe, a już są następne. Dodatkowo od 2,5 tygodnia miałam u siebie w domu remont, co oczywiście poskutkowało mniejszą ochotą i brakiem czasu na tworzenie nowych dań. Te placki zdążyłam zrobić jeszcze przed(...)mieszając. 3. Do masy dodać starte warzywa i zioła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 4. Piekarnik nagrzać do 190C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta, formując placki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30-35 minut. Składniki na sos pomidorowo-paprykowy: - 5 pomidorów obranych i pokrojonych w drobną kostkę - 1 bardzo drobno pokrojona papryka
Pasja Smakurewelacyjne w smaku. Dynia to bardzo modny składnik wielu jesiennych dań. Doskonale nadaje się do pieczenia z ziołami, można z niej robić pyszne kremowe zupy. Może zastąpić marchewkę w cieście. Niektórzy jednak wolą z dyni zrobić lampiony do straszenia, zamiast wykorzystać w jesiennym menu My bardzo lubimy placki ziemniaczane z gulaszem, albo placki z cukinii . Takie mocno przyrumienione. Teraz będziemy(...)propozycje zostawiajcie w komentarzach lub na FB-ku Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię. The post Pomysł na … placki z dyni z cytrynową nutą i szybki konkurs appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoże dodatkowo trzeba będzie przecedzić borówki przez sito, aby pozbyć się skórek. Ja użyłam thermomix i nie było to konieczne. Kremówkę ubić na sztywno i na czas dalszego przygotowania ciasta wstawić do lodówki. Żelatynę wsypać do małego garnczka i zalać wodą, tak aby woda nieznacznie wystawała ponad poziom żelatyny. Wymieszać i pozostawić na 10 minut, żeby żelatyna napęczniała(...)ekstrakt z wanilii oraz ksylitol (zamiennie z cukrem pudrem) i ponownie dokładnie miksujemy. Masę wlewamy do formy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy cytrynowej. Tężeje dość szybko. Składniki na masę cytrynową: 3 cytryny – idealnie niewoskowane 100 g ksylitolu (zamiennie z cukrem) 2 dużej jajka 100 g masła w temperaturze pokojowej 100 ml soku z cytryny
gutfutCzasem najprostrze rzeczy bywają najlepsze. Jak już pewnie wiecie, jestem ogromną fanką wszystkich dań, które są nieskomplikowane i szybkie w wykonaniu, więc na blogu nie może zabraknąć...klusek leniwych :) W zasadzie wystarczą 3-4 składniki, które zazwyczaj mamy w swoich lodówkach i w kilkanaście minut możemy zrobić fajny obiad lub podwieczorek. Te kluseczki do najzdrowszych co prawda(...)Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtka, mąkę, cukier i mieszamy. Dodajemy pianę z białek i wszystko mieszamy ostrożnie, aż powstanie jednolite, lepkie ciasto. Stół lub stolnicę podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych częsci, każdą z nich formujemy w wałek o średnicy ok 3 cm i tniemy po skosie na równe kawałki
Zawsze głodna!jakby obco. Nie znalazłam swojego miejsca, ulubionej nocnej lampki ani biurka na którym wiecznie plątałyby się porozrzucane korale. Nie ubrałam go jeszcze w ciepłe wspomnienia. Ten rok minął za szybko abym miała na to czas. Gdyby ktoś mnie kiedyś zapytał jak wygląda dom moich marzeń, opowiedziałabym o blasku poranka pukającym do moich okien, o hamaku w cieniu brzęczących pszczelim(...)wiemy, że pod pręgą zjeżonej sierści, kryje się wulkan radości, przecież tak długo nas nie było, a on tak tęsknił... To już Rodzina. Uwielbiam gdy zapach pieczonego ciasta wypełnia dom, czuję wtedy, że jest bardziej nasz. Taki ciepły i przytulny. Muffiny z krówkami (12 muffinek) 450g mąki 6-12 krówek 50g cukru łyżeczka proszku do pieczenia 200g
Zapiski Młodej Żonypieczywo właśnie ze smakiem orzechowym. Z racji, iż moje odważanie na gramy zaskutkowało w większej ilości mąki - niż odmierzanie na szklanki z oryginału - dodałam też więcej wody. Ponieważ ten szybki wypiek z zasady miał krótko wyrastać, miąższ ma średniej puszystości i nie wychodzi zbyt wysoki. Ale przez to jest bardziej wilgotny niż typowy chleb drożdżowy. Takie pieczywko dnia codziennego(...)posypania chleba W dużej misce wymieszać mąkę żytnią z solą, miodem, drożdżami, olejem i wodą. Stopniowo dodawać przesiana mąkę pszenną - przesianie sprawia, iż wpuszcza się bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie. Zagnieść na elastyczne, dość luźne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami) . Na końcu dołożyć posiekane dość grubo orzechy i wgnieść
Grunt to przepis!więc zdecydowanie polecam Wam zrobienie takich w domu. Nie ma z nimi dużo pracy, a efekty są niesamowicie smaczne. Bakłażana przyprawiłam kminkiem, pieprzem i papryką. Hummus zrobiłam sama na szybko, ale można oczywiście kupić gotowy Przepis zrobiłam zainspirowana konkursem organizowanym przez simplelife.pl i markę braun. W końcu jakie mogłam wybrać inne ulubione danie jak nie to Jeżeli wypróbujecie przepis(...)Jeżeli zdecydowaliśmy się zrobić domową pitę to zaczynamy od zmieszania wody, drożdży i odrobiny mąki. Odstawiamy rozczyn na ok. 10 minut, po czym dodajemy do pozostałej ilości mąki. Wyrabiamy ciasto (w razie potrzeby dodajemy dodatkową ilość mąki) i odstawiamy na ok. 2-3 godziny do wyrośnięcia. Przenosimy ciasto na blat i wyrabiamy. Dzielimy ciasto na 2 części i każdą rozwałkowujemy
rabarbarowoWielkanoc. Jedną z tradycyjnych zup jest żurek podawany na talerzu lub w miseczce chlebowej. Jest to super rozwiązanie smakowe no i naczynia nie trzeba zmywać :) Chlebki robi się szybko, możemy zrobić je większe lub w postaci trochę większych od bułek. Mi najlepiej pasują takie o wadze ok 320 gram. Nie są ani za duże ani za małe. Dziś pokaże(...)można pominąć) SPOSÓB WYKONANIA :- w misce mieszam mąkę z solą, cukrem, drożdżami po czym powoli dodaję wodę plus oliwę, wyrabiam na jednolitą masę ok 8-10 minut- kiedy ciasto będzie lśniące i sprężyste i nie będzie się nam już kleiło do rąk wkładamy do miski posypujemy odrobiną mąki przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę aby podwoiło swoją objętość
Basia w kuchniDziś podajemy przepis autorstwa MadameWu z zaprzyjaźnionego bloga Dziękuję za wypowiedź Blog świetnie prowadzony, z dużą dawką humoru z pewnością zainteresuje wszystkich miłośników Kraju Kwitnącej Wiśni
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKażdego czasem dopada niepohamowana ochota na jakąś słoną przekąskę- sięgamy wtedy zazwyczaj po paczkę paluszków lub co gorsza chipsów, których nie możemy sobie później przebaczyć. Nie
peanutbuttermonsterSzybkie pierniczki , to przepis doskonały dla tych z Was, którzy albo zapomnieli wcześniej albo nie mieli czasu czy ochoty na przygotowanie ich wcześniej.Doskonałe już odrazu po upieczeniu … ale oczywiście można śmiało je zapuszkować i czekać aż zawisną na świątecznej choince!Niesamowicie pachnące … kruche … Idealne na te święta!Spróbujcie!SKŁADNIKI:PIERNICZKI:(ok. 30 szt )* mąka pszenna(...)garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem.Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy.Mąkę przesiewamy z odrobiną soli , sodą i kakao.Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę.Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wycinamy pierniczki!Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 13 minut.PS. jeśli chcecie, by pierniczki zawisły
Ostra na SłodkoSkładniki: 1,5 szklanki mąki- może być 1 szkl pszennej i pół kukurydzianej lub razowej 2 szklanki gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy
Luźna Kuchnia