Nadeszły chłody… W związku z tym pora na dania bardziej sycące. Tak jak w lecie preferuje jakieś lekkie dania, tak na jesieni idealnym posiłkiem jest dla
PatiGotujeDziś przedstawiam przepis na bardzo łatwą wołowinę zapiekaną z papryką w szybkim i aromatycznym sosie pomidorowym. Jest to doskonały pomysł obiad dla zabieganych, gdyż generalnie przygotowujemy ją w 10 minut, wrzucamy do piekarnika i dalej robi się samo:) Steki wychodzą mięciutkie, warzywa są w punkt a wszystko pływa w pysznym, pomidorowym sosiku. Sos wychodzi trochę rzadki i jeżeli takiego(...)stron i posyp posiekanym czosnkiem. Na stekach wyłóż warstwę cebuli, na nią paprykę i skrop całość sokiem z cytryny. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej nim przygotowaną zapiekankę. Przykryj folią aluminiową, matową stroną do góry. Włóż do piekarnika i piecz przez 1 godzinę i następnie zdejmij folię, zwiększ temperaturę do 180 ° C i piecz przez kolejne 30 minut i podawaj
karmelowySkładniki /3- 4porcje : – 1 kg cukinii – 600 g passaty pomidorowej – suszone oregano i bazylia – sól i pieprz – 125g mozzarelli – 100g
I LOVE LIFEkuchni, gdyż do tej pory posiadałam jedynie duże naczynie żaroodporne oraz małe naczynka do zapiekania. Garnek jest idealny do zapiekania różnych rzeczy, upiekłam w nim m.in. ziemniaki oraz przygotowałam zapiekankę ryżową z warzywami i kurczakiem. Świetny będzie też do przygotowania śniadania dla dwóch osób. Poza tym jest estetyczny i ładny dzięki kontrastowi pomarańczowej pokrywki i czarnego naczynia. Jego zaletą jest(...)spokojnie mieści się w kuchennej szufladzie. Dla osoby, która uwielbia wszelkie gadżety kuchenne to wielka zaleta, by móc je wszystkie pomieścić. :) Sklep emako.pl oceniam pozytywnie – przesyłka została dostarczona bardzo szybko, a z zamówieniem nie miałam żadnych problemów. Recenzowane produkty uznaję za niezbędne w kuchni, w szczególności zaprzyjaźniłam się z garnkiem i wybaczyłam mu jego małą wadę :)Z szerszą
Fabryka pomysłówwięcej i w ten sposób mam już gotowy do wykorzystania na następny dzień. Do tego ulubione warzywa, sos beszamelowy i pomidorowy (ja wykorzystuję moją passatę), tarty ser i gotowe. Zapiekanka jest tylko inspiracją, dodatki są oczywiście dowolne. Dzisiaj miałam małego pomocnika w kuchni, więc poszło nam bardzo sprawnie. Mała (coraz częściej garnie się do garów ;-) ) podsmażała warzywa i boczek(...)następną partię wody z mlekiem i znów dokładnie mieszamy i podgrzewamy, gdy masa znów gęstnieje, to kolejna partia wody i mleka. I tak do wyczerpania całości. Gdy masa zbyt szybko gęstnieje można na chwilę zdjąć patelnię z palnika, dokładnie wymieszać i dopiero podgrzewać dalej. Masa powinna się zagotować. W efekcie końcowym masa powinna być dość gęsta, niezważona
Smaczne Zdrowedalej chory, więc musiałam się rządzić tym co miałam. Żadnego mięsa nie wyjęłam do rozmrożenia. Deszczowa, poniedziałkowa aura wykluczyła zakupy z "flikającym" Młodym. I tak powstał pomysł przygotowania prostej zapiekanki. Nie wymaga ona czasu, wielkich przygotowań ani zasobów spożywczych. Za to jest smaczna, sycąca i pożywna. Składniki (dla 2-3 osób): 4-5 średnich ziemniaków ok. 20 dag kiełbasy (może(...)jeszcze kilka minut - do roztopienia sera. Danie gotowe. Mężowi bardzo smakowało. Syn też podjadał mimo, że wcześniej swój obiad zaliczył. Z tej mojej poniedziałkowej improwizacji wyszło danie proste, tanie, szybkie i pyszne. Polecam
Kuchnia po mojemuJako, że marchewka działa wspaniale na skórę, oczy i przyspiesza opaleniznę postanowiłam zrobić coś szybko i zdrowo przede wszystkim. Krem. Zupa. Marchewka kojarzy się z bardzo słodkim smakiem , seler, koperek i czosnek należą do tych bardziej wytrawnych. Po połączeniu ich smaki się delikatnie łamią..a efekt końcowy zadowoli nie tylko dziecko ale i smakosza. Zmodyfikowałam przepis z książki kucharskiej(...)miksujemy na najwyższych obrotach, dodajemy pod koniec oliwy z oliwek. Nalewamy do miseczek, posypujemy koperkiem. Smacznego. Krem podajemy z grzankami lub pikantnymi paluszkami włoskimi. Ja podalam z zapiekanką coś w rodzaju placka ziemniaczanego z pikantnym salami
Z Kuchni Do Kuchni. Dwie nieduże cebule kroję w kostkę i podsmażam na patelni, pod koniec smażenia dodaję starte ząbki czosnku. 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego albo z
potrawyregionalneMakarony mają w Polsce wielu sympatyków, jednak niewiele z nas wie, że wylewanie wody po ugotowaniu makaronu to ogromne marnotrastwo. Taka woda ma bardzo wiele różnych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ma być zdrowo i smacznie więc będzie pasta z awokado i kiełkami. Taka pasta to ciekawa odmiana dla codziennych kanapek z szybką czy żółtym serem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ostatni piątek tego roku i zarazem ostatni tegoroczny wpis w ramach Fish Friday chciałabym uczcić łososiem w cieście francuskim na kalafiorowym puree. Danie jest absolutnie fantastyczne
DietologZapraszamy na naleśniki! W roli głównej farsz szpinakowy z dodatkiem ricotty i parmezanu. Całość zapieczona w sosie pomidorowych o aromacie czosnku oraz oregano. Szybki obiad lub wytworna kolacja. Smacznego! Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym (pomysł zainspirowany przepisem z Kwestia Smaku) Składniki: Naleśniki: 1 i ½ szklanki mąki 1 szklanka mleka 3/4 szklanki gazowanej wody(...)25cm) smarujemy oliwą i układamy naleśniki (jeden obok drugiego), zalewamy sosem i pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez ok. 15 minut. Po tym czasie wierzch zapiekanki posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy 3-4 minuty do momentu aż ser całkowicie się rozpuści. Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama Gotujewrecz przepyszny a do tego, mozna go uzyc w wielu potrawach, takich jak np: dzisiejszy nasz makaron , farsz do nalesnikow, pierogow i mies, jako dodatek do dan glownych(zasmazany), zapiekanek a swiezy np. do salatek. Szpinak zawiera w sobie m.in duzo zelaza , witamine C i kwas foliowy. Wazna informacja dla kobiet !! :D szpinak chroni przed zmarszczkami . A jezeli chodzi(...)odparowany szpinak i smazymy okolo 7 minut na srednim ogniu, czesto mieszajac. Dodajemy przecisniety czosnek i smazymy okolo 3-4 minut, dodajemy smietane lub jogurt naturalny,ser zolty i szybko mieszamy, sciagamy z ognia, doprawiamy sola i pieprzem. Ot ! cala filozofia :D mam nadzieje, ze posmakuje :) Ja dzisiaj nie uzylam sera, zamiast smietany uzylam jogurtu naturalnego. PS. UWAGA !! Jezeli
PychaDaniabakłażan w ziołowym sosie pomidorowym z grzybami zapieczony pod warstwą mozzarelli i parmezanu, na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie. Wykonanie dania jest bardzo łatwe, najpierw szybko podsmażamy plasterki bakłażana, zalewamy go szybkim sosem z pomidorami i grzybami, posypujemy serem i resztę roboty wykonuje za nas piekarnik. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Bakłażan zapiekany z grzybami(...)parmezanem. Można też przekładać warstwy bakłażana sosem i mozzarellą dla lepszego efektu. Włóż naczynie do piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i odstaw na 5 minut do ostygnięcia, po czym podawaj! Smacznego! English version Aubergine, mushroom and tomato bake (4-6 servings) Ingredients: 3 large aubergine, sliced into
karmelowyLumaconi to makaron w kształacie muszelek przypominający ślimaka. Doskonale nadaje sie do nadziewania. Taki makaron pierwszy raz zawitał w mojej kuchni. Swoje ślimaczki nadziałam szpinakiem i
Monia miesza i gotuje