szarlotki - 4330 przepisów (strona:43/289)

Szarlotka kokosowa 267

Już kilka razy w przeróżnych cukierniach widziałam szarlotkę z kokosową warstwą na górze. Tak mnie to zainspirowało, że zrobiłam swoją domową wersję. Bardzo zasmakowała moim rodzicom i wszystkim gościom podczas Wielkanocy (tak, szarlotkę robiłam właśnie na tę okazję). Co mamy w tym deserze? A no kruchy spód, masę jabłkową usztywnioną pomarańczową galaretką i gwóźdź programu- genialną wkładkę kokosową(...)białkach i kwaśnej śmietanie. Ciasto przygotowywałam w tortownicy o średnicy 22 cm i jak widać na zdjęciach- szarlotka jest bardzo wysoka, więc jak skorzystacie z nieco większej blaszki, np. o średnicy 25 cm to też będzie okey ;). Smacznego pieczenia!     Składniki:   Ciasto kruche: 100 g zimnego masła 2 żółtka 50 g cukru pudru 160 g mąki pszennej

Nastoletnie Wypiekanie
Szarlotka z ksylitolem 135

Jestem wielką fanką ciast z jabłkami i dlatego tym razem będzie ....szarlotka :) zamiast cukru użyłam ksylitolu ( cukier brzozowy,nie podnosi on poziomu glukozy we krwi ), niestety jest dość drogi,ale gdy ma się wielką ochotę na coś słodkiego,warto wydać więcej ;)Byłam ciekawa efektu i muszę Wam powiedzieć że użycie ksylitolu nie odbiera smaku. Szarlotka smakowała zupełnie tak samo jakbym(...)minut w temp. 180 C Spod lekko studzimy,wykładamy jabłka i rozwałkujemy na cienki placek druga część ciasta. Z 3 części, robimy wałeczki i ozdabiamy w krateczkę wierzch szarlotki. Pieczemy ok. 50 minut ,gdy wierzch zrobi się zloty to znam ze szarlotka się upiekła :) Smacznego

Różne smaki w kuchni
Zdrowa "fit" szarlotka :) 364

jest to zwykła szarlotka, którą jadamy od Mamy czy Babć. To uzdrowiona szarlotka na wypasie! Razowe ciasto, bezcukrowa masa jabłkowa, pianka z białek, a do tego chrupiąca kruszonka owsiana, a w niej suszone figi, a z kolei na niej słodkie zlepki pestek dyni. Urozmaicenie jakich mało 😎 To wszystko sprawia, że smak jest przegenialny, a szarlotka spotyka się wyłącznie z samymi(...)jabłkową, piane z ubitych białek, a następnie wysyp kruszonkę i piecz w 180*C przez 30 minut i kolejno przez 10 minut w 150*C.  Na wierzch upieczonej szarlotki ułóż podprażone na suchej patelni pestki dyni wymieszane z syropem daktylowym

Zdrowie na języku :P
Szarlotka pomarańczowa 174

Szarlotka pomarańczowa to półkruchy placek z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym. Ciasto upiekłam w tortownicy, ale można je przygotować w dowolnej formie. Szarlotka z poniższego przepisu powinna się właściwie nazywać "pomarańczotka", gdyż smak pomarańczy dominuje w nadzieniu, a także, dzięki dodatkowi skórki pomarańczowej, jest wyczuwalny w cieście półkruchym. Wypiek jest mało słodki, więc posmakuje każdemu, kto nie przepada za zbyt słodkimi ciastami(...)Moja szarlotka powstała w tortownicy o średnicy 21cm . Szarlotka pomarańczowa Składniki: CIASTO 220g mąki pszennej 100g masła 100g śmietany 18% 75g cukru pudru skórka otarta z 1 pomarańczy NADZIENIE 750g jabłek (około 500g po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych) 2 pomarańcze skórka otarta z 1 pomarańczy 50g domowego cukru waniliowego 2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki mąki

Smakołyki Bereniki
SZARLOTKA LCHF (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 468

Uwielbiam cynamon i wszystko co z nim można przyrządzić. Oczywiście szarlotka to numer jeden jeśli chodzi o ciasta. Przygotowanie jej w wersji LCHF wcale nie jest takie trudne. Bazę stanowi ciasto na tartę a dla uzyskania lepszych proporcji BTW dodaję bitą śmietanę lub keto lody Składniki (forma ok 20-23 cm): Składniki: 100 g mąki kokosowej 30 g mąki migdałowej(...)LCHF, optymalna) 3 jajka opcjonalnie stewia /erytrytol (keto, LCHF), ksylitol, cukier (optymalna) wanilia sproszkowana   Składniki na farsz jabłkowy:   500 g jabłek ( u mnie szara reneta idealna do szarlotki) cynamon – dużo cynamonu opcjonalnie słodzik lub cukier/ksylitol   Składniki na bitą śmietanę: 400 ml śmietanki kokosowej (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub śmietany 36% (optymalna, LCHF, keto) opcjonalnie słodzik

Ola la LCHF
Szarlotka z bezą i orzechami 159

Osobiście uważam, że nasze polskie szarlotki są najlepsze na świecie! Może dlatego, że mamy najsmaczniejsze jabłka, a może dlatego, że to ciasto jest obowiązkową pozycją każdej gospodyni. Przecież nie ma domu, w którym babcia lub mama nie piekłaby ciasta z jabłkami. A ileż odmian szarlotek mamy! Na kruchym cieście, na biszkopcie, pełnoziarnista, sypana, tatrzańska, szwajcarska, z kruszonką, z bitą śmietaną(...)bezą, z budyniem, z kokosem, z pomarańczą... Wyliczać można bardzo długo i każdy ma swoją ulubioną. My przepadamy wręcz za szarlotką z dużą ilością jabłek i chrupiącą delikatną bezą. To ciasto, które nigdy się nie znudzi, uświetni imieniny cioci albo umili popołudniową kawę z przyjaciółką, osłodzi smutek niepowodzenia i sprawia, że radość smakuje z nim podwójnie:)  Składniki: ciasto

Obiad gotowy
Szarlotka tatrzańska 140

cieszy w mroźny, zimowy wieczór, jak kawałek przepysznej szarlotki pachnącej cynamonem. Jest aromatyczna, wilgotna i z bardzo wysoką warstwą jędrnych jabłek w cieniutkich plasterkach. Uwielbiam takie szarlotki i mogę je jeść przez cały rok. Dla mnie im więcej jabłek, tym lepiej, a to ciasto ma ich spektakularną ilość. Jabłka muszą być pokrojone(...)bardzo cienkie plasterki, wtedy szybciej się upieką. Każda szarlotka najlepiej smakuje z szarą renetą, ale ja piekłam z takich jabłek, jakie miałam w domu i też wyszła rewelacyjna. Składniki: – 500 g mąki pszennej – 250 g masła – 100 g cukru pudru – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 2 żółtka

To co kocham
Razowa rustykalna szarlotka 123

Uwielbiam oglądać kulinarne zdjęcia w internecie, czerpię z nich inspirację. Zaglądam na różne strony, oglądam i czytam różne blogi. I tak właśnie trafiłam na bloga Miriam. Jej rustykalna szarlotka mnie zachwyciła, pobiegłam po jabłka i zakasałam rękawy. Do zwykłej mąki dodałam nieco razowej i tak oto powstała moja razowa rustykalna szarlotka. Pamiętajcie, aby jabłka nieco poddusić, jeśli dacie surowe(...)czasie pieczenia zmniejszą objętość i farszu będzie mało. Zapraszam do pieczenia 🍎🍏 ! P.s. Jest pyszna jeszcze lekko ciepła ! Inspiracja:  Invitado de invierno Razowa rustykalna szarlotka Czas przygotowania: 120 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Składniki Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 80 g mąki pszennej razowej 125 g zimnego masła drobno pokrojonego szczypta soli

Kulinarne przygody Gatity
Szarlotka z marcepanem i truskawkami 112

Szarlotka to moje ulubione ciasto jesienno-zimowe, ale tak bardzo tęsknie już za wiosną i ciepłem, że gdy ostatnio piekłam ciasto na weekend, dodałam do niej truskawek. Urozmaiciłam ją także marcepanem, przez co było nieco słodsze, niż szarlotka którą piekę zazwyczaj. Myślę, że każdy znajdzie w tym wypieku coś co lubi :) 220 g mąki pszennej jasnej 80 g mąki pszennej(...)ciasto przekładamy pokrojone jabłka oraz truskawki. Posypujemy je cynamonem. Drugi kawałek ciasta rozwałkowujemy na kwadrat o grubości około 4-5 mm. Marcepan rozwałkowujemy na taką samą […] Artykuł Szarlotka z marcepanem i truskawkami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Szarlotka na półkruchym cieście z nutą truskawkową 151

Wysoko, krucha, bardzo elegancka. Po przekrojeniu apetyczna jak żadna inna! Taka jest właśnie ta szarlotka. Pod nadzieniem jabłkowym skrywa w sobie warstwę dżemu truskawkowego, który nadaje ciastu bardzo ciekawy posmak. Brzmi zachęcająco? Nie ma na co czekać... ;).   Składniki: (na tortownice o średnicy 20 cm)   Ciasto półkruche: 120 zimnego masła 220 g mąki pszennej 1/2 jajka (resztę odstawić(...)miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej   Dodatkowo: dżem truskawkowy 1 jabłko 1/2 jajka do wysmarowania ciasta (te pozostałe z ciasta półkruchego) 2 łyżki cukru trzcinowego cukier puder do oprószenia szarlotki     Przygotowanie:   Ciasto półkruche: Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut

Nastoletnie Wypiekanie
Amarantusowa szarlotka z budyniem 158

Amarantusowa szarlotka z budyniem Składniki na blachę 25 X 35 Na ciasto:    500 g mąki amarantusowej prażonej    250 g margaryny    2 jaja    16 g cukru wanilinowego    2 łyżeczki proszku do pieczenia    1/2 szklanki cukru  brązowego    3 łyżki śmietany jogurtowej 10% Na masę(...)ścieramy na tarce jarzynówce pozostałą 1/3 ciasta, tak aby równomiernie przykryło warstwę budyniową. Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Podajemy posypane cukrem pudrem.   Amarantusowa szarlotka z budyniem Amarantusowa szarlotka z budyniem Amarantusowa szarlotka z budyniem SMACZNEGO

peggiwkuchni
Szarlotka z ksylitolem 503

Jestem wielką fanka ciast z jabłkami i dlatego tym razem będzie ....szarlotka :) zamiast cukru użyłam ksylitolu ( cukier brzozowy,nie podnosi on poziomu glukozy we krwi ), niestety jest dość drogi,ale gdy ma się wielką ochotę na coś słodkiego,warto wydać więcej ;)Byłam ciekawa efektu i muszę Wam powiedzieć że użycie ksylitolu nie odbiera smaku. Szarlotka smakowała zupełnie tak samo jakbym(...)minut w temp. 180 C Spod lekko studzimy,wykładamy jabłka i rozwałkujemy na cienki placek druga część ciasta. Z 3 części, robimy wałeczki i ozdabiamy w krateczkę wierzch szarlotki. Pieczemy ok. 50 minut ,gdy wierzch zrobi się zloty to znam ze szarlotka się upiekła :) Smacznego

Słodkości i nie tylko
Szarlotka sypana 35

Szarlotka sypana, czyli świetny pomysł na ciasto, które przygotujecie naprawdę szybko! Doskonała na każdą okazję :) Szarlotka sypana to bardzo ciekawy przepis na ciasto, które przygotujecie zupełnie bez wyrabiania i zagniatania. Tak naprawdę istnieją dwa (chociaż może nawet trzy) znane mi sposoby na jej przygotowanie. Pierwszy skupiony jest na połączeniu wszystkich suchych składników z masłem, ... The post Szarlotka sypana first appeared(...)Pogotujmy.pl . Artykuł Szarlotka sypana pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Szarlotka dla diabetyka – migdałowe ciasto z jabłkami bez cukru 67

Szarlotka dla diabetyka na migdałowo-pełnoziarnistym spodzie, w dodatku z kruszonką! Zapraszam na kolejny, bardzo prosty, acz fenomenalny przepis. Szarlotka dla diabetyka, osób insulinoopornych, ze stanem przedcukrzycowym czy po prostu chcących odżywiać się zdrowo. Od kiedy choruję na cukrzycę, jakoś ciągnie mnie do słodkości. To taki trochę paradoks, bo wcześniej słodycze mogły dla mnie nie istnieć. Nasuwa się wniosek(...)coś jest „zakazane”, to jakoś bardziej się tego chce. Jak to jest u Ciebie? Też masz słabość do słodkiego? Dziś dzielę się nowym przepisem. Moja poprzednia szarlotka dla diabetyka cieszy się dużym zainteresowaniem, ale ta jest zupełnie nowa! Żeby obniżyć indeks glikemiczny użyłam mąki migdałowej i trochę pełnoziarnistej, a zamiast cukru erytrolu. W moim cieście pojawiły się papierówki

Dietolog