Odchudzona, bezglutenowa szarlotka? Znalazłam na to pyszny sposób! Co prawda mój mąż zjadł większość ale załapałam się na dwa kawałeczki ;) Chyba mu smakowało, nie? Składniki: Masa jabłkowa: 500 g jabłek pół szklanki czerwonej porzeczki (mrożona) 3 łyżeczki cukru waniliowego pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki owsianej łyka masła Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć
coolinarnyfamily:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Szarlotka w kokilkach Składniki – ciasto: Mąka pszenna – 200g Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Cukier puder – 50g Masło – 100g + do posmarowania formy Żółtko jaja 1 sztuka Sól – szczypta Jabłka – 1 kg Sok z 1 cytryny Kasza manna – 1 łyżeczka Wykonanie: Mąkę przesiać i wymieszać
Kuchnia Bon AppetitRobi się ją u mnie w domu od lat. Krucha, z chrupiąca bezą i jabłkami z aromatem cynamonu... Składniki: 3 szkl. mąki margaryna 1
Gotuj z AgnesSzarlotka sypana to chyba najprostsza szarlotka jaką znam. Nie trzeba nic zagniatać ani ubijać i nie dodaje się jajek, co może dziwić. Wystarczy wyłożyć na przemian suche składniki ze startymi na tarce jabłkami, upiec i gotowe Najlepiej smakuje na ciepło, można też ją podać w towarzystwie lodów waniliowych. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki kaszy manny 2 szklanki
Oryginalny smakSzarlotka sypana to proste i smaczne ciasto rozpływające się w ustach. Jej przygotowanie jest banalnie proste wystarczy wymieszać wszystkie składniki i równo ułożyć warstwami na przemian z jabłkami. Ciasto znakomicie smakuje na ciepło jak i na zimno, podane z lodami lub bitą śmietaną będzie stanowić wyśmienity deser. składniki na tortownicę 23 cm 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka
Smakowite Danianależy do skomplikowanych a mimo to zachwyca swoim smakiem. Wspaniałe w swojej prostocie :) Zapraszam! Szarlotka królewska Składniki: biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2galaretki pomarańczowe masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego
Tagebuch po polskuDziś mam dla Was przepis na błyskawiczny biszkopt z jabłkami , który jest takim awaryjnym ciastem dla niespodziewanych gości! Robi się go niesamowicie szybko i błyskawicznie
Ostra na SłodkoSzarlotka sypana*, to najprostszy jabłecznik (nawet prostszy niż ten ' Najprostszy 4-składnikowy '), który nie wymaga wyrabiania, ubijania czy miksowania, a jedyną trudnością jest obranie 1,5 kg jabłek, reszta to banał: wymieszane ze sobą suche składniki 'układamy' na zmianę ze startymi jabłkami, na koniec warstwa masła, garść płatków migdałowych i siup- na 1 godzinkę- do piekarnika. Prościej się
Kraina Miodem PłynącaChwila przy filiżance kawy i szarlotce Składniki ciasto • 300 g mąki • 125 g masła • 1 szklanka cukru pudru •1 łyżeczka proszku do pieczenia • 2 łyżki kwaśnej śmietany • 3 żółtka Nadzienie • 10 średnich jabłek • 3 łyżki tartej bułki Gdy jabłka są mniej soczyste dać 2 łyżki • 6 łyżek cukru (zależne jak słodkie są jabłka ) • 1 łyżka cynamonu
W królestwie smaków BeatyMoja ulubiona szarlotka. Naprawdę. Uwielbiam ją za wszystko! Krucha, cynamonowa... Składniki: 1/2 kg mąki kostka masła 2 żółtka 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 średnich obranych jabłek 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru Jabłka obieramy - część kroimy w kostkę, część ścieramy na tarce. Dosypujemy do nich cynamon, cukier
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!kilku dni miałam ochotę na szarlotkę ;), więc postanowiłam spróbować upiec. Składniki: Ciasto: - 500g mąki - łyżka proszku do pieczenia - łyżka cukru waniliowego - 250 g margaryny - jajko - szklanka cukru - szczypta soli Środek: - 6 średnich jabłek - cynamon - cukier Dodatki: - cukier puder - cytryna Wykonanie: Przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać cukier, sól i posiekać z margaryną. Wbić jajko. Wyrobić
W kuchni bez szafekCudowna kwaśność naszych polskich jabłek w połączeniu z chrupką na zewnątrz, a mięciutką w środku pianką. Ideał! Do tego delikatne, kruche spody
sama złodyczSkładniki : 1 masło, może być margaryna 5 żółtek 1/2 szklanki cukru + 3/4 szklanki cukru do białek 3 szklanki mąki płaska łyżeczka cynamonu do jabłek
Proste PotrawyPierwsza moja szarlotka z tego przepisu powstała. I tak już zostało. Zawsze się udaje. składniki ciasto 500 g mąki 150 g masła 2 jaja 150 g cukru pudru 5 - 6 łyżek kwaśnej śmietany lub kefiru 1 paczka ( 15 g ) proszku do pieczenia masło do posmarowania formy nadzienie z jabłek 1 kg kwaskowatych jabłek cynamon wanilia lub cukier(...)formę po prostu wyklejać kawałkami ciasta. Nakłuć widelcem. Ciasto podpiec przez ok 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 st C, ale nie jest to konieczne. Nałożyć nadzienie z jabłek, lub mus jabłkowy, przykryć rozwałkowaną, drugą częścią ciasta, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piec ok 60 min. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem. Smacznego podwieczorku
Stare GaryAkcja wspierania polskich sadowników wciąż trwa! O tej porze roku nie powinno to stanowić większego wyzwania - jabłka są teraz najlepsze z możliwych. W towarzystwie puszystego drożdżowego ciasta i cynamonowej kruszonki przypominają nieco wariację szalonego naukowca na temat szarlotki. No i najważniejsze - całość jest obłędnie smaczna! Ciasto drożdżowe: 4 szklanki mąki szklanka cukru szklanka mleka kostka masła 4 jajka
sama złodyczDzisiaj prawdziwa uczta dla podniebienia: pieczone jabłka z kruszonką podawane z lodami waniliowymi i polane czekoladą. Idealna alternatywa dla tych, którzy nie mają chęci, czy czasu piec szarlotkę, a mają ochotę na wybornie pyszne danie. Deser doskonały jeśli nawiedzili nas niespodziewani gości – prosty, szybki i banalnie łatwy. Polecamy każdemu! Czas przygotowania
Kolizje Smakówszarlotka spotyka się wyłącznie z samymi pozytywnymi opiniami! Składniki: 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej 1 szklanka mąki pszennej razowej (użyłam typ 2000) 3/4 szklanki erytrolu (Plenus Natura) 60 g masła klarowanego waniliowego (Plenus Natura) 60 g oleju kokosowego 2 żółtka 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli himalajskiej 3 łyżki mleka Jabłka(...)piecz przez 15 minut. JABŁKA → Miałam już zrobioną masę jabłkową, zapasteryzowaną w słoiku, więc tylko wymieszałam ją z cynamonem. Jeżeli takowej nie posiadasz wystarczy obrać kilka jabłek, pokroić w kostkę i dusić w rondelku z odrobiną wody do momentu powstania przecieru. KRUSZONKA OWSIANA → masło rozpuść,figi pokrój i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Na podpieczone ciasto
Zdrowie na języku :P