Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 180 ml mleka 150 g masła 6 żółtek 21 g drożdży suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli
kulinarnyswiatdomiRyba po grecku jeszcze nie dawno nie była lubianym przeze mnie daniem. Myślę, że do tej potrawy trzeba też dorosnąć. A odkąd robię ją sama to
Bernika - moj kulinarny pamietnikBez śledzi nie wyobrażam sobie Wigilii. A moje ulubione to śledzie w śmietanie. Jednak ostatnio postanowiłam je zmienić o dodatek domowych grzybków marynowanych. Wyszło świetne połączenie
Bernika - moj kulinarny pamietnikbyła niezmierna. Właśnie z tej okazji proponuję przygotować przepyszną zapiekankę makaronową z kiełbasą, pomidorami i serem. Powiem szczerze, że u nas makaron króluje na stole najczęściej, więc u mnie święto makaronu trwa cały rok! Polecam też przepis na kolorową zapiekankę. Pyszna i prosta Zapiekanka makaronowa z kiełbasą Składniki: 400 g suchego makaronu kolanka ozdobne Lubella 1 duża cebula 2 kiełbasy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPierniczki szczęścia na choinkę. Pierniczki przygotowujemy z zawieszkami i wieszamy na choince. Kształty wigilijnych ciasteczek wg staropolskich zwyczajów są bardzo ważne. Okrągłe ,symbolizują radość; gwiazdki
Kulinarny karnet ChristopheraKarp w galarecie - klarowanie galarety. Nie wszyscy lubią karpia, ale w polskiej tradycji był, jest i jeszcze długo będzie. W mojej rodzinie część lubi karpia właśnie
Kulinarny karnet Christopherabędzieostra jazda ( czosnek+ostra papryczka) Zabieram ze sobą CONCHIGLIE RIGATE MALMA... i zrobimy coś pysznego --->Muszelki Tesciowej Muszelki sa malutkie i niezle zakręcone, kojarząmi się z plażą, świętym spokojem i ...z uszami teściowej, która wszystko słyszyi wie najlepiej jak co i kiedy ;-) Skladniki- -conchiglie rigate MALMA -puszka pomidorów w zalewie -nie bez powodu moc czosnku ( czosnek podobno ma odstraszać
Z Kuchni Do Kuchniklasycznego farszu ziemniaczano-twarogowego dodam AMARANTUS BIO. Amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie, szczególnie docenianą przez cywilizacje Majów, Azteków i Inków. W tradycji indiańskiej nazywany był „świętą rośliną” ze względu na przekonanie o jego wyjątkowych właściwościach. Jest również określany mianem „super zbożem XXI wieku”. I dlatego dzisiaj super zboże połączymy z super olejem rzepakowym , wciskając w tradycyjnego
Z Kuchni Do Kuchnirewelacyjne, a..po soku z granatu od GRANTE można wsiąść za kierownicę..! Granat uprawiano już 5 tysięcy lat p.n.e. W starożytnej Grecji i Egipcie roślinę tę czczono jako świętą, a starożytna medycyna Chin uznawała sok z granatu za "skoncentrowane życie" i symbol długowieczności. Z powodu dużej ilości nasion granat stał się symbolem płodności. Soczyste owoce granatu budzą do życia niczym
Z Kuchni Do KuchniW tym roku byłam grzeczna i Mikołaj o mnie nie zapomniał ;)Na zaproszenie E.Wedel udałam się w podróż do Fabryki Przyjemności, czekoladą płynącej... 6 grudnia
kolorowotorcikowoMyslałam, że Sernik z truskawkami i czekoladą to był najlepszy sernik jaki upiekłam, ale dzisiaj biję się w piersi, to nie był mój najlepszy sernik! Wzięłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmieszamy z pozostałym cukrem i posypujemy nim owoce. Tarte pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200°C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Przepis publikuje w ramach zabawy Wielkie Święto Żurawiny
Przysmaki KarolkiCiast biszkoptowych nie było jeszcze u mnie na blogu, a są one często bazą do ciast przekładanych i tortów.Dział z biszkoptami zapoczątkuję dziś przepisem na
Smakołyki BerenikiŚwięto Trzech Króli.Odwiedziła mnie najukochańsza osoba w moim życiu,cudowna kobieta, wspaniała kucharka i niesamowita "ciocia dobra rada".Uosobienie samych zalet w jednym organizmie wielokomórkowym,z gromady ssaków. Zaopatrzona w swą magiczną płócienną torbę, zawsze czymś niebywałymwypchaną, wparowała prężnym krokiem do kuchni tak lekko, niczymrusałka. Przyodziała swój wiekowy już, wysłużony fartuch w kwiatki, rozpakowałapakunek i odwróciwszy się
W kuchni Karmel-itkizaczyna właśnie dorosłość, kończąc osiemnaście lat. Jako, iż jest todziewczyna niesamowicie skromna, nie wyprawiała hucznej balangi. W trzy najlepsze przyjaciółki,razem z A. i W. postanowiłyśmy wyprawić jej święto. Może nie z taką pompą, na jaką obecnie moda,lecz w kameralnej atmosferze. Tym samym, był to pretekst, by w końcu się przełamać i upiecczerwoną królową. No, a do tego
W kuchni Karmel-itki