chyba zacznę od początku. Jakiś miesiąc temu przypomniałam sobie o książce, którą kiedyś dostałam od My. „Kuchnia staropolska” (Olimp media). Rzadko się w nią wczytywałam, przy okazji świąt postanowiłam ją jednak przemielić. Okazało się, że zawiera w sobie masę inspiracji. Bez zbędnych kombinacji. Są przepisy na kaczki, pączki, żurki, pierogi, itd. Nie wiem czy jest kompletna, jeżeli(...)robotę. Pilnujcie tylko, żeby całkowicie nie wyparowała. Jak zobaczycie, że jej sporo ubyło, dolejcie odrobinę więcej. U mnie wyszło na styk w sumie. Jeżeli macie ochotę zrobić na najbliższe święta domową wędlinę, ten przepis jest właśnie dla Was. Na zimną płytę będzie jak znalazł. My lubimy ją jeść z sosem majonezowo-chrzanowym. Świetnie sprawdzi się też klasyczna ćwikła
Kardamonovywarzywo miało jakiś wybitny wpływ na smak sałatki? Nie, rzodkiewka nie dominuje, jest wyczuwalna nieznacznie. Moim zdaniem jest tak jak trzeba. Jeżeli macie ochotę podać na najbliższe święta trochę inną sałatkę niż zazwyczaj, polecam Wam sałatkę warstwową. Niekoniecznie tę z dzisiejszego posta. Poniżej wpiszę Wam jeszcze parę wersji przepisów, które są na blogu, może się czymś zainspirujecie. Polecam(...)drugiej strony lubię jak się koło mnie ktoś krząta. My mi właśnie zakomunikował, że pomagać w kuchni nie ma zamiaru, ale będzie nas raczył alkoholem. Też fajnie. Wesołych Świąt. Spędźcie fajny czas z przyjaciółmi, rodziną lub samotnie, wedle Waszych potrzeb. Ściskam. Składniki: 4 duże jajka 250 g szynki wędzonej 200 g sera żółtego 1 puszka groszku mały por (biała
KardamonovyKochani czytelnicy! Chcemy życzyć Wam jak co roku spokojnych i rodzinnych świąt z dużą dawką zdrowia. My po raz kolejny nie możemy liczyć na wspólne święta z rodziną z powodu braku tego trzeciego ale mimo to cieszymy się spokojem. Pogoda oraz pyszne jedzonko całkiem przyjemnie poprawia humorki, więc podrzucamy tutaj przepis na coś słodkiego 😉 Stworzyłyśmy tort
Candy Pandasszczęście dziś rano wstałam i upiekłam pierś z indyka. Nie była jakimś wielkim kulinarnym wyczynem, grunt że nic nie zepsułam. Tola wciągnęła parę plastrów, resztę zamroziłam. Zjemy indyka na święta. Skąd w ogóle pomysł na przygotowanie indyka w ten sposób? Mój przepis na schab. Klasycznie chciałam przed świętami zrobić jakąś domową wędlinę. Indyka zrobiłam właściwie
KardamonovyBabka Zebra to efektownie wyglądające dwukolorowe ciasto, które możemy upiec na święta Wielkanocne. To ciasto robi się podobnie, jak tradycyjny biszkopt z tą różnicą, że konsystencja ciasta przed upieczeniem jest gęściejsza. Ponadto do tego ciasta dodajemy olej rzepakowy i wodę, najlepiej gazowaną, ponieważ przez to babka Zebra po upieczeniu będzie bardziej pulchna. Surowe ciasto przed wylaniem do formy(...)dużych zdolności kulinarnych. Taka babka Zebra za każdym razem będzie miała inny wzór, a możemy ją również upiec w okrągłej tortownicy, wówczas nie będzie nam się ono kojarzyć ze świętami Wielkanocnymi. Dlatego polecam wypróbować ten przepis przy każdej innej okazji i zrobić ciasto np. do popołudniowej kawy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Babkę Zebrę: 400 g mąki pszennej
Danka Pichciwieku, a obecnie mięso indycze można kupić głownie w dużych miastach, to w bogatych indyjskich domach potrawy z indyka goszczą coraz częściej. Serwowane są także w czasie tradycyjnych indyjskich świąt m.in. jednego z najważniejszych czyli Święta Światła (Divali). A skoro już pojawiają się w indyjskich, ale też pakistańskich domach to najczęściej w postaci curry. Przepis na indyka
Cztery Fajerymożna by rzec : „Cóż jest tuczące? Wszystko jest tuczące i nic nie jest tuczące. Tylko dawka czyni, że dany produkt odkłada się nam w biodrach”. No ale święta to czas grzesznego ucztowania i tyle, czas przejść od trudnej łaciny do zrozumiałego przepisu ;). U nas po świętach zawsze wskakuje zwykły obiad, jakieś fryty, kurak lub pieczone
Ogrodnik w podróżymieć kolejny przepis na liście! To z pewnością pracochłonna potrawa wigilijna, która zachwyca swym oryginalnym, kwaśnym smakiem i oczywiście aromatem suszonych grzybów. Panowie doceniają jej smak na drugi dzień świąt 🙂 Zupę przygotowuję oczywiście tylko raz w roku, dlatego w magicznej atmosferze świat nieziemsko smakuje. Do przygotowania kwasu grzybowego używam domowej kapusty kiszonej oraz suszonych borowików i podgrzybków. Składniki(...)zupy grzybowej z suszonych grzybów oczywiście nie jest trudne, ale z pewnością wymaga poświęcenia wiele czasu. Trud rekompensuje wyśmienity, wyrazisty smak. Jeżeli wciąż zastanawiasz się czy ją zrobić na święta, to z całą pewnością odpowiadam że TAK warto. Artykuł Wigilijna kwaśnica – zupa grzybowa z suszonych grzybów, kaszy i kiszonej kapusty pochodzi z serwisu Blog kulinarny Ania gotuje
Ania gotujewłaśnie jednogwiazdkowy biszkopt, ale też pierwszogwiazdkowy, bo z akcentem światecznym, orzechowym. Wokół wszyscy prężnie, z zaangażowaniem i lubością, z przyzwyczajenia i rozpędu - czynią wszystko, by święta mimo ograniczeń, tęsknoty za tymi, których zabraknie, pozostały Świętami. Jak co roku, te same produkty wypełniaja lodówki, zapełniają się zamrażarki, tym co zrobione zapobiegawczo. Sznury lampek
Kronika Piekarnikaprawie 40. Te cyfry powoli zaczynają mnie przerastać. Ale dobra, nie o tym… Jakiś miesiąc temu studiowałam parę starych książek kucharskich, w poszukiwaniu sosu do wędlin. Na święta. Znalazłam swoją ulubioną piątkę. Z piątki wybrałam trójkę. Mając problem z wybraniem jednego, postanowiłam je połączyć. Mogłam zaszaleć jeszcze bardziej, postanowiłam się jednak ograniczyć do kilku sprawdzonych składników, które(...)stoły świąteczne i że takie sosy zawsze znajdą amatorów. Jeżeli macie ochotę na więcej propozycji takich sosów, wejdźcie w mój post o sosach do wędlin . I przy okazji, dobrych Świąt. Trzymajcie się zdrowo i ciepło. Składniki: 2 jajka 1 ogórek konserwowy pół małej cebuli pół pęczka natki pietruszki pół pęczka koperku 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
KardamonovyŚwięta tuż-tuż. Czy świąteczne menu już w pełni zaplanowane, a lista specjałów domknięta? Domyślam się, że u części osób pojawią się tradycyjne dania, a część z kolei będzie chciała wypróbować kulinarne nowości. Ja znajduję się gdzieś pośrodku. W Wigilię zawsze pojawiają się te same potrawy, ale już w pierwszy i drugi dzień Świąt pozwalam sobie
Smaki Na Talerzusery wiaderkowe. Te naprawdę dobre o dobrej konsystencji i dobrym składzie ciężko spotkać. Piątnica ma taki o zwartości tłuszczu 15% czy 18%, ale pojawia się od święta. Może jest dostępny w marketach, ale ja korzystam ze sklepików osiedlowych i czasem Biedry i tam bywa jedynie w okolicy świąt. Mój drugi faworyt to ser z Wielunia
Mieszam w Garnkukukurydzą i ananasem to kolejny pyszny dodatek do świątecznych wędlin. Ten duet bardzo dobrze wejdzie na śniadanie i na kolację. I w ciągu dnia i w nocy – w święta nasze żołądki mają w końcu dziwne potrzeby. Ja przez 2 dni jem wszystko co popadnie. I o dziwnych porach. Jeżeli chodzi o ananasa… zastanawiałam się(...)krępuje. Możecie też dodać szynkę, ogórki kiszone lub konserwowe. Wszystko będzie pasować. Ładujcie co lubicie. Przede mną, w najbliższym czasie, jeszcze dwa sałatkowe przepisy. Nie będą jednak publikowane przed Świętami, bo będą dedykowane Sylwestrowi. I to chyba by było na tyle, jeżeli chodzi o sałatki w 2020 roku. W ogóle grudzień to jakieś szaleństwo, jeżeli chodzi o blogowanie
Kardamonovy