wiem czy to jest dziwne, ale rzadko kiedy mam styczność z kompotem z suszonych śliwek. Przy okazji świąt, zawsze pijałam kompot z mieszanych owoców, gdziekolwiek bym w sumie nie była. Pierwszy raz kompot z suszonych śliwek piłam w domu rodzinnym mojego męża. Teściowa zapytała czy chcę mieszany czy właśnie śliwkowy. Nawet nie wiedziałam, że robi się też tę drugą(...)świadomość tego, że ludzie mają różne gusta. Mój jest taki, że wolę kompot mieszany. No życie. Kompot parę godzin temu zawekowałam. Ostudzony, włożę do lodówki i zostawię na święta. Mam nadzieję, że nic z nim się nie stanie. Niestety blogerzy kulinarni przygotowują potrawy z dużym wyprzedzeniem. I tak jak bez problemu mrozi się różne rzeczy, kompot musiałam zawekować
Kardamonovypolano lub kłodę drewna, choć dzisiaj francuskie bûches najczęściej przypominają wyglądem roladę. Dawniej we francuskich domach podpalano w Wigilię w kominkach dużą kłodę drewna, która ogrzewała dom przez całe święta, i której ogień miał symbolizować dobrobyt i zdrowie w Nowym Roku. Wokół niej zbierali się wszyscy mieszkańcy domu. W zależności od regionów, skrapiano ją wodą święconą, winem, mlekiem(...)kasztanowym i mascarpone. Jeśli chcecie, aby na waszym świątecznym stole zagościły nieco inne, odbiegające od polskich tradycji smaki, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Życzę Wam pięknych, pomimo szczególnych okoliczności, Świąt Bożego Narodzenia, niech się spełnią wszystkie wasze marzenia! Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 50 min. Proporcje dla 6 osób: ● 500 g kremu kasztanowego (np. Bonne Maman
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDziś będzie krótko i na temat. Podam Wam przepis na pierniczki, które piekę na Święta już drugi rok z rzędu. Ich ogromnym plusem jest to że nie trzeba wcale czekać aż zmiękną. One są takie, czyli mięciutkie, dosłownie kilka godzin po upieczeniu. Dlatego są to pierniczki dla zapominalskich, na ostatnią chwilę. Z tą „ostatnią chwilą(...)chodzi o coś jeszcze Nie warto opiec ich wcześniej, bo…i tak zostaną zjedzone i nie doczekają Świąt Są tak aromatyczne i smaczne, że nie da się obok nich przejść obojętnie- no chyba że zamkniesz je na przysłowiowe cztery spusty Ale tak serio, w tym roku musiałam upiec kilka porcji, bo pierwsza i druga zniknęły zanim się obejrzałam
ArbuziakiOkres przedświątecznych przygotowań uważam za otwarty. Co prawda nie nastawiłam piernika (może w przyszłym roku się uda), ale zaczynam swoją przygodę ze śledziami. Do Świąt jeszcze trochę czasu jest, ale ... no właśnie. Każdy z nas ma swoje ulubione przepisy, czasami jednak chcemy czegoś nowego. No i tak powstał przepis na śledzia cytrynowego. Słyszałam, że z cytryną śledzik jest przepyszny(...)prawda nie miałam cytryn w domu, jednak w lodówce olej cytrynowy czeka. Może akurat ten śledzik zagości na Waszym stole na Święta. Składniki : na 1 słoiczek 2 śledzie 1 nieduża cebula olej cytrynowy - u mnie Global Fit kilka ziarenek pieprzu Przygotowanie: śledzia moczymy w zimnej wodzie (można wodę zmieniać dwukrotnie) cebulę kroimy w piórka (można podzielić jeszcze
Gotowanie z pasjąmamy niedzielę, na dodatek ostatnią niedzielę przed świętami. Ja nie wiem gdzie i dlaczego ten czas tak leci. Nawet nie jestem jeszcze w wirze przygotowań. Niby dzisiaj biała będzie robiona. Niby mięso na wędzenie już też jest przyszykowane, ale nawet jeszcze nie pomyślałam co zrobić na święta. Dlatego dzisiaj tak na spokojnie oczywiście przychodzę
Gotowanie z pasjąKochani! Święta już na dniach, mamy mnóstwo pracy z tym związanej dlatego już dziś chcemy życzyć Wam standardowo ale od serca spokojnych i radosnych świąt w gronie najbliższych! Pamiętajcie, że nie śnieg i nie prezenty tworzą ten magiczny klimat. Kolacja wśród kochanych osób i możliwość porozmawiania od serduszka to coś najpiękniejszego i najważniejszego w tych dniach
Candy PandasWitajcie, święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Nie wyobrażam sobie tych świąt bez babeczek! Zawsz można je zrobić szybko mieszając wszystko w jednej misce ( i za to je uwielbiam). Stało się tradycją, że co roku piekę babeczki. Tym razem postanowiłam zrobić je w zdrowszej wersji. Dodając moje ulubione składniki wymyśliłam smakowite, sycące babeczki - idealne do świątecznego koszyczka
Health-Fit-LifeDzisiaj słodka propozycja na nadchodzący weekend Święta co prawda już dawno się skończyły ale nie zaszkodzi nam jeszcze je powspominać. Oto propozycja, która jest bardzo prosta do wykonania, a sam jej zapach sprawi, że myślami wrócicie jeszcze do świąt. Cały urok tego ciasta polega na tym, że nie jest to tradycyjny piernik, którego przygotowania trwają dość długo
PatiGotujeWszyscy czekamy na Święta Wielkanocne, w wyobraźni widzimy już wysprzątany dom, kuchnię pełną smakołyków, wiosenną aurę, ćwierkające ptaszki i szczęśliwą rodzinę niczym w bajce Disneya. Tylko jak temu wszystkiemu sprostać i nie zwariować? Co zrobić, żeby nie wpaść w przedświąteczną panikę? Starajcie się wszystko zaplanować na miarę swoich możliwości i czasu jaki pozostał, a unikniecie niepotrzebnego stresu(...)zapominajcie, że wiosenne porządki zawsze można dokończyć po Świętach Z gotowaniem również nie ma co przesadzać, ponieważ każdy żołądek ma ograniczoną pojemność. Jeżeli natomiast chodzi o Świąteczne słodkości zajrzyjcie do kategorii WIELKANOC i postawcie na szybkie, proste wypieki. Mam nadzieję, że coś z mojej Wielkanocnej listy znajdzie się w Waszym świątecznym menu i umili ten wyjątkowy czas
Fitsweet.mewedług mojego przepisu… To niesamowite, uwierzcie na słowo! Moja Patronka Kasia upiekła kilka rodzajów, jednak najbardziej do gustu przypadła jej wersja na zimno w wysokich pucharkach. W czasie świąt piekliście serniki w różnych wariantach. Pani Marlena przysłała mi zdjęcie sernika, który należy do tych bardziej pracochłonnych. Wyszedł jej przepięknie! Pani Dominika przysłała mi wiele swoich zdjęć sernikowych(...)wdzięcznie wyglądający sernik kokosowo – migdałowy! Zdolna dziewczyna! Agnieszka u piekła serniki należące do tych bogatych smakowo, postawiła na kajmak, banany, słodkie, wyraziste smaki. Kasia napisała mi, że w święta upiekła sernik z żurawiną, Czytelnik z Pomorza w podzielił sie ze mną wrażeniami, że sernik smakował całej rodzinie, że może żona będzie częściej piekła od teraz
Raj dla Podniebieniataki magiczny miesiąc, i to nie tylko z powodu rozkwitającej na dobre wiosny. To miesiąc kiedy dzieci przystępują do swojej Pierwszej Komunii Świętej. Zostałam poproszona o tort na okoliczność tego święta. Jest więc to mój pierwszy tort komunijny. Dziewczynka była zachwycona i tortem i różowym kolorem. Smakował truskawkowo co dodawało mu świeżości
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPrzed świętami zrobiłam sobie słodyczowy detoks. Ponad 3 tygodnie nie jadłam żadnych słodyczy, niestety w święta pękłam dla mazurków i paschy:) Nie mówię tu o białym cukrze, którego unikam tak czy inaczej, ale mówię o wszelkich słodyczach, nawet tych zdrowych ale zawierających jakieś słodziki. 3 tygodnie bez cukru i jego zamienników, dałam radę chociaż nie było łatwo
Cooking for EmilyJedni nie mogą wyobrazić sobie Świąt Wielkanocy bez żurku, inni mazurka, a ja nie wyobrażam sobie bez barszczu chrzanowego. Jest to najlepsza zupa na święta i w moim domu przyrządzana tylko raz w roku. Żeby barszcz był fenomenalny, do którego tęskni się przez cały rok, najpierw musimy wykopać chrzan. Ten ze słoiczka nie odda całego smaku
Tylko pysznieŚwięta minęły ekspresowo, a te kilka poświątecznych dni jeszcze szybciej. Nie miałam czasu dodać przepisów od razu, więc będą się pojawiały z małym opóźnieniem. A co na Wielkanoc przygotowywałam? Między innymi babkę advocaat - genialną, mocno wilgotną, idealnie słodką i pięknie wyrośniętą. Ja na pewno nie będę czekać do kolejnych Świąt, by ją upiec. Przepis na bazie receptury
Słodkie inspiracjeZawsze jest pora na dobry sernik, czy to święta czy po świętach, zawsze smakuje tak samo dobrze. A ten wychodzi zawsze, jest delikatny,wilgotny i puszysty...palce lizać! Składniki: 1 kg sera dwukrotnie zmielonego 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 kostka masła 1 budyń waniliowy 2 łyżki
Z Majeczką w kuchni