specjalną dedykacją dla wszystkich Mam z okazji ich święta, proponuję Wam dzisiaj przepis na aromatyczny sernik z udziałem truskawek na spodzie z herbatników i korzennych ciasteczek speculoos. Przygotowanie: 40 min Pieczenie: 1 godz. Chłodzenie: 4 godz. Dla 6-8 osób: ● 250 g truskawek ● 500 g twarogu sernikowego mielonego z wiaderka lub serka homogenizowanego o smaku naturalnym
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSwego czasu na blogu pojawił się wpis na pasztet z jajkiem. Idąc tym tropem, na święta przygotowałam całkiem podobną wersję, tyle tylko że otuloną kruchym ciastem. Bałam się, że krojenie to będzie jedna wielka męka, ale przy plastrach na półmisek (chciałam takie centymetrowe) dość nie było takiego problemu. By pasztet miał charakter bardziej świąteczny, w masę mięsną włożyłam
Kuchnia w czekoladziePieczone ziemniaki nadziewane kremowym ziołowym farszem z dodatkiem boczku. Danie to nie należy do lekkostrawnych, ale myślę, że od święta możemy sobie na nie pozwolić. Jest ona bardzo sycąca, ale je się z wielką przyjemnością. Nadzienie z serka ziołowego daje kremowy i delikatny smak. Polecam jako ciepłą przekąskę na różnego rodzaju imprezy - do % idealna 😉 Składniki: 5-6 dużych
Kuchnia MagdaLenyDelikatna, chrupiąca pavlova wypełniona kremem z marakui, truskawkami i borówkami. Idealny i oryginalny deser nie tylko na święta! Pavlova piekę zawsze jak mi zostają białka, co zdarza się bardzo często! Moja rodzina uwielbia deser z bezą zwłaszcza z jagodowymi owocami. Zazwyczaj wystarczy bita śmietana do przełożenia bezy ale nie zaszkodzi przyrządzić lekko kwaśny krem z marakui . Pavlova
codojedzeniaPrzed nami jedno z najpiękniejszych majowych świąt - Dzień Matki . Mimo, że naszym, i wszystkim Mamom na świecie, należy się szacunek każdego dnia, to 26 maja jest ich specjalnym świętem, które celebrujemy wyjątkowo uroczyście. Mojej Mamy nie ma już z nami od wielu lat, ale lubię, szczególnie w tym dniu, wspominać ją z uśmiechem. Rozmawiamy o Niej, oglądamy zdjęcia, przypominamy
Smaczna Pyzastopniach do suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie, polewamy je polewą z białej czekolady i podajemy z filiżanką przepysznej Inki. Smacznego. Życzę wszystkiego dobrego każdej Mamie w Dniu jej Święta
Poezja Smaków - blog kulinarnyZaskoczcie swoich bliskich w te święta! W ten bożonarodzeniowy czas deser na zimno rzadko komu przychodzi na myśl. Ale w zasadzie dlaczego nie? Lekki, puszysty, śmietankowy ze świąteczną, zimową nutą cynamonu i anyżu. Warto się pokusić. Oj, warto! Składniki (na 5 małych kokilek) 300ml mleka 3,2% 200ml śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru 150g serka śmietankowego
Raj dla Podniebieniamój autorski przepis na prezentowany sernik powstał pewnego zimnego, listopadowego dnia, kiedy to po zakupach siedziałyśmy z mamą w jednej z rzeszowskich kawiarni i zastanawiałyśmy się, co upieczemy na święta…To, że na naszym świątecznym stole pojawi się mój sernik, to pewne. Tylko jaki? Z pewnością jakiś świąteczny, bogaty w bakalie…Bakalie…bakalie…Bakalie
Raj dla PodniebieniaMoja rodzina pochodzi spod Krosna, więc jest to miejsce mocno związane z moim dzieciństwem. Każde wakacje czy święta spędzałam w domu moich dziadków na wsi niedaleko tego miasta. W mojej książce będziecie mogli już niedługo przeczytać, czym tak naprawdę był dla mnie ten rodzinny zakątek, a był czymś więcej niż mi się pierwotnie wydawało. Mam ogromny sentyment
Raj dla Podniebieniamyślało o bożonarodzeniowym życzeniu. Gdzieś w jego dłoni kruszył się świąteczny opłatek… „ Czy Wy też lubicie ten przedświąteczny czas? Osobiście, to ja chyba bardziej niż same właściwe Święta. Dlaczego? Bo ten czas trwa dłużej, a świąteczne dni mijają szybko, za szybko. Składniki spód 150g herbatników kakaowych 2 -3 łyżki oleju 1 łyżka cukru pudru masa serowa
Raj dla Podniebieniauczuciem. Oboje -tak różniący sie od siebie – przeżyli razem ponad 40 lat. W pewnym momencie ich życia pojawiłam się ja i towarzyszyłam już do końca. W dniu ich święta życzyłabym im, aby… mogli choć na chwilę ze mną być…Tak zwyczajnie. Nawet bez laurki, bez wiersza czy piosenki…Tylko być. Mojej Babci i mojemu
Raj dla Podniebieniakażdą naszą wspólnie spedzoną Wielkanc z dzieciństwa. Przywołuję z pamięci zabawne sytuacje, osoby, więc rozmowa wprawia nas w dobry humor. Nikt nie przeczuwa, że to ostatnie nasze wspólne wiosenne święta w tym gronie… Nikomu nawet nie przechodzi przez myśl, że następną Wielkanoc w naszym domu na wsi spędzi całkiem inna rodzina… Życzę Wam, abyście doceniali każdą
Raj dla PodniebieniaPonieważ nadchodzą Święta Wielkanocne nawet paleowcy, ketonowcy i bezglutenowcy chcą czegoś słodkiego. Polecam więc mój kolejny, sprawdzony wielokrotnie przepis na biszkopt kokosowy z dodatkiem kakao. Kokosowy biszkopt z wiórkami, malinami i galaretką Składniki: biszkopt: 6 jajek 6 łyżek erytrytolu 5 łyżek mąki kokosowej 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki oleju kokosowego roztopionego warstwy
Marta próbujepewno zorientowaliście się, że jestem pasjonatką mąki kokosowej w wypiekach :-) Przepis na bezglutenowy biszkopt kokosowy zamieściłam tutaj klik . Ponieważ święta za pasem a w spiżarni znalazłam 2 przejrzałe banany postanowiłam upiec szybki bezglutenowy placek z tego co akurat miałam. Zapraszam więc na kolejny przepis na bezglutenowe i bezzbożowe ciasto paleo :-) Paleo tarta z płatkami migdałowymi i owocami
Marta próbujeTort komunijny - Księga 2017-05-12 16:12:44 Porcje 40 Tort komunijny jest nieodłącznym elementem tak podniosłej uroczystości jaką jest I Komunia Święta. Jest wspaniałym dopełnieniem tego ważnego dnia. Na długo zapadnie w pamięci gości jeśli zadbamy nie tylko o jego wygląd, ale i smak. Wśród tortów komunijnych największą popularnością cieszą się torty w kształcie otwartej księgi
Wędrówki po kuchni