zapiski. Zupa z dziewięciu ziół stała się daniem wielkanocnym, a ściślej wielkoczwartkowym (Gründonnerstagsuppe), co oznacza, że w klasyczny sposób nastąpiło połączenie tradycji i symboliki "pogańskiej" z chrześcijańską. Magiczna i święta liczba trzy i do tego potrojona! Młode, pierwsze po zimie, zioła jako symbol odradzającego się życia. Kwaśny do lekko gorzkiego (w zależności od użytych ziół) smak mający przywodzić
zadanie-gotowanieŚwięta za pasem... dla nas będą one zdecydowanie zdrowsze niż zazwyczaj, bo po pierwsze z bezglutenowymi wypiekami, lekkimi mięsami czyli głownie indykiem, ograniczonym majonezem. Dlatego na początek przedstawiam szybką, prostą babkę, bezglutenową. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkurczaka gotowanego..po prostu nie było chętnego na zjedzenie, więc przerobiłam jego na farsz do tychże udek..I co Wam powiem , wypróbujcie taką przekąskę, bo jest naprawdę smaczna..Na święta zrobię z mięsem mielonym wieprzowym. 200 ml kefiru [ u mnie maślanka] 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej sól od 25 -30 dkg mąki 35 dkg mielonego mięsa drobiowego paluszki
Moje domowe kucharzenieobłędna, głęboko czekoladowa babka z polewą o smaku irlandzkiego likieru tworzonego na bazie śmietanki i whiskey z dodatkiem wanilii i kakao. Niebo w gębie. Polec am na zbliżające się święta. BABKA CZEKOLADOWA z BAILEYS'em Skladniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w granulkach 3/4 szkl likieru Baileys (lub innego typu irish coffee cream) 2/3 szkl
Bon appetit mon amieIdą święta, idą. Najwyższy czas by pomyśleć o nich tak na poważnie. Zapewne niejedna gospodyni zaczyna planowanie i pierwsze przygotowania. Wszak zakwas na żurek już najwyższy czas nastawić. Jak się domyślacie i u mnie zaczęło się coś dziać w tym temacie. Choć ostatnie tygodnie były dla mnie dość ciężkie i w kuchni bywałam przelotem ograniczając się
Przysmaki Karolkimoże tak dzieciakom zamiast słodyczy na święta zapakować muffinkowe króliczki z gorzką czekoladą lub po prostu własnoręcznie wypieczone muffinki? Jeśli nie masz foremki do wypiekania świątecznych muffinek możesz użyć zwykłej formy do muffinek lub po prostu papilotek i blachy. Z porcji ciasta wyjdzie ci około 12 muffinek. Wykonanie W dużej misce wymieszaj suche składniki – przesianą mąkę z proszkiem
Eat me! Fit me!śmietankowym posmakiem. Zawdzięcza to użycia w roli tłuszczu nie masła, margaryny, czy oleju, a właśnie śmietany. Ciasto po upieczeniu jest puszyste i lekko wilgotne. Warto upiec nie tylko na święta :) Babka śmietankowa - kuchnia podkarpacka Składniki (foremka z kominkiem, wysokość 12 cm, szerokość u góry 20 cm): 2 jajka 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki kwaśnej gęstej śmietany
Trzeci talerzŚwięta już za tydzień... zbliżają sie wielkimi krokami i pewnie niejedna młoda mama zastanawia się co będzie mogła zaproponować do zjedzenia swojemu małemu dziecku... Według najnowszych zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dietę niemowlaka karmionego piersią powinniśmy zacząć rozszerzać dopiero po ukończeniu 6 miesiąca i zaczynamy od wprowadzania warzyw. Owoce zostają na później. Nie będę się tu rozpisywać
sierotka maRysia w kuchniZbliżające się Święta Wielkanocne to czas przeróżnych tradycyjnych przysmaków. Do klasycznych potraw, które zawsze pojawią się na naszych wielkanocnych stołach należą oczywiście serniki. U mnie zawsze jest pascha wielkanocna z bakaliami i któryś z serników - na zimno, pieczonych tradycyjnie lub w kąpieli wodnej. Dziś dołącza do niech najprostszy sernik kawowy: wystarczy wymieszać składniki masy serowej
Kulinarne przygody GatityDziś zapraszam Was na bardzo smaczny tort z nutą cytrynową i kremem maślanym, w wiosennym wydaniu... Możecie go podać swoim bliskim np. na nadchodzące Święta Wielkanocne - będzie się on na pewno pięknie prezentował na stole ze swoją minimalistyczną, wiosenną dekoracją... Blaty tortu są wilgotne, a krem to nic innego jak słynny "swiss meringue buttercream", czyli krem maślany
Słodko-Słony Świat IlonyZbliżają się święta. Mam dla Was propozycję na pyszne ciasto. Cóż to będzie? Stefanka na herbatnikach. Bez pieczenia! A jakie to proste? Zaraz się przekonacie. Potrzebne składniki: 4 paczki herbatników maślanych (około 100 sztuk) Krem nr.1: 400 ml mleka 5 łyżek stołowych cukru 1 budyń o smaku toffi 100 g mlecznej czekolady 150 g miękkiego masła Krem
NiuniokiJeżeli szukacie sernika na zbliżające się święta to mam dla Was propozycję na sernik, który zawsze się udaje. Kruche blaty ciasta przekładane serem z rodzynkami, który wcześniej się gotuje. Wszystko przykryte brzoskwiniami i polane kolorową galaretką. Składniki: Ciasto kruche: 25 dag mąki pszennej 5 dag cukru pudru 10 dag margaryny 3-4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukiernia PychotkiWielkanocne święta to oczywiście potrawy z jajek na wiele sposobów. Przepis na jajka faszerowane z guacamole to połączenie jajka z awokado. Uwielbiam jajka pod każdą postacią i mogę je jeść codziennie. Na Wielkanoc prawie zawsze przyrządzam jajka faszerowane. Jak co roku obok nadziewanych jajecznych połówek pojawią się również inne wielkanocne smakołyki. Tort kanapkowy , drożdżowa babka i śledzie
codojedzeniaPieczenie ciasteczek na każde święta to już u nas tradycja. Takie kolorowe obok babeczek są obowiązkowym elementem w święconce a później dekoracją stołu. Składniki: na ciasteczka: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru jajko do dekoracji: białko szklanka cukru pudru łyżka wrzątku barwniki spożywcze pisaki cukrowe Składniki ciasta zagnieść a następnie ciasto schłodzić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPasztet piekę na każde święta. Zawsze piekę większą ilość i zamrażam. Przygotowanie jest czasochłonne, dlatego jeśli już robię, to od razu hurtowo :) Dzisiejszy pasztet przygotowałam z dodatkiem śliwki. Lubimy połączenie mięs z owocami. Idealny do pasztetu jest również chutney. Możecie go przygotować z moich przepisów tutaj. Polecam! Pasztet wielkanocny w indykiem Składniki na 4 keksówki
Smak mojej kuchni