która w końcu się uregulowała . Zauważyłyśmy też, że nasza nietolerancja na gluten i laktozę łagodnieje przy spożywaniu tego probiotyku (uważamy, że tylko dzięki nim udaje nam się przeżyć wszelkie święta, gdzie niekoniecznie człowiek trzyma się restrykcyjnej diety). Na koniec potwierdzamy, że mamy więcej sił i energii na co dzień a dręczący Monikę wieczny katar zelżał do stanu prawie
Candy Pandasorzechy te wskoczyły na podium ulubionych tego typu przekąsek. Aby podkreślić ich wspaniały smak i jakość, stworzyłyśmy tort, który kolorem i smakiem zachwycił każdego (torcik był zrobiony w minione święta, więc wiele osób miało okazję go próbować). Kochani, na koniec jeszcze apelujemy: nie bójcie się szpinakowych ciast! Zieleninki nie czuć w ogóle a kolor jest obłędny 💙 Składniki
Candy Pandaspesto, pomidorami i mozzarellą zapiekane w piekarniku to pomysł jak urozmaicić tradycyjne kotlety z kurczaka. Danie ładnie się prezentuje i pasuje zarówno na co dzień, jak i od święta - nie powstydzimy się podając je gościom. Kurczak tak przygotowany jest kruchy, soczysty i aromatyczny bo pesto nie tylko dodaje wykwintnego smaku, ale zabezpiecza też mięso przed wyschnięciem. Zachwyca smakiem
Kuchnia MagdaLenySałatka jest dobra na każdą okazję. Święta, urodziny, imieniny, grill, lunch, kolacja ze znajomymi, kolacja dla dwojga, kolacja w ogóle :) - wszędzie pojawia się sałatka, a pod tą jedną nazwą kryje się nieograniczona ilość kombinacji składników. Takie sałatki jak poniżej kiedyś jadłam często, a w ostatnim czasie jakoś się "zapomniały". Zastąpiły je te ciężkie, majonezowe... Ale ponieważ
Kolorowy Przepisownikcreme brulee . Niemal ta sama idea, ale nieco różne do niej podejście. Moja wersja jest portugalska i podobno jest w tym kraju przysmakiem bożonarodzeniowym. Cóż, przypuszczam, że pogoda w święta w Portugalii może śmiało konkurować z początkiem lipca na Pomorzu. Nie sądzę też, żeby istniał zakaz przygotowywania pudim de caramelo w innym czasie. Myślę wręcz, że powinien istnieć
zadanie-gotowanieŻurek uwielbiam jeść nie tylko w święta i często go przyrządzam. A te białe kiełbaski od VeganNerd idealne do niego pasują! Łatwo się je robi, a jeszcze łatwiej pochłania Mąż zabiera je też z chlebem na lunch do pracy, a nasi goście w czasie rodzinnych spotkań widzą je na stole Polecam wypróbować! Składniki: 1 duży seler 1 korzeń
Lamarida.plmałe rączki są najsilniejsze, By kilać (czyt. łaskotać) małe stópki i je rozpieszczać, bo mama jest od reprymend i pilnowania porządku. Kochani ojcowie i tatusiowe! Z okazji Waszego dzisiejszego święta pragnę Wam podziękować za trud bycia tatą i pomoc mamie. I pamiętajcie, że bez Was dzieciństwo Waszych dzieci jest niepełne. Wszystkiego najlepszego! Jesteście najlepszymi tatami pod słońcem
Anioszek w kuchniludzie przechodzą koło niego obojętnie, ponieważ obawiają się wzdęć (w końcu to roślina strączkowa) i nie wiedzą jak go przygotować. Rzeczywiście, jeśli rośliny strączkowe na talerzu pojawiają się od święta, to nie ma co się dziwić, że układ pokarmowy da o sobie znać przy nagłym obżarstwie bobem – organizm nie jest przyzwyczajony do strączków i nie umie sobie
BlendmanOstatnio naszło mnie na dobrze wszystkim znaną kanapkę caprese, ale że pieczywo jem na prawdę od święta na ich miejsce wleciały naleśniki 👍 Powiem Wam, że od teraz będę zawsze wybierała tą wersje :P Składnik na 1 porcję -50 g mąki ryżowej -1 jajo(ja robię bez tego) -1 łyżka oleju -woda (ok pół szklanki) -pół kulki mozzarelli
Zdrowie i pysznie na talerzuprawdziwego łasucha. W dodatku zdrowe, słodkie, choć bez cukru, i dające pole do popisu domowym eksperymentatorom kulinarnym. Daj się ponieść przyjemności smakowania — na co dzień i od święta! W książce znalazłam przepis na tahinę robioną w domu. Książkę można nabyć w księgarni internetowej W TYM MIEJSCU! WARTO! Nigdy bym nie przypuszczała, że jest
Z Kuchni Do KuchniDla mnie idealna pierś z kaczki to t soczysta, miękka i różowa w środku. Jest to wykwintne, ale i szybkie danie bo nie wymaga dodatkowego pieczenia
Ola la LCHFwszystkim smakują, dlatego podaję proporcję, która wystarczy Wam do celów dekoracyjnych, do spontanicznego zjadania ciastek tuż po upieczeniu, ale i na Święta co nieco się uchowa :) Poeksperymentujcie z grubością, mi najbardziej pasują takie ciut bardziej puszyste, wtedy już bez okienka. Składniki: 800 g mąki szklanka miodu 2 jajka
PatchworkDziś klasyka gatunku – spisze się nie tylko do popołudniowej kawy i herbaty, ale także od święta :) Krucha, delikatna, idealnie puszysta… powiecie, że to tylko babka piaskowa, a ja Wam powiem, że taką babkę to bym mogła jeść codziennie. I to nawet na obiad :) A co! Składniki: 4 jajka 200 g masła 150 g cukru
CiastkozercyKochani Ojcowie wszystkiego najlepszego z okazji Waszego święta :) Składniki: ciasto - 120 g masła - 1 żółtko - 30 ml mleka - 170 g mąki pszennej - szczypta soli nadzienie - 100 g białej czekolady - 320 g serka mascarpone - 100 g malin - 100 g borówek Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy, zagniatamy ciasto i wylepiamy nim formę na tartę. Formę przekładamy do lodówki
Zainspirowana w kuchnikapusty to danie w sam raz na tę porę roku - jest lekki, ale przy tym sycący, pachnący koperkiem. Jakże różny od tego tradycyjnego staropolskiego bigosu, którym zajadamy się na Święta. Szybko się go robi, ale tez szybko znika z talerza, dlatego polecam ugotować go więcej, np. z dwóch średniej wielkości główek kapusty, żeby następnego dnia mieć obiad
Obiad gotowy