ciastek. Tak. Zwarzyła mi się. Nie wiem jak, nie pomogę. Plus jest taki, że zaczynam się już śmiać z moich kwietniowych wyczynów kulinarnych. A dziś dopiero 11 kwietnia. Święta za tydzień, mam jeszcze jakieś 6 dni na to, żeby znowu coś odwalić. Jutro mam w planie upiec białą kiełbasę. Nie będę chyba za bardzo eksperymentować, bo tą kiełbasą
Kardamonovymają siebie Zatem pamiętajcie, że 10 kwietnia, to bardzo dobry czas na złożenie życzeń rodzeństwu i wyrażenie wdzięczności za ich obecność. Ja już to zrobiłam Przy okazji obchodzonego dzisiaj święta chciałam przypomnieć Wam kilka moich artykułów w temacie relacji pomiędzy zdrowym i ciężko chorym rodzeństwem. Zapraszam na bloga – linki znajdziecie w komentarzach poniżej Pozdrawiam serdecznie i życzę
Lamarida.plPrzepis na Mazurek Czterowarstwowy siostry Anastazji. Cztery różne placki przełożone masą jabłkową i udekorowane polewa czekoladową. Idealny na Święta Wielkanocne. Polecam. Przepis pochodzi z książki ,,103 ciasta siostry Anastazji'' Książka w promocyjnej cenie dostępna TUTAJ Jak zrobić taki czterowarstwowy mazurek pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj za darmo kanał RITA creative , a będziesz
RITA food channelJajka to danie, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. A że święta już za kilka dni, więc postanowiłam w jednym poście zebrać dla Was kilka prostych, szybkich i smacznych przepisów na jajka. Przygotowane w ten sposób swoim smakiem i wyglądem zachwycą nie tylko domowników, ale też zaproszonych na świąteczne śniadanie gości. 1. Jajka barwione w koncentracie
Zrób to smacznieBarszcz białowieski. Zupa Małgorzaty Caprari. Przepis na barszcz czerwony z okolic Białowieży. Barszcz białowieski. Zupa Małgorzaty Caprari. Zupy pojawiają się na stole na co dzień i od święta. W kuchni polskiej częściej niż w innych- trudno w końcu wyobrazić sobie tradycyjny polski obiad bez zupy! Sycą, rozgrzewają, dostarczają niezbędnych składników odżywczych, ale także przywołują wspomnienia i skojarzenia
Z Kuchni Do Kuchniuważa, że babki są suche i nudne. Ta będzie zaskoczeniem. Śmietankowa babka czekoladowa z orzechową wkładką będzie świetna do codziennej kawy, jak również zachwyci gości oraz rodzinę na Wielkanocne Święta. Jeśli kochacie intensywnie czekoladowe ciasto z polewą, to jest ona dla Was. Ja zwariowałam na punkcie tego wypieku. Jest intensywny, aksamitny, bardzo mokry, a kwaśna śmietana przełamuje słodycz
Poezja smakudrewna. Stół nierozkładany – poznaj jego wady Wadą stołu nierozkładanego jest jego przeznaczenie wyłącznie na konkretną liczbę gości. Może to stanowić dla nas problem zwłaszcza w sytuacji, gdy organizujemy rodzinne święta lub imprezy okolicznościowe. Dlatego też wybierając pomiędzy stołem rozkładanym a nierozkładanym, powinniśmy zastanowić się nad maksymalną liczbą gości i domowników. Pamiętajmy o tym, że stoły rozkładane występują
Zdrowy Styl JoannyŻaden wielkanocny stół nie może się obejść bez mazurka. Bez wątpienia to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast tego wiosennego święta. U nas pojawia się zawsze w towarzystwie sernika i drożdżowej baby. Tym razem jest to mazurek czekoladowo-orzechowy, w sumie można by powiedzieć, że jest podwójnie orzechowy, ponieważ orzechy znajdują się w kruchym cieście i również w kremie
Kulinarne przygody GatityPyszny sernik z mlekiem skondensowanym Idealne ciasto zarówno na święta, jak i na każde przyjęcie. Jest proste w przygotowaniu, składa się tylko z czterech składników i zawsze wychodzi. Moja propozycja podania tego serniczka, to podzielenie go po upieczeniu na dwa pyszne warianty smakowe. Tym sposobem za jednym pieczeniem uzyskamy wizualnie dwa rodzaje ciasta * Sernik po upieczeniu zawsze
Blog z Apetytemjuż przetestowana i z całą pewnością pojawi się na moim świątecznym stole. No ale ja kocham drożdżowe ciasta, więc taką babkę jestem w stanie piec sobie nie tylko od święta...;). Bardzo polecam! Składniki: Zaparka: 150 g mąki pszennej, u mnie mąka pszenna do ciast drożdżowych typ 550 250 ml mleka Ciasto właściwe: 350 g mąki pszennej, u mnie
Opowieści z piekarnikaminut. Na kilka minut przed końcem pieczenia obniżamy temperaturę do 170-165st. Super babka chlebowa Chleb w foremce na babkę? Czemu nie? Raz w roku na Święta Wielkanocne możemy poszaleć. Kromki o niespotykanym kształcie. Chodziło mi bardziej o pokazanie, że w takiej foremce chleb również dobrze się prezentuje. Jeśli ktoś z Was się skusi na ten oryginał
Leśny Zakąteksmakuje po całej nocy spędzonej w lodówce. Patrzę teraz na publikowane poniżej zdjęcia i...tak, żałuję, że nie znajdę go dziś w lodówce. Może jednak zmienię plany na Święta
Kronika Piekarnikaśląskie rolady wołowe albo zawijańce jest w naszej rodzinie od pokoleń, ale mimo upływu czasu pozostał niezmieniony. Zrazy zawijane były obowiązkowym daniem na każdej rodzinnej imprezie i w każde święta. Na Śląsku roladki wołowe podawane są z kluskami i surówka z czerwonej kapusty , jednak u nas najczęściej z ziemniakami lub kaszą. Tradycyjne zrazy zawijane przygotowuje się z wołowiny
Cztery Fajery