bardziej świątecznego niż wspólne przygotowywanie potraw i ubieranie choinki. Zawsze rodzinnie ozdabiamy je lukrem, orzechami, migdałami itd. itd. Pierniczki można wykonać dużo wcześniej, jak i dzień przed świętami ;) Składniki: (na ok. 200 pierników) 1 kg mąki (+ do podsypania stolnicy i trochę gdy ciasto wyjdzie za rzadkie) 350 g cukru 2 łyżeczki sody 200 g miodu (dałam syrop z mniszka
W kuchni bez szafekświąt został niecały miesiąc. To wbrew pozorom naprawdę bardzo mało, dlatego pomyślałam, że już dziś zacznę wrzucać dla Was pomysły na potrawy świąteczne w nieco zdrowszej, czasem odchudzonej wersji. Jak się objadać, to chociaż dobrymi kaloriami. Będzie też kilka mniej tradycyjnych propozycji, jak np. dzisiejsze bakaliowe kulki, które można podjadać w przerwie między większymi daniami. Jeśli macie blender, przygotujecie
Powiedz dietom niewypełnione farszem z kapusty kiszonej, suszonych grzybów oraz świeżej i suszonej żurawiny, posypane kminkiem lub czarnym sezamem to jedno z tych dań, które dość mocno kojarzą mi się ze Świętami w moim domu rodzinnym. Idealnie komponują się z czerwonym wigilijnym barszczem. Składniki (na 15-20 pasztecików): Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej 30 gram rozpuszczonego
Mango PapajaRzadko robię serniki, ale przed świętami pomyślałam ze warto zrobić probe i znaleźć taki który w tym roku zagości na stole świątecznym. Po zeszłorocznych wpadkach, dwukrotnie nieudanym serniku wiedeńskim postanowiłam nie robić ciasta w ciemno tylko wcześniej kilka wypróbować. Na pierwszy ogień poszedł sernik creme brulee, który znalazłam u Cioccolato gatto i który połączyłam z tym sernikiem Kasi . Wyszedł
Bernika - moj kulinarny pamietnikdekoracji, to już dużo mniej nadają się do zjedzenia. Żeby pierniki nabrały odpowiedniej miękkości potrzebują dawki wilgoci. Jeśli udekorowaliście je lukrem do zjedzenia, wyjmijcie je odpowiednio wcześniej przed świętami z puszki i postawcie na lodówce czy na kuchennej półce – w kuchni jest wilgotno i ciastka powinny zmięknąć po około 3-4 dniach. Do puszki z piernikami bez nadzienia
Karo in the KitchenMęczyłam, męczyłam i wymęczyłam ciocię mojego męża aby zdradziła mi przepis na rewelacyjną sałatkę z żurawiną. Pierwszy raz sałatkę spróbowałam podczas ostatnich świąt Wielkanocnych i nie mogłam o niej zapomnieć. Rewelacyjna! Idealnie pasuje na uroczystości i imprezy rodzinne ale również na rozpieszczenie naszych najbliższych. Mniaaam Sałatka z żurawiną Składniki: 3 łodygi selera naciowego, podwójna pierś z kurczaka, puszka kukurydzy
paapilotkaaSpokojnych, rodzinnych i smakowitych Świąt Bożego Narodzenia oraz wybornych pomysłów na pyszne potrawy w nowym roku
Codzienne GotowanieBigos z czerwonym winem... Nie wyobrażam sobie świąt bez bigosu Potrzebne składniki: 2 kg kiszonej kapusty 2 duże marchewki pół garści suszonych grzybów ok. 1 kg wieprzowiny (np. łopatka, karkówka) 200 g wędzonego chudego boczku, 2-3 małe pętka kiełbasy śląskiej, 1 duża cebula, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1-2 liście laurowe
Pelusiowa Kuchniapierwszy dzień świąt na śniadanie będą u mnie bułeczki z nadzieniem do makowca. Jeśli zostaną resztki nadzienia, będę wiedział jak je wykorzystać, ale najpierw zrobiłam pierwsze przymiarki. mała puszka gotowego maku z bakaliami 2,5 szklanki mąki pół opakowania suchych drożdży 3 jajka+ 1 żółtko 2 łyżki miodu łyżeczka gęstej esencji waniliowej 1 łyżka roztopionego masła
AZgotuj!Lepszego ciasta nie jadłam. To będzie obok makowca hit w moim domu przy okazji świąt. W domu pachnie nieziemsko. Kilka lat temu w cukierni Misianka kupiłam sobie porcję ciasta pomarańczowego. Porcja kosztowała 12 zł. Wiedziałam, ze jest bez mąki. Przyszłam do domu i zaczęłam szukać w sieci przepisu. Znalazłam. Ale nie było okazji żeby go zrobić
AZgotuj!Wracając do świątecznego klimatu - piernik. Zdjęcie z zeszłorocznych świąt. Wiadomo, że najlepszy jest nie od razu po upieczeniu, jeśli macie wystarczająco dużo silnej woli, żeby przetrwał dłużej. Ja i moi bliscy nie należymy do tej grupy i pieczone słodkości znikają szybko, zdecydowanie za szybko ;) Piernik Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej* - 3/4 szklanki miodu - 1 szklanka mleka - 50 g masła
Corner With RecipesPyszne bułeczki pachnące świętami nikt nie może się im oprzeć Składniki ciasto drożdżowe - 500 g mąki - 1 szklanka mleka - 2 p suchych drożdży -1/2 szklanki cukru - 4 żółtka - 100 g masła nadzienie makowe - 300 g mielonego maku białego na sucho - 150 g mielonych orzechów laskowych - 150 g rodzynek - 4 białka - 1 szklanka cukru - ok 0,5 l mleka
W królestwie smaków BeatyPyszne Niemieckie pierniczki o niepowtarzalnym smaku i aromacie świąt Składniki - 100 g skórki kandyzowanej z pomarańczy - 100 g surowej masy marcepanowej - 100 g mielonych migdałów - 2 jajka - 1 białko - 150 g cukru - 50 g mąki - 1 łyżka kakao - przyprawa do piernika - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki amoniaku - płatki do ciastek oblaten (nie koniecznie ) Sposób przygotowania 1. - Migdały orzechy
W królestwie smaków Beatybędzie tematem tego wpisu i jest to zagniatanie ciasta, które następnie musi leżakować minimum 4 tygodnie w chłodnym miejscu. Kiedy ciasto dojrzeje, należy je upiec na około tydzien przed świętami i dać mu kilka dni na zmięknięcie, a na 2-3 dni przed wigilią ciasto należy przełożyć ulubioną masą i oblać pyszną czekoladą, ale o tym później... :) Myślę
DefinicjaSmakubuzię, tak aby powstała ciekawa mina :) To oczywiście tylko kilka moich pomysłów, nie sposób wymienić wszystkie, co widać na zdjęciach, które mam nadzieję że Was również zainspirują :) Przed świętami jeszcze na pewno nie raz będe pisała o piernikach :) A Wy jakie macie sposoby i pomysły na dekorowanie pierników
DefinicjaSmaku