Gęś to jedno z ulubionych naszych dań i to nie tylko w trakcie świąt. Zawsze wychodzi pyszna i od zawsze jest w naszej rodzinnej w naszej tradycji jako danie świąteczne. Nie zastąpią jej żadne indyki, czy kurczaki. Tak więc wszystkim którzy kochają gęsi jak ja polecam, a każdemu kto się jeszcze nie przekonał zapraszam do wypróbowania, bo nie wiecie
Bernika - moj kulinarny pamietnikDziś pyszny, aromatyczny deser, który powoli przypomina już o nadchodzących świętach – czekoladowa panna cotta. Do tego prażone orzechy laskowe, domowa skórka pomarańczowa i granat :) Przygotowałam go w małych słoiczkach o pojemności 125 ml (pół szklanki), wyszło mi 7 porcji. Możecie wykorzystać dowolne miseczki, szklanki lub pucharki na lody Składniki: 600 ml śmietany kremówki 100 ml mleka
Ciastkozercydzisiaj na przepyszny piernik dyniowy z orzechami, można go przełożyć powidłami lub kremem, ja zrobiłam bez niczego bo moje dzieci taki najbardziej lubią.Ciasto upiekłam w Foremkach Wesołych Świąt PapilArt. Zapraszam do wypróbowania bo jest bardzo mięciutki i delikatny :) Składniki: 2 pełne szklanki mąki tortowej Młynomag 1 szklanka oleju 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka przyprawy
Sama słodycz i szczypta chiliKolejna rozgrzewka przed zbliżającymi się świętami . Dziś zapraszam na przepyszną karkówkę pieczoną z cebulką , super smakuje , w takim tempie znikała z talerzy że na pewno zawita na stole świątecznym po raz kolejny , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki 1 kg karkówki ( bez kości ) 2 łyżeczki papryki czerwonej 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki pieprzu
Mój Smakwierzchu równo dociążyć, np. deską i 1-2 ciężkimi książkami - tak przygotowany piernik przenieść ponownie do lodówki i zostawić na 5-7 dni - na 1-2 dni przed świętami (lub przed spożyciem) piernik udekorować polewą czekoladową - piernik wyjąć wcześniej z lodówki, aby nie był zbyt zimny (polewa na nim może zbyt szybko zastygać) - orzechy włoskie dość drobno posiekać
Smakołyki BerenikiDziś zachęcam do spróbowania pierniczków korzennych. Pierniczki to pyszne słodkości, które w okresie Bożego Narodzenia są tradycją, przez duże T. Nie ma świąt bez pierniczków. Dlatego warto spróbować je zrobić. Polecam! Ostatni dzwonek by je zrobić
Gotuję Testujęidealne, gdy śledzie są słone i cebulowe, ale smak cebuli nie zagłusza smaku ryby. Słoik śledzi z cebulą można przygotować już teraz i może czekać w lodówce do Świąt. Śledzie według tego przepisu doskonale smakują jako dodatek do schłodzonej, czystej wódki. Składniki: 50 dkg płatów śledzi (solone, bez skóry) 2 szklanki, drobno posiekanych szalotek 1/2 łyżeczki pieprzu
Codziennik KuchennyOdwiedzającym mojego bloga życzę zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych, optymizmu, wiosennego nastroju, miłych spotkań w gronie rodziny i pysznych potraw na stole. Poniżej zamieszczam kilka przepisów na Wielkanoc. Zupy: Wielkanocny barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy Żurek staropolski Zupa chrzanowa z jajkiem i chrustem bekonowym Zakwas na żurek Zakwas pszenny na barszcz biały Zupa pomidorowa Pieczone
Codziennik KuchennyŚledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami, można przygotować na tydzień lub dwa przed Świętami. Składniki sałatki są tak dobrane, że żaden z nich nie dominuje smakowo. Śledzie można pokroić w kosteczkę lub pozostawić w formie większych kawałków, jak lubicie. Jeśli szukacie pomysłów na potrawy świąteczne, zajrzyjcie do ściągawki, którą przygotowałam ( klik ). Składniki: 500 dkg płatów śledziowych ala matias
Codziennik Kuchennypapier na górze i pozostawić je do wystygnięcia. Ciepłe ciasto (ale, nie gorące - lukier spłynie) polać lukrem i posypać skórką. Smacznego! :) Przy okazji chciałabym życzyć wszystkich cudownych i spokojnych świąt Wielkiej Nocy! Najedzcie się do syta i oby nie męczyła Was niestrawność
Cooking Monsterświąt zostało jeszcze trochę czasu, ale choinkę z papierowej wikliny trzeba zacząć robić wcześniej, bo suszenie warstw farby i czekanie na kolejne etapy troszkę trwa. Ale efekt jest nieziemski i warto skręcić swoją choinkę... Do tego ozdobić można ją tak, by pasowała nam do świątecznego wystroju mieszkania :) Praca dość czasochłonna. Ale chyba najdłużej to się skręca rurki
dobra gospodyni dom wesołym czynizawsze , bo rozumiemy się bez słów, znamy się na wylot i wiemy, co powie druga, zanim ona o tym pomyśli :) Mówimy sobie " kocham cię " znacznie częściej, niż tylko w święto zakochanych. Ale walentynki obchodzimy, bo lubimy to miłe święto, traktujemy ten dzień jako czas na celebrację naszego uczucia! Jutro, 14 lutego, czeka mnie niespodzianka , gdy wrócę po 12 godzinach
dobra gospodyni dom wesołym czyniPrzy okazji świąt w związku z dietą bezglutenową córki szukałam przepisu na sernik, który mogłabym jej upiec bez obaw. Przeszukując internet natrafiłam na sernik krakowski u Marzeny . Wydawał się być idealny. A jaki wyszedł naprawdę? Przepyszny, kremowy, nieustępujący normalnym sernikom na mące pszennej, a nawet bym powiedziała, że jeszcze lepszy. Dawno nie jadłyśmy tak dobrego sernika. Zniknął tak szybko
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzepis na idealne ciasto na pierogi od mojej kochanej Mamy. Są obłędne. Pierogi możemy oczywiście nadziać twarogiem, szpinakiem itp. Dziś nadziewamy kapustą z grzybami, która została po Świętach. Robimy duży zapas i mrozimy na później, oczywiście będą też na dzisiejszy obiad. Składniki na około 50 pierogów o średnicy 4 cm 0,5 kg przesianej mąki tortowej 3 łyżki przesianej
Kocham CzekoladęWSZYSTKIM CZYTELNIKOM MOJEGO BLOGA ŻYCZĘ RADOSNYCH, SPOKOJNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH ORAZ PRZEPYSZNYCH POTRAW ZARÓWNO TYCH TRADYCYJNYCH JAK I NOWATORSKICH. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src
Smaki Ewy