W tym grudniowym czasie na blogu nie może absolutnie zabraknąć świątecznych przepisów! Dziś, w ramach cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR przygotowałam dla Was przepis na
Ostra na Słodkoluźne i mogłoby nie utrzymać tak skomplikowanego kształtu. Jednak książka sama w sobie okazała się skarbem i na pewno często będę z niej korzystać. Tymczasem zapraszam na bardzo świąteczny i niezwykle efektowny, a przy tym zaskakująco prosty w przygotowaniu... Wieniec drożdżowy z domową masą makową składniki na jedną, dużą struclę Potrzebujemy: 280-300 g mąki + 2 łyżki 75 ml mleka(...)więcej soku lub wody.) Polewamy nim jeszcze lekko letni, ale nie gorący wieniec i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z tego przepisu można przygotować także tradycyjny makowiec. Rulonu z ciasta nie przecinamy wtedy wzdłuż, zawijamy natomiast dość luźno w pergamin (pozostawiając nie więcej niż 2 cm przestrzeni) i pieczemy w 180 stopniach również przez 30-35 min. Upieczony
Ratunku obiadNo i się zaczęło... Nowy Rok wystartował tak intensywnie, że nie wiadomo kiedy, a zrobił się już 3 dzień 2015... Czy tak będzie też przez kolejne
Czary - gary w kuchnisłodkie - świąteczne makowce. Nigdy nie jadłam lepszych i choć co roku udaję, że nie lubię tego ciasta, sama zjadam przynajmniej połowę rulonika. Choć babcia robi je bez rodzynek, ja pokusiłam się (na prośbę męża) o dodanie ich do farszu. Tak więc bożonarodzeniowy makowiec, na bogatości (bo chyba odrobinę przesadziłam z ilością farszu, ale co tam). Właściwie sześć makowców(...)Przepis na 6 sporych makowców. Ciasto: 1kg mąki pszennej wrocławskiej 250g masła 5 jajek (L) 200g cukru 800ml kwaśnej śmietany 18% 70g świeżych drożdży łyżeczka soli ew. kilka łyżek mleka +1 jajko do smarowania Farsz: 700 - 800g niebieskiego maku 300g cukru olejek lub cukier migdałowy 150g masła 2 łyżki miodu 1 całe jajko 3 białka ew. rodzynki, orzechy, według
Kuchenna KontrrewolucyaKontynuujemy świąteczne wypieki, bo Święta już za rogiem! I choć w tym roku pewnie będą troszkę inne niż te dotychczas to na stole z całą pewnością
Ostra na SłodkoPrzepyszny, tradycyjny makowiec wg sprawdzonego przepisu mojej Mamy :). Niegdyś obecny na świątecznym stole w moim rodzinnym domu w każde Boże Narodzenie. Makowiec jest mięciutki, aromatyczny, wypełniony wspaniałą, domową masą makową bogatą w bakalie. Do takiego makowca naprawdę warto własnoręcznie przygotować makową masę; tej gotowej z puszki akurat w tym przypadku nie polecam...i wiem co mówię ;), ponieważ bazuję na niemiłym(...)zachować ładny kształt makowców i uniknąć zapadnięcia ich wierzchu, każdy z makowców warto zawinąć w papier do pieczenia posmarowany olejem. Najlepiej zawinąć dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni między ciastem a papierem ( aby makowiec miał miejsce do rośnięcia ). Zawinięte makowce umieścić w podłużnych foremkach/keksówkach i pozostawić na około 15 minut do wyrośnięcia. UWAGA: Zawijanie makowców w papier
Opowieści z piekarnikaOczywiście nie dotrzymałam danego sobie słowa, że nie upiekę nic na weekend…. A tak bardzo chciałam…. No cóż … kiedy niechcący natknęłam się w
UgotujmyTo.plTradycyjne, świąteczne ciasto rodem z Wysp Brytyjskich, z ogromną ilością suszonych owoców i orzechów oraz korzennych przypraw i… przy okazji mocno okraszone dużą ilością brandy. U nas musi być makowiec i sernik, u nich to niezwykłe ciasto o bogatym wnętrzu. Jadłam taki keks rodem z Kalifornii u mojej(...)mało, to dokarmiamy keks co tydzień kilkoma łyżkami brandy. Ostatnie karmienie powinno być tydzień przed świętami, aby wierzch troszkę się podsuszył w lodówce. Ciasto jest typowo świąteczne, pachnie i smakuje świętami. Zawiera ok. 1800 g bakalii, nie można więc porównać go do żadnego innego. To połączenie mocno bakaliowego keksu i piernika
To co kochamMakowiec jest ciastem kojarzącym się ze świętami. Pachnący, wilgotny, pełen maku. Wymaga trochę pracy, ale jego smak to wynagradza. Polecam wykonanie masy makowej samemu. Ja uwielbiam
potrawyregionalneMakowiec z Dobrzechowa - kuchnia podkarpacka Makowce, makowniki, zawijańce z makiem, rolady makowe, strucle, makowe drożdżówki… w różnych regionach Polski różnie nazywa się ciasto drożdżowe zawinięte w kształt rolady, z nadzieniem z maku i bakalii. Ale wszędzie jest ono tak samo kochane przez małych i dużych, przez tych, co pieką od zawsze i przez tych, co wiedzą, gdzie kupować, przez tych(...)bezpiecznej, która jednak nie wszystkich zadowoli ze względu na proporcje ciasta do nadzienia w gotowym makowcu. Wersja 500 g maku na 500 g mąki to wersja na bogato i taka najbardziej mi odpowiada, mimo że babcine makowce były pieczone raczej wg tej pierwszej proporcji. Makowiec z Dobrzechowa (okolice Strzyżowa) wśród wielu podkarpackich przepisów wybrałam właśnie ze względu na ilość maku
Trzeci talerzmąki dodaje się schłodzony tłuszcz, który sieka się drobno szerokim nożem, przysypując mąką. Następnie dodaje się pozostałe składniki, miesza nożem i kilkoma ruchami ręki zagniata ciasto. Na koniec ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na minimum pół godziny do lodówki. po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy równomiernie od środka we wszystkich kierunkach. Grubość ciasta na placki wynosi(...)Jeśli nie mamy w domu śmietany można ją śmiało zastąpić śmietanką do kawy. Ciasto wychodzi bardzo kruche. 4. Sekret udanego makowca strucla makowa nie straci kształtu, gdy upieczemy ją w papierze do pieczenia lub folii aluminiowej makowiec będzie bardziej wilgotny, jeśli do masy makowej dodamy dwie łyżki startego na tarce jabłka aby strucla nie łamała się przy zwijaniu należy
Ciastka - domowe słodkościserif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} śledzie zawijane sałatka śledziowa z oliwkami winegret ze śledziem i burakami sałatka śledziowa sałatka śledziowa z jajkiem sałatka ziemniaczana z jabłkami śledź pod szubą śledź z koperkiem smażone śledzie marynowane śledzie(...)sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} makowiec keks Piernik Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
królestwo garów