świąteczny makowiec zawijany - 106 przepisów (strona:4/8)

Świąteczny makowiec luksusowy 145

Świąteczny makowiec luksusowy Mięciutki i wilgotny makowiec w wersji na bogato. Maślane ciasto drożdżowe wypełnione masą makową, orzechami i miodem. Niezwykle smaczny wypiek, idealny na święta i wigilię.     Składniki na 2 makowce: Ciasto: 0,5 kg mąki szczypta soli 150g masła 1/3 szklanki cukru 3 żółtka jaj 50g drożdży 200ml ciepłego mleka Masa makowa: 500g mielonego maku(...)centymetr wolnego miejsca na brzegach *** *** Ciasto zwijamy ciasno w rulony. Końce ciasta podwijamy pod spód *** *** Rulony zawijamy luźno w papier do pieczenia, pozostawiając około 1 centymetr wolnego miejsca, gdyż makowiec jeszcze urośnie. Zwinięte ciasto odkładamy na około 20 minut w ciepłe miejsce *** *** Makowce wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 40 minut. Po wystudzeniu

Blog z Apetytem
Makowiec 58

Makowiec to tradycyjny wypiek, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Składniki: 1 kg mąki 1 szklanka oleju 2 szklanki mleka 2 żółtka 3 jajka 1 szklanka cukru 1 kostka drożdży Sposób przygotowania: Robimy zaczyn kostka drożdży mleko cukier łyżka i dwie łyżki mąki. Wyrabiamy ciasto jajka najpierw z cukrem, potem pozostałe składniki odstawiamy do wyrośnięcia. Masa makowa: 3 opakowania(...)samo też masę w misce na cztery części. Przed nałożeniem maku ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem zawijamy i ja zawijam w papier i zostawiam tak 2 cm luzu. Piec około 50 minut w temp. 180 stopni. Na wierzch lukier. Autor przepisu: Bożena Piotrowska Artykuł Makowiec pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Makowiec japoński 200

Święta, święta i po świętach :D Pora rozpocząć Nowy Rok od  słodkiego, pysznego makowca z jabłkami inaczej zwanego makowcem japońskim.  U mnie na stole zrobił furorę, więc polecam nie tylko na świąteczny czas, ale także na niedzielę lub imprezy okolicznościowe, no chyba, że nie przepadacie za makiem :D Ciasto kruche: 300 g mąki 200 g masła(...)orzechów 1 szklanka cukru 6 jajek 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lukier: 1 białko cukier puder sok z cytryny Wykonanie: Składniki na ciasto siekam, szybko zagniatam, zawijam w folię i wstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę. Jeśli ciasto będzie zbyt kruche należy dodać odrobinę śmietany.  Mak zaparzam, odcedzam na sicie i mielę 3-krotnie. Masło

Ciasteczkowy Potwór
pyszne makowce 172

Strucla makowa to kolejne danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto z makiem smakuje wyśmienicie. Tradycja głosi też, że zapewnia pomyślność na cały rok. Smacznego :) Skladniki   na ciasto 50 dag m ąki tortowej 6 dag dro żdży 10 dag cukru - pudru 1/2 szklanki kwa śnej, gęstej śmietany 20 dag mas ła 1 jajko 3 żółtka otarta skórka(...)Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2-3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć dość ciasno w papier do pieczenia ciasta. Boków papieru na zawijam ,aby makowce wzdłuż rosły. Zwinięte  makowce przez środek owinąć paskiem 20cm papieru ,spiąć na górze zszywaczem i  przenieść  na blaszkę . Wstawić do piekarnika ( 120 stopni

w mojej kuchni
Makowiec drożdżowy 168

Makowiec drożdżowy to jeden z tradycyjnych, świątecznych polskich wypieków. „Według ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście… Mak na masę płucze się i parzy lub moczy przez noc, a potem krótko gotuje przez kilka minut aż do miękkości. Ugotowany i osączony mak mieli się (dwukrotnie, a nawet trzykrotnie) w maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych(...)porcjami ciasta i masy makowej. Papier do pieczenia smarujemy olejem, przekładamy roladę i zawijamy dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między papierem, a ciastem). Końce papieru pozostają otwarte. Makowce przenosimy na blaszkę, układamy w odstępach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185° C na 40 minut. Upieczone makowce wyjmujemy, rozcinamy papier i odstawiamy do przestudzenia. Przestudzone (ale ciepłe) polewamy lukrem (cukier

mojewypiekiinietylko
Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie 718

dzień przed Wigilią dostaliśmy niespodziewany prezent. Madzia_61 przesłała nam książkę "Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie". Na chwilę obecną zdążyliśmy z niej przygotować jedynie makowiec zawijany. W czasie świąt mieliśmy natomiast trochę czasu, aby książkę przestudiować dość dokładnie i.... prawdę mówiąc wiele z prezentowanych tam przepisów wykorzystujemy przez cały rok. No bo, kto mi zabroni zjeść np. w lutym tatar(...)Boże Narodzenie to świetna okazja, by przypomnieć sobie tradycyjne polskie smaki i z pewnością ta książka bardzo nam w tym pomoże. Książka podzielona jest na trzy działy - "Potrawy wigilijne", "Świąteczny obiad" i "Słodkie wypieki", w których każdy znajdzie coś odpowiedniego i przypomni sobie zapach i smak świąt z dzieciństwa. Utrzymana w świątecznym klimacie, bogato ilustrowana książka to prawdziwa kopalnia pomysłów

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
WIENIEC DROŻDŻOWY Z MAKIEM 105

Przepyszny makowiec na krucho-drożdżowym cieście, doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. SKŁADNIKI: Ciasto: 25 dag drożdży, ¼ szkl. cukru, 2 pełne szklanki mąki, 100 g margaryny, 100 ml mleka, 1 łyżka śmietany kwaśnej, szczypta soli Nadzienie: 300 g masy makowej, kilka orzechów laskowych, 1 żółtko, olejek migdałowy Dodatkowo: lukier żurawina suszona WYKONANIE Ciasto: Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy łyżkę cukru(...)orzechami laskowymi i olejkiem migdałowym. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, rozsmarowujemy masę, zostawiając 2 cm po bokach. Zwijamy jak roladę, rozcinamy na pół zostawiając kilka centymetrów z jednej strony. Zawijamy w warkocz, formujemy wieniec. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu lukrujemy i dekorujemy żurawiną

słodki bratek
Makowa gwiazda z ciasta francuskiego 354

Narodzenia. Nie ma u nas w domu Świąt bez makowca. Pomyślałam,  czym można by w tym roku urozmaicić tradycyjny stół bożonarodzeniowy ? I się nie narobić przy okazji :) I tak powstała - pyszna , bardzo prosta w wykonaniu, gwiazda makowa, która świetnie się prezentuje,  może więc być ozdobą każdego stołu - szczególnie świątecznego :)     SKŁADNIKI 2 opakowania ciasta francuskiego 250g gotowej(...)Łapiemy po dwa sąsiadujące ze sobą trójkąty i zakręcamy ciasto - jeden raz- w przeciwnych kierunkach - to znaczy  w prawej ręce w prawo, w lewej w lewo :)  Analogicznie zawijamy wszystkie trójkąty. Pozostałą część białka mieszamy z żółtkiem. Smarujemy gwiazdkę z wierzchu rozmąconym jajkiem. Przenosimy papier z ciastem na blachę do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni

Moje Kuchenne Rewelacje
Makowiec – prosty przepis 154

Makowiec – prosty przepis Lubicie makowce? My uwielbiamy. Dziś dzielę się z Wami bardzo starym, prostym przepisem na makowiec. Możecie go przygotować dosłownie w kilka chwil (nie licząc czasu pieczenia czy chłodzenia ciasta ;)). Taki makowiec idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, jak i na każdym przyjęciu lub po prostu jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Spróbujcie, polecam. Szykując się(...)świątecznych wypieków nie zapomnijcie się zaopatrzyć w dobre produkty do pieczenia. Ja polecam produkty marski Stella Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła lub  margaryny szczypta soli 100 g cukru 1-2 łyżeczki ekstraktu wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 4 jajka klasy M 2 łyżki naturalnego jogurtu

Słodkie okruszki
Świąteczny snikers z orzechami i kremem 364

części układam orzechy, potem kroję go na 3 części, przekładam powidłami i kremem. Takim osobom jak ja dedykuję i polecam dzisiejszy przepis na: Świąteczny snikers z orzechami i kremem. Polecam też przepis na świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami . Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki 20 dag cukru 2 jajka 2 łyżki śmietany 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka(...)układamy ostatnią warstwę ciasta z orzechami, dociskamy wszystkie warstwy. Ciasto wraz z formą zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy aby zmiękło, najlepiej na całą noc do lodówki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę, czekoladą polewamy wierzch ciasta robiąc esy floresy, pozostawiamy aż czekolada stężeje. Smacznego! The post Świąteczny snikers z orzechami i kremem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makowiec na drożdżowym :) 160

Znowu przychodzę Was lekko utuczyć :D Tym razem proponuję makowca. Idealnie wkomponuje się w inne jakże "lekkie, zdrowe, dietetyczne" świąteczne ciacha i dania :D Prosty i szybki, bo z użyciem gotowej masy makowej. Wiem! Istne szaleństwo :) Droga rodzinko - lepiej załóżcie luźniejsze kreacje :) Składniki na drożdżowe: - 200 ml mleka - 50 g drożdży - 600 g mąki pszennej - 1/4 kostki miękkiej margaryny(...)średniej grubości, wykładamy masę makową (jeżeli ktoś chce zaoszczędzić jak najbardziej wystarcza połowa puszki, a jak ktoś lubi duuuużo maku, tak jak ja :D wówczas dajemy całą porcję) i zawijamy w roladę. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem i odstawiamy do jego wyrośnięcia na 25-30 minut. Kiedy ciasto nam podrośnie smarujemy je żółtkiem rozmieszanym z odrobiną ciepłej wody, aby nabrało

Zdrowie na języku :P
Makowiec 501

mojej rodzinie każdy miał jakąś świąteczną cukierniczą specjalność, przygotowywaliśmy więcej wypieków z jednej kategorii, a potem wymienialiśmy się między sobą. Makowiec zawsze robiła babcia. Ten ze zdjęć wygląda identycznie jak makowiec, który pamiętam z dzieciństwa, choć jestem pewna, że moja babcia, nie zrobiłaby go z gotowej masy makowej ;) Składniki: 3,5 szklanki mąki 50 ml mleka 3 łyżki cukru (więcej(...)posypany mąką. Rozwałkowujemy na kwadrat o grubości ok. 0,5 cm. Na rozwałkowane ciasto nakładamy masę makową i rozsmarowujemy zostawiając ok. 2 cm wolnego brzegu z każdej strony. Roladę zawijamy (można dodatkowo zagiąć końce, żeby mak nie wypłynął od razu na zewnątrz), kładziemy łączeniem do dołu i odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Po ok. 30-40 minutach

Ciastkozercy
Biszkoptowa Rolada Makowa (Makowiec na Biszkopcie) 288

bakaliami to wyśmienita rolada stanowiąca idealny pomysł na świąteczny deser . Makowiec na biszkopcie to delikatniejsza i lże jsza forma tradycyjnego makowca drożdżowego , któr y jest zdecydowanie "twardszy " i suchszy . Rolada makowa w takiej formię jest niezwykle apetyczna i z pewnością warto ją przygotować w naszych domach . Biszkoptowa Rolada Makowa (Makowiec na Biszkopcie) - Składniki: Biszkopt: 6 jaj ek 8 łyżek cukru(...)niepełne pół szklanki cukru (lub mniej) 2 krople aromatu migdałowego ok. 100 g bakalii  Lukier: szklanka cukru pudru  4 łyżki ciepłej wody     Biszkoptowa Rolada Makowa (Makowiec na Biszkopcie) - Sposób przygotowania: Biszkopt: Blaszkę wy kładamy pergaminem ( ok. 35 x 28 cm) .  Mąki przesi ewamy . Oddziel amy białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera

Słodka Strona
Piernik ekspresowy z powidłami 2863

tyle warstw na ile mamy ochotę. Polecam piernik ekspresowy z powidłami domowymi. Ten piernik najsmaczniejszy jest na 2 dzień. Więc do jego świątecznego pieczenia piernika należy się zabrać dzień przed Wigilią Bożego Narodzenia, będzie obok sernika i makowca i miodownika idealnym ciastem dla gości. Tegoroczne Święta w Moim domu będą miały zapach słodkiego miodu, piernika, orzechów i smak tradycyjnego ciasta(...)być posmarowany powidłami . Rozpuszczamy w kąpieli wodnej polewę czekoladową, polewamy wierzch ciasta na całej powierzchni, na płynną czekoladę sypiemy siekane migdały i srebrne kulki, pozostawiamy aż czekolada stężeje. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na minimum 24 godziny, piernik najlepszy jest na drugi dzień. Smacznego! The post Piernik ekspresowy z powidłami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania