ZAWIJANIEC Z GRILLOWANEJ BIAŁEJ KIEŁBASY 204Dziś wariacja z grillowaną białą kiełbasą. Zazwyczaj jemy ją na Święta w żurku. Można ją też upiec lub ugotować. Proponuję trochę inne i efektowne jej podanie
potrawyregionalne
KISZONE BURAKI 269Kiszenie to jeden z najstarszych i najzdrowszych sposobów konserwowania żywności. Kiszone buraki nie wymagają wielkiego zachodu... no może tylko ich obranie i pokrojenie. Potem
potrawyregionalne
PIECZONA KACZKA W GLAZURZE ŻURAWINOWO IMBIROWEJ 224Mięso kaczki jest rewelacyjne. Dobrze wypieczona, mięciutka i soczysta z podpieczoną skórką i mięsem odchodzącym od kości. Moja była naprawdę idealnie doprawiona. Wyczuwalna ostrość chili
potrawyregionalne
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z KISZONYCH BURAKÓW 456Barszcz ukraiński pochodzi z Ukrainy i stanowi jedno z dań narodowych w tym kraju. Gęsty, pożywny i pełen smaków. W Polsce do barszczu ukraińskiego
potrawyregionalne
ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM 195Do Świąt jeszcze daleko, ale ja mogę jeść śledzie codziennie. Najłatwiejsze do przygotowania są śledzie w oleju z cebulk ą (klik) Dzisiejsze z majerankiem i czosnkiem
potrawyregionalne
ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWO ŚMIETANOWYM 221W sklepach jest duży wybór śledzi w różnych sosach na bazie śmietany. Lubię i smakują mi te w sosie musztardowym. Ale stwierdziłam ,że więcej jest w
potrawyregionalne
SERNIK KRÓLEWSKI 487Sernik królewski należy do jednego z najlepszych serników. Bardzo go lubię. Jedząc go można się przenieść w czasy dzieciństwa i świąt. Jest wilgotny, pulchny
potrawyregionalne
STEFANKA 237Stefanka to pyszne miodowe ciasto z lekką masą z kaszy manny. Jest idealne na święta, kiedy trzeba przygotować wiele wypieków naraz. Masa jest lekka
potrawyregionalne
ZUPA KREM ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW LEŚNYCH Z KŁADZIONYMI KLUSKAMI 205Świeże grzyby w zimie? Może nie zebrane dzisiaj rano ale tej jesieni. Zamroziłam je i teraz jak znalazł. Stwierdziłam ,że zupa będzie fajną propozycją nawet
potrawyregionalne
ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ 229Śledzia mogę jeść zawsze i w każdej postaci. Robię je sama, bo wiadomo wtedy co dodałam i jak zrobiłam. Śledzie opiekane w zalewie octowej do
potrawyregionalne
Pomarańczowa zebra z daktylami i papają 189Składniki: 2 szklanki mąki szklanka cukru białego pół szklanki cukru trzcinowego 5 małych jajek 2 pomarańcze 2 łyżki kakao garść suszonych daktyli i kandyzowanej papai kostka
Karczma Honorietty
Piernikowa tarta z dyni 207Przepyszna tarta o aromacie piernika o wspaniałym nie typowym musie z dyni Sprawi że zimowe popołudnia nie będą smutne Składniki Ciasto • 1,5 szkl
W królestwie smaków Beaty
Sernik kokosowy z chia i pianką z białej czekolady 193Delikatny, kremowy o posmaku kokosu z chrupiącymi po podniebieniu nasionami chia, nie spotkałam się jeszcze z tak pieczonym sernikiem, zazwyczaj nasiona szałwii hiszpańskiej, były
Wanilia i Kardamon
Szarlotka z serkiem mascarpone 207Chwila przy filiżance kawy i szarlotce Składniki ciasto • 300 g mąki • 125 g masła • 1 szklanka cukru pudru •1 łyżeczka proszku do pieczenia • 2 łyżki kwaśnej
W królestwie smaków Beaty
Sałatka gyros z chipsami o smaku grillowanych warzyw 468Popularna i dobra sałatka gyros z kapustą pekińską sosem kebab -gyros FOLWARK z warstwą chipsów o smaku grillowanych warzyw, na imprezach rodzinnych niezastąpiona, zapraszam do
Wanilia i Kardamon