ROLADKI Z KURCZAKIEM JARMUŻEM I KAPARAMI 219JARMUŻ Jedna z najstarszych form użytkowych kapusty dzikiej, od której się wywodzi. Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające: przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym
potrawyregionalne
SAŁATKA Z SEREM ANANASEM I CZOSNKIEM 400Tylko cztery składniki. Być może niektórzy z Was pomyślą,że zupełnie nie pasujące do siebie. I tu się mylicie. Po połączeniu składników i spróbowaniu sałatki
potrawyregionalne
KULEBIAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z KAPUSTĄ,GRZYBAMI I KASZĄ 262Tradycyjny kulebiak jest wykonany z ciasta drożdżowego. Jest to potrawa kuchni kresowej. Nadziewany pieróg farszem z mięsa i warzyw. Dzisiaj postanowiłam go zrobić ale trochę zmodyfikowałam
potrawyregionalne
PIECZONY ŁUPACZ 345ŁUPACZ jest rybą morską z rodziny dorszowatych. Przyrządzałam go też w curry w mleczku kokosowym Składniki: filet z łupacza sól kolorowy pieprz cytrynowy pieprz olej
potrawyregionalne
PIECZONA KACZKA Z JABŁKAMI 169Moja kaczka wyszła idealnie miękka,soczysta i pięknie przypieczona. Składniki: kaczka o wadze 2 kg. 1 łyżka majeranku 1 łyżka estragonu słodka czerwona papryka sól pieprz
potrawyregionalne
JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU 236Jajka po benedyktyńsku lub inaczej jajka w koszulkach. Idealne na śniadanie. Bez skorupek,które trzeba obierać. Jajka te można jeść z dowolnymi ulubionymi dodatkami: chrupiącym boczkiem
potrawyregionalne
SOLA ZE SZPINAKIEM I SOSEM KOPERKOWYM 215Sola jest chudą rybą atlantycką. Polecam jedzenie ryb ponieważ zawierają kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3,jod,selen,witaminę D,wapń i magnez. Proponuję dziś
potrawyregionalne
JAJKA FASZEROWANE WĘDZONYM ŁOSOSIEM 196Zbliżają się Święta więc pora na jajka. Polecam pastę z wędzonego łososia. Jajka ugotowałam i przekroiłam na połowy. Wyjęłam z nich żółtka. Dodałam majonez. Wsypałam pokrojony
potrawyregionalne
JAJKA FASZEROWANE WĘDZONYM PSTRĄGIEM 210Dziś kolejna propozycja farszu do jajek. Pstrąg wędzony jest do tego idealny. Jajka ugotowałam i przekroiłam na połówki. Oddzieliłam żółtka od białek. Włożyłam majonez. Dodałam do
potrawyregionalne
TARTA Z MASĄ MIGDAŁOWĄ I ŚLIWKAMI 194Śliwki i migdały a do tego chrupiące kruche ciasto. Tarta z masą migdałową i śliwkami musi koniecznie zagościć na Waszych stołach. Naprawdę polecam
potrawyregionalne
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z CZOSNKIEM 487Sałatka ziemniaczana jest idealna dla miłośników ziemniaków i czosnku. Pasuje do mięs, grilla ale oczywiście może być podawana jako samodzielne danie. Tylko cztery składniki
potrawyregionalne
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ZIEMNIAKAMI I BURAKAMI 269Lubicie śledzie? Ja mogłabym je jeść o każdej porze ;-) Polecam dziś pyszną śledziową sałatkę z ziemniakami i burakami. Wprawdzie jest trochę
potrawyregionalne
ROLADKI Z KURCZAKA Z ROKPOLEM,SUSZONYMI POMIDORAMI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ 257Zapraszam dziś na ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA nadziewane serem rokpol, suszonymi pomidorami i owinięte szynką parmeńską. Polecam również przepisy na inne nadzienia: z jarmużem
potrawyregionalne
SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW Z SZYNKĄ 243Zapraszam dziś na pyszną sałatkę ziemniaczaną. Składniki: 6-8 ziemniaków 1 szt.czerwonej cebuli 4-5 szt. średnich kiszonych/konserwowych ogórków 8-10 dkg dowolnego rodzaju
potrawyregionalne
ŁOSOŚ SMAŻONY W SEZAMIE 235Składniki: 4 dzwonki łososia 2 łyżki białego sezamu 2 łyżki czarnego sezamu olej do smażenia
potrawyregionalne