DROŻDŻOWE PALUSZKI Z KMINKIEM DO CZERWONEGO BARSZCZYKU 244Do czerwonego barszczyku można podawać krokiety, paszteciki, uszka a ja polecam dziś dla odmiany drożdżowe paluszki idealne do czerwonego barszczu. Zajrzyjcie również do wpisu
potrawyregionalne
PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE 225No i święta kochani! Czas najwyższy na pieczenie pierniczków. Dziś upiekłam i szybciutko piszę żebyście i Wy mogli zdążyć. Składniki: 200gr masła, 200gr cukru,500-700
potrawyregionalne
PIECZONY ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 185Danie szybkie i łatwe w przygotowaniu-a zarazem smaczne i lekkie. Łososia skropiłam cytryną,posypałam pieprzem cytrynowym, solą i polałam oliwą z oliwek. Odstawiłam do lodówki
potrawyregionalne
SAŁATKA Z SELERA KONSERWOWEGO I ANANASA 681Dziś proponuję sałatkę która nie wymaga za dużo pracy a smakuje
potrawyregionalne
RYBA FASZEROWANA W GALARECIE 188Ryba faszerowana raczej rzadko pojawia się na naszych stołach. Zazwyczaj tylko od święta. Dziś naszło mnie na tę pyszną, ale niestety trochę pracochłonną rybkę. Obrałam parę
potrawyregionalne
SZYNKA Z SOSEM CHRZANOWYM ZE SZPARAGAMI W GALARECIE 244Druga przystawka z serii w galarecie. Zrobiłam sos z chrzanu,śmietany, bryndzy z dodatkiem koperku. Plastry szynki zwinęłam w rożki, nałożyłam do niej sos i szparagi
potrawyregionalne
FASZEROWANE PIECZARKI 215Wiecie kochani ,że pieczarki posiadają właściwości zdrowotne i lecznicze? W uprawie pieczarek nie stosuje się w ogóle substancji chemicznych. Jest to jedno z
potrawyregionalne
ZRAZY WOŁOWE Z FARSZEM 230Dziś polecam zrazy wołowe w dwóch odsłonach - czyli .... z dwoma propozycjami różnych farszy. Zaczynamy;-) Mięso wołowe pokroiłam na plasterki, które lekko rozbiłam, posoliłam i popieprzyłam. Farsz
potrawyregionalne
DOMOWY PASZTET PIECZONY / FASZEROWANE PIECZARKI 274Zapach pieczonego pasztetu kojarzy mi się ze świętami i choć daleko jeszcze do nich - to postanowiłam go dziś upiec. Żaden kupiony pasztet nie zastąpi
potrawyregionalne
CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ 3012Ciasto drożdżowe jest nieśmiertelne. Nawet jeśli się zeschnie to można go podpiec w tosterze i zjeść np. z masłem i dżemem;-) Ja zrobiłam je w
potrawyregionalne
ŚLEDZIE W OLEJU Z CEBULĄ 233Śledzie można przyrządzać na bardzo wiele sposobów np.w curry,w pomidorach,musztardzie. Ale chyba najbardziej tradycyjny, to śledź w oleju z cebulką, który często gości na
potrawyregionalne
ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA Z OLIWKAMI KAPARAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI 229Oliwki,kapary,suszone pomidory i czosnek! Czyż nie wspaniałe połączenie smaków?! Do miseczki włożyłam zielone,czarne oliwki i kapary. Polałam oliwą z oliwek i zmiksowałam. Pokroiłam
potrawyregionalne
KURCZAK ZAPIEKANY Z MORELAMI I ŚLIWKAMI 190Podobny przepis tylko z indyka możecie zobaczyć TU . Dziś mała modyfikacja...po pierwsze inny ptak ;) po drugie dodałam warzywa. Składniki: podudzia z kurczaka marchew
potrawyregionalne
CIASTO MEKSYKAŃSKIE 192Ciasto meksykańskie jest podobne do murzynka (przepis TU ), z tym,że dodajemy więcej składników. I to właśnie one powodują ,że jedząc je... jemy zupełnie inne
potrawyregionalne