odrobinę dżemu z czarnej porzeczki. Zrobicie je błyskawicznie, ale uważajcie zniknie z blaszki w takim samym tempie Polecam do kawy jak i na świąteczny stół Post Biszkopt z masą orzechową i bitą śmietaną pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeTarta serowa z żurawiną Naszło mnie na świąteczne wypieki! I tak na moim stole zagościła tarta serowa ze świeżą żurawiną i szczyptą cynamonu. Z ciasta, które pozostało, zrobiłam "kratkę", którą przyozdobiłam wierzch ciasta. Przepis długi, ale nie obawiajcie się - banalnie prosty! Zobacz również inne przepisy na ----> tarty Tarta serowa z żurawiną - przepis: Składniki: (na formę do tarty o średnicy
Moje Qulinariajednak nie lubię niedziel. Są...przygnębiające - mijają strasznie szybko, i od razu pojawia się poniedziałek :( Całe szczescie już coraz bliżej do Świat! ♥ Wczoraj znów spadł śnieg...Powoli zaczynam czuć Świąteczny klimat :3 Teraz idę przejąć kontrolę nad kuchnią, bo Tata wczoraj przytaskał do domu całe pudło jabłek - robię więc tartę piernikową i dżem! :) Bo po co się uczyć, skoro można
breakfast of dreamsKoniec listopada to najwyższa pora za zabranie się do testowania nowych świątecznych przepisów. Ta rolada jest strzałem w przysłowiową dziesiątkę, chyba ze względu na mój ulubiony krem :) Może i Wam posmakuje :) Składniki: ciasto - 4 jajka - 5 łyżek mąki pszennej - 4 łyżki cukru kryształu - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka kakao krem - 3 jajka - 4 łyżki cukru kryształu
Zainspirowana w kuchnimożna się oprzeć. Zachęcam do zakupów produktów marki Deluxe w Lidl . Na blogu postaram się przybliżyć Wam ten wspaniały smak tworząc pyszne słodkie propozycje. Już dziś zapraszam Was na "Świąteczny daktylowiec" - idealne, delikatne ciasto do kawy lub herbaty. Spróbujcie
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na pyszne, delikatne ciasto o wspaniałym aromacie. Świąteczny daktylowiec, to idealna słodkość do kawy lub herbaty. Dzięki uprzejmości Lidl Polska moje ciasto jest "nadziane" daktylami najwyższej jakości, a dzięki waniliowo-rumowej mieszance przypraw nabrało wspaniałego charakteru. Odrobina luksusu przy weekendowym odpoczynku z najbliższymi. A wszystko za sprawą wspaniałych produktów marki Deluxe. Czy można chcieć czegoś więcej
Słodkie okruszkiNajbardziej popularne toruńskie pierniki, wypiekane od dnia Św. Katarzyny (25.11) do gwiazdki, traktowane kiedyś jako świąteczne pieczywo. Nie mam nic przeciwko takiemu pieczywu :) Smakują wybornie, w niczym nie ustępują tym z Torunia. Jedyny minus to taki, że trochę muszą poleżeć, aby zmiękły (kilka tygodni). Ale mam poradę dla niecierpliwych: pierniczki będą miękkie już po kilku dniach, jeśli do puszki
Domowa Cookierenka AgiQuatre Cheminées / rue du Vieux Pont de Sèvres Boulogne-Billancourt, Hauts-de-Seine Otwarty w środy od 8:30 do 12:30 i w soboty oraz dni świąteczne od 8:30 do 13:15. Strona internetowa gminy: www.boulognebillancourt.com
Food Squareświąt został niecały miesiąc. To wbrew pozorom naprawdę bardzo mało, dlatego pomyślałam, że już dziś zacznę wrzucać dla Was pomysły na potrawy świąteczne w nieco zdrowszej, czasem odchudzonej wersji. Jak się objadać, to chociaż dobrymi kaloriami. Będzie też kilka mniej tradycyjnych propozycji, jak np. dzisiejsze bakaliowe kulki, które można podjadać w przerwie między większymi daniami. Jeśli macie blender, przygotujecie
Powiedz dietom nieodmiany i odpoczynku od świątecznych przepisów, zapraszam Was na lekkie, wegetariańskie kotlety z kaszy kuskus. Przygotowuje się je znacznie szybciej niż z kaszy jaglanej, bo kuskusu nie trzeba gotować, wystarczy zalać wrzątkiem. Na szybki piątkowy obiad jak znalazł :D Składniki: pół szklanki kaszy kuskus (ok 100g suchej kaszy) pół cebuli 1/4 czerwonej papryki łyżka posiekanej natki pietruszki 4-5 sztuk
Czerwona Porzeczkadrzew, na chodniki ciągle zasłane grubą warstwą podmokłych liści, na ludzi w zimowych płaszczach (choć rozpiętych); od razu wracamy do listopadowej rzeczywistości. Dzisiaj jeszcze na moment porzucę mój niemal świąteczny nastrój, żeby pokazać Wam ciasto, które przygotowałam już jakiś czas temu. Zapragnęłam ciasta marchewkowego; wiadomo, to najlepsze, co nas może spotkać w pochmurny, jesienny dzień. Zaostrzyłam je imbirem, nadałam czaru
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniedzielny poranek chrupaliśmy granolę inspirowaną KUKBUKiem ale jedliśmy też drożdżowe rogale z orzechami (również wg tego magazynu). Mięciutkie ciasto i wspaniałe, orzechowe (trochę jakby świąteczne) nadzienie... nic dodać, nic ująć! Oto Rogale drozdzowe z orzechami przepis niebawem
Dzieje kuchennej Wiewióryswoim składzie ma tylko pięć łyżek mąki. Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa. Makowiec jest wilgotny, aromatyczny, stworzony by zagościć na świątecznym stole jako pozycja obowiązkowa. :-) 800-900g gotowej masy makowej 2 5 0g masła 5 łyżek mąki 5 łyżek kaszy mannej 2 lyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek
Szefowa kuchnijakiś czas temu. Wówczas jednak padł mi komputer i dopiero teraz odzyskałam wszystkie dane, w tym również ten przepis i zdjęcia. Wprawdzie już powoli na blogach zaczynają pojawiać się świąteczne przepisy, u mnie jeszcze ostatnim tchnieniem jesień. Z jabłecznikiem w roli głównej, który piekła zawsze moja babcia. Który kojarzy mi się z jesiennymi, sobotnimi popołudniami w ogrodzie, gdzie zawsze zbieraliśmy
My simple kitchenkogo: dla fanów przepisów s. Anastazji dla lubiących efektowne, a nieskomplikowane przepisy dla szukających pomysłu na świąteczny wypiek Składniki na ciasto: 10 jajek 2 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) 0,5 szklanki maku (suchego) 2 łyżki kakao (gorzkiego) 500g miękkiego masła (ewentualnie pół na pół z margaryną) duży słoik powideł śliwkowych
Mania Wypiekania