które mogą sprawić, że to Boże Narodzenie stanie się naprawdę wyjątkowe. Sprawcie radość swoim przyjaciołom i bliskim, przygotowując coś własnoręcznie od serca. E-book jest do pobrania na specjalnej świątecznej stronie Codzisw.menu , wystarczy kliknąć link lub obrazek
Food SquarePowoli i mnie udziela się wszechobecny świąteczny klimat i pomału zastanawiam się nad tym, co pojawi się na moim stole i czym poczęstuję Rodzinę. Pewnym jest, że na wigilijnym stole nie zabraknie tradycyjnego barszczu, takiego na zakwasie i z domowymi uszkami- oczywiście z grzybami leśnymi. Jeśli nigdy takiego zakwasu nie przygotowywaliście, to zachęcam! Barszcz na nim jest wyjątkowy
Kuchnia w czekoladzieKruche, delikatne mięso i aromatyczne suszone grzyby, połączenie bardzo ciekawe i smaczne. Polędwiczka fajnie się prezentuje zapleciona w warkocz. Prosty przepis pozwoli Wam zabłysnąć przed Waszymi gośćmi na świątecznym obiedzie, a przy tym nie napracujecie się za wiele. Oszczędzicie trochę czasu, który w Święta polecam spędzić z najbliższymi, zamiast w kuchni ;) Składniki: polędwiczka wieprzowa (1-2 sztuki
Czerwona Porzeczkawyjątek i przygotowałam go trochę wcześniej. Wbrew pozorom przyrządzenie karpia w galarecie jest proste, ale niestety czasochłonne. Uwielbiam ryby w galarecie, więc poniższy karp to pozycja obowiązkowa na moim świątecznym stole. Składniki: płat karpia/dzwonki (wagowo ok. 0,5 kg) 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 2-3 licie laurowe kilka ziarenek pieprzu sól galaretka 3 szklanki wywaru
UgotowaćSałatka warstwowa z brokułem, marynowaną papryką i jajkiem Prosta i smaczna sałatka na każdą okazję, u mnie sprawdziła się idealnie na kolację, ale będzie fajnie wyglądać na świątecznym stole. Składniki: 1 brokuł 3-4 ogórki kiszone 5 ugotowanych jajek pęczek szczypiorku puszka kukurydzy słoik marynowanej papryki (około 2 sztuk całej papryki) 4-5 łyżek majonezu sól pieprz Sposób przygotowania
na moim stole...Placki jabłkowe*; z camembertem, miodem i tymiankiem *z tartym jabłkiem jeszcze nie świątecznie, ale i na to przyjdzie pora. a tym razem nadrabiam jabłka których jakoś mało u mnie było w tym roku na rzecz gruszek, które zdecydowanie mnie od siebie uzależniły
More food, love and dreamsjest przesłodzona, jak ta ze sklepu, wiem co jem ;) U mnie w uproszczonej wersji - kupiłam już zmielony, suchy mak. Zawsze przygotowuje jej więcej i zużywam do kilku wypieków świątecznych. Z tą masą udadzą Wam się wszystkie makowe wypieki :) Składniki: 500 g suchego, zmielonego maku 175 g brązowego cukru 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 25 g migdałów 3 łyżki
Domowa cukiernia EwyŚwiąteczne babeczki z zabawną dekoracją w kształcie czapeczki Świętego Mikołaja. Mocno korzenne, piernikowe, wilgotne, z nutką bananów. Bez glutenu i jajek. Proste do zrobienia i bardzo smaczne! Polecam nie tylko na Mikołajki :) Składniki: Na 12 - 14 szt.: 330 g bananów bez skórki (2 -3 duże banany) 175 g daktyli 100 g mąki ryżowej 100 g mąki gryczanej
maniapieczeniachyba mój ulubiony świąteczny barszcz. Barszcz na zakwasie z dodatkiem grzybów, suszonej śliwki i soku z jabłek. Odpowiednio słodki, odpowiednio kwaśny i mocno aromatyczny. Nie wymaga wiele pracy a efekt jest zawsze pyszny. Na święta obowiązkowy z domowymi uszkami. Polecam Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksmakoszom na Święta, Sylwestra i na Karnawał. Nasza TOP 12. Najlepsze przepisy na śledzie. Wigilijne śledzie. Śledzie na 12 sposobów: Śledzie w cytrusowej marynacie śledzie w oleju, przepis podstawowy Świąteczny śledź w oleju z żurawiną, ogórkiem i papryką Śledzie wigilijne z kurkami Śledzie wigilijne z marynowanymi grzybami , ogórkami i papryką Wigilijne Śledzie z marynowanymi warzywami śledzie po sułtańsku. Śledzie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCoraz bliżej święta! Przed Wami wspaniały schab pieczony z farszem z orzechów włoskich. Schab pieczony to potrawa uniwersalna, doskonała wędlina na świąteczny stół. Aromatyczny, pięknie wypieczony, kruchy, soczysty i bardzo smaczny. Schab podany z orzechami cudownie wygląda na stole, pięknie się prezentuje i przykuwa wzrok. Składniki: około 1 kg schabu bez kości 100 gramów orzechów włoskich, grubo pokrojonych 1 jajko
Podróż w kulinariaPieczona wieprzowa łopatka idealnie pasuje na świąteczny stół, ale sprawdzi się również jako wędlina na kanapki. Składniki 800 g łopatki wieprzowej 2 duże marchewki 5 ząbków czosnku 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 4 łyżki oliwy 2 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach 1 łyżeczka kolendry w ziarnach 2 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki oliwy
R'n'G Kitchendużych i małych domowników. Pierniki najlepiej przygotować wcześniej i zamknąć w szczelnym, metalowym opakowaniu, ponieważ po upieczeniu mogą zrobić się twarde. Z czasem zmiękną, wtedy mogą trafić na świąteczny stół lub jako dekoracja choinki. Jeśli chcemy aby pierniki szybko zmiękły, do puszki w której je przechowujemy wkładamy skórkę z jabłka. Składniki: 160 g masła 1/2 szklanki miodu 1 szklanka cukru
Smakowity Blog Kulinarnydzisiejszym poście powracam do przygotowań świątecznych. Tym razem farsz do ryby po grecku. W mojej rodzinie jest taki zwyczaj, że to mężczyźni smażą karpia, a warzywa do ryby to specjalność mojej mamy. W tym roku jednak postanowiłam, że to ja zrobię farsz. Przepis mój jest taki : 100 gr. pietruszki 60 gr. selera 300-400 gr. marchewki 2 liście laurowe kilka
Niebieski kubek z kawaniezwyklej kruchości. Ciastka są korzenne, a nie piernikowe :) Ciasto jest bezproblemowe, łatwo się wałkuje i idealnie odwzorowuje kształty. Jeśli nie macie silikonowych stempelków sprawdzą się ulubione foremki ze świątecznymi wzorami. Zapraszam! Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko 1 łyżka przyprawy korzennej do ciasteczek np. Kamis 2 łyżki płynnego miodu 90 cukru pudru Wszystkie składniki umieścić
Chocolate Muffin Blog