Witajcie kochani :) Jak Wam idą przygotowania do świąt? Jeśli jeszcze nie domknęliście ostatecznie listy świątecznego menu to polecam dopisać do niej to ciasto. Zapewniam, że nie pożałujecie :) Ciasto jest przepyszne! I już jeden kawałek wystarczy aby się najeść :) Do tego im dłużej postoi tym lepiej smakuje :) Karmel, orzechy, czekolada... to musi smakować :) Snikers pojawił się również w najnowszym numerze naszego
My simple kitchenbędą, w końcu http://meblohand.eu/ to solidna firma, nie pierwszy raz korzystamy z ich usług :) Mam też dla Was przepis last minute ;) Jeszcze zdążycie zrobić tę nalewkę, w iście świątecznym klimacie. Najlepsza jest wprawdzie po 2-3 tygodniach, ale już po tygodniu smakuje świetnie. Delikatnie kwaśny smak przełamany miodową słodyczą, pychotka :) Ma piękny, intensywnie czerwony kolor. Polecam! Składniki: 2 szklanki
Domowa cukiernia Ewykolejki ustawiały się po koktajlowe pyszności dla całej rodziny! Było cudownie, bo gotowanie sprawia radość, kiedy możemy się nią dzielić z innymi! Dzisiaj pora na odsłonę w klimacie świątecznym! Koktajl ananasowo - bananowy Koktajl bananowy z kiwi Koktajl bananowo-brzoskwiniowo Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Koktajl warzywny na maślance Koktajl ananasowy
Moja smaczna kuchniababki, choć receptu ra pozostała jak najbardziej tradycyjna, niewiele w niej zmieniłam. Jedynie jak we wszy stkim, pożałowałam cukru, cz yli dałam mniej. ;- ) Doskonały wypiek by wczuć się w świąteczny klimat. Babka: 3/4 szklanki wody 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 250g margaryny 2 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka L (osobno żółtka
Szefowa kuchniprzygotowana kaczka też może być świątecznym daniem. Składniki 4 udka kacze 2 limonki jabłko po 1/2 łyżeczki oregano i lubczyku sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie Wycisnąłem sok z jednej limonki, utarłem z ziołami na pastę, natarłem nią mięso. Skropiłem olejem, odstawiłem na dwie godziny do lodówki. Drugą limonkę i jabłko po dokładnym umyciu, pokroiłem w plastry
R'n'G KitchenPotrzebny jest kawałek łososia, sól gruboziarnista, cukier, burak i trochę czasu, aby ryba mogła się zamarynować. Mało pracy, a przekąska wyjątkowa! Może znajdzie się dla niej miejsce na Waszym świątecznym stole? Składniki: 500 g świeżego filetu z łososia ze skórą 150 g gruboziarnistej soli morskiej 40 g brązowego cukru 1 duży burak, starty na tarce Sos: 1 łyżka musztardy francuskiej
Smakowity Blog KulinarnyStollen, czyli drożdżowa strucla z bakaliami, to ciasto typowo świąteczne. Pochodzi z Niemiec, a pierwsze wzmianki o nim pochodzą z… ok. 1400 roku! Podobno jego kształt ma przypominać małego Jezuska, zawiniętego w pieluszki. Kiedyś przygotowywano je postnie – na oleju, lecz smak pozostawiał wiele do życzenia i papież zezwolił na używanie do strucli masła. Od tamtej pory wypiek
Poezja smakupodrażnia jelit, do tego ma prawie zerowy indeks glikemiczny. Bonusowo postanowiłam podzielić się z Wami pewnym drobiazgiem, przydatnym w kuchni przede wszystkim przed świętami. Mianowicie mam dla Was świąteczną kartę do wydruku z małym organizerem kuchennym. Są na niej godziny i miejsce na wypisanie zadań do wykonania oraz na notatki. Może komuś się przyda w tym trudnym do ogarnięcia świata
Przepysznik - BLW i nie tylkopierwszy za to, że tworzy niepowtarzalną atmosferę, a ten drugi za to, że pozwala nie odmrozić sobie wszystkich członków ciała i jak nic innego potrafi wprowadzić w cudowny świąteczny nastrój. Moją ulubioną wersją grzanego wina jest ta z dalekiej północy. Ten cudowny trunek o burgundowej barwie i zapachu pomarańczy oraz korzennych przypraw to grzaniec nad grzańcami. Świetną sprawą są również
Food Squareakurat przygotowywałam, miało pójść między ludzi. Niektórych z nich nawet nie znam, więc denerwowałam się tym bardziej. Przeszukiwałam książki w poszukiwaniu odpowiedniego przepisu. Chciałam coś łatwego, ale jednocześnie świątecznego. Koniecznie z cynamonem! Idealną recepturę znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste , nr. 6/2010; tam ciasto upieczono w formie gwiazdy i udekorowano lukrem i migdałami. Nie mam odpowiedniej formy (kiedyś
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSzybka, piernikowa przekąska do świątecznej kawki. Jeśli jakimś cudem znaleźliście swoje pierniki w puszcze, z zeszłego roku - polecam Wam ten szybki przepis na piernikowe trufelki. Jeśli nie macie, możecie użyć świeżo upieczonych lub kupnych. Kombinacji jest wiele - do wyboru, do koloru. U mnie w wersji śnieżnej - z cukrem pudrem, kakaowe i w orzechach :) Trufelki idealnie sprawdzą się jako prezent gwiazdkowy
CookYourselfŚwięta coraz bliżej, a przy Wigilijnym stole nie może zabraknąć słodkości z wykorzystaniem maku, moją propozycją jest wprost ekspresowa makowa choinka Bardzo szybkie świąteczne ciasto na bazie ciasta francuskiego i maku. Makowa choinka jest bardzo prosta do zrobienia a przy tym efektownie wygląda. Na pewno mile zaskoczy naszych gości :) To ciasto nie może się nie udać, więc polecam
W kuchennej krainiewielkie dzię-ku-ję ♥♥♥ Dzisiaj ostatni sprawdzian przed świętami! We wtorek będę mogła powiedzieć, że przetrwałam i w końcu cieszyć się wolnym czasem... :) Ale wiecie co? Wcale nie czuje świątecznej atmosfery
breakfast of dreamsKeks to ciasto typowo świąteczne, pieczone zazwyczaj w formie keksówce, przepełnione różnorodnymi bakaliami. Można go upiec na kilka dni wcześniej, zawinąć w ściereczkę i pozostawić w niezbyt ciepłym miejscu, a będzie smakował równie dobrze jak po upieczeniu, a może nawet lepiej. Keks można wzbogacić o ulubione przez siebie bakalie: tzw. mieszankę keksową, czyli kandyzowane skórki owocowe, rodzynki, suszone morele, daktyle
Smakołyki Bereniki