świąteczne przepisy - 9152 przepisów (strona:295/611)

Puszki i słoiki na święta, czyli kulinarne prezenty last minute 158

Macie na pewno już kupione świąteczne prezenty – to ostatni moment. Kurierzy i poczta uwijają się jak w ukropie, sklepy pełne są ludzi. Zaraz na honorowym miejscu w domu stanie choinka, a pod nią – kolorowe paczki. Jeśli chcecie wzbogacić prezent o coś ‘kulinarnego’ – może w tym roku coś w słoiku lub puszce zamiast nieśmiertelnych czekoladek?     Rozważna i romantyczna

Karo in the Kitchen
keks z bakaliami i wiśniami z nalewki 154

świętami. Bowiem w przedświątecznym okresie w domu moich dziadków, zlewano  nastaw z owocowych nalewek, a same owoce wykorzystywano do wypieku ciast. Długo macerowane w alkoholu owoce, nadawały świątecznym wypiekom niepowtarzalnego aromatu i smaku, który mim upływu wielu lat, pamiętam do dziś. składniki 2 czubate szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła

Miód i pieprz
Seromakowiec w kratkę z żurawiną 418

Wspaniałe połączenie, dwa ulubione świąteczne ciasta - sernik i makowiec w jednym. Dodatkowym świąteczym akcentem jest warstwa żurawiny pomiędzy warstwą sera i maku oraz sos żurawinowy, z którym podajemy deser. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i ciężkie. Z dnia na dzień smakuje lepiej. Seromakowiec wieńczy kratka z kruchego ciasta. Słodycz ciasta jest wyważona, jeśli lubisz mocno słodkie wypieki zwiększ ilość miodu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi gryczane na święta 178

pierogi do najbardziej urodziwych nie należą, za to smakują wybornie. Jedna ich porcja już dawno zjedzona - to tak w ramach testowania. Z czystym sumieniem mogę więc Wam polecić na świąteczny stół pierogi gryczane. Pierogi gryczane składniki na ciasto: 250 g maki gryczanej 120 g mąki ziemniaczanej 250 ml gorącej wody 1 żółtko 2 łyżki oleju rzepakowego sól jest to porcja

Przysmaki Karolki
Produkty Bonduelle Polska . 111

Dostałam dzisiaj super paczkę świąteczną i wspaniały list od Bonduelle Polska :) Jak miło przeczytać coś takiego daje siły i napędu do dalszej pracy :) Bardzo dziękuję

Sama słodycz i szczypta chili
Rogaliki z makiem i białą czekoladą 120

Pyszne rogaliki z masą makową. Super pomysłem na świąteczne wypieki, polecam. Masa makowa – odłożyć troszeczkę suchego maku do obsypania rogalików (około 1 łyżki)Mak wrzucić do garnuszka zalać gorącą wodą, tyle,żeby mak był przykryty. Gotować na małym ogniu 20 minut, cały czas mieszając, żeby masa się nie przypaliła. Jak woda wyparuje można dodać dodatkowo trochę wody.Następnie przelać

Kuchnia Pokoleń
Masa makowa - najlepsza! 272

równa się z domową. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne a efekt naprawdę wart każdej minuty w kuchni. U nas w domu tylko taką masę stosuje się do świątecznego makowca. Raz z ciekawości kupiłam gotową masę i ... wiem, że nigdy więcej już nie kupię. To zupełnie nie ten smak i konsystencja, poza tym gotowa masa z puszki raczej nie jest

maniapieczenia
Magdalenki piernikowe z powidłami śliwkowymi 224

wieku mistrzyni cukiernictwa Madaleine Paulmier. Inne źródła mówią, że madame Paulmier była wcześniej kucharką Stanisława Leszczyńskiego i to on jest autorem legendarnej receptury magdalenek. Moje magdalenki w świątecznej odsłonie, pachnące przyprawami korzennymi, z nadzieniem z powideł śliwkowych, oblane czekoladą i udekorowane posypkami zasługują na zaszczytne miejsce wśród bożonarodzeniowych smakołyków. Składniki: 2 jajka 150 g cukru 150 g mąki pszennej

Smakowity Blog Kulinarny
,,Kolorowe ciasteczka na choinkę’’ 102

Macie już upieczone ciasteczek na święta? Proponuję proste w wykonaniu i apetycznie wyglądające kruche ciasteczka, które stanowią smaczną i efektowną ozdobę świątecznego stołu. Mogą być również słodkim prezentem dla bliskich. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Podróż w kulinaria
Świeży śledź w tempurze 139

razu i uznaliśmy, że jest to świetna przekąska na każdą imprezę i zachwyci nawet niejadka ryb. Myślę, że nada się również na wigilijny stół jako taka odmiana od standardowych świątecznych dań. Składniki (na 15-20 śledzi w tempurze): 7-10 świeżych śledzi bez głowy, oprawionych 1/3 szklanki mleka 1 jajko szczypta soli i pieprzu szczypta wędzonej papryki 1 szklanka mąki

Mango Papaja
NAJPROSTSZY PIECZONY BOCZEK 302

Uwielbiam wszelkie pieczenie i są one podstawą naszych kanapek czy też koronnym daniem na świątecznym stole. Dzisiejszy boczek przypadnie do gustu wszystkim lubiącym wilgotne i aromatyczne mięsa. Polecam! Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście

Przepisy Aleksandry
Ucierane ciasto z rumem i orzechami (korzenne) 155

korzenny zapach kusi już podczas pieczenia. Co prawda jest proste i dość szybkie, ale ma jedną wadę - znika ekspresowo! Idealnie sprawdzi się w chłodne dni oraz jako ekspresowy wypiek świąteczny. (Tortownica o średnicy 21 cm) 300g mąki pszennej 200g masła/margaryny 200g cukru 3 jajka (duże) 100g orzechów włoskich 150 ml mleka 50 ml rumu 1/2 opakowania cukru waniliowego

Di gotuje
Domowe czekoladki z likierem kawowym lub płatkami chili - idealny pomysł na prezent 154

Ostatnio panuje moda na obdarowywanie się pierniczkami, a ja mam dla Was świetny pomysł na inny świąteczny upominek. Do jego stworzenia zainspirowała mnie lista "10 Najdroższych czekoladek na świecie". Jeśli ciekawi jesteście, co się na niej znajduje, z czego są zrobione i ile trzeba zapłacić za najdroższe słodkości odsyłam do artykułu - klik . Czekoladki, które chcę Wam zaproponować są na pewno

Cynamonowe szczęście
Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu 172

Święta zazwyczaj rządzą wieprzowe i drobiowe pieczenie. Nie każdy jednak za takimi przysmakami przepada. Dla pragnących nieco orientu proponuję świąteczny tażin z wołowiny. Tażin to potrawa marokańska. Jest to gulasz z dodatkiem suszonych owoców i charakterystycznych dla tej kuchni przypraw. Swoją nazwę zawdzięcza specjalnemu naczyniu z pokrywką zwężaną ku górze, w którym tażin się przygotowuje. Ja takiego naczynia nie posiadam

Poezja smaku
Bitki z szynki w sosie własnym 331

Bitki z szynki w sosie własnym Zanim zacznie się post , a później harówa kuchenna i wielkie świąteczne obżarstwo , warto zrobić na obiad coś bardzo , ale to bardzo prostego . Szynka sama w sobie nie jest moim ulubionym surowcem obiadowym . Doskonale sprawdza się jako wędlina na kanapki , ale jako pieczeń niekoniecznie . Bitki z szynki są za to mega smaczne , kruchutkie i delikatne

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania