Lekko cierpki, a jednocześnie słodki. Konfitura, która doskonale pasuje zarówno do słodkich ciast i deserów, jak i dań wytrawnych, mięsnych. Moją konfiturę mam zamiar podarować przyjaciołom w ramach prezentu świątecznego, a zarazem gratulacyjnego ;) Niedawno urodziło Im się dziecko, ciocia już oszalała na Jego punkcie ;) Dzięki http://babydeco.eu/ mam już zabawki edukacyjne kupione, tyle tam tego, że nie wiedziałam
Domowa cukiernia EwyPrzeszukałam chyba cały internet w poszukiwaniu pomysłów na świąteczne ciasteczka i muszę wam powiedzieć, że znalazłam mnóstwo inspiracji. Pomyślałam, że skoro ja się naszukałam to wam tego oszczędzę. Dlatego też gorąco was zapraszam na dużą porcję słodkich inspiracji :) aż ślinka leci
Kolejny blog o gotowaniuKandyzowana skórka z cytrusów to u mnie świąteczny niezbędnik, dodatek do wypieków, deserów i... wyjadania prosto ze słoiczka :) Jest bardzo prosta do przygotowania, mięciutka i słodka. Gwarantuję, że po jej spróbowaniu nie kupisz więcej "gotowca". To też świetny pomysł na prezent gwiazdkowy! :) Składniki: 5 pomarańczy 6-7 cytryn 1,5 szklanki wody x 2 (1,5 szklanki
Domowa Cookierenka Agiktórymi ocet się macerował wyrzucamy. Tą metodą przygotowałam dwa przepyszne octy. Pierwszy, dla miłośników smaków klasycznych, ze świeżym rozmarynem, tymiankiem oraz czosnkiem. Drugi, bardziej zakręcony i świąteczny, z anyżem, pomarańczą i nacią kopru włoskiego. Po wymieszaniu takiego octu aromatyzowanego z oliwą i solą otrzymamy bardzo szybki i ciekawy w smaku dressing do sałatki lub marynatę. Ja lubię też dodawać octy
Chilli Czosnek i OliwaŚwiąteczny czas to głównie makowce, serniki. Chciałabym Wam pokazać jak najprościej samemu zrobić masę makową. Jeśli chcecie tą masę do drożdżowej rolady makowej musicie zrobić podwójną porcję. Zawsze w przepisach jest podane ile musi być masy makowej. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na bok. Do garnuszka wsypać mak i zalać go gorącą wodą, tyle żeby był przykryty. Gotować na małym
Kuchnia Pokoleńskładników jest... burak. Tak, tak, to nie błąd w druku. Ciasto jest pyszne, wilgotne i przypomina nieco piernik, dzięki przyprawom korzennym, które dodałam. Będzie idealną propozycją na świąteczny stół. Ciasto nie jest zbyt słodkie. Jeśli jesteście łasuchami, dodajcie do niego więcej cukru. Maje ciasto wyszło dosyć płaskie. Można je upiec w mniejsze formie, wtedy będzie bardziej wysokie
Kulinarne przygody GatityCynamon, to kolejny aromat (zaraz za pomarańczami), który bezapelacyjnie kojarzy mi się ze Świętami. A dodatkowo jest jedną z moich ulubionych przypraw :) Choć w tym roku lista świątecznych ciastek, została już dawno ustalona i zamknięta, to nie mogłam się oprzeć pokusie... Pyszne, kruche i cynamonowe, banalnie proste i szybkie w wykonaniu nic dodać, nic ująć ;) Ps. nie wiem czy dotrwają
Kuchnia w opałachcharakteru. Śliwki wędzone są absolutnie genialne w smaku i tak samo smakują właśnie pierogi. Warto było czekać na nie cały rok! Omasta z makowego masełka czyni z nich prawadziwy świąteczny delikates. Zapraszam na pierogową ucztę! Składniki: 2 szklanki jasnej mąki orkiszowej 1/2 szklanki wrzątku 1 łyżka masła szczypta soli około 30 wędzonych śliwek cukier - opcjonalnie migdały - opcjonalnie Składniki na masło
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!roku Wigilię (i święta) spędzam poza domem. Nie mam okazji do obmyślania świątecznego menu i, będąc zupełnie szczerą, nie spędza mi to snu z powiek. Jedyne, co na święta przygotowuję, to kutia. Na nią przepis już niebawem. A tymczasem bawię się w kuchni planując poświąteczny obiad rodzinny. Zaczęłam
Gotuj z Blue RavenŚwiąteczny sernik z bezą! Najlepszy na Boże Narodzenie. Pięknie wygląda i super smakuje! zapraszam na PRZEPIS NA MOIM BLOGU
SMYKWKUCHNIgrudnia miałam przyjemność brać udział w świątecznych czekoladowych warsztatach zorganizowanych przez firmę E.Wedel. Prowadził je Maestro Czekolady Janusz Profus wraz z żoną, Joanną Klimas-Profus, którą chyba można śmiało nazwać Mistrzynią Czekolady. Wszyscy moi znajomi wiedzą, że uwielbiam słodycze, a czekoladę w szczególności. Zaproszenie więc mnie na taką imprezę było szczytem moich czekoladowych marzeń ;) Odliczałam z niecierpliwością
Codzienna kuchnia niecodziennaŚwiąteczna kapusta z pieczarkami to doskonała alternatywa dla tradycyjnej kapusty z grochem.W towarzystwie smażonego karpia z ziemniakami będzie stanowić pyszne danie wigilijne. Kapusta z pieczarkami najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu kiedy wszystkie smaki zdążą się "przegryźć". składniki na 4 porcje 500 g kapusty kiszonej 500 g pieczarek 2 cebule 1 większy lub 2 mniejsze ziemniaki kilka ziaren
Smakowite DaniaDziś będzie odskocznia od świątecznych przepisów. Podejrzewam, że już wszyscy macie wybrane potrawy i słodkości na święta :-). Ja już kilka smakołyków mam zaplanowanych, ale może jeszcze coś wymyślę :-). Moja dzisiejsza propozycja to przekąska, która idealnie sprawdzi się na Sylwestra i nie tylko. Paluszki są lekko chrupiące, posypane gruboziarnistą solą i mieloną słodką papryką. Smakują doskonale zarówno na ciepło
Zakątek rozkoszy kulinarnychzimno jako przystawkę, przekąskę. Jeżeli serwujemy danie na zimno, to radziłbym podać z jakimś sosem (przepisy na sosy TUTAJ ). U mnie ryba w cieście francuskim zagości na stole świątecznym obok ryby po grecku i innych dań Bożenarodzeniowych (przepisy na dania Bożenarodzeniowe TU ). Inne przepisy na rybę znajdziecie TUTAJ . Ryba w cieście francuskim - przepis: Składniki: 300 g filetów
Kuchnia ŁukaszaWspaniała, mięciutka, delikatna biszkoptowa rolada, świątecznie uperfumowana przyprawą do piernika, przełożona pysznym marcepanowym kremem to idealna propozycja na Bożonarodzeniowy stół. Jest tak dobra, że zniknęła w ciągu jednego popołudnia. Polecam! Składniki na roladę piernikową z marcepanowym kremem: BISZKOPT: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki oleju 2/3 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao
Rozpustne gotowanie