"Pierniczki.. Tak to od wielu lat podstawa moich Świąt. Jedne były udane inne trochę mniej, ale zawsze były inne. Lukrowane, oblewane czekoladą, można je zrobić
Słodkie PrzyjemnościBoże Narodzenie, z wyjątkowymi tradycjami, suto zastawionym stołem i wyczekiwanymi prezentami pod pięknie ubraną choinką. Z zapachem piernika rozchodzącym się po całym domu... A jakie są Wasze tradycje świąteczne? Jakie pierniczki lubicie? Chrupiące czy delikatne, rozpływające się w ustach? CHRUPIĄCE DOMOWE PIERNICZKI Składniki:1/2 szklanki margaryny1/2 szklanki cukru1 łyżeczka(...)łyżki śmietany i wanilię, miksuj na wolnych obrotach. Po chwili zwiększ obroty na średnie i mieszaj masę aż będzie blada i puszysta, ok, 4-5 minut. Nakładaj na ciasteczka. (Jeśli chcesz, by frosting był bardziej czekoladowy, zwiększ ilość cukru pudru do 4 szklanek, a kakao do 1/2 szklanki) Smacznego! PaulinaPopularne posty :Muffinki marchewkowe na troskiSuper prosta pizza na miękkim
Gotowanie to kochanieOpis: Pierniczki to świąteczna tradycja. Możemy je przygotować dużo wcześniej i odłożyć na ok. 2-4 tygodnie żeby skruszały. Jak również można je zjeść od razu po upieczeniu, wtedy są miękkie. Idealnie nadają się jako ozdoby choinkowe. Pierniczki możemy wykonać w różnych ciekawych kształtach, dowolnie je zdobiąc. Można również wykorzystać je jako prezent – tak ozdobione bożonarodzeniowe pierniczki ucieszą każdego. Składniki(...)dokładnie wygniatamy ręką aż będzie gładkie. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Foremkami wykrajamy pierniczki. Pozostałe kawałki ponownie rozgnieść i rozwałkować. Wycięte pierniczki posmarować przed pieczeniem rozklepanym jajkiem. Gotowe ciasteczka wykładamy na wyłożonej papierem blaszce. Nie układać ich za blisko siebie, ponieważ trochę urosną. Pierniczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni. Pieczemy przez ok. 10-15 minut
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnenapisać? Bo ja miewam takie dni. I choć bardzo chcę - po prostu mi nie idzie. Wtedy najlepiej napisać tylko dwa słowa o pysznym cieście lub ciasteczkach - słowa przyjdą następnym razem. Niewymuszone, lekkie i interesujące. Przynajmniej taką mam nadzieję.Na blogu Kuchnia Pani Wiosny znalazłam ostatnio przepis na kawę z żółtkiem. Zafascynowało mnie to połączenie - kogel-mogel lubię(...)wlać do kubka lub szklanki. Żółtko ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Delikatnie przelać na wierzch kawy, podawać zaraz po przygotowaniu.Smacznego!Powoli (bardzo powoli) zaczynam myśleć o prezentach świątecznych. Dla C. już znalazłam coś odpowiedniego, jednak żeby nie było za łatwo, dostałam też świąteczną listę życzeń. Mianowicie mój Duńczyk chciałby dostać książkę o winach... Ponieważ w tej kwestii jestem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTrudno skojarzyć święta bez smaku i zapachu pierniczków. Są uwielbiane przez każdego, nikt, po prostu nikt nie może im się oprzeć. Sam bardzo lubię pierniczki
Kuchnia Łukaszasię za testy. Wyszło bosko! Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, podane z bitą śmietaną i karmelizowanymi figami... Niebo, mówię Wam! Przepis niebawem.Póki co jednak, zostaniemy jeszcze w świątecznych klimatach - mam kilka zaległych przepisów na pierniczki i inne takie... Wiem, że teraz już nikomu się nie przydadzą, ale może za rok ktoś z nich skorzysta...? Tak więc(...)lodówce minimum 1 godzinę (można przez noc).Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wycinać z niego gwiazdki - na 1 choinkę potrzeba po 2 gwiazdki każdego rozmiaru. Układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 10-15 minut.Ostudzić.Przygotować lukier królewski:Białka przelać przez drobne sitko do większej miski, dodać cukier puder
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSernik i makowiec to obowiązkowe ciasta świąteczne. Z braku czasu można je połączyć. Ja polecam mini serniczki z dodatkiem masy makowej w formie babeczek. Idealne "na jeden kęs", delikatne, w sam raz na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 2 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 200g margaryny lub masła(...)makowej. Twaróg zmielić, dodać do niego całe jajka, cukier, skórkę z cytryny startą na drobnych oczkach oraz sproszkowany budyń. Dokładnie zmiksować. Masą napełniać babeczki. Resztę ciasta rozwałkować, foremką do ciasteczek wycinać ciastka w kształcie gwiazdek. Układać na wierzchu każdej babeczki. Piec około 40 -50 minut w temp. 170st. Ostudzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkościSkładniki: 50 g masła 100 g miodu 150 g cukru 450 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia przyprawa do
kolorowotorcikowoKażdy o nim zapewne słyszał, wszak lukier królewski do dekoracji świątecznych pierniczków i innych wypieków sprawdza się rewelacyjnie! Również i ja zaczęłam z nim przygodę, nie mam niestety zdolności do rysowania pięknych równiutkich wzorków na pierniczkach, ale liczy się fajna zabawa :) W dekorowaniu standardowo pomagała mi córka. Składniki: 1 białko 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny barwniki spożywcze (najlepiej(...)był kolorowy, do miseczek przekładamy porcje lukru, dodajemy barwnik i mieszamy. Barwnik żelowy fajnie się sprawdzi, bo łatwo go wymieszać z lukrem i go nie rozrzedza. 4. Dekorujemy pierniczki / ciasteczka / wypieki. Lukier królewski ładnie i dość szybko zastyga. 5. Lukier można przechowywać nie dłużej niż 48 godzin. Wystarczy miskę z lukrem przykryć wilgotną ściereczką i trzymać w chłodnym miejscu
Kuchnia domowa Aniwyobrażam sobie świąt bez pierników. A przede wszystkim ich niesamowitego korzennego zapachu. Poza tym, to niesamowita frajda zrobić samemu pierniczki, ozdobić je, udekorować świąteczny stół, zawiesić na choince, a nawet ofiarować w prezencie... Dziś dwa przepisy na pierniczki. Jeden stary, który od lat mi służy, a drugi nowy, tegoroczny:) (Moje pierniki są z proszkiem do pieczenia, sody od zawsze(...)wyrobieniu ciasta zostawiamy na 2 godziny, może być na blacie w kuchni :) Gotowe ciasto rwiemy na kawałki i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Foremkami wycinamy kształty ciasteczek. Pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 200 stopni. Gdy wystygną, dekorujemy. Przepis drugi na pierniczki (tegoroczny) Składniki: 3 szklanki mąki 3 łyżki mąki żytniej (ja miałam mąkę taką
dobra gospodyni dom wesołym czyniŚwięta coraz bliżej, a przy Wigilijnym stole nie może zabraknąć słodkości z wykorzystaniem maku, moją propozycją jest wprost ekspresowa makowa choinka Bardzo szybkie świąteczne ciasto na bazie ciasta francuskiego i maku. Makowa choinka jest bardzo prosta do zrobienia a przy tym efektownie wygląda. Na pewno mile zaskoczy naszych gości :) To ciasto nie może się nie udać, więc polecam(...)zależności od jej długości. Posmarować rozkłóconym jajkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C 15-20 min. Choinkę ozdobiłam lukrowymi "bombkami". Z pozostałego ciasta upiec ciasteczka
W kuchennej krainiePóki sezon świąteczny jeszcze trwa! Chciałabym pokazać przepis na wypiek błyskawiczny, przy tym niezwykle efektowny, do tego pyszny. Ciasto z samych gotowców, chrupiące i mega słodkie. Dwie warstwy ciasta francuskiego przełożone masłem orzechowym i nutellą - obłęd! Od chwili, gdy podejmiemy decyzję o jego pieczeniu, do czasu gdy możemy się już rozkoszować tym ciachem nie minie więcej niż pół godziny(...)piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut, do czasu aż wierzch się zrumieni. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Z odciętych resztek ciasta można upiec małe ciasteczka z tym samym nadzieniem
6nieboudane połączenie smaków. Nie jest za wysoki, jak na prawdziwego mazurka przystało, zapewniam jednak, że bardzo smaczny. A smak cytrusów doskonale przełamie inne bardziej słodkie świąteczne wypieki. Wesołego Alleluja! Składniki: Ciasto kruche – 400 g mąki pszennej – 150 g masła – 50 g cukru pudru – 2 żółtka – 1 łyżka kwaśnej śmietany – szczypta(...)przykleić wodą do pasków ciasta na obwodzie. – Nakłuć spód widelcem i piec w 180 st.C przez 20 minut, w tym samym czasie upiec ciasteczka do ozdoby. – Po wystudzeniu delikatnie zsunąć ciasto na docelową tacę. Ciasto jest bardzo kruche, więc należy bardzo uważać, aby się nie rozpadło. Jeśli pęknie
To co kochamjakiejś zwykłej, tradycyjnej, ale z twistem . Sięgnęłam więc po En aromatisk nydelse: Kaffe - książkę, która mnie ostatnio zachwyciła, choć znajduje się w moim posiadaniu już jakiś czas. Upiekłam ciasteczka kawowe, teraz więc nadszedł czas na kawę. Miałam zaznaczonych wcześniej kilka przepisów, a jednym z nich okazała się receptura na kawę po meksykańsku. Hmpf... Czy ma ona cokolwiek z Meksykiem wspólnego(...)łyżeczki gałki muszkatołowej Czekoladę rozpuścić, wymieszać dokłądnie z gorącą kawą. Przelać do filiżanek, udekorować ubitą na sztywno kremówką. Wierzch posypać gałką muszkatołową. Smacznego! Dzisiaj idziemy z C. na świąteczne zakupy - mamy całe mnóstwo prezentów do kupienia! Coś mi się wydaje, że w jedno popołudnie rady nie damy... Ale ciii , trzeba być optymistą, prawda
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChoć święta już minęły, to u mnie w domu znów unoszą się wspaniałe zapachy... Moja pociecha i ja uwielbiamy piec i jeść... pierniczki. Dlatego dziś w
Słodkie okruszki