sprowadzane do nielicznych tylko miast, które mogły poszczycić się kontaktami ze światem. Pierniki pieczono między innymi w Gdańsku i Toruniu, gdzie były symbolem powodzenia i dobrobytu. Korzenne ciasta i ciasteczka rozpowszechniły się w Polsce w XIX wieku. Nawet wtedy ceniono je na tyle, że surowe ciasto piernikowe wchodziło w skład wiana panny młodej. Obecnie w sklepach półki uginają się(...)bowiem długo dojrzewać, a mianowicie - według różnych źródeł - od 2 aż do 6 tygodni. Nie tracąc zatem więcej czasu, zapraszam na pierwszą część przepisu na wyjątkowy, aromatyczny i prawdziwie świąteczny... Piernik staropolski przepis na 3-4 podłużne, przekładane pierniki Będziemy potrzebować: 500 g miodu pszczelego 250 g cukru (ja używam trzcinowego, ale można dać biały) 250 g tłuszczu - najlepiej
Ratunku obiadostatnio często Toruń i jako miłośniczka kuchni regionalnych oraz książek nie mogłam sobie odmówić kupna książki o wdzięcznym tytule „Piernikowy przepisownik”. Szukałam ostatnio przepisu jakim otworzyć sezon świąteczny 2017 i mój wzrok przykuł przepis na pierniki z lawendą który pochodzi uwaga: z 1892 roku z książki „Kucharka Litewska” autorstwa Wandy Zawadzkiej. Lawendę kocham pod każdą postacią(...)przez pierwsze kilka sekund), ale miałam podczas wałkowania ciasta wątpliwości. Niepotrzebnie. Te pierniki to nie są słodkie i miękkie mysie pysie, tak, że aż zęby wykręca, tylko prawdziwe pierne ciasteczka. Kiedyś pierniki poza tym, że były słodką przekąską były też lekarstwem ułatwiającym trawienie dzięki przyprawom w nim zawartym. Pierniki z tego przepisu nie każdemu zasmakują, ale ku mojemu zdziwieniu bardzo
greenscarfSERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄCudowny, Świąteczny sernik z nutką białej czekolady i soczystą, świeżą żurawiną, na grubej warstwie kakaowego, ciasteczkowego spodu. Sernik ten powstał
Słodko-Słony Świat IlonyDesernik, czyli taki oszukany sernik w wersji deserowej, gdyż nie zawiera w sobie ani grama twarogu, a za to mascarpone i białą czekoladę, przez co jest
Kraina Miodem Płynącabardzo słodki sam w sobie. Na pewno świetnie też sprawdzi się z różnego rodzaju deserami - zróbcie go, skosztujcie i puśćcie wodze wyobraźni - z czym Wam się kojarzy? W jakich świątecznych specjałach Waszej rodziny sprawdziłby się doskonale? Bawcie się, szukajcie nowych rozwiązań, połączeń smakowych... Sprawcie, że to Boże Narodzenie będzie niezapomniane. SOS ŻURAWINOWYSkładniki:3 szklanki świeżej żurawiny, opłukanej1 i pół(...)słoiczka i trzymaj w lodówce. Smacznego!PaulinaPopularne posty :Muffinki marchewkowe na troskiSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemRozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy ryż na mlekuDyniowe ciasteczka wypełnione dobrociąPodobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy
Gotowanie to kochanieBabki kojarzą się bardziej z Wielkanocą niż z Bożym Narodzeniem, ale coś czuję, że babka piaskowa z makiem i lukrem, udekorowana oszronioną żurawiną będzie w naszym
Kulinarne Inspiracjeświętami. Korzenny, lekko miodowy spód, waniliowa masa serowa oraz suszone śliwki i duża ilość polewy czekoladowej - z tych elementów powstał pyszny sernik, który w pełni zasłużył na miano sernika świątecznego.Jest to sernik dla zdecydowanych wielbicieli suszonych śliwek, gdyż są one mocno wyczuwalne w polewie, jak i we wnętrzu sernika. Jeśli lubicie te aromatyczne owoce, sernik na pewno Wam posmakuje.Sernik(...)Jeśli nie korzystacie z gotowych twarogów sernikowych, a nie przepadacie za zbyt zwartym sernikiem, proponuję połowę twarogu zamienić na serek mascarpone lub inny serek kremowy.Sernik z suszonymi śliwkamiSkładniki:spód100g ciasteczek korzennych35g masła10g (1 łyżeczka) miodumasa twarogowa500g twarogu trzykrotnie zmielonego (można dać pół na pół z mascarpone lub innym serkiem kremowym) lub gęstego z wiaderka100g kwaśnej śmietany 18%85g śliwek suszonych75g
Smakołyki BerenikiŚwiąteczne pierniki z pieprzem. 1kg. Mąki 1 szklanka cukru 1 kostka masła 1 szklanka miodu 2 łyżeczki sody 5 jajek Śmietana Kakao Przyprawa do piernika Pieprz Ubijamy białka z dwóch jajek. Dodajemy powoli 5 żółtek. W rondelku rozpuszczamy cukier, miód i masło i dodajemy mąkę i przyprawę do piernika (ja dodałem 3 opakowania). Dodajemy również kakao – ilość zależy od tego(...)ciasto na pierogi). Tak przygotowane ciasto musi poleżeć w lodówce ok. tygodnia. Po tym czasie możemy robić pierniczki, które wypiekamy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasteczka trzymamy w pojemniku ze skórką pomarańczy lub jabłka. Dekorujemy wg uznania. Smacznego
MarcinChefWitajcie Kochani! Święta zbliżają się wielkimi krokami, zaczynamy już wypiekać pierniczki i zastanawiamy się jak je tu pięknie udekorować. Dlatego od pewnego czasu dostaję bardzo dużo
Mała Cukierenkabiscotti to wszelakie odmiany z najróżniejszymi dodatkami. Nie wiem jednak, czy ten podział wymyślili Włosi, czy autor tej teorii... Tak czy inaczej - te podwójnie wypiekane, twarde i mocno chrupiące ciasteczka skradły moje serce od pierwszego gryza . Nie wiem, co w nich takiego magicznego, ale wciągają niesamowicie, i choć można je i miesiąc w puszce przechowywać, u nas znikają w ciągu(...)pieczone dokładnie według poniższego przepisu będą smakowały bardziej jak kruche biszkopty, niż prawdziwe biscotti. Niemniej - pyszne są. A jeśli dodacie łyżeczkę przyprawy do piernika, idealnie nadadzą się do świątecznej puszki. Migdałowe biscotti na białkach Składniki: (na keksówkę 11x30 cm) 4 białka 120 g cukru 100 g masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka otarta z 1/2 cytryny
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKiedy wstawiłam zdjęcie tego ciasta na Facebooku zaczęłam otrzymywać w wiadomościach prywatnej prośby o ten przepis, ale ja miałam tylko krótkie notatki jakie sobie robiłam podczas
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUwielbiam dostawać prezenty :D Zresztą, czy jest ktoś kto nie lubi? W tym roku, dostałam całkiem sporo rzeczy, których się nie spodziewałam i to było baaardzo
Mienta blogSerniki zawsze kojarzyły mi się bardzo świątecznie, ale oczywiście nie muszą być tylko w wersji świątecznej, tradycyjnej z rodzynkami. Do serników można dodać wiele różnych składników dzięki czemu zawsze będą miały inny smak. S ą one znane na całym świecie i w zależności od regionu robi si ę różne wersje smakowe, z różnych typów sera i z przeróżnymi dodatkami(...)szklanki ś mietany 3 łyżk i mąki ziemniaczanej skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy wierzch: 1 galaretka pomarańczowa 1 szklanka soku pomarańczowego Przygotowanie: spód: Ciasteczka czekoladowe rozkruszamy na pył. Masło rozpuszczamy a ostudzone łączymy z ciastkami. Taką masę wykładamy na dno tortownicy, dociskamy dłonią i odstawiamy do lodówki. masa serowa: Do misy miksera wkładamy przemielony
Bon appetit mon amieBabka drożdżowa to zdecydowanie moje wspomnienie Świąt Wielkanocnych z dzieciństwa. Zwłaszcza jednych Świąt... Wychowałam się na wsi, gdzie pewnego razu ksiądz wpadł na pomysł, że wszyscy
Kulinarne InspiracjeSkładniki: 20 dag miodu 10 dag cukru pudru 7 dag margaryny 0,5 kg mąki 1 łyżeczki sody 2 łyżki przyprawy do
Świat Ciasta