osób - tak więc sporo roboty przede mną. Do tego ciasta i inne znakomitości. A wieczorem dla relaksu przygotuję moją ulubioną sałatkę jarzynową razem z mamą - taki nasz świąteczny zwyczaj. Szkoda tylko, że zabierają nam jutro godzinę snu. Będę nieprzytomna na święta! :) Dziś ostatnia przedświąteczna propozycja - Gniazdka Kokosowe. Bardzo proste i bardzo smaczne. Zawsze można zrobić je trochę wcześniej, co jest(...)maślanej i wyrabiamy ( ja wyrabiam ciasto za pomocą robota kuchennego).Ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe gniazdka - ciasteczka praktycznie nie urosną, ale małe odstępy możecie zostawić.Ciastka wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 13-15 minut na złoty kolor.Ostudzone ciasteczka dekorujemy czekoladkami w kształcie
Słodkie Przyjemnościnastroju i świątecznej aurze. Składniki 600 g twarogu półtłustego (twaróg nie może być zbity i suchy) ziarenka z 1/2 laski wanilii 1/2 + 1 łyżka cukru pudru 2 jajka (najlepiej wiejskie) 1 spora łyżka śmietanki 36% sok z 1/2 cytryny otarta skórka z 1/3 cytryny lukier 4 łyżki cukru pudru + 2 łyżeczki soku z cytryny wierzch pokruszone ciasteczka / pokruszone pierniki / ozdoby
Raj dla PodniebieniaStyropian to pyszne ciasto śmietankowo - kokosowe, znakomite zwłaszcza dla takich miłośników kokosu jak ja :) Lekkie i delikatne a przy tym bardzo proste, łatwe i szybkie w
Kuchnia z widokiem na ogródO tym, że pozostałości niezjedzonego ciasta można wykorzystać w taki sposób dowiedziałam się niedawno :) bajaderki - to tak naprawdę taki kulinarny "recykling" :) Do przygotowania tych bajaderek użyłam
Kolorowy Przepisowniksprzedawca, chowając zwitek banknotów za pazuchę. – Dziękuję! – odkrzyknęła, odwracając jeszcze ku niemu twarz. – Już je mam! Wysunął się z równego ogonka klientów i patrzył w zadumaniu na niosącą świąteczne drzewko kobietę. Czubek choinki podrygiwał wesoło, gdy ta, zapewne z radości, podskoczyła zwinnie na pobliski murek przy chodniku otwierający drogę do zaśnieżonego pięknie parku. Szła żwawo i tak pewnie(...)jeszcze, jak zeskakuje zgrabnie z parkowego murka, a rudy warkocz wysuwa się zza zimowego płaszcza… Co będzie potrzebne? Składniki (na małą tortownicę 16-18cm) spód 80 g ciasteczek Oreo 4 łyżki stopionego masła masa 600 g twarogu półtłustego 1/2 szklanki śmietany 36% 2 jajka 6 – 7 łyżek miodu ( użyłam wielokwiatowego i lipowego) do ulubionej słodkości ziarenka
Raj dla Podniebieniasię nieco świątecznie. A na dobry początek startuję z pierniczkami, które można zawiesić na choinkę :) Piernik to dla mnie ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. A jeśli piecze się pierniczki w tak doborowym towarzystwie, to tym bardziej sprawia ono radość:) W grudniu Blogerki Kulinarne poraz kolejny ruszyły do boju. Za cel obrały sobie upieczenie ciasteczek na choinkę
My simple kitchenjeszcze jedną babkę. Mam bowiem pomysł i bardzo nie chcę z nim czekać do kolejnej Wielkanocy... Dzisiaj natomiast mam coś zaskakującego; nawet dla mnie. Ale jestem pewna, że po świątecznych smakołykach (tu jajeczko, tam sałatka, babki, mazurki i serniczki wpadają na talerze nie wiadomo kiedy; wszyscy to znamy. Wszyscy się wstydzimy, ale rozumiemy) przyda się przepis na coś, co będzie(...)wszystkiego - powie niejeden sceptyk. Cóż, prawie... Troszkę ziarenek i orzechów, woda i najgrzeszniejszy w tym towarzystwie element - miód ( łyżka raptem! ). Z tej mieszanki wychodzą zaskakująco pyszne i wciągające, chrupiące ciasteczka. W oryginalnym przepisie, który znalazłam na stronie Vegabutik , są to wytrawne krakersy. Ja przerobiłam je na słodkawe, ale w zasadzie dość neutralne w smaku ciasteczka. Idealne do herbaty, na śniadanie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚwięta zbliżają się nieubłaganie, więc przyszła pora na pieczenie pierniczków. Dzisiaj proponuję przygotować łatwe, ale pełne uroku pierniczki z witrażami z kolorowych cukierków landrynek, czy też
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętematyce świątecznej. Najbardziej utkwiły mi w pamięci stąd , ale widziałam je również na wielu innych stronach. Dzisiaj zawitały także na mojego bloga. Może były już prawie wszędzie, ale trzeba przyznać, że za każdym razem wywołują zachwyt wśród Maluszków. Tym razem upiekliśmy je wspólnie z moim 5-letnim synkiem, specjalnie z okazji Mikołajek w "zerówce". Do przygotowania tych ciasteczek nadaje się
Pełny talerzoraz schładzania, a wszystko po to, żeby uzyskać tak bardzo pożądane liczne, niestabilne warstwy ciasta. Palmiery robi się bardzo szybko, możecie także użyć resztek masy makowej, z której przygotowujecie świąteczne przysmaki, wystarczą dosłownie 3-4 łyżek. przepis na masę makową znajdziecie (tutaj). Składniki Czas przygotowania: 45 min 2 opakowania świeżego ciasta francuskiego 1 jajko 2 łyżeczki cynamonu(...)Zamrożone ciasto kroimy na kawałki ok 1 cm grubości, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, jednorazowo wszystkie się nie zmieszczą więc drugi rulon trzymamy nadal w zamrażalniku 6. Ciasteczka smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy jeszcze odrobiną brązowego cukru, pieczemy ok 15 min, obracamy i podpiekamy jeszcze ok 3 min 7. Studzimy na kratce, najlepiej smakują tego samego dnia
Słodki Kompromisświąteczne klimaty? A może bliżej Wam już myślami do wiosny? Nic z tego! 😜 Dziś jeszcze proponujemy Wam mini korzenny jagielnik bez pieczenia dla dwóch osób. To taki deserek w postaci eleganckiego torcika 😊 Takiego wyglądu nadają mu małe pralinki oraz ekspandowana komosa Soligrano , która świetnie nadaje się właśnie do dekoracji tego typu deserów. Sam jagielnik jest podstawą ale ciasteczka w środku
Candy Pandasciasteczka. Z jogurtem smakowały wybornie, ale obawiam się, że dość szybko znikną wyjadane po prostu z paczuszki:) Właśnie tak bez niczego wyjadam drugie płatki śniadaniowe - korzenne z orzechami włoskimi. Płatki są upieczone z mąki gryczanej, amarantusowej, z dodatkiem melasy z karobu i ksylitolem, olejem kokosowym, masłem orzechowym, przyprawą do piernika i cynamonem. Smakują przyjemnie piernikowo, trochę tak świątecznie i myślę
Obiad gotowypyszne ciasteczka orzechowe ! :) Składniki: 16 dag orzechów włoskich 16 dag cukru pudru 2 białka jaj Wykonanie: Orzechy zmielić i wymieszać z cukrem pudrem oraz z pianą z białek. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym kłaść łyżką porcje ciasta, robiąc spore odstępy. Możemy również wylać ciasto na blachę , upiec w temperaturze 160 stopni około 30 minut i wycinać dowolne motywy np. świąteczne. Jest
Tradycyjna Kuchniażurawiną 8. Pierś z kurczaka w sosie pomarańczowym 9. Schab pod zieloną pierzynką 10. Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonych pomidorów 11. Rolada schabowa w sosie miodowo-musztardowym 12. Świąteczna pieczeń schabowa 13. Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonych grzybów 14. Schab gotowany w mleku Sałatki 1. Żółta sałatka 2. Sałatka z tortellini, suszonymi pomidorami i serem camembert(...)Sałatka ryżowa po węgiersku 5. Tuńczyk w muszelce 6. Sałatka Ananas 7. Szybka sałatka makaronowa w tuńczykiem Słodkości 1. Popękane ciasteczka 2. Kakaowa rolada z jabłkami 3. Tort kakaowo-wiśniowy z rurkami 4. Muffinki Snickers 5. Sękaczek 6.Chatka Baby Jagi 7. Popękane ciasteczka cytrynowe 8. Mrówka 9. Brazylianka 10. Kubanka
Czerwona PorzeczkaPomału wkraczamy na blogu w przepisy typowe zimowe, związane z czasem oczekiwania na Święta Bożego Narodzenia. Być może dla niektórych, to zbyt wcześnie, ale wiadomo, że
SMYKWKUCHNI