ostrożnie, żeby ciasto nie było za twarde. Wałkujemy cieniutko, jeśli mają być chrupiące, lub nieco grubiej jeśli lubimy miękkie pierniczki. Wycinamy kształty. Aby zrobić pierniczki z witrażykiem, w większym ciasteczku wycinamy mniejszy kształt i w powstały w ten sposób otwór wsypujemy pokruszone landrynki. Co ważne – nie warto kruszyć landrynek zbyt mocno, gdyż ich drobinki tworzą na pierniczkach nieładne plamki(...)mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ PS. Pieczenie przebiega znacząco przyjemniej, jeżeli robimy to z przyjaciółmi, a w tle gra świąteczna muzyka :) Artykuł Pierniczki z witrażykiem na ostatnią chwilę pochodzi z serwisu Patchwork
Patchworkcałym magicznym czasie dla nas, nie same święta są najważniejsze. Właściwie to najbardziej lubimy przygotowania. Bo to właśnie podczas tych długich chwil spędzanych w kuchni, kiedy w radio grają świąteczne piosenki, a za oknem pada śnieg, skupia się cała kwintesencja świąt. Przy okazji pieczenia i gotowania, toczymy długie rozmowy, zarówno na poważne, jak i luźne tematy. Dzięki temu mamy czas(...)uczulonych na gluten. Wystarczy zrezygnować ze spodu. Babeczki doskonale zachowują swój kształt i się nie rozpadają. Z podanych składników wychodzi ok. 40 muffinek. SPÓD: MASA SEROWA: 200 g ciasteczek korzennych 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku 100 g masła 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii* DEKORACJA: 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 100 g śmietanki 4 duże jajka
Kuchnia od dwojgapropozycja dla tych, którzy uwielbiają zarówno makowce jak i serniki. Tym razem na spodzie z herbatników, kakao i masła. Pyszne, proste ciasto, które trzeba wypróbować :) U nas królowało na świątecznym stole zaraz obok babki orzechowej i piernika staropolskiego :) Ciasto można przygotować również bez kruchego spodu (czas pieczenia taki sam). Składniki na b laszkę o wymiarach(...)pełna łyżka gorzkiego kakao 200 g masła Przygotowanie: Spód ciasteczkowy: Masło roztopić na małym ogniu. Herbatniki rozdrobnić w blenderze na drobny proszek. W większym naczyniu połączyć masło z ciasteczkami i przesianym kakao. Tak przygotowaną masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (nie większą niż ok 25 x 36 cm) równomiernie rozprowadzić i ugnieść palcami. Masa makowa
Ze smakiem i z pasjąŚwięta tuż, tuż, więc małymi kroczkami wchodzimy w świąteczny nastrój:) Zapraszam do wypróbowania przepisu na pierniczki z drożdżami - są miękkie, nie za słodkie, bardzo smaczne. Z podanych składników wyszły mi 2 blachy. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 5 dag drożdży 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 2 łyżki cukru trzcinowego pół szklanki wody 1 łyżka przyprawy do piernika(...)gęste ciasto (jeśli trzeba podsypać mąką lub dodać wody). Ciasto odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie jeszcze raz wyrobić, niezbyt cienko rozwałkować i wykrawać foremkami ciasteczka. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić na 10-15 min. do wyrośnięcia. Piec ok. 10 min. w 180 st. C. Termoobieg
Domowa Cookierenka AgiDomowy marcepan (słodka masa migdałowa) bije na głowę smakiem (i przede wszystkim jakością) ten, który możemy kupić w sklepie. Bez sztucznych dodatków i wypełniaczy smakuje znacznie
Poezja smakuJak mijają wam święta? U was też zaczął padać wczoraj wieczorem śnieg? Największy i najlepszy prezent na święta mimo, wszystko. Pomimo, że to tylko zwykły
More food, love and dreamsTakie choineczki to doskonała ozdoba naszego świątecznego stołu. Nie są zbyt pracochłonne, a efekt zaskoczy niejednego Twojego Gościa. Składniki: Ciasto: Na ok 5 choinek 10-cio cm. - w zależności od foremek i inwencji twórczej :) 4 szklanki mąki pszennej 1 kostka margaryny np. Palma 3/4 szklanki cukru pudru 4 żółtka 4 łyżki śmietany 18% szczypta soli Ponadto: kilka foremek jednego wzoru(...)zamrażarki. 2. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok 4 mm i wykrawamy odpowiednie kształty. Jeśli nie mamy foremek możemy użyć różnej wielkości szklanek, kubków, nakrętek. Gotowe dziurkujemy widelcem. 3. Ciasteczka wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Gotowe odkładamy na chwilkę do przestudzenia, po czym smarujemy przygotowanym własnoręcznie lub kupionym lukrem. Złożone od razu posypujemy
Kuchnia w czekoladzieMazurki i baby dawno spalone na świątecznych spacerach i rowerach oraz poświątecznych siłowniach i basenach. Czas pomyśleć o małej powtórce… Wyobraźcie sobie pogodny, leniwy dzień i śniadanie złożone z rolady czekoladowej z musem kawowo-rumowym, czekoladowych naleśników z bananami i sufletu czekoladowego, które popijacie musem malinowo-czekoladowym. Śniadanie, po którym wychodzicie na dwór, zjadłszy jeszcze na szybko kawałek brownie(...)sobą baklavę, panna cottę waniliową, francuskie rurki z kremem i przysmaki z Saragossy. Wyobraźcie sobie, że zabieracie ich na przejażdżkę rowerową, a Wasze kieszenie pełne są słodkich florentynek i ciasteczek cynamonowych, w plecaku zaś czekają na przerwę w pedałowaniu kremówki, eklery kawowe i rogaliki z makiem. Jeśli poczujecie pragnienie, Waszym sprajtem będzie koktajl waniliowo-malinowy z bazylią lub arbuzowe szaleństwo
GRUBY WAŁEKSkładniki na ciastka: 300 g mąki pszennej 4 łyżki kakao 60 g cukru łyżeczka soli 2 żółtka 8 łyżeczek kawy 150 g zimnego masła Przygotowanie: Suche
Karczma Honoriettychoinkę :-) Na razie są jeszcze twarde ale podobno tak musi być:-) Zrobiłam z mąki razowej, trochę z lenistwa i trochę z ciekawości co, to z tego wyjdzie. W tle świąteczna muzyka, choinka już ubrana...Kocham ten czas. Wyczekiwanie na święta ale jeszcze bez tej gorączki,na spokojnie.Do Wigilii zostało jeszcze 10 dni, mam nadzieje, że zmiękną moje cudne pierniczki. Składniki(...)wykrajać pierniczki.Smarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopni 15- min. Trzeba również pamiętać, zeby układać je na blaszce w odstępach ok. 2 cm, bo nam ciasteczka urosną. Dekorować lukrem, czekoladą lub barwnikami spożywczymiLukier: 1 biało, szklanka cukru pudru, odrobina cytryny. Biało ubijać na sztywną pianę mikserem na małych obrotach dodając po trochu cukier puder
pieprzny smaczekPrzepis na Sernik królewski pochodzi od mojej babci, darzę go dużym sentymentem, gdyż ten smak przypomina mi dzieciństwo. Charakterystyczne dla tego sernika są dwie warstwy ciemnego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: CIASTO: 2 szkl. mąki pszennej, 125 g masła, 2 łyżki miodu, 1 łyżka cukru trzcinowego, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 jajko. MUS Z BIAŁEJ
kolorowotorcikowomust have"sezonu piernikowo-zimowego. U mnie ten sezon rozpoczyna się już w listopadzie i tak aż do świąt piekę pierniczki z dużą częstotliwością, bo znikają błyskawicznie. To ulubione ciasteczka moich dzieci. Przepis na pierniczki znajdziecie tu . Pierniki nie byłyby piernikami bez dodania do nich aromatycznych przypraw, którym zawdzięczają charakterystyczny smak i zapach, ale nie tylko. Te egzotyczne przyprawy(...)wspólnego i zamiast za przyprawy, płacimy za wypełniacze. Przygotowanie własnej mieszanki przypraw do pierników to nic trudnego, zajmuje kilka minut i mamy prawdziwie korzenny dodatek nie tylko do świątecznych wypieków. Możemy używać jej jako dodatek do aromatycznej herbaty (polecam dodać do niej plasterek pomarańczy i odrobinę miodu), rozgrzewającego grzańca i innych świątecznych potraw jak np korzennych śledzi . Składniki
Smakowity Blog KulinarnyJest, to swoista historia ludzi, którzy kochają kuchnie i dzielenie się swoimi wyśmienitymi wypiekami z bliskimi. Każda strona, to inny wspaniały słodki wypiek, któremu towarzyszy krótka historia. Przeglądając mój świąteczny prezent po raz pierwszy od razu zatrzymałam się na jednej ze stron, gdzie widniał bardzo nietypowy tytuł – „Mazurek ze śladem klapka”. W pierwszej chwili pomyślałam, że będzie(...)książce o wiele więcej. Jeśli kochacie słodkie wypieki tworzone z pasją i sercem, ta książka jest dla Was. Każdy, tu znajdzie coś dla siebie, od prostych muffinek, ciasteczek, babek, aż do pięknych i zapierających dech tortów. Każdy przepis napisany jest w sposób prosty i czytelny. Niektóre z nich posiadają miary w szklankach, inne w gramach. Dla ułatwienia na jednej
Słodkie okruszkiJest, to swoista historia ludzi, którzy kochają kuchnie i dzielenie się swoimi wyśmienitymi wypiekami z bliskimi. Każda strona, to inny wspaniały słodki wypiek, któremu towarzyszy krótka historia. Przeglądając mój świąteczny prezent po raz pierwszy od razu zatrzymałam się na jednej ze stron, gdzie widniał bardzo nietypowy tytuł - "Mazurek ze śladem klapka". W pierwszej chwili pomyślałam, że będzie, to przepis(...)książce o wiele więcej. Jeśli kochacie słodkie wypieki tworzone z pasją i sercem, ta książka jest dla Was. Każdy, tu znajdzie coś dla siebie, od prostych muffinek, ciasteczek, babek, aż do pięknych i zapierających dech tortów. Każdy przepis napisany jest w sposób prosty i czytelny. Niektóre z nich posiadają miary w szklankach, inne w gramach. Dla ułatwienia na jednej
Słodkie okruszki