śląskich słodkości. Tym razem wybór padł na szpajzę bakaliową. Pycha! Słodka, delikatna, z mnóstwem pijanych bakalii i kokosowymi ciasteczkami;) Smakuje niesamowicie, Wasze kubki smakowe oszaleją. Uwielbiam sięgać do tradycyjnych przepisów, próbować, udoskonalać, modyfikować, to sprawia, że jeszcze bardziej lubię przygotowywać świąteczne desery a widzieć, że innym smakuje to dopiero radość ;) Polecam! Składniki: 3 jajka 3 łyżki cukru 5-6 kokosanek(...)kokosowy aromat migdałowy Delecta 1,5 łyżeczki żelatyny 275 ml śmietany kremówki 1 mix do śmietany Delecta Migdały, orzechy i rodzynki pokroić na mniejsze kawałki. Kokosanki rozdrobnić. Bakalie i ciasteczka zalać alkoholem, dodać 2-3 krople aromatu migdałowego i odłożyć na minimum 12 godzin. Po tym czasie kremówkę ubić na sztywno z mixem do śmietany, schłodzić w lodówce. Jajka dokładnie
Domowa cukiernia EwyCudownie pachnące i mięciutkie pierniczki, które od razu nadają się do jedzenia. Doskonała przekąska dla najmłodszych, jak również piękna dekoracja świątecznej choinki. Mogą być też słodkim prezentem dla kogoś bliskiego. Z tych proporcji wychodzi kilka dużych blach ciasteczek. 1 kg mąki 8 żółtek 3 białka 1 szkl cukru 3 łyżki kakao 200 ml gęstej śmietany 18% 3 łyżeczki sody
Smakołyki AsiCiasteczka o smaku maślanym, kruche na zewnątrz, z miękkim środkiem. Z podejścia drugiego. Po pierwszej próbie powstał mi jeden wielki placek, który nadawał się tylko do wyrzucenia. Możecie wyobrazić sobie moją minę, kiedy zaglądam do piekarnika, by zobaczyć(...)nimi, a tu rozlazłe ciasto :) Jeżeli nie czujecie się pewnie przy lukrowaniu, można poprzestać na samym pieczeniu. Chciałam zrobić coś w świątecznym akcencie i tak wybrałam bałwanki. Inspirowałam się tym przepisem. Składniki (ok. 20 sztuk ciasteczek) 2 szklanki mąki pszennej 140g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki soli
pink envelopeChoć aura za oknem jest mało świąteczna, to jednak czuję już tą magiczną, wyjątkową atmosferę :) I jak co roku, tak i w tegoroczne Święta będę podjadać pierniczki z choinki. I choć zwykłych ciastek mi nie wolno, tak postanowiłam poeksperymentować z ksylitolem i różnymi rodzajami mąki i upiekłam pierniczki według przepisu mojej mamy - ze składników bardziej przyjaznych insulinooporności :) 100 g takich(...)odrobinę którejś z mąk. 4. Wyrobione ciasto dzielimy na mniejsze porcje. Na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy z każdej porcji ciasta placki o grubości około ½ cm, z których wykrawamy foremkami ciasteczka. 5. Wykrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i pieczemy przez około 8 minut. Czas wypiekania podaję orientacyjnie. Warto zaglądać
W kuchni Katiekulinarnej. Tradycją już jest że kwestia deseru to moja dola, więc z wielką chęcią rok w rok przygotowuję wraz z moją córką świąteczne wypieki. Za zwyczaj zaczynamy od trzech rodzajów pierniczków potem waniliowe kruche ciasteczka, a na końcu ciasta w zależności od ilości zamówień. Przyznam jednak że nic nie cieszy bardziej niż fartuch cały z mąki, ręce pełne(...)Udekorować po zewnętrznej stronie posypką o smaku mango po środku rozproszyć płatki śniegu. Perełki w kolorze złotym włożyć do woreczka i tłuczkiem rozdrobnić na pyłek. Posypać całość. Wypiek w świątecznym klimacie gotowy
vaniliowoczekoladowamalutkie, rumowe kule są kwintesencją świątecznego smaku. Są delikatne, oprószone zmielonymi włoskimi orzechami, a w środku pełne są rumowych rodzynek. Po prostu pyszne! Pomysłowe i bez pieczenia! Próbujcie! Składniki na ciasto: 150g rodzynek 50g masła 25g gorzkiego kakao 150g mielonych włoskich orzechów 150g cukru pudru 30ml rumu Sposób wykonania: Dzień wcześniej kroimy na drobno rodzynki, wkładamy je do słoika(...)rumem. Następnego dnia w misce ugniatamy razem rodzynki, masło, kakao, mielone orzechy włoskie i cukier puder. Z ciasta formujemy małe kule i obtaczamy je w mielonych orzechach. Pozostawiamy, aż ciasteczka lekko obeschną. Smacznego
Kuchnia Pani WiosnyRodzina, radość, kolędy, piękne wspomnienia, zieleń choinki, drobne upominki od serca... A wszystko, to przy stole zastawionym ulubionymi, świątecznymi potrawami. Zapewne już teraz wiele osób zaczyna przygotowania do tego magicznego okresu. Wyciągacie zeszyty / książki z Waszymi sprawdzonymi przepisami na ciasta, ciasteczka, pierniczki, kutie... Szykujecie listę zakupów, na której oczywiście nie może zabraknąć miodu. To on w naturalny sposób osłodzi(...)przecież każdą potrawę i... chwilę. Ja do tegorocznych świątecznych wypieków i potraw będę używać niezwykle gęstych miodów z Pasieki Ambrozja. Pasieka Ambrozja , to wspaniała rodzinna firma istniejąca już prawie 50 lat, położna na pięknych czystych terenach Beskidu Żywieckiego. Jedna pasieka znajduje się przy domu w Suchej Beskidzkiej gdzie stoi 60 uli. Na tym terenie podstawowym pożytkiem jest wielokwiat, lipa
Słodkie okruszkiPierniczki imbirowe to moje ulubione świąteczne pierniczki. Są proste, szybkie i bardzo kruche. Na świątecznym stole znikają jako pierwsze. Można je przygotować w dniu Wigilii, jak
Moja DelicjaPierniczki imbirowe to moje ulubione świąteczne pierniczki. Są proste, szybkie i bardzo kruche. Na świątecznym stole znikają jako pierwsze. Można je przygotować w dniu Wigilii, jak
Moja Delicjalaurowy, szczypta soli - żeby wyczarować pyszne i zdrowe dania ". Książka podzielona jest na rozdziały zgodnie z porami roku. Boże Narodzenie, to przepisy świąteczne, ale nie tradycyjne jak prosta kasza jaglana dla strapionego żołądka, czy ciasteczka wesołych reniferów :-). Zima, gdzie dania są rozgrzewające i bardziej sycące, wiosna z młodymi ziemniaczkami i marchewką, tym wszystkim co znajdziemy w ogródkach, Wielkanoc gdzie
kruche babeczkidomu pachnie piernikiem, cynamonem i goździkami - a więc Święta tuż tuż. Świąteczny tydzień trwa, i dzisiaj dzielę się przepisem na szybkie korzenne kruche ciasteczka. Ciastka zachowują idealnie swój kształt podczas pieczenia i w szczelnym pojemniku spokojnie dotrwają do Świąt. Składniki (na jedną blachę ciastek): - 1 szklanka mąki pszennej - 1/3 szklanka cukru pudru - 1 żółtko - 100g miękkiego masła
CookYourselfŚwiąteczne, słodkie pierogi z makiem, polane gorącym masłem z dodatkiem miodu i posiekanych orzechów włoskich. Rewelacyjne! Dla ułatwienia użyłam maku już zmielonego Dodałam tylko miód, orzechy
Oryginalny smakWitam Kochani :-) Święta już za kilka dni, w domu masa zajęć-sprzątanie, gotowanie, pieczenie. Ja jednak w tym roku tak sobie wszystko zorganizowałam, że dzień dzisiejszy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam Kochani :-) Dziś przychodzę do Was z przepisem na jedne z najlepszych ciasteczek,jakie kiedykolwiek robiłam :-) Wspaniałe, kruchutkie i bardzo pyszne, muszę przyznać,że trochę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam Kochani Jako, że karnawał w pełni mam dla Was bardzo pyszną propozycje na ten czas :-) Coś innego niż wszędobylskie pączki czy faworki. Wspaniałe ciasteczka, które
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku