schab. składniki 1,5 kg ładnego kawałka wieprzowej łopatki sucha mieszanka peklująca ( ilość podana na półtorej kilo mięsa) sól kamienna 30 g saletra 3 g cukier brązowy 7 g liść laurowy 2 szt ziele angielskie 4 szt gorczyca biała płaska łyżeczka kolendra 3 ziarna pieprz czarny 3 ziarna czosnek suszony płaska łyżeczka dodatkowo 1 łyżeczka
Miód i pieprzmoździerzu. Powstałą mieszanką zasypujemy dokładnie schab, by równomiernie był przykryty przyprawą. Zawijamy mięso w gazę i zawijamy sznurkiem. Odwieszamy w przewiewne miejsce (jak się posiada, to na przykład na strychu, w warunkach blokowych może być to karnisz przy co jakiś czas uchylanym oknie) na około tydzień. Na zdjęciach widać gotową wędlinę po 4 dniach suszenia. Nadaje się do spożywania
Kuchenna KontrrewolucyaPieczone pulpety z indyka w pachnącym sosie koperkowym, to pełne smaku danie, któremu nie sposób się oprzeć. Połączenie suszonych ziół z mozzarellą oraz czosnkiem nadaje tym pulpecikom wyjątkowego charakteru, zapewniając jednocześnie równowagę smaków. Pulpety z mielonego mięsa indyka są wyjątkowo delikatne, a poza tym są zdrowszą alternatywą klopsików wieprzowych lub wołowych. Jeśli szukasz wiec inspiracji na to: Co zrobić(...)podane klasycznie z ziemniakami i surówką. Przepis na pulpety z indyka w sosie koperkowym polecamy wszystkim, którzy szukają pomysłu na proste i sprawdzone danie. Zobacz również przepis na pyszny schab w sosie pieczarkowym . Wieprzowina w sosie słodko – kwaśnym , to świetny pomysł na obiad “jak od Chińczyka”. Warto również sprawdzić przepis na kotlety mielone w sosie grzybowym oraz
Kuchnia Na Wypasieschab z pieczarkami – pikantny gulasz z czerwonym winem – kurczak barbecue – pomysł na kurczaka – polędwica z marynowanym pieprzem – placek po węgiersku – młoda kapusta Przygotowanie : 45 minut Ilość porcji: 2-3 Składniki: – 5-6 ud z kurczaka bez kości – 100 g (kulka) mozzarelli – 1/3 szklanki octu balsamicznego – 1 łyżka brązowego cukru – pół łyżeczki suszonego
nietylkopasta.plkości wieprzowych po schabie lub karkówce , lub 0,5 kg mięsa gulaszowego 1 cebula – średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 jajko sól do smaku 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu ( dla lubiących pieprznie-reszta świata, sypie mniej ) 1/2 płaskiej , skąpej łyżeczki mielonego kminku szczypta gałki muszkatołowej mielonej 1 łyżeczka sosu worcester lub maggi 1 łyżeczka suszonego , otartego majeranku 1/2 łyżeczki cukru
Ogrodnik w podróżyużyłam schabu i karkówki) 15 dag sera żółtego (dowolnego) warzywa ok 15 dag np.: papryka,pieczarki, ogórek kiszony,cebula( to co akurat mamy) 500 ml przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej z kartonu 15 dag ugotowanego makaronu ( drobnego) 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa Skworcu 2 łyżeczki pomidorów z czarnuszką i czosnkiem Skworcu 1 łyżeczka bazylii suszonej
Gotowanie Patkikilka moich przepisów: – polędwiczki w szynce parmeńskiej – gratin ziemniaczane – królik w winie – pulled pork – kotlet schabowy – gicz cielęca w warzywach – boeuf bourguignon – stek z sosem whiskey – schab z pieczarkami – pikantny gulasz z czerwonym winem – kurczak barbecue – pomysł na kurczaka – polędwica z marynowanym pieprzem – placek po węgiersku – młoda kapusta Przygotowanie : 90 minut Ilość porcji(...)kurczak o wadze 1,7 – 2 kg – 2 nieduże cebule – 4 ząbki czosnku – garść posiekanej natki pietruszki – sól i pieprz – 1 łyżeczka suszonego estragonu – 1 łyżeczka sproszkowanej papryki – 1 łyżeczka wędzonej papryki Rozgrzej piekarnik do 200 st C. Cebule pokrój w ćwiartki, ząbki czosnku przekrój na pół. Wymieszaj cebule i czosnek
nietylkopasta.plosuszyć. Schab doprawić solą, pieprzem, oregano, ziołami prowansalskimi, chilli, papryką słodką i wędzoną. Wymieszać dokładnie. Na patelni rozgrzać wrzucić mięso, smażyć tak długo aż mięso straci kolor surowizny. Następnie wrzucić czerwoną cebulę i pieczarki pokrojoną w piórka. Smażyć kolejne 2 minuty, co chwilkę mieszając. Wlać wodę, dodać fasolkę szparagową pokrojoną na mniejsze kawałki. Obsypać suszonym tymiankiem. Smażyć jeszcze
Kuchnia Pokoleń"Każdemu przyda się czasem drobna ściągawka, jakieś przypomnienie albo fajna inspiracja. Szczególnie na taką noc jak Sylwester, gdy nie chcemy spędzić zbyt dużo czasu w kuchni
Słodkie Przyjemnościsłonecznikowego, skrobi modyfikowanej z tapioki i kwas cytrynowy – smacznego! Gaeng ped moo Mięso oczyszczamy z błon i kroimy w poprzek włókien na naprawdę cieniutkie plasterki – 2-3mm. Można schab lub polędwicę zmrozić w zamrażalce przez 2-3 godziny przed szykowaniem curry, krojenie będzie zdecydowanie łatwiejsze. W rondlu lub woku rozgrzewamy na dużym ogniu łyżkę oleju kokosowego i smażymy mięso(...)czosnek, żeby pozbyć się grudek. Wlewamy resztę mleka z puszki, dodajemy sos rybny, cukier i liście limonki kaffir (kupuję mrożone w Piotrze i Pawle, ale mogą być też suszone, w całości – dajcie wtedy 2 więcej) albo skórkę startą z limonki. Całość gotujemy razem na małym ogniu 5-6 minut. Wrzucamy usmażone mięso i gotujemy razem jeszcze przez
Karo in the Kitchenflaku i słoikach) – szynka gotowana 2 x 5 minut (mój przepis) i szynka peklowana parzona(wg przepis San Jacinto) – wyroby szynkowarowe: szynkowa i golonkowa (od San Jacinto) , schab faszerowany pieczony w całości w wykonaniu obu Piotrów – rolada z boczku faszerowana mięsem mielonym z paprykami – tuszonka w słoikach według norm radzieckiego GOST-u – bigos – gulasz(...)dodatkiem papryki czerwonej i zielonej – zrazy wieprzowe zawijane z karkówki – tradycyjne kotlety mielone – improwizowane przez obu Piotrów pulpety a’la Köttbullar (z żurawiną i suszonymi śliwkami) – moje żeberka glazurowane z plackami ziemniaczanymi wg przepisu Piotra – polędwiczki smażone z tymiankiem w wykonaniu Piotra, które zostały podane z moim porzeczkowym chutneyem Ukoronowaniem naszej wspólnej pracy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsuszoną śliwką PRZEPIS TUTAJ *** *** Kruche i soczyste kotlety schabowe w musztardzie PRZEPIS TUTAJ *** *** Zrazy z mięsa mielonego PRZEPIS TUTAJ *** *** Bogracz PRZEPIS TUTAJ *** *** Wiejskie roladki schabowe PRZEPIS TUTAJ *** *** Polonezy – faszerowane roladki schabowe PRZEPIS TUTAJ *** *** Golonka pieczona w piwie i kapuście PRZEPIS TUTAJ *** *** Zawijane zraziki z mięsa mielonego PRZEPIS TUTAJ *** *** Kurcze pieczone w pysznej marynacie PRZEPIS TUTAJ *** *** Schab po bałkańsku
Blog z Apetytemschabu pokrojonego w plastry 1cm, lekko rozbite 1 łyżka mąki pszennej 1-2 cebulki szalotki , bez szczypiorku, drobno posiekane 1 łyżka papryki czerwonej mielonej (słodkiej lub pikantnej, jak wolicie) 1 łyżeczka gładkiej musztardy 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 łyżka cukru brązowego 1-2 łyżeczki ziaren zielonego pieprzu (może być marynowany) szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonych ziół (może
Moja Książka Kucharskasuszoną wędlinę. Bez chemikaliów, bez wędzenia. Wkład pracy minimalny, a efekt powala. Sprawdzony przepis pochodzi stąd . Przyznam, że dość sceptycznie podchodziłam do wędliny " z pończochy", nie wierzyłam, że w tak prosty sposób przygotuję ją w domu. Pewnie zepsuje się, albo spleśnieje. Nic z tych rzeczy, jest super. Im była starsza, tym smaczniejsza. Już myślę o wędlinie ze schabu! Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!schab) 1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej (np. Knorr) 2 opakowania zupy borowikowej Jak u Mamy (Winiary) 400 ml śmietany 18% Wykonanie: Śmietanę w miseczce wymieszać z zupami w proszku. Nie trzeba już jej doprawiać. Pokrojone mięso ułożyć w brytfance lub naczyniu żaroodpornym i posmarować przygotowaną wcześniej śmietaną. Piec 1 godzinę w temperaturze 200 st.C. Przed podaniem można posypać suszonym
Pasja Smaku