suszony rabarbar - 47 przepisów

Suszony rabarbar 215

rabarbarowy lub dżem rabarbarowo - truskawkowy, ale możemy też rabarbar ususzyć, a potem wykorzystać na przykład do zrobienia granoli kokosowo-rabarbarowej. Inspiracja Chillibite Suszony rabarbar Składniki: 2 kg rabarbaru Wykonanie: Łodygi rabarbaru myjemy i wycieramy do sucha. Następnie kroimy je wzdłuż w cienkie paski, a potem dzielimy na kawałki o długości mnie więcej(...)Rabarbar układamy w suszarce do suszenia warzyw i suszymy przez około 4 godziny. Jeśli nie posiadamy suszarki, rabarbar układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy w piekarniku w temperaturze 70 stopni, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wysuszony rabarbar przechowujemy w szklanym naczyniu

Kulinarne przygody Gatity
Suszony rabarbar, czyli genialna prostota 166

podobno suszarka do grzybów/warzyw ułatwia sprawę. Ja takich cudów w mojej malutkiej kuchni nie mam, użyłam więc piekarnika, i efekt mnie absolutnie zachwycił. Zresztą, gdy tylko zobaczyłam suszony rabarbar na blogu Chilli bite wiedziałam, że to będzie to . Ususzyłam zaledwie kilogram, i już żałuję, bo znika podjadany w naprawdę szybkim tempie. Obłędnie kwaśny idealnie pasuje do słodkiej granoli(...)piekarnik i zostawiamy całość samej sobie. Od czasu do czasu trzeba zamienić blachy miejscami i przemieszać rabarbar, ale to zajmuje raptem parę minut. A później można się oddać lekturze i wdychać ten niebiański zapach...  Chyba czas zabrać się za suszenie kolejnej porcji! Suszony rabarbar Składniki: (na 1 l słoik) 1 kg rabarbaru Rabarbar umyć, osuszyć. Pokroić na kawałki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto maślankowe 171

nierafinowany, powstały z kwiatów palmy kokosowej. Ma charakterystyczną brązową barwę i łagodny posmak karmelu. Pomysł na takie ciasto znalazłam  tutaj. Wszystkie składniki powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę.  rabarbar suszone owoce czarnej morwy  3 jajka  3/4 szklanki cukru  cukier waniliowy  szczypta soli  2,5 szklanki mąki tortowej ( 350 g)   2 łyżeczki(...)Rabarbar pokroić na małe kawałki. Mąkę wymieszać z cukrem, wanilią, solą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na pienistą masę,dodać olej lub stopione masło, maślankę i wanilię. Do składników suchych ( z mąką)  dodać masę z jajkami i wymieszać krótko, niezbyt porządnie łyżką. Od razu przelać ciasto do formy. Ułożyć rabarbar i suszone owoce morwy

Moje domowe kucharzenie
Kompot z rabarbaru 154

Składniki: 6 gałązek rabarbaru 1 garść suszonej żurawiny parę liści świeżej mięty cukier do smaku Wykonanie: Rabarbar obieramy w włókien, kroimy w grubszą kostkę. Do garnka wlewamy 2 litry wody, dodajemy przygotowany rabarbar oraz suszoną żurawinę, gotujemy 30 minut. Na koniec dokładamy opłukną miętę, cukier, doprowadzamy kompot do wrzenia, odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego

kgwjanczewo
Konfitura rabarbarowo-bananowa 157

ilość cukru. Na 1 kg owoców 1 kg cukru to stanowczo za dużo. Składniki: 500 g rabarbaru 500 g bananów 1 kg cukru sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Rabarbar myję, suszę i kroję w kilku centymetrowe kawałki. Banany obieram zw skóry i łamię na kawałki. Wszystko razem wsypuję do salaterki i zasypuję cukrem. Ja odstawiłam na kilka godzin,  choć

Ciasteczkowy Potwór
Granola, musli kokosowo-rabarbarowe 176

Rozsmakowałam się w rabarbarze :-). A ponieważ ostatnio eksperymentuję z  granolą, tym razem postanowiłam dodać do niej rabarbar. Było warto ! Granola kokosowo-rabarbarowa  Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 2 szklanki płatków jęczmiennych 1 szklanka otrębów żytnich 1/3 szklanki zarodków pszennych2 jabłka 2 łyżki oleju 3 łyżki plynnego miodu 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki(...)łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka mielonych goździków 1/2 łyżeczka soli1 spora laska rabarbaruBakalie 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki żurawiny 3 suszone brzoskwnie 10 suszonych śliwek 6 suszonych fig Wykonanie: Rabarbar kroimy na małe kawałki i zasypujemy brązowym cukrem. Do miski wrzucamy płatki, otręby, wszystkie przyprawy i olej. Z jabłka wykrwawamy gniazdko i razem ze skórką blendujemy, dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Dżem truskawkowo-rabarbarowy z kwiatkiem 161

wczoraj mamy truskawkowy miesiąc, mam dla Was przepis na jeden z najlepszych dżemów, jakie miałam okazję jeść. Słodko-kwaśne połączenie majowych łodyg rabarbaru i dorodnych, czerwcowych truskawek. Do garnka, za radą Bei , wpadły też suszone kwiaty hibiskusa, i tu właśnie zaczęła się magia. Ta trudna do sprecyzowania nuta nadaje dżemowi wyjątkowego charakteru i nie pozwala się wręcz oderwać(...)ogromnie! Dżem truskawkowo-rabarbarowy z hibiskusem Składniki: (na 7 słoiczków) 2 kg truskawek 1,5 kg rabarbaru 700 g cukru sok z 1/2 cytryny 50 g suszonych kwiatów hibiskusa Truskawki odszypułkować, rabarbar pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Kwiaty hibiskusa pokruszyć, dodać do garnka. Gotować na małym ogniu kilka godzin, aż do uzyskania

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pięknie różowy napój rabarbarowy z wodą różaną 120

Dzień dobry, Dziś przedstawiam Wam zapowiadany wcześniej pyszny napój z rabarbaru z wodą różaną (mam nadzieję, że udało się Wam ją kupić ;)). Jest słodki, orzeźwiający, ma wspaniały różowy kolor, a dzięki pływającym w nim różanym płatkom, wygląda po prostu pięknie! :) Wywodzi się z kuchni perskiej i nazywany jest sharbatem. Sharbat to popularny w kuchni arabskiej, tureckiej i indyjskiej schłodzony słodki(...)Składniki (na 400 ml syropu): 500 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki 400 g cukru 250 ml wody 1 cytryna lub limonka 2 łyżki wody różanej łyżeczka suszonych płatków róży (opcjonalnie) Przygotowanie: Przełóż rabarbar do garnka z grubym dnem, zasyp cukrem i zostaw na 1,5 godziny.  Do garnka dodaj wodę i doprowadź do wrzenia na małym ogniu, cały

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa z botwinki z rabarbarem i miętą 211

generalnie zupa jest bardzo interesująca. Oczywiście rabarbar i mięta są tylko dodatkami więc gdzieś ich aromat się przebija pośród niezapomnianej botwinki. Jeśli chodzi o zdrowie to co ciekawe rabarbar należy do kluczowych roślin leczniczych w Chinach, zawiera naturalne przeciwutleniacze oraz witaminy A, E, C czy też mangan. Botwina to rewelacyjny środek na odkwaszenie organizmu, ma działanie łagodzące stres, świetnie działa(...)świeżej mięty 25cm kawałek rabarbaru sól, cukier, pieprz - do smaku Przygotowanie: 1/ Dokładnie myjemy botwinkę, szatkujemy na mniejsze kawałki, a same bulwy wraz z 1 większą obranego buraka tniemy w słupki. Przesmażamy w garnku na maśle wraz z  pokrojonym w paski rabarbarem.  a następnie zalewamy 2-2,5L wody. Zagotowujemy. 2/ Dodajemy suszoną włoszczyznę i  gotujemy

Kuchnia PROzdrowotna
Szarlotka z rabarbarem i żurawiną 350

rabarbaru ma istotne znaczenie: zielona łodyga i miąższ =  oj, kwaśny! różowa łodyga i miąższ = nieco słodszy im czerwieńsza łodyga i miąższ = tym słodszy rabarbar!  Poniżej propozycja połączenia klasycznej szarlotki rabarbarowej z suszoną żurawiną. Tak jak do szarlotki z jabłkami dodaję rodzynki, tak tu postanowiłam dołożyć analogicznie żurawinę. Nieskromnie stwierdzam - całkiem udany eksperyment! :)Składniki na dużą blachę(...)zagęścić kwaskiem cytrynowym PIANA:  4 białka - do ubicia na pianę szczypta soli bułka tarta - do posypania wyłożonej piany NADZIENIE:  1000-1100kg rabarbaru - przed obraniem to będzie ok. 1150-1250g 1 szkl. suszonej żurawiny 250g cukru 2 łyżki cukru z wanilią - mój wyrób domowy do znalezienia TU Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę

Grunt to przepis!
Kompot z rabarbaru i malin 173

jeszcze mały woreczek mrożonych malin w zamrażalce. Przepis pochodzi z blogu Margarytki.Składniki:kilka łodyg rabarbaru1 szklanka malin (u mnie mrożone)mięta (u mnie suszona)1,5 litra wodycukier do smakuSposób przygotowania:1. Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki.2. Zalewamy wodą, zagotowujemy i wrzucamy maliny. Dodajemy też trochę mięty. Gotujemy ok. 5 minut.3. Kompot zestawiamy

Kuchnia domowa Ani
Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym / Grilled pork chops with rhubarb chutney 209

schabu z kostką lub bez, o grubości ok 1-1,5 cm Składniki na chutney rabarbarowy: 1 szklanka pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę jabłka 1/4 szklanki suszonych żurawin 1/4 czerwonej cebula, drobno posiekana 1/8 szklanki wody 1/8 szklanki miodu 1/2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce 1 łyżeczka octu z czerwonego wina(...)łyżeczki chilli, plus więcej do smaku Przygotowanie: W celu przygotowania chutneya rabarbarowego, w średnim rondlu wymieszaj rabarbar, jabłko, żurawinę, cebulę, wodę, miód, imbir, ocet i chilli. Doprowadź na średnim ogniu do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do małego, przykryj i gotuj, aż rabarbar zmięknie, około 15 minut. Następnie zdejmij przykrywkę i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż chutney zgęstnieje

karmelowy
Rabarbarowe pyszności 176

rabarbaru - ale to prze czyste lęki. Do tej pory drożdżówki z owocami miały zakalce, i bałam się, żeby tu też mi się jakiś nie pojawił. Profilaktycznie użyłam więc mniej rabarbaru. W sumie, to mogłoby być go więcej, więc jak ktoś ma chęć, a nie ma lęków - można wrzucić go więcej. A jak użyjecie większej formy, to już na pewno trzeba(...)mnie patrzył... Mimo wszystko - udała się znakomicie. Już dawno nie jadłam tak dobrego drożdżowego. Polecam!Drożdżowa pychotka z rabarbaremSkładniki:(na keksówkę 10x40 cm)ciasto:500 g mąki pszennej11 g suszonych drożdży150 ml letniego mleka125 g masła50 g cukru1 jajkowarstwa rabarbarowa:500 g rabarbaru50 g cukru1 łyżka mąki pszennejmasa budyniowa:300 g creme fraiche (18%)100 g cukru1 opakowanie budyniu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kompot z rabarbaru 158

samym tytułem jak ten przepis :) Zapraszam na ucztę smakową i duchową!Składniki:kilka łodyg rabarbaru1,5-2 litra wodyświeża miętacukier do smakuSposób przygotowania:Rabarbar myjemy i obieramy. Zalewamy wodą, dodajemy gałązkę mięty (świeżej lub suszonej) i gotujemy. Po zagotowaniu gotujemy jeszcze 2-3 minuty, słodzimy do smaku, przykrywamy pokrywką i całkowicie studzimy.Smacznego!!! A w tle widzicie drożdżówki z rabarbarem

Kuchnia domowa Ani
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 159

już tak…:) Przepis znalazłam u Mysi i na tyle mnie zaintrygował, że oczywiście zabrałam się zaraz do pracy… Drożdżówka wyszła lekka, delikatna i puszysta. Wspaniale smakuje z rabarbarem ale też będzie dobrze smakować z innymi owocami. Przepis warty powtórzenia. Ja po ponad tygodniowym wyjeździe ciągle nie mogę wrócić do codziennej rutyny… choć naprawdę się staram. Mam nadzieję(...)czasu poświęcić na prace ogrodowe…. oj tam, coś tam wymyślę ;)!Ciasto drożdżowe z rabarbaremSkładniki:1 szklanka mleka1 szklanka cukru1 kostka masła (200 g)4 jajka1 saszetka (7 g) suszonych drożdży instant lub 25 g drożdży świeżych4 szklanki mąki pszennej (lub mąki orkiszowej)około 600-700 g rabarbarucukier puder do posypaniaKruszonka (zwykle taką robię

UgotujmyTo.pl