dodatków. Składniki: -10 dkg kaszy bulgur -20 dkg mrożonego groszku -pojedynczy filet z piersi kurczaka -3-4 jajka -6 średnich ogórków konserwowych -2 cebulki szalotki -kilka suszonych pomidorów -ok. 2 l bulionu warzywnego -majonez Jajka gotujemy na twardo. Do trzech garnków wlewamy bulion warzywny: -do piersi kurczaka i kaszy po 1/2 l -do groszku 1 l. Pierś(...)gotujemy 25 minut, groszek 10 minut, kaszę 20 minut. Groszek kaszę i fileta odcedzamy i studzimy. Jajka obieramy i też studzimy. Suszone pomidory, ogórki i cebulkę kroimy w drobną kostkę. Pokrojone ogórki odsączamy na papierowym ręczniku. Fileta z piersi kurczaka kroimy w grubą kostkę. Do miski wrzucamy wszystkie składniki i dodajemy pokrojone jajka. Mieszamy. Dodajemy ok. 5 łyżek majonezu
Maminek kulinarnyosób): 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szkl. pęczaku ok 200 g. szpinaku (ja użyłam mrożonego, ale może być świeży) 1 filet z piersi kurczaka 5-6 suszonych pomidorów (ja kupuję tutaj ) sól, pieprz olej do smażenia Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek i pęczak. Smażymy jeszcze chwilę, a następnie podlewamy szklanką wody(...)bulionu warzywnego i gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka, a po ok 10 minutach dorzucamy szpinak i pokrojone suszone pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze jakieś 10 minut aż woda odparuje i gotowe
Cynamonowe szczęścieosób. Obiad w godzinę .. - polędwica wieprzowa 600 g - sól, szczypta tymianku i rozmarynu - łyżka pieprzu czarnego - łyżka smalcu - 1 średni por - 2 ząbki duże czosnku - 5-6 płatków suszonych pomidorów maryn. w oleju - 100 g fety greckiej - puszka cieciorki gotowanej na parze Bonduelle 425 ml - 2 łyżki kaparów małych Polędwiczkę myjemy i nacieramy połową łyżeczki soli. Zostawiamy pod przykryciem(...)Farsz : Do miski wrzucamy odcedzoną cieciorkę. Do niej wkruszamy 100 g fety greckiej, kilka kaparów i pokrojone 5 lub 6 kawałków suszonych pomidorów w oleju. Na odrobinie oleju, może być ten z pomidorów krótko szklimy pociachany por i 2 ząbki czosnku, dosalamy szczyptą soli i dodajemy do miski z resztą składników. Mieszamy całość. Dodajemy łyżeczkę czarnego mielonego pieprzu, szczyptę
Pasje Jolkifarszem ze szpinaku i kolorem naleśników. Zielony kolor uzyskałam dodając sproszkowanego młodego jęczmienia, który kupiony był jako witaminowy dodatek do koktajli. Farsz ze szpinaku otrzymał pyszną wkładkę z suszonych pomidorów, które w połączeniu z serem świetnie podkreśliły smak szpinaku. Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 łyżeczki sproszkowanego młodego jęczmienia szczypta(...)soli olej do smażenia farsz: 450 g mrożonych liści szpinaku 100 - 150 g twardego sera żółtego (u mnie typu korycińskiego) 6 - 7 suszonych pomidorów 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować (ma być bez grudek) i odstawić
Kuchcik gotujeSakiewki z ciasta francuskiego, z mieszanką serów i z suszonym pomidorem - bardzo fajny pomysł na przystawkę, podany z sosem miętowym, który łamie mdły smak serów. Niestety nie mam finalnego zdjęcia na talerzu, jednak wstępne przygotowania zostały udokumentowane - i mam nadzieję, iż Was zachęcą. SKŁADNIKI: 1 rulon z ciasta francuskiego 1 ser camembert 15 dag sera cheddar ( dojrzewający(...)suszonych pomidoró sos miętowy z Lidla Ciasto francuskie kroimy na mniejsze kawałki, układamy na nim pokrojone sery, oraz plasterek suszonego pomidora. Zamykamy szczelnie sakiewki z ciasta - pieczemy w temp. 180 stopni do zezłocena ciasta. Podajemy z sosem miętowym. Polecam ten przepis na szybką przystawkę, wypróbowałam na znajomych - byli zachwyceni
dlaSmaQnatka pietruszki suszone pomidory w zalewie olejowej ewentualnie jak ktoś lubi obrobina papryczek chilli Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie w proporcji 1:2 z wodą. Pamietamy, że kaszę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, nie mieszając. Kasza będzie ugotowana kiedy wchłonie(...)wszystką wodę. Powinna być sypka. Do ostudzonej kaszy dodajemy skrojoną w kostkę paprykę, suszone pomidory i natkę pietruszki w ilości wedle uznania jak kto lubi. Dodajemy 3-4 łyżki oleju z pomidorów i mieszamy. Artykuł Sałatka z kaszy jaglanej pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Forktakiej formie, podać gościom bo ładnie prezentują się. 1 główka sałaty rzymskiej kiełki rzodkiewki rzeżucha natka pietruszki 1 mango małe 20 dkg szynki 1 cebula czerwona 7 pomidorów suszonych 3 jajka 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu sól, pieprz czarny pieprz czerwony Oddzielam liście od sałaty, myję i osuszam. Mango(...)obieram i kroję w kostkę. Szynkę też kroję w kostkę. Jajka gotuję na twardo i też kroję. Cebule obieram i kroję w piórka. Przekładam wszystko do miski, dodaję pokrojone pomidory suszone, majonez, jogurt, sól, pieprz czarny. Mieszam i układam na liściach sałaty. Dodaję kiełki rzodkiewki, rzeżuchę,natkę, posypuję pieprzem czerwonym
wesoła kuchniamnie nieziemski...Koniecznie spróbujcie. ROLADKI Z KURCZAKA z SOSEM CYTRYNOWO-IMBIROWYM Składniki: roladki: 4 udka z kurczaka bez kości (wytrybowane) 1/2 dużego filetu z kurczaka 4-5 pomidorów suszonych dobrej jakości np.Ponti 2 łyżki śmietany 18% sól i pieprz do smaku sos : 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy(...)cytryny i skórka ok. 2 łyżek startego świeżego imbiru 2 łyżki cukru 3/4 szkl bulionu 40 g masła 1 łyżka koperku (opcjonalnie) Przygotowanie: roladki: Filet z kurczaka mielimy z pomidorami suszonymi (muszą być dobrej jakości żeby uniknąć "rdzawego" posmaku) Do zmielonego mięsa dodajemy śmietanę i odrobinę soli i pieprzu do smaku. Wszystko mieszamy. Mięso z udek kurczaka
Bon appetit mon amiecukier. Polecam dla wielbicieli kuchni meksykańskiej. 250 g mięsa mielonego wieprzowego 250 g mielonej wołowiny 1 duża biała cebula 3 ząbki czosnku 1,5 czerwonej papryki 3 suszone pomidory 0,5 łyżeczki ostrego chilli 0,5 łyżeczki przyprawy do mięs 2 pomidory 1 puszka czerwonej fasoli (240 g) 1 puszka kukurydzy (285 g) 4 duże pieczarki 1 łyżeczka cząbru(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka cukru Oliwa z oliwek Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Szklimy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane suszone pomidory oraz chilli. Dusimy wszystko do momentu zmięknięcia warzyw. Następnie dodajemy mięso oraz przyprawę do mięs. Pomidory kroimy w kosteczkę, kukurydzę oraz fasolę odsączamy z zalewy, pieczarki kroimy w plasterki. Wszystko
VioletoweKucharzeniePrzepyszne bułeczki które dzięki suszonym pomidorom mają piękny kolor, dodatek czosnku niedźwiedziego i czarnuszki sprawia że są bardzo aromatyczne. Do bułeczek użyłam przyprawy od Skworcu Składniki: Zaczyn: 250 gram mąki pszennej 250 ml. Letniej wody 20 gram drożdży Ciasto właściwe: 250 gram mąki pszennej 50 ml. Letniej wody 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki suszonych pomidorów z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim od Skworcu 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy przesiana mąkę, drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy do mąki, dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 12 godzin, najlepiej na noc. Do zaczynu dodajemy mąkę, sól, cukier oraz przyprawy, wlewamy wodę. Zagniatamy ciasto, wlewamy roztopione masło, ciasto wyrabiamy
Bajeczna Kuchniasmakuje. Składniki: - 500 g mąki pszennej - 20 g drożdży - 250 ml ciepłej wody - 5 łyżek oliwy z oliwek - 1 duży ząbek czosnek - 250 g oliwek czarnych - 5 suszonych pomidorów - 1 łyżeczka soli - 2 łyżeczki oregano - 1 łyżka magii - kilka kropli tabasco Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach wody. Mąkę mieszamy z solą, rozmieszanymi drożdżami i pozostałą ilością wody(...)przy czym wodę wlewamy stopniowo. Ciasto zagniatamy, następnie dodajemy łyżkę oliwy, wyrabiamy jeszcze chwilę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Oliwki i suszone pomidory drobno siekamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki oliwy, oregano, magii i tabasco. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt koła, na którym równomiernie rozkładamy nadzienie. Ciasto zwijamy w rulon, który kroimy na kawałki. Przenosimy
Zainspirowana w kuchniśrednia • 1 /2 kg mięsa mielonego z łopatki • 1 szklanka kaszy jaglanej • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera średniego • biała część poru • 1 cebula • ząbek czosnku • kilka płatków suszonego pomidora • sól • pieprz • 1/2 łyżeczki kurkumy • kawałek ostrej papryki • oliwa • 1/2 l rosołu • posiekana natka pietruszki sos • 1 słoik pomidorów w sosie własnym • 2 łyżki masła • 2 łyżki mąki płaskie(...)dużej patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę i por dodać posiekany czosnek i mięso mielone podsmażyć ok 10 minut Dodać potarte warzywa marchew,pietruszkę,seler,papryczkę ostrą i suszone pomidory Dolać szklankę wody dusić wszystko pod przykryciem aż zmiękną warzywa Dolać troszkę wody zagotować i wsypać kaszę kuskus wyłączyć i parzyć pod przykryciem doprawić
W królestwie smaków BeatyPiniaty . Szybki do przygotowania obiad, z bogactwem smaków. Potrzebujesz tylko kilku składników. Do dania świetnie pasuje kasza gryczana. Składniki/dla 4 osób/: podwójna pierś z kurczaka 6-8 suszonych pomidorów 150 g szpinaku mrożonego w liściach 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 12% sól, pieprz 1 łyżka oleju ok. 300 g kaszy gryczanej Wykonanie: Pierś z kurczaka(...)pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju z pokrojoną w piórka cebulą i posiekanym czosnkiem. Następnie dodać rozmrożony szpinak i pokrojone w paski suszone pomidory. Wlać śmietanę, doprawić do smaku i dusić przez kilka minut. Podawać z ugotowaną kaszą gryczaną
Pasja Smakukuchni. Kilka dni wolności, braku pośpiechu i mam nadzieję dobrego jedzenia. SKŁADNIKI: 3 piesi z kurczaka 10 pieczarek 1 cebula 1/2 strąka czerwonej papryki 3-4 suszone pomidory żółty ser sól, pieprz 1 jajko bułka tarta olej do smażenia A jak to zrobić: Piersi umyć i przekroić na pół, aby powstały dwa cienkie płaty mięsa. Każdy płat lekko roztłuc(...)oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i dodać drobno pokrojoną cebulę i pieczarki, całość podsmażyć. Paprykę i suszone pomidory pokroić w kostkę. Na każdy płat mięsa położyć trochę startego zółtego sera, pieczarki,paprykę i pomidory. Mięso zwinąć w rolady, obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do momentu, aż się przyrumienią, obracając
Kuchnia w opałach