obiad dla 2 osób. 250 g makaronu tagliatelle 2 łyżki oleju 200 g liści szpinaku (może być mrożony) 2 ząbki czosnku 100 g włoskiego salami spianata 50 g suszonych pomidorów 150 ml wytrawnego białego wina (opcjonalnie) 250 ml śmietany 30% szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku starty parmezan (do posypania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Makaron gotujemy al dente według(...)wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. 2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, przesmażamy na nim szpinak. 3. Dodajemy salami spianata oraz suszone pomidory pokrojone w cienkie paski i chwilę smażymy. 4. Dodajemy drobno posiekany czosnek, chwilę smażymy, a następnie podlewamy winem (opcjonalnie). 5. Gdy nadmiar płynu odparuje zalewamy patelnię śmietanką, gotujemy do czasu, aż sos zgęstnieje. 6. Na koniec doprawiamy gałką muszkatołową
W kuchni Katieczasu, a doskonale sprawdzą się jako przystawka na każdej imprezie. Można je podać z ketchupem oraz różnego rodzaju innymi sosami. Polecam sprawdzić dip na bazie musztardy, natki pietruszki, suszonych pomidorów i miodu. Przepis na dip, jak i same kabanosy znalazłem na Kuchni Lidla. Składniki 8 kabanosów 1/2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko 1 łyżka mleka Składniki(...)łyżki musztardy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki suszonych pomidorów 1 łyżka miodu 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1/2 soku z limetki Przygotowanie kabanosów Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Kroimy w paseczki o szerokości około 1-1,5 cm i długości takiej jak kabanosy. Jajko rozmącamy z łyżką mleka i smarujemy nią przygotowane paski ciasta
Programista w kuchnipasożytami, upiększa skórę, włosy, paznokcie. Ziarna te moczone przed przyrządzeniem pozwalają wyciągnąć z siebie wszystko, co najlepsze. W takiej formie są najbardziej wartościowe, a poza tym w towarzystwie suszonych pomidorów smakują wyśmienicie. Nie sądziłam nawet, że aż tak dobrze. Uzależniłam się od tej pasty. Na kromce mojego domowego chleba ze skiełkowanej gryki i orkiszu smakuje nieziemsko! Polecam! Składniki(...)szklanki pestek słonecznika, 1/2 szklanki pestek dyni, 12 kawałków suszonych pomidorów (u mnie takich z paczuszki, nie w oleju), 3-4 ząbki czosnku, 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin, 1/3 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu. Wykonanie: Ziarna słonecznika i pestki dyni namaczamy na noc. Następnie odcedzamy, przepłukujemy, umieszczamy w kielichu blendera lub robota kuchennego z ostrzem
Jeść, by żyć w zdrowiuAromatyczne pierogi z suszonymi pomidorami, oliwkami i serem feta. Farsz zamknięty w delikatnym cieście drożdżowym. Polecam np. z sosem koperkowo-czosnkowym na bazie jogurtu. Z podanych poniżej składników powstanie około 4o średniej wielkości pierogów. Ciasto: ok. 0,7 kg mąki pszennej 20 g drożdży pół szklanki mleka 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy(...)jeśli nie mamy czasu można odstawić ciasto przykryte ścierką w ciepłe miejsce na około godzinę. Farsz: 2 opakowania sera typu feta 1,5 kg ziemniaków 6 dużych oliwek 6 pomidorów suszonych w oliwie 50 g pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć
Bullioplastrów papryki konserwowej 1 woreczek ryżu trzy kolory 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 ananasa świeżego natka pietruszki 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego 5 pomidorów suszonych sól, pieprz Ryż gotuję zgodnie instrukcją opakowania. Przelewam(...)zimną wodą i wyjmuję z woreczka do miski. Paprykę kroję w kostkę, tuńczyka odsączam z zalewy, to samo robię z soczewicą. Ananasa obieram, pozbawiam środka i kroję w kostkę. Pomidory suszone kroję na małe kawałki. Przekładam do miski składniki, dodaję natkę pokrojoną, jogurt, majonez, sól, pieprz. Całość mieszam, dekoruję na talerzu natką
wesoła kuchniajakiś czas temu i jestem bardzo zadowolona. Składniki ; " ścinki mięska indyczego"- pościnałam nożem z indyka mięsko trochę tu trochę tu 900 g sol czosnkowa 1 łyżeczka suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 4 łyżki majeranek 2 łyżki sól 1 łyżeczka żelatyna 1 łyżka woda zimna 1 szklanka Wykonanie: Mięsko z indyka umyłam ( udka ,pierś(...)pokroiłam w drobną kostkę, przełożyłam do miski. Dodałam przyprawy ( sól, sól czosnkową suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, majeranek i żelatyna).Wlewam w to zimną wodę i wyrabiam jakieś 15 minut. Mam pewność , że wszystko dobrze wymieszałam.Mięso wkładam do woreczka, a potem do szynko wara i zamykam go . Wkładam do lodówki na 48 godzin. Po upływie
Różowa kuchniarolę odgrywają świeże, aromatyczne warzywa. Nasza propozycja na dziś to gotowany dorsz z salsą z botwiny wraz z białymi szparagami. Delikatne mięso dorsza, wcześniej otoczone w zalewie z suszonych pomidorów i skórce z cytryny ugotowaliśmy na parze. Ryba wyszła soczysta a listki mięsa delikatnie osuwały się pod naciskiem widelca. Do ryby przygotowaliśmy salsę, gdzie bazą były łodygi i listki(...)botwiny. Do salsy dodaliśmy pokruszone pistacje, szalotkę, drobno pokrojone suszone pomidory, miód, pieprz i na końcu skropiliśmy to sokiem z cytryny. Smak takiej salsy – jak chipy paprykowe Idealnie pasowały do dorsza. Szparagi Na talerz, gdzie wcześniej wylądował dorsz z salsą z botwiny, dodaliśmy gotowane, białe szparagi . Oczyszczone i ugotowane w zalewie maślanej, miękkie i delikatne świetnie uzupełniły talerz
Ciasna Kuchniamozzarella pod wpływem temperatury nie wypłynęła i została w środku mięska dlatego też ser zamknęłam w środku. składniki: 7 grubszych plastrów schabu 14 kulek mini mozzarelli 7 suszonych pomidorów z oleju sól,pieprz 2 jajka bułka tarta olej lub smalec do smażenia Plastry schabu cienko rozbić tłuczkiem. Opruszyć z obu stron solą i pieprzem. Następnie na każdy przygotowany plaster(...)schabu ułożyć po dwie kulki mozzarelli oraz jednego suszonego pomidora. Mięso złożyć na pół, formując pierożka. Brzegi każdego pierożka skleić za pomocą tłuszka. Następnie gotowe pierożki panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie ziemniaczki z koperkiem i surówka z sosem koperkowym
Monia miesza i gotujeksiążki "Piramida w kuchni. Na wynos". Proporcje podaje ogólne, do wypróbowania co komu w jakich ilościach smakuje. Pęczak z suszonymi pomidorami i bazylia pęczak (u mnie ok 200 ml suchego), ugotowany na sypko pomidory suszone z oleju (u mnie 6), pokrojone na paseczki garść posiekanych listków bazylii pestki słonecznika, 2 garści, uprażone na suchej patelni sól, pieprz oliwa(...)łyżki) ocet balsamiczny (łyżeczka) ser typu parmezan do posypania Pęczak łączymy z pokrojonymi pomidorami, słonecznikiem, listkami bazylii. Solimy i pieprzymy. Skrapiamy oliwa i octem. Mieszamy. Nakładamy i posypujemy grubo startym serem. Podajemy na zimno lub na ciepło. talerz sprzed kilku
Dzieje kuchennej Wiewiórysmaczne, a wymaga ono minimalnych umiejętności kulinarnych :) Zapiekanka z ryżem, szpinakiem i mozzarellą Składniki: 2 torebki ryżu opakowanie szpinaku mrożonego 1/2 puszki kukurydzy 2 kulki mozzarelli cukinia 5 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku przyprawy: papryka, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, sól, pieprz czarny Zapiekanka z ryżem, szpinakiem i mozzarellą Wykonanie: Ryż gotujemy do miękkości. Na patelni dusimy szpinak. Dodajemy(...)niego pokrojoną w kosteczkę cukinię, pokrojone na małe kawałki suszone pomidory, przeciśnięty czosnek i wszystkie przyprawy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i wykładamy na dno ryż. Następnie nakładamy przygotowany szpinak z dodatkami, na to kukurydzę i na sam wierzch pokrojoną mozarrellę. Zapiekanka z ryżem, szpinakiem i mozzarellą Zapiekamy pół godziny w 180 stopniach w piekarniku. Zapiekanka z ryżem, szpinakiem
Pyza i SurówkaAromatyczne pierogi z suszonymi pomidorami, oliwkami i serem feta. Farsz zamknięty w delikatnym cieście drożdżowym. Polecam np. z sosem koperkowo-czosnkowym na bazie jogurtu. Z podanych poniżej składników powstanie około 4o średniej wielkości pierogów. Ciasto: ok. 0,7 kg mąki pszennej 20 g drożdży pół szklanki mleka 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy(...)jeśli nie mamy czasu można odstawić ciasto przykryte ścierką w ciepłe miejsce na około godzinę. Farsz: 2 opakowania sera typu feta 1,5 kg ziemniaków 6 dużych oliwek 6 pomidorów suszonych w oliwie 50 g pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć
Bulliogotować max 4 minuty albo jeść surowego :-) Sałatka z surowego kalafiora Składniki: 200 g kalafiora; 1 łodyga selera naciowego (około 45g); 100 g ogórka świeżego; 30 g pomidorów suszonych (w oleju); 100 g sera feta; 2 łyżki kiełków brokuła; pieprz czarny; pieprz ziołowy(...)bazylia; czosnek granulowany. Zaczynamy. Wszystkie warzywa dokładnie myję. Kalafiora rozdzielam na najmniejsze różyczki, selera naciowego kroję w cienkie plasterki, a ogórka w kostkę. Następnie pomidory suszone odsączone z zalewy kroję w paski. Składniki wrzucam do miski, dodaję pokruszony ser feta, kiełki oraz przyprawy i dokładnie mieszam. Najlepiej jeść na następny dzień, wtedy smaki "przegryzą
Życie na widelcuAromatyczne pierogi z suszonymi pomidorami, oliwkami i serem feta. Farsz zamknięty w delikatnym cieście drożdżowym. Polecam np. z sosem koperkowo-czosnkowym na bazie jogurtu. Z podanych poniżej składników powstanie około 4o średniej wielkości pierogów. Ciasto: ok. 0,7 kg mąki pszennej 20 g drożdży pół szklanki mleka 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy(...)jeśli nie mamy czasu można odstawić ciasto przykryte ścierką w ciepłe miejsce na około godzinę. Farsz: 2 opakowania sera typu feta 1,5 kg ziemniaków 6 dużych oliwek 6 pomidorów suszonych w oliwie 50 g pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć
Bulliociasno ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pycha! Udka świetnie smakują podane z ugotowanym ryżem jak i ziemniakami. Składniki: 1 kg udek z kurczaka (około 5-6 sztuk) suszone pomidory (2 połówki na 1 udko) świeży szpinak (2-3 liście na 1 udko) starty żółty ser 1 szklanka wody sól, pieprz Udka umyć i osuszyć. Naciąć koło kości i delikatnie(...)tutaj ). Następnie udka bez kości lekko rozbić (pozostawić skórkę!). Przyprawić solą oraz pieprzem. W międzyczasie szpinak umyć i osuszyć. Następnie na każde wyluzowane udko położyć liście szpinaku, połówki suszonych pomidorów. Na sam koniec dodać starty ser. Za pomocą wykałaczek wszystko ze sobą "połączyć". Przygotowane udka przełożyć do naczynia żaroodpornego (skórką do góry), zalać wodą (musi przykryć dno naczynia), przykryć
Ugotowaćmąki 250 ml mleka 100 ml wody papryka ostra, zioła prowansalskie Składniki na farsz: salami lub szynka (20 plasterków) 1 cebula 1 papryczka pepperoni/chilli 1/3 słoiczka pomidorów suszonych 1/3 zielonej papryki 4 szt. ogórków - korniszony z chilli 30 dag żółtego sera koperek (ilość wg uznania, u mnie 1/3 pęczka) Ciasto na naleśniki robimy standardowo z powyższych(...)oleju lub oliwie. Wlewamy masę i smażymy z obu stron cienkie naleśniki. Salami/szynkę kroimy w kostkę lub paski, cebulę w piórka. Papryczkę chilli i ogórki kroimy w plasterki, pomidory suszone i zieloną paprykę w kostkę. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach a koperek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy na małym
Alutka-Gotuje