bardzo proste danie. Przypadnie do gustu miłośnikom ruskich pierogów :). Przygotowujemy je z bardzo podstawowych składników które są w większości Polskich domów :). Mojej rodzinie najlepiej smakują podane w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na naleśniki: 2 szklanki mąki 1 jajko ok 2 i 1/3 szklanki mleka szczypta soli olej do smażenia Składniki na farsz: 250 gram twarogu(...)dzięki temu uzyskałam w miarę jednakową ilość farszu do każdego naleśnika :)) gotowe krokiety smażymy na rozgrzanym oleju/smalcu na złocisty kolor z obu stron, gotowe krokiety możemy podawać z ulubioną surówką lub jeść je same, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLBułeczki cynamonowe z jabłkami najlepsze drożdżówki z jabłkami. Bułeczki cynamonowe z jabłkami - prosty przepis na słodką przekąskę dla dziecka lub drugie śniadanie do pracy. Drożdżówki z
Cztery FajeryCzęsto mamy problem jaką podać surówkę do obiadu. Ja zrobiłam ta akurat z tego, co miałam w domu. Muszę przyznać, że wyszła naprawdę dobra w smaku. Prosta, smaczna surówka do obiadu z kapusty pekińskiej, papryki, pomidora, cebuli i jabłka, z zieleniną. Bez majonezu, więc niezbyt tucząca. Zdrowa, pełna witamin i kolorów.Doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju mięs. 6 liści
Krylowa Kuchniarosołu jak i na surowo. Jest dość ostry w smaku, ale nie tak bardzo jak cebula, dlatego można go używać zamiennie w potrawach, gdy przeszkadza nam smak cebuli. Tą surówkę lubię najbardziej do mięs w sosie-lekko pikantny smak pora przełamany smakiem słodkiego jabłka. Polecam wypróbować ten prosty, tani i zdrowy dodatek do obiadu. 2 średnie pory 1 średnie jabłko(...)skropić sokiem z cytryny. Olej wymieszać z cukrem, solą i pieprzem. W salaterce umieścić odcedzony dobrze por i jabłko. Wszystko zalać sosem z oleju i przypraw i dokładnie wymieszać. Surówkę podawać schłodzoną. Smacznego
Krylowa Kuchnianadaje mu charakteru i delikatności. To naprawdę znakomity pomysł na przyrządzenie schabu na co dzień, jak i od święta. Danie nie jest problematyczne, ani czasochłonne. Serdecznie polecam szczególnie z surówką z pomidorów, kiszonego ogórka i cebulki. 4 kotlety ze schabu (po150 g każdy) 3 łyżki chrzanu ze słoiczka (można dać więcej) 1 litr bulionu (u mnie drobiowo-warzywny(...)zgęstnieje. (jeżeli wolisz gęściejsze sosy możesz podbić łyżeczką mąki). Kiedy sos już zgęstnieje dodać posiekaną natkę pietruszki, ewentualnie doprawić jeszcze solą czy pieprzem. Podawać z tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego
Krylowa KuchniaNazwa idealnie pasuje do tego sosu,bo jest naprawdę wspaniały i nada się do wielu sałatek, surówek.Polecam serdecznie, taki sos można przechowywać w lodówce przez kilka dni,a jeśli "krzepnie", część sosu poza lodówką w słoiku.U mnie akurat zielona sałatka z takim sosem, mniam -pychotka.Polecam.Przepis podpatrzony u Gastrofilki , zajrzyjcie tam koniecznie . 250 ml oliwy z oliwek(...)wody (przegotowanej) 1 łyżka musztardy Wszystko przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować ,przelać do butelki lub słoika.Zamknąć i przechowywać w lodówce . A tu sos wspaniały w innych surówkach
Moje domowe kucharzenieliści i można w mig zerwać potrzebną ich ilość. Z dzisiejszych zbiorów zrobiliśmy do obiadu prostą fasolkę szparagową z bułką tartą . Jej przygotowywanie stało się okazją do rozmowy o surówkach i sałatkach pojawiających się w naszych domach rodzinnych. Okazało się, że Bartek jeszcze nigdy nie jadł ani tej dzisiejszej ani jeszcze kilku innych popularnych u mnie
niecodziennikparyGdy za oknem upał, takie proste dodatki do obiadu jak smażona cukinia szczególnie się docenia, ponieważ nie trzeba długo przebywać w nagrzanej kuchni, żeby je przygotować
niecodziennikparySmażone buraczki to kolejne danie, które na mapie naszych kulinarnych podróży okazało się nowością dla jednego z nas. Polska kuchnia potrafi zaskakiwać i odrywać przed jedzącymi
niecodziennikparyGulasz z ciecierzycą turecki przepis na etli nohut Gulasz z ciecierzycą i mięsem jest jednym z najłatwiejszych i najsmaczniejszych tureckich gulaszy, jakie dotychczas zrobiłam. Naszym zdaniem
Cztery Fajerypierożańce to danie z bardzo prostych składników które często posiadamy w domu. Przepis na nie znalazłam w bardzo starej gazecie :). Świetnie smakują podane z zimnym kefirem, ostrzejszym sosem lub surówką. Bardzo ciekawe danie które zaskoczyło domowników :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na farsz: 1/2 kg ziemniaków 300 gram twarogu 1 duża cebula olej/smalec do smażenia sól i pieprz do smaku Składniki(...)małym gazie z obu stron na złoty kolor tak aby ładnie się wysmażyły i ciasto nie było w środku surowe, gotowe placki możemy podać z kefirem, ostrzejszym sosem lub surówką, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLdodałam do placków posiekaną dymkę, wprowadzając tym samym klimat młodej wiosny i moc aromatu :) Od siebie dodałam jeszcze jeden odcień zieleni w postaci podsmażonego z cebulką szpinaku i chrupiącą surówkę Coleslaw z czerwonej kapusty, której połówka smuciła się w lodówce. Zwieńczeniem całości niech będzie tradycyjny kleks dobrej śmietany i rzut świeżego, pachnącego szczypioru ♥ Chodźcie wszyscy zieloni i w innych kolorach(...)poszatkuj. 2. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 3. Warzywa posól i wymieszaj - odstaw na 15min. 4. Połącz w miseczce śmietanę z chrzanem i sokiem z cytryny, zalej surówkę i wymieszaj. 5. Dopraw jeśli potrzeba. Smacznego! Boxty - Irish potato pancakes Ingredients: 600g boiled and mashed potatoes 500g raw potatoes 400 ml milk 3 spring onions 300g flour 1 small
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPuree ziemniaczane z boczkiem to pyszne ziemniaczane danie, które można jeść z samą surówką albo z dodatkiem mięsa. Ja swoje puree podałam z surówką. Proste, smaczne jedzenie. Wystarczy w domu mieć ziemniaki i kawałek mięska. Zamiast boczku z powodzeniem można dodać kiełbasę, też będzie smacznie. Duszona cebula do tego? Będzie mega pysznie! Jeśli chcecie urozmaicić … Czytaj dalej Puree ziemniaczane
Pieprzyć z FantazjąKoper włoski rządzi u mnie w tym roku. Jest to niezwykle wszechstronne warzywo, które można smażyć, gotować, piec, a co najważniejsze jeść na surowo. Surówka marchewkowa z koprem włoskim to idealny dodatek do obiadu. Świetnie pasuje do pieczonych mięs czy ryb. Zdecydowanie polecam! Surówka marchewkowa z koprem włoskim Składniki: 2 duże marchewki główka kopru włoskiego garść orzechów nerkowca
Codzienne GotowanieZazwyczaj surówka Coleslaw przygotowywana jest z dodatkiem kapusty, kt ó rą dziś wyjątkowo zamieni ł am na kalarep ę . Pomimo zmodyfikowania przepisu sur ó wka nie traci na smaku, wr ę cz przeciwnie, staje się smaczniejsza i zyskuje ca ł kiem nowy smak, bardziej charakterystyczny i wyrazistszy. Polecam serdecznie! **** L'insalata coleslaw viene solitamente preparata con il cavolo cappuccio(...)mescolate lo yogurt con la maionese e l'aceto. Do salaterki przekładamy kalarep ę , marchew i cebulę a na sam koniec wlewamy sos majonezowy; doprawiamy sol ą i pieprzem. Surówkę dokładnie mieszamy, schładzamy w lodówce przynajmniej 1 godz. **** In una ciotola trasferite le carote, il cavolo rapa e la cipolla, aggiustando di sale e pepe. Per ultimo versate
La grande e la piccola cuoca