której niedobór cierpią weganie. Wyznaję zasadę, że to co jest nam niezbędne do życia i szczęścia można czerpać z dobrze zbilansowanej diety. Namiętnie jem wszelkiego rodzaju surówki i sałatki. Do dziś pamiętam imprezę Miski w przedszkolu, kiedy to dzieci miały opowiedzieć o swoich rodzicach co najbardziej ich rodzice lubią jeść i robić. Blada się zrobiłam, bo wiadomo jakie rzeczy potrafią(...)dzieciaki opowiadać (panie przedszkolanki zawsze na przykład wiedziały kiedy mam okres). Nina zapytana o mnie powiedziała, że mam to ciągle je sałatki i czyta książki, uffff ;-). Dzisiejsza surówka to tak naprawdę 4 składniki, a jedyną „przyprawą” jest sól. Cały smak nadaje olej z czarnuszki, który ma lekko pieprzny i orzechowy posmak. Ten olej poza tym że jest smaczny
greenscarfPrzedstawiam przepis na chińską surówkę! Chińska surówka jest przede wszystkim soczysta, chrupiąca i ma wyjątkowy smak i aromat - sposób przygotowania jak zwykle prosty i szybki. Potrzebne będą: - 1/2 główki kapusty, - 3 średnie marchewki, - natka pietruszki na ozdobę, - 1/3 szklanki octu jabłkowego lub zmieszane trochę jabłkowego i trochę ryżowego octu, - 1/3 szklanki cukru lub ksylitolu, - 3/4 szklanki oleju(...)wszystko razem podgrzewamy, aż zaczną pojawiać się białe bąbelki (tak jak widać na zdjęciu); - gdy zalewa już jest podgotowana, wlewamy całość do warzyw i dokładnie mieszamy - przykrywamy i odstawiamy surówkę w chłodne miejsce (może być do lodówki), aby się "przegryzła"; - po 1-2h surówka ma już swój specyficzny smak i aromat i nadaje się do spożycia, najlepiej po wyjęciu
MintTasteZachęcam Was serdecznie do przygotowywania surówek samodzielnie, nie zajmuje to wiele czasu a zyskujemy świeżość i pewność że nie spożywamy środków konserwujących. Polecam mało docenianą białą rzodkiew ponieważ w przeciwieństwie do popularnej rzodkiewki ma dwa razy więcej składników odżywczych. Idealna na stany podgrypowe, wzmocnienie organizmu za sprawą witamin: C, B, PP czy też kwasu foliowego, cynku czy rzadkiego molibdenu. Zawarta(...)niej siarka również świetnie działa na urodę. Ta prosta surówka na słodko jest dobrą alternatywą dla standardowych surówek podawanych do obiadu. Można spokojnie ją zjeść samodzielnie i gwarantuje że Wam zasmakuje! Dla 1/2 osób Czas przygotowania: Kilka minut Składniki: 1 mniejszy korzeń rzodkwi białej Śmietana 30% tł 20-30ml 1/3 słodkiego jabłka kilkanaście rodzynek 20g płatków migdałowych
Kuchnia PROzdrowotnaPieczony łosoś przyprawiony na ostro podany z pachnącą aromatycznymi przyprawami, grillowaną polentą. Danie podałam z prostą surówką z marchewki. Zdrowo, szybko i pysznie :) Tak jak lubimy najbardziej, polecam! filet z łososia ok. 400 g pół łyżeczki cayenne pół łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki pikantnej wędzonej papryki szczypta soli szczypta pieprzu pół łyżeczki suszonego rozmarynu kilka gałązek świeżego tymianku łyżka oliwy(...)oliwek 2 łyżki soku z cytryny polenta: 100 g kaszy kukurydzianej łyżka masła łyżka startego parmezanu szczypta soli szczypta pieprzu łyżeczka oliwy 1/4 łyżeczki kminu 1/4 łyżeczki ziaren kolendry surówka z marchewki: duża marchewka pół pęczka szczypiorku 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku Oliwę łączymy z sokiem z cytryny oraz przyprawami. Nacieramy łososia i obkładamy go tymiankiem. Przekładamy
Mienta blogZnowu miałam przerwę . Przeziębienie jest okrutne, nie chce się odczepić. No ale cóż, sezon na wycieczki do lekarza uważam za otwarty. Jedyne co dzisiaj zrobiłam to surówkę do obiadu ;) mama mnie wyręczyła :) Jest cudowna 💟 Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej: 1 kapusta pekińska 2 pomidory Pęczek szczypiorku 2 łyżki jogurtu lub śmietany 12% 2 łyżki majonezu Sól, pieprz, szczypta cukru(...)Pęczek szczypiorku płukam i kroję dość drobno. Wszystko razem łącze, przyprawiam solą, pieprzem i szczyptą cukru. Majonez z jogurtem (lub śmietaną) łącze i dodaję do surówki. Dobrze wymieszam i odstawiam na 15 min do lodówki :) Smacznego
Domowa Kuchnia u MamyCzasami już nie mam pomysłu na surówkę do obiadu. Chyba wszystko już było. Niestety, często powtarzając potrawy, nawet naszą ulubioną surówkę , można popaść w rutynę i zrobi się nudno. Dobrze, że zawsze mam pod ręką słoik kiszonych ogórków i to one ratują sytuację gdy nie chce mi się nic wymyślać. Kłopotliwe jest też to, że chłopaki nie wszystkie warzywa lubią(...)czasami coś muszę przemycać. Tak jak w przypadku tej smacznej surówki z białej kapusty . Dodaję do niej pora, którego Żarłoczek nie lubi, ale sparzam pokrojone warzywo, dzięki czemu jest łagodniejsze w smaku i nie przypomina się nam później przez 3 dni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaJest wyśmienita a tak tradycyjna i prosta! Surówka do obiadu. Ostrzejsza w smaku i wyrazista, pasuje do dań z ziemniaków, gulaszy, mięsnych pieczeni, kotletów. Do tego prosta w przygotowaniu, w kilka chwil. Smaczna i lekko ostra, dzięki porowi i soku z cytryny, surówka do obiadu z dodatkiem tartego jabłka i ogórków kiszonych. Musicie jej spróbować! Składniki: 2 duże pory, tylko(...)chwilę do lodówki. Podaję do dań obiadowych, ostatnio wypróbowałam do domowych burgerów zamiast kapusty pekińskiej lub sałaty masłowej, pasowała akurat:) a burgery nabrały bardziej wyrazistego smaku w połączeniu z surówką z pora. Polecam! Smacznego
Zasmakuj KuchniDzisiaj podam przepis na wspaniałą surówkę z czerwonej kapusty, z winogronem i sosem majonezowym. Idealna do obiadu i pieczonych mięs. SKŁADNIKI: 1/2 główki kapusty czerwonej 250 g jasnego, bezpestkowego winogrona 1 płaska łyżeczka soli pieprz do smaku 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 duże łyżki jogurtu naturalnego 2 duże łyżki majonezu natka(...)solimy, dokładnie mieszamy. Czekamy chwilkę aż kapusta zmięknie. Winogron myjemy i przecinamy na połówki. Majonez mieszamy z jogurtem, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Wlewamy do surówki i dokładnie mieszamy. Wsypujemy winogron i odrobinę natki pietruszki i dokładnie mieszamy. Surówkę podajemy schłodzoną. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału
Kulinarne Fantazje MarioliMoją ulubioną surówką o tej porze roku jest surówka z młodej kapusty. Przeważnie robię z winegretem, ale czasami skuszę się na sos na bazie śmietany. Do tej letniej kompozycji dodałam pomidory malinowe, łodygę selera naciowego oraz szczypior. Surówka jest bardzo soczysta i orzeźwiająca! Składniki: pół główki młodej kapusty 2 średnie pomidory malinowe 1 łodyga selera naciowego 2 dymki ze szczypiorem
Czerwień i błękitTaką surówkę robiła i robi nadal moja mama, bardzo ją lubię i teraz robię ją w swoim domu :) Składniki około 200 gr kiszonej kapusty 1/2 średniej marchewki 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki oliwy/oleju 1/3 łyżeczki cukru szczypta soli, pieprz do smaku 1. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i kroimy na drobno nożem. 2. Marchewkę obieramy(...)również natkę pietruszki oraz oliwę/olej, solimy, pieprzymy do smaku oraz dodajemy cukier (czasami jak marchew jest bardzo słodka to w ogóle nie daje cukru). Ja lubię zrobić surówkę z godz. wcześniej tak aby się przegryzła i była jeszcze smaczniejsza. Surówkę tą najczęściej podaje ze smażona rybką
Gotowanie...to proste !Cześć! Masz ochotę na schab w trochę innym wydaniu? Musisz wypróbować ten przepis! Schab z winem, śmietaną, rozmarynem i szałwią jest przepyszny! Możesz go podać z kaszą lub ulubioną surówką. U mnie dziś w towarzystwie sałatki z buraka, czarnej komosy ryżowej, gruszki i szpinaku. Składniki: 4 plastry schabu bez kości 1/2 szklanki białego wina 200 g śmietany kremówki 2 łyżki(...)masła + 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża szalotka 2 – 3 ząbki czosnku świeżo zmielony pieprz, sól, suszony rozmaryn kilka liści szałwii Do podania: Kasza, surówka lub ziemniaki Wykonanie: Kaszę, makaron lub ziemniaki ugotuj. Szalotkę pokrój w drobno kostkę, czosnek posiekaj. Liście szałwii posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek. Dodaj plastry schabu, obsmaż je dokładnie
Moja pasja smakuDzisiaj kolejna odsłona łatwej i szybkiej sałatki do obiadu, czyli SURÓWKA Z SAŁATY Z POMIDORAMI. Jak nazwa wskazuje, są w niej pomidory i chrupiąca sałata, a do tego aromatyczny koperek. Całości wspaniałego smaku dopełnia sos na bazie śmietany oraz majonezu z nutką przyprawy prowansalskiej. Polecam przepis! ------------------------------------ Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 20 minut ------------------------------------ SKŁADNIKI: głowa sałaty (ulubionej) 4 średniej wielkości(...)polewamy sałatę. Krok 3. Sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy w plasterki - układamy na sałacie. Krok 4. Obraną cebulę kroimy w piórka - układamy na pomidorach. Krok 5. Całość surówki obficie posypujemy posiekanym koperkiem . Surówkę podajemy zaraz po przygotowaniu. Świetnie smakuje jako dodatek do mięs np. do : KOTLETY Z CIELĘCINY KOTLETY SCHABOWE Z KMINKIEM
Moja Książka KucharskaKolejna szybka i bardzo smakowita surówka zagościła na naszym stole. Surówka jest bardzo aromatyczna, chrupiąca i znika szybko, zróbcie więcej bo będzie za mało. Robi się ją błyskawicznie, polecam. Surówka z porów, jabłek i ogórka. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekalarepę. Przyznam Wam szczerze, że najbardziej zawsze lubiłam ją chrupać na surowo jak jabłko i ... dalej tak lubię ją jeść. Jednakże często też wykorzystuję ją w różnych sałatkach i surówkach. Dziś zapraszam Was na jedną z takich surówek. Prosto, smacznie i... oczywiście z kalarepą. Składniki: 1 kalarepa 2 małe marchewki por 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki 2 rzodkiewki sól(...)drobno pociętego pora, łyżeczkę posiekanej zielonej pietruszki oraz 2 rzodkiewki pocięte w kosteczkę. Przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek i mieszamy. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy. Tak przygotowaną surówkę odstawiamy, aby smaki się przegryzły. Podajemy do obiadu przyozdobioną zieloną pietruszką. Smacznego
Słodkie okruszkiBardzo smaczna, soczysta i delikatna surówka z białej kapusty. Pasuje do większości dań mięsnych, a i sama smakuje wybornie. Proporcje zalewy dają bardzo delikatny smak, bez wyczuwalnego smaku octowego. Surówkę można jeść od razu po zrobieniu lub odczekać aż nieco zmięknie. Składniki: 1/2 główki średniej wielkości białej kapusty 3 średnie marchewki 3 - 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki oleju rzepakowego(...)Czosnek przecisnąć przez praskę. Pozostałe składniki wlać do rondelka i gotować do rozpuszczenia się cukru. Kapustę, marchew, czosnek wymieszać, dodać pieprz i zalać gorącą zalewą. Wszystko mieszać, solidnie uciskając. Surówka gotowa do spożycia od razu lub można odczekać by nieco zmiękła. (na zdjęciach tuż po zrobieniu
Kuchcik gotuje