sera pasuje w zasadzie do większości dań "na słono", więc tutaj też musiało się sprawdzić. Jedyny dylemat jaki został na koniec to czy podawać danie z surówką, czy bez, skoro składa się głównie z warzywa
Milion Smakówpieprz. Z wyrobionej masy uformować 5 placuszków, do każdego włożyć ugotowane na twardo jajo i zawinąć. Obtoczyć w tartej bułce i usmażyć na gorącym oleju. Podawać z ziemniakami i surówką. Piosenka po której przechodzą mnie dreszcze
Kuchenne aromatyupieczenie mięsa tym sposobem. Dodam jeszcze, że najlepszym sposobem do serwowania pulled pork jest kanapka, której nie wyobrażam sobie bez własnoręcznie pieczonej, lekko słodkiej bułki hamburgerowej i oczywiście surówki colesław. Całość to absolutne mięsne szaleństwo, wspaniała uczta, pozostawiająca błogi uśmiech:))) Składniki: MIĘSO 1 kg łopatki wieprzowej 2 łyżki soli 1 łyżka pieprzu 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka słodkiej papryki
Smakowity Blog KulinarnyPyszne, bezmięsne kotleciki , do przygotowania których wykorzystałam czerwoną soczewicę i warzywa. Kotlety podane z pieczywem i dowolną sezonową surówką stanowią pełnowartościowe, smaczne danie obiadowe. Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 szklanka ugotowanych na parze warzyw /użyłam mrożonej mieszanki: marchew, fasolka szparagowa, kalafior,groszek/ 1 jajko ½ szklanki zmielonych płatków owsianych
Zakamarki mojej kuchniścieramy na tarce. Dodajemy kilka łyżek jogurtu lub śmietany, garść rodzynek, łyżeczkę miodu szczyptę pieprzu i soli oraz skrapiamy odrobiną soku z cytryny lub octu jabłkowego, a całość mieszamy. Surówka najlepiej smakuje uprzednio schłodzona w lodówce. Lubicie białą rzodkiew
Zofianaprzepisów. Wystarczy zapamiętać, aby do jednego lub więcej posiłków dziennie dodać jakiś super-produkt , np. do płatków na śniadanie warto dorzucić jagody goji lub acai, a do sałatek i surówek dodać siemię konopne lub aloes. Do smażenia kotletów i zabielania zup najlepszy będzie olej kokosowy (który jest jednocześnie świetnym balsamem do ciała!), a napoje zyskają na smaku i odżywczości dzięki
Qlinarnie i QlinarnieUwielbiam świeże surówki do obiadu, ten akcent wydaje mi się najważniejszy. Czy Wy też jesteście tego zdania? Czerwona kapusta z natury jest dość oporna, trzeba ją dobrze pougniatać, aby nieco zmiękła. Potrzebujemy: pół główki czerwonej kapusty 1 duża marchew, bądź dwie mniejsze 1 średnia cebula, jabłko 2 łyżeczki soli pieprz 3 łyżki oleju słonecznikowego, bądź rzepakowego łyżka soku z cytryny
MamaOskarkamięso w chłodne miejsce na kilka godzin. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej - kilka minut z obu stron wystarczy. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas były to pieczone ziemniaczki oraz surówki: z białej i czerwonej kapusty. Schab środkowy przyrządzany na patelni grillowej smakuje wspaniale. Jest kruchy, miękki, a przede wszystkim soczysty i aromatyczny. Polecam. Według mnie smakuje lepiej niż smażony
Kuchnia po mojemuserem oraz gałką muszkatołową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C-200'C na ok 15-20 min. Gotowe podaję z ziemniakami z wody i surówką . SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenkoperek (latem wzięłabym świeży; zimą korzystam z pokrojonego latem na drobno świeżego koperku zamrożonego w słoiczku) 2 łyżeczki miodu (dałam miód o charakterystycznej zielonej barwie) połówka cytryny Składniki na surówkę z selera naciowego: kilka łodyg selera naciowego (zazwyczaj 5) jabłko połówka cytryny ewentualnie cukier (jeśli jabłko jest słodkie, można się obejść bez cukru) oliwa z oliwek extra virgin Na dzień
Weekendy w domu i ogrodziekaszę gryczaną :) Ważnym dla nas elementem smakowym jest jeszcze sos. Zrobiliśmy go z jogurtu w typie greckim, czosnku, sosu miętowego i pieprzu. Idealnie komponuje się do tego dania. Polecamy ! Surówkę zrobicie sobie z tego, co akurat macie w kuchni i będzie SUPER :) Życzymy wszystkim smacznego
vegetaniedodać majeranek, chrzan, wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Gotować kolejne 2-3 minuty. Można również dodać do sosu sparzoną wcześniej żurawinę. Podawać z kaszą lub ryżem i ulubioną surówką
Czerwień i błękitbiałą ściereczkę butelki ze świeżo wyciśniętym sokiem - do czego w desperacji uciekała się Mama. Nie chodziło przecież o kolor, ale o smak MARCHEWKI ! Wyławiana z rosołu, wzgardzona w surówkach, dopiero po latach doczekała się należnego jej traktowania. Odkąd zaczęłam sama gotować dodatek marchewki tu i tam okazał się nieuchronny i tak naturalny, że dziś nie wyobrażam sobie by mogło
KUCHARNIAZauważyłam że moja surówka z selera naciowego ( TA ), jest jednym z najczęściej wyszukiwanych przepisów na blogu, dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na rewelacyjną sałatkę z selera naciowego. Po prostu musicie jej spróbować! Składniki: - 6 łodyg selera naciowego, - 1 duże soczyste, słodkie jabłko, - 40 g orzechów włoskich, - 2 duże łyżki majonezu sojowego (można dać więcej, ja zrobiłam wersję 'light
Co na wege obiad?Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i na nim rozkładamy nasze frytki. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Sharmę można podawać też z wszelkimi surówkami na bazie kapusty lub buraczków ćwikłowych.Mięsko, frytki i sos ładnie rozmieszczamy na dużym talerzu i nasze restauracyjne danie jest gotowe :) Nie pozostaje nam nic innego, jak zasiąść do stołu...Smacznego
Lawendowe Niebo