Klasyczna surówka z białej kapusty urozmaicona dodatkiem gotowanego jajka Doskonale pasuje do ryb, mięs i klasycznych dań obiadowych (klusek, kasz, ryżu, ziemniaków) . Przyznam, że nigdy wcześniej nie słyszałam o dodawaniu jajek do surówek, ale… spróbowałam u Teściowej i przekonałam się, że to świetna sprawa Dodatki do obiadu… ** Soczewica z warzywami ** Buraczki z czosnkiem ** Marchewka z groszkiem ** Surówka(...)wykrój głąb i drobno poszatkuj. Przełóż do miski, posyp szczyptą soli i pościskaj dłońmi, by nieco puściła sok (dzięki temu kapusta będzie miększa, a surówka bardziej soczysta) . Odstaw ją na bok. W tym czasie obierz marchewkę i jabłko – zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Pokrój pora oraz jajko. Kukurydzę odsącz z zalewy. Do kapusty dodaj pozostałe składniki surówki
Kulinarny S.O.S.Marchewka jest bardzo zdrowa, można ją jeść świeżą, w postaci soków, surówek lub glazurowaną która świetnie nadaje się jako dodatek do mięs Marchewka glazurowana Składniki: - 500 g marchewki - łyżeczka warzywka - 2 łyżki miodu - 1 łyżka masła - natka pietruszki - pieprz Przygotowanie: Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka i zalewamy małą ilością wody (aby cała marchew
Kulinarne życieJedna z prostszych i szybkich w przygotowaniu surówek z marchewki. Dodatek chrzanu daje jej bardziej zdecydowany smak a jabłko idealnie komponuje się z marchewką. W moim domu często gości na stole z dodatkiem sztuki mięsa w sosie. składniki na 5 - 6 porcji 4 duże marchwie 1 jabłko 2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka 1/2 szklanki śmietany 18% cukier sól przepis(...)Umytą i obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do niej starte na grubej tarce obrane ze skórki jabłko, tarty chrzan oraz śmietanę i całość dokładnie mieszamy. Surówkę doprawiamy szczyptą soli i cukru
Smakowite Daniawarzywa, zielenina, owoce... Uwielbiam po prostu. Młoda marchew należy do tych warzyw, które mają nieograniczone zastosowanie. Od prostych surowych kawałków do pochrupania zamiast słodkich przekąsek, do pachnących latem surówek. Karmelizowane marchewki odkryłam niedawno, ale polubiłyśmy się od pierwszego kęsa. Przygotowanie ich jest dziecinnie proste i właśnie dzieci można włączyć do ich przygotowania. Dzieciaczki szorują marchewkę pod kranem, bo przecież
Codzienna kuchnia niecodziennaspożycia nie tylko jedzenia, powrót do dobrej kuchni nie obciążającej naszych żołądków jest niezwykle wskazany :) Mamy rację ? Dlatego dzisiaj coś miłego dla naszego organizmu, czyli duuuuużo surówki, zbawienna kasza bulgur i delikatne marchewki w cieście. No może ciasto nie jest najlżejsze, ale inne składniki to dobrze rekompensują. Zobaczcie jak pięknie wygląda to danie :) Marchewka w cieście z kaszą bulgur(...)kolorową surówką (4-5 osób) Składniki: 4 duże marchewki 1 szklanka kaszy bulgur 1/2 żółtej słodkiej papryki 5 rzodkiewek 1/2 niedużej rzodkwi lodowej 3 duże jaja 1 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki bulionowej warzywnej 1/2 limonki oliwa z oliwek sos sojowy oregano, pieprz cayenne, ostra papryka, pieprz czarny Marchewki obieramy i kroimy na połówki, po czym
vegetaniepotrawka z indyka - prosty, domowy przepis, który z pewnością Ci się spodoba. Delikatny gulasz z indyka w gęstym sosie śmietanowym z marchewką i warzywami. Mój gulasz z indyka z warzywami i marchewką w delikatnym sosie śmietanowym z koperkiem, to świetny pomysł na szybki obiad, którym będziesz cieszyć się całą rodziną - dzieci go uwielbiają! Dobry(...)wymaga prawie żadnego czasu ani wysiłku, aby przyrządzić pyszne i aromatyczne danie. Indyk w potrawce doskonale smakuje z ryżem, kaszą albo ziemniakami z wody. Możesz dodać szybką surówkę z marchewki i pyszny obiad zrobisz w kilka chwil. Potrawka z indyka - kremowy gulasz, który jest tak pyszny, że będziesz zastanawiać się, gdzie przez całe życie był ten przepis na indyka
Moja Książka Kucharskawracam i tworzę jego nowe wersje. Idealny na obiad w tygodniu albo na ciepłą kolację. Tym razem zrobiłam lekki i delikatny w smaku pilaw z dodatkiem kopru włoskiego i marchewki oraz gotowanej na parze białej ryby. Rybę gotujemy na pilawie, dlatego wszystko dzieje się w jednym garnku, szybko i prosto. Mój pilaw spokojnie można nazwać delikatnym, lekkim, wręcz dietetycznym(...)inaczej fenkuł, przepyszne warzywo o lekko anyżowym aromacie. Z Mężem bardzo lubimy jego smak, dlatego chętnie wykorzystuję go w kuchni. Robię z niego sałatkę z dodatkiem pomarańczy , surówkę z marchewką albo też duszę na oliwie i podaję na ciepło. Często też sięgam po koper w daniach rybnych, bo według mnie rewelacyjnie się z nimi komponuje. Nigdy też nie wyrzucam
Chilli Czosnek i Oliwawsypujemy ziarna kolendry i podgrzewamy do uwolnienia zapachu, po czym dodajemy drobno pokrojony por i czosnek. Chwilę smażymy, często mieszając, do zrumienienia, po czym dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę i w kostkę seler. Smażymy jeszcze wszystko aż warzywa staną się szkliste. Jeżeli używamy pomidorów to najpierw trzeba je sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Dodać do warzyw(...)koniec solą i pieprzem do smaku i posypujemy zieleniną, np. natką pietruszki. Taki gulasz można podawać samodzielnie lub z dowolną kaszą. Ja podałam z upieczonymi plastrami ziemniaków i surówką z marchewki i jabłka
Kulinarne przemyslenianiedługi spacer i było lepiej. Moje dzisiejsze menu: Śniadanie: woda z cytryną (a jakże) sok (z botwiny, selara naciowego, pietruszki, cytryny i jabłka) kilka rzodkiewek kalarepa ogórki kiszone surówka z marchewki, białej kapusty i pietruszki (wczoraj zrobiłam dużo więc jeszcze i na jutro będzie) herbata z czystka Obiad: kalarepa faszerowana warzywami zielone smoothie Podwieczorek/przekąski w pracy: sok (marchew(...)zjadłam ;) Kolacja: Wieczorem, o dziwo, nie byłam specjalnie głodna. W sumie to nie chciało mi się jeść, a mój żołądek kategorycznie odmawiał surowego - na samą myśl o surówce robiło mi się niedobrze. Zjadłam więc pieczone jabłko z cynamonem. Pyszne było, takie niepozorne, a cieszy :) Dzień drugi zaliczony :) ciekawe co będzie jutro
pyszne zdrowościSurówka coleslaw fot. Moja Książka Kucharska Najlepszy przepis na surówkę colesław. Przepyszna surówka colesław z białej kapusty z marchewką, jabłkiem i cebulką, doprawiona sosem na bazie majonezu. Surówka colesław z chrzanem i musztardą. Sałatka wyśmienicie smakuje z dodatkiem kukurydzy albo ananasa, a zamiast ze świeżej kapusty, surówkę colesław można zrobić z kapusty pekińskiej lub czerwonej. Surówka colesław(...)przyprawy na surówkę colesław. Surówka colesław fot. Moja Książka Kucharska Surówka colesław składniki i przyprawy: 1 niewielka główka białej kapusty 1/2 cebuli sałatkowej 1 mała marchewka 1 małe jabłko sos do surówki colesław: 5 łyżek majonezu 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany 1 łyżka musztardy (ulubionej) 1 łyżka chrzanu 1 łyżka miodu sól i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej
Moja Książka KucharskaSURÓWKA : 1 marchewka kawałek cukinii 1 mała papryka czerwona 1 czerwona cebula sól, pieprz do smaku 1 łyżka sosu barbecue natka pietruszki PRZYGOTOWANIE : Rybę myjemy, osuszamy, doprawiamy(...)pieprzem, mieszamy. Na patelni podpiekamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy bulion, chwilę gotujemy. Następnie dodajemy przecier, oliwki i śmietanę. Zagotowujemy. Sos mielimy blenderem. Na talerz układamy porcję surówki, na to ryba i sos. Dekorujemy pozostałymi oliwkami i natką pietruszki, smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliskładników zwiększamy proporcjonalnie wg domowników, ja robię na dwie osoby. Składniki: 4 ziemniaki 2 filety miruny ( inną ryba lub zamiennie z filetem z kurczaka) 2 marchewki sok z połówki cytryny ząbek czosnku łyżka masła garść świeżego szpinaku sól, pieprz cytrynowy , pieprz czarny kropla oleju łyżka śmietany Sposób przyrządzenia(...)ząbkiem czosnku, przyprawić do smaku i dodać łyżkę śmietany; Ugotowane i przestudzone ziemniaki pokroić na grube plastry, rybę lub kurczaka nakryć szpinakową pierzynkę podawać na gorąco z surówką z marchewki
pieprzny smaczekjest zbyt pikantna, opiera się na znanych nam warzywach i owocach. Ma sporo wschodnich przysmaków, które można spotkać na całym terenie byłego związku radzieckiego np. moją ukochaną surówkę z marchewki po koreańsku . Z drugiej strony mamy stereotyp dań ciężkich, niechęć wielu osób do baraniny i przekonanie, że wszystko co ze wschodu, to na pewno gorsze. Co pysznego zjeść(...)się go z cukru i zielonej kiełkującej trawy (takiej jak dla kota). To tradycyjne danie przygotowywane z okazji święta wiosny Nawruz. Nie żeby suszony nabiał, mleko z wielbłąda i surówka z surowego ziemniaka nie były dziwne, ale sumalak, to klasa sama w sobie. Lato to czas szaszłyków, sałatki pomidorowej, nadziewanej papryki i bogactwa owoców. Jesienią Uzbecy jedzą młodą jagnięcinę
Ugotowane pozamiatane