pekińskiej to pyszny dodatek do obiadu czy dań z grilla. Surówka jest szybka i prosta w przygotowaniu, a smakiem urzeknie każdego. Nic dziwnego, że jest jedną z najpopularniejszych surówek. Składniki: główka kapusty pekińskiej spora marchew cebula czerwona Sos: 2/3 szklanki majonezu 1/2 szklanki mleka 4 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki octu winnego - może być również ocet jabłkowy lub zwykły(...)drobną kostkę. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą. Warzywa przekładamy do dużej miski, zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Surówkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się „przegryzły”. [caption id="attachment_7362" align="aligncenter" width="1024"] Colesław z kapusty pekińskiej[/caption] Artykuł Colesław z kapusty pekińskiej pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneSurówka z czerwonej kapusty doprawiona sosem czosnkowym. Świetny dodatek do obiadu i kanapek. Jeżeli lubicie bardziej ostre czosnkowe smaki to można dodać więcej przeciśniętego przez praskę czosnku. Z jogurtem surówka będzie bardziej lekka. Ja jednak wolę śmietanę. Wybór należy do Was. Na blogu w zakładce SURÓWKI znajdziecie więcej pomysłów na różne obiadowe przystawki. Polecam! Składniki 1 mała główka czerwonej kapusty(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek drobno posiekać. Oprószyć lekko solą i wszystko razem wymieszać, a następnie wlać sos i ponownie wymieszać. Odstawić surówkę na 1 godzinę. surówka z czerwonej kapusty z sosem czosnkowym
O kuchni z uczuciemSurówka z kapusty z potartą marchewką to jedno z moich kulinarnych wspomnień z dzieciństwa. Najczęściej stanowiła ona dodatek do tłuczonych ziemniaków i kotlecików mielonych. Dzisiaj przygotowałam swoją wersję, ulepszonej moim zdaniem, popularnej surówki Coleslaw. Dodałam, zamiast majonezu lekki jogurt naturalny i ziarenka czarnuszki, które świetnie smakują z marchewką. Taka surówka to podstawa zimowego menu! Surówka Coleslaw z czarnuszką Składniki(...)sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Obraną marchewkę ścieramy na tarce, na dużych oczkach i dodajemy do kapusty. Cebulę siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Surówkę mieszamy z jogurtem naturalnym, czarnuszką i sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku i ponownie mieszamy. Wstawiamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się
Moja smaczna kuchniaSurówka z czerwonej kapusty, cukinii i papryki to nie tylko idealny posiłek na upały. Wspaniale sprawdza się jako przystawka do obiadu czy chrupiący dodatek do imprezowego stołu. Polecam! Składniki: Warzywa: 1 niewielka cukinia 1/2 małej główki czerwonej kapusty 1 łyżka soli do nasolenia warzyw 1/2 słodkiej papryki czerwonej 1/2 cebuli Dressing: 2 łyżki oleju (ja do tej sałatki lubię używać(...)cytryny i dokładnie mieszamy. Polewamy tak przygotowanym sosem warzywa i dokładnie mieszamy. I gotowe Można również podawać tą sałatkę z orzeszkami piniowymi lub słonecznikiem. Smacznego! Artykuł Surówka z czerwonej kapusty, cukinii i papryki pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plskładniki: 400 g czerwonej kapusty 300 g jabłek 50 g cebuli 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki oleju sól, pieprz wykonanie: Kapustę szatkujemy. Jabłka obieramy i
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 560 g czerwonej kapusty 200 g kwaśnych jabłek 80 g cebuli 5 łyżek soku z pigwy lub cytryny 3 łyżki oleju słonecznikowego dobrej jakości lub
Domowy Smak JedzeniaSurówka z białej kapusty jest rewelacyjnym dodatkiem do obiadów. Gdy pojawia się młoda kapusta i młode marchewki, trzeba to wykorzystać. Surówkę tą trzeba podawać zaraz po przygotowaniu. Składniki: ½ główki młodej kapusty 1 marchewka 1 pomidor ½ pęczku natki pietruszki 1 mała cebula biała lub czerwona 3 łyżki oliwy pieprz sok z cytryny sól Wykonanie: Kapustę poszatkować, posolić i odstawić by puściła
Mama Gotujejest bardzo delikatne, a z zewnątrz posiada pyszną, chrupiącą panierkę. Takie schabowe podane z ziemniaczkami i surówką to świetny pomysł na szybki i niedrogi obiad. U mnie zagościła surówka z kiszonej kapusty PRZEPIS TUTAJ (klik) Składniki: ok 3-4 plastry schabu 2 jajka 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanego koperku 1 płaska łyżeczka(...)rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano *** *** Po usmażeniu kotlety układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu *** *** Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką. U mnie surówka z kiszonej kapusty PRZEPIS TUTAJ (klik) *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: NAJLEPSZE SURÓWKI DO OBIADU PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI
Blog z Apetytemmoim blogu, to bardzo lubię różnego typu surówki. Ostatnio przygotowuję je coraz częściej, więc dzisiaj będzie kolejny przepis na pyszną surówkę. Oryginalną wersję znajdziecie na blogu Joanny . Surówka z białej kapusty Przygotuj miski (w tym jedną dużą), nóż i deskę do krojenia, tarkę o dużych oczkach, łyżkę. Przygotuj składniki: ½ średniej wielkości kapusty, 3-4 marchewki, 1 małą cebulę, 4 łyżki(...)mniej więcej 30 minut, aby puściła sok i zmiękła. W tym czasie obierz i drobno posiekaj cebulę. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Do „miękkiej” kapusty dodaj pozostałe składniki surówki, tj. cebulę, marchew, zioła, jogurt i śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i ponownie dobrze wymieszaj
blog.moje-pasje.inforamach wspólnego gotowania z Gin , Mirabelką , Emilią , Martą i Anią przygotowujemy dziś wegetariański przepis z kapustą. Ja zdecydowałam się opublikować przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem kolorowych papryk i kukurydzy w prostym winegrecie. To duża dawka witaminy C na odporność i cała tęcza kolorów na pochmurne jesienne dni. Surówkę podałam z polędwiczką wieprzową w sosie pomidorowym
Czerwień i błękitTaką surówkę, jeśli jeszcze jej nie znacie, po prostu musicie sobie zrobić. Jest pyszna i bardzo uniwersalna, będzie pasowała do większości dań mięsnych. 1 kapusta pekińska 1 długi ogórek zielony 1 pęczek koperku 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18 % 2 łyżki majonezu (u mnie 1 łyżka kieleckiego, 1 łyżka majonezu babuni) odrobina soku z cytryny lub białego octu winnego zioła
Smaki Na TalerzuUwielbiam wszelkiego rodzaju surówki z kapusty. Właśnie zauważyłam, że nie ma u mnie na blogu Colesława ;) Zwykle robiłam go z kapusty, marchewki i czerwonej cebuli. Tym razem wrzuciłam jeszcze koperek i połowę jabłka. Wyszła wspaniała. Robię ją nie tylko do obiadu ale również na kolację. Polecam :) Sałatkę podałam na Porcelanie Bogucice "Julia Gold" mała główka białej kapusty czerwona cebula
Smakołyki AsiLekka surówka z młodej kapusty, bardzo ją lubię w połączeniu z ogórkiem, polecam jako dodatek do dań obiadowych, delikatna, a jednocześnie o wyraźnym bukiecie smaku, prosta i tania! Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 ogórek świeży 1 pęczek koperku 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju lnianego sól morska do smaku 1 łyżka soku z cytryny pieprz czarny świeżo mielony
Wanilia i KardamonLato nieodłącznie kojarzy mi się z lekkimi i soczystymi surówkami. Jedną z takich surówek jest niewątpliwie surówka z kapusty pekińskiej . Moja mama nazywa tę surówkę "śmieciówką", ponieważ można do niej dodawać dowolne warzywa, takie które akurat mamy pod ręką. Bardzo dobrze sprawdza się, gdy mamy za dużo warzyw i nie bardzo wiadomo co z nimi zrobić. Czy też tak macie(...)kupowaniu tych wszystkich pięknych i kolorowych warzyw? :) Dziś przedstawiam jedną z wersji surówki z pekinki, która idealnie nadaje się do letnich obiadów, a także świetnie komponuje się z mięsami z grilla. Zajrzyjcie także do Mopsika , po jej pomysł na letnią sałatkę ;) Składniki : 1 kapusta pekińska* 2 czerwone papryki pęczek rzodkiewek 0,5 ogórka wężowego
Codzienne GotowanieDawno temu, jak byłam mała to w moim rodzinnym domu surówka z kiszonej kapusty była obowiązkowym dodatkiem do piątkowego obiadu, czyli ryby z frytkami lub ziemniakami. Uwielbiam tą surówkę! Nie tylko ze względu, że przypomina mi domowe jedzenie, ale również z powodu jej wielkich właściwości odżywczych. Jest skarbnicą witamin C, A, E, K, PP oraz z grupy B. Posiada mnóstwo(...)Teraz trzeba czasem się naszukać po sklepach jeśli ktoś nie robi samemu. Większość na sklepowych półkach to jednak kapusta kwaszona, której daleko to zdrowej kapusty kiszonej. Nadal jednak można trafić na odpowiednią, do przygotowania tej surówki . Zapraszam do skorzystania z przepisu, do którego dodatkowo dodałam pestki dyni, żeby była jeszcze bardziej zdrowsza i smaczniejsza. SKŁADNIKI : kapusta kiszona – 40 dkg marchewka
kuchniabellissima.wordpress.com