Dziś przepis z serii szybkich i prostych, ale takie przecież też muszą się tu pojawiać. Surówka z kapusty kiszonej z marynowaną papryką jest smacznym dodatkiem zarówno do rybnego jak i mięsnego obiadu. Surówka z kiszonej kapusty i papryki marynowanej SKŁADNIKI: 200 g kapusty kiszonej 150 g marynowanej papryki 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz, sól PRZYGOTOWANIE: Kapustę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiteż inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską(...)kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Surówka z młodej kapusty z koperkiem (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 główka kapusty 1 marchewka sok z cytryny sól himalajska
Kulinarne przygody Gatitysmakuje. Do tego idealnie pasuje surówka z kiszonej kapusty z dużą ilością dodatków. Składniki: 500g mięsa mielonego wołowego 0,5 pęczka szczypiorku 200g szpinaku 2 ząbki czosnku 1 niewielka cebula 2 marcewki 300g pieczarek 3 pomidory 1 torebka ryżu basmati sos sojowy pieprz, sól papier ryżowy Surówka: 400g kapusty kiszonej 1 marchewka 2 jabłka 0,5 puszki fasoli(...)boki i zwijamy. Kiedy ruloniki wyschną smażymy na patelni w niewielkiej ilości oliwy. Zdejmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. Z podanej porcji wychodzi ok 20 sajgonek. Surówka: Kapustę należny wypłukać w wodzie, wycisnąć, posiekać. Dodać starte na grubych oczkach jabłka oraz marchewkę, posiekany szczypiorek oraz fasolę. Posypać pestkami słonecznika i siemienia lnianego. Dodać majonez, dokładnie wymieszać. Podajemy
Słodki ZakątekKlasyk, czyli surówka z kiszonej kapusty, najczęściej podawana jest u mnie jako dodatek do pierogów z mięsem. Soczysta, pełna witamin, przepyszna i taka prosta! Lubię ją zajadać także solo, na śniadanie, dodaje mi energii na cały dzień. Nadchodzi wiosna, coraz częściej na blogu będą pojawiać się surowe warzywa i nowalijki, na które czekam z utęsknieniem! Surówka z kiszonej kapusty
Moja smaczna kuchniamyśli o wegetarianiźmie i uzupełnić niedobory żelaza. Najbogatszym źródłem tego pierwiastka są wątróbki. Tutaj w wersji z cebulką szalotką i leśnymi grzybami. Najlepiej smakują z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Składniki: wątróbki drobiowe 0,5 kg cebula szalotka 1 pęczek grzyby (użyłam podgrzybków, mogą być pieczarki) kilka szt. majeranek, pieprz olej do smażenia sól (po usmażeniu!) Przygotowanie(...)oleju aż przestanie trącić surowizną ;) Dodać pokrojoną cebulkę, grzyby i podsmażyć razem aż cebulka zeszkli się. Dodać majeranek i świeżo mielony pieprz. Posolić dopiero przed podaniem. Zdrowotna surówka z kiszonej kapusty: kiszona kapusta surówkowa 0,5 kg dwa jabłka olej lniany budwigowy 1 łyżka Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce i wymieszać z kiszoną kapustą. Dodać olej lniany lub oliwę
głodny alergikbrukselkę z cebulą i czosnkiem zupę krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii(...)cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem A na deser 😍 wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Surówka z czerwonej kapusty z marchewką i chrzanem (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania
Kulinarne przygody Gatitysurówka z młodej kapusty z koperkiem młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską
Kulinarne przygody Gatitysurówka z młodej kapusty z koperkiem młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską
Kulinarne przygody GatityWszystko fajnie zagrało, zjedliśmy wszystko za jednym zamachem. Tego typu surówki pasują mi praktycznie do każdego wytrawnego obiadu. Ryba, wiadomo. Gulasze i inne pieczyste. Kotlety mięsne, bezmięsne. Z soczewicy i kaszy. Z tego co pamiętam jedliśmy ją z pasztetem z cukinii . Dla mnie – bomba. Surówka z kiszonej czerwonej kapusty z marchewką to wielgachna dawka witamin. Gdyby zrezygnować z cukru(...)zdrowie. Składniki: 200 g kiszonej czerwonej kapusty 2 duże marchewki 1 mała czerwona cebula pół łyżeczki cukru (opcjonalnie) sól (opcjonalnie) pieprz 2 łyżki oliwy extra virgin (można dać olej rzepakowy) Kapustę odciskamy z soku, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na największych oczkach, dodajemy do kapusty. Dorzucamy do nich pokrojoną drobno cebulę
Kardamonovyjakiegoś czasu miałam ochotę na surówkę z kiszonej kapusty, a do niej najlepiej pasuje ryba. Żeby było zdrowiej to taka gotowana na parze i młode ziemniaczki prosto z przydomowego ogródka. Pycha :) Dorsz gotowany na parze: Składniki: duży filet z dorsza cytryna koperek Wykonanie: 1. Filet rozmrozić, odsączyć z wody, w zależności od jego wielkości pokroić na 4 lub 5 kawałków(...)sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, posypać koperkiem i pieprzem. Odstawić na pół godziny do lodówki. 3. W garnku do gotowania na parze układamy dorsza i gotujemy do miękkości. Surówka z kiszonej kapusty: Składniki: woreczek kiszonej kapusty duża marchewka szczypiorek 2 łyżki oliwy/oleju łyżeczka cukru pieprz Wykonanie: 1. Kapustę odcisnąć i pokroić. 2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych
Pasja Smakugulaszem a w wersji minimalistycznej - z kleksem śmietany i keczupu. Tym razem wpadłam na pomysł zapieczenia startych surowych ziemniaków z dodatkiem boczku, cebuli i czosnku. Zapiekankę zjedliśmy z surówką z kiszonej kapusty. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 duża cebula kilka ząbków czosnku ok. 150 g wędzonego boczku przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, rozmaryn 2-3 łyżki(...)wyłożyć ziemniaczaną mieszankę i zapiekać pół godziny w 180 o C pod przykryciem a potem zdjąć pokrywę i przyrumienić aż ziemniaki w środku będą zupełnie miękkie. Podawać z surówką z kiszonej kapusty lub dowolnym sosem
Czerwień i błękitSkładniki: bułka żytnia filet z ryby (ok. 100 g, np. sola, mintaj, tu: miruna) surówka z kiszonej kapusty (kiszona kapusta + marchewka + jabłko + trochę cebulki, cukru, oleju) sałata sos czosnkowy (tu: Heinz z plastikowej butelki - łyżeczka od herbaty) panierka: bułka tarta (1,5 łyżki), otręby pszenne (1 łyżka), jajko, trochę mąki Przygotowanie: 1. Filet obtaczamy cienko w mące, następnie w jajku(...)koniec pieczenia na patelni podpiekamy przekrojone połówki bułki (żeby były ciepłe i chrupiące, wedle uznania) 4. Na połówkę bułki kładziemy: liść sałaty, upieczoną rybę, sos czosnkowy, surówkę z kiszonej kapusty i przykrywamy drugą połówką Kaloryczność: ok. 420 kcal (przy podanych ilościach składników) Smacznego! :) Dodatkowo polecam z czerwoną kapustą... mnniamm
Malowane smakiempolędwicę z dorsza, sandacza, kawałek łososia bądź całego pstrąga. Ryby smażone lub pieczone najczęściej podaję z ziemniakami z wody, pieczonymi lub puree (czasem ryżem lub frytkami domowymi) oraz surówką z kiszonej kapusty – absolutny klasyk. Ryba w tym wydaniu smakować będzie także z bukietem warzyw z patelni (przesmażonych np. na maśle), gotowanych lub pieczonych z ziołami. Rybę na talerzu skrapiam(...)wysypuję na oddzielny talerz. Kawałki ryby obtaczam w jajku i bułce tartej. Smażę na złoto z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Dorsza smażonego podaję z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, kawałkami cytryny, całość posypuję świeżo skrojonym koperkiem. Smacznego
Zasmakuj KuchniMielone z karkówki. Klasyka w kuchni zawsze się sprawdza, dzisiaj Wam polecam na obiad kotlety mielony z karkówki z natką pietruszki, surówką z kiszonej kapusty i puree z ziemniaków z koperkiem. Jeśli chcemy zrobić smaczne mielone kotlety to nie kupujcie gotowego mięsa mielonego w opakowaniu, tylko wybierzcie ładny kawałek np. karkówki lub łopatki i poproście o zmielenie w sklepie(...)trochę wcześniej, aby się przegryzły smaki. Formujemy okrągłe kotlety, które panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoto. Kotlety mielone z karkówki podajemy z puree z ziemniaków i surówką z kiszonej kapusty. The post Mielone z karkówki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięużyłam pikantnego łyżka musztardy delikatesowej łyżka miodu łyżka octu jabłkowego łyżka sosu sojowego łyżeczka posiekanej natki pietruszki pieprz do smaku Do podania: tłuczone ziemniaki z masłem i mlekiem surówka z kiszonej kapusty Przed przygotowaniem namaczamy kajzerkę w mleku – ja dziele ją na mniejsze kawałki i zalewam mlekiem aż będzie przykryta. Odstawiam do napęcznienia. Nastawiamy piekarnik(...)minut do ściągnięcia – będzie się lepiej kroić i nie kruszyć. Ja uwielbiam podawać pieczeń z tłuczonymi ziemniakami, które ubijam z masłem i mlekiem. Do tego pyszna surówka z kiszonej kapusty – przepis teściowej, najlepszy! Powrót na górę
Smaczna Strona