miękkie, delikatne i ani trochę ciągnące czy gumowate. Nie rozpadały się podczas gotowania. Cały sekret polega właśnie na odpowiedniej proporcji mąki i krótkim wyrabianiu. Razem z mięsem, sosem i surówką powstał pyszny domowy obiad. Kluski i sos to zawsze świetna sprawa – takie danie każdemu kojarzy się z najsmaczniejszymi obiadami u babci. Jeśli lubicie kluski śląskie, zachęcam Was do przygotowywania
Poezja smakuokoło 2 minut z każdej strony. Dodałam przyprawy. Na osobnej patelni poddusiłam cebulę pokrojoną w talarki, którą również przyprawiłam solą i pieprzem. Tak przygotowaną wątróbkę można podawać z ulubioną surówką, ziemniakami, lub grzankami
Kukuleczkiszczypiorkiem i majonezem. Doprawić do smaku. Małe porcje nakładać łyżką na rozgrzaną oliwę. Smażyć kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Gotowe! Świetne z ryżem i różnymi surówkami
Tagebuch po polskugłębokim tłuszczu. Wbrew pozorom nie są trudne ani zbyt czasochłonne, za to smaczne, pożywne i sycące. Świetne danie obiadowe bądź kolacyjne. Moim zdaniem najlepiej podawać je z ulubioną surówką, choć mój A. - jak zwykle przy tego typu daniach - zaproponował sos czosnkowy... składniki: ciasto: 3 szkl mąki pszennej szklanka wody jajko łyżka wódki 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju nadzienie
6nieborękawa do pieczenia. Polewam olejem. Na mięsie układam kawałki masła. Rękaw związuję i układam na blaszce. Piekę około 2 godzin w temperaturze 180 stopni. Podaję z pieczonymi ziemniakami i surówką
Tradycyjna kuchnia KasiNastępnie przekładamy polędwicę do formy żaroodpornej wysmarowanej olejem i pieczemy ok.20 min w 180 stopniach (stopień upieczenia zależy od naszych upodobań.) Polędwiczkę podałam z ryżem, sosem pieczarkowym i surówką
słodki brateknumerem. Jest w nim bardzo dużo ciekawych przepisów i informacji o podróżowaniu itp. Mój wkład w letni numer Aromatu to przepisy na dania majówkowe. Jeden już Wam zaprezentowałam - Orientalna surówka z młodych warzyw - teraz czas na raitę ogórkową. Jest to rodzaj sosu do warzyw, mięsa lub pieczywa. Idealnie orzeźwia w upalne dni a poprawia humor w te ponure i deszczowe
sierotka maRysia w kuchnipieczarki, szkoda tylko, że w moim domu ja jedyna...dlatego w ostatniej chwili, ale na szczęście zdążyłam z przepisem do pieczarkowej akcji na durszlaku:) U nas z ziemniakami i surówką, myślę, że świetnie smakowałyby również z kaszą. składniki: masa mięsna: 500 g mięsa mielonego czerstwa bułka cebula jajko sól, pieprz do smaku nadzienie: 200 g twarogu 1/2 pęczka szczypiorku odrobina
6nieboKarkówkę przyrządziłam na szybki obiad, wyszła bardzo smaczna i soczysta. Podałam ją z opiekanymi ziemniakami i surówką. Składniki: 4 plastry karkówki Marynata: 4 łyżki oleju 1 łyżka musztardy miodowej WOM Parczew 3 łyżki ketchupu pikantnego WOM Parczew 1 łyżka miodu 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1/3 łyżeczki ziaren czarnuszki 0,5 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Do miski wlewamy olej, dodajemy
Bajeczna Kuchniapieprzem oraz gałką muszkatołową. Na wierzchu układamy kawałki masła. Zapiekamy w 175 st. C przez ok. 30-34 min., do zarumienienia. Po upieczeniu posypujemy posiekanym szczypiorem. Podajemy z ulubioną surówką
Domowy Smak JedzeniaPaluszki z ryby są smaczne, szczególnie polecam dla dzieci które nie przepadają za rybą. Podajemy z frytkami i dowolna surówką. Składniki: 1 kilograma dorsza mrożonego 2 jajka 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka musztardy wikinga Roleski Sól, pieprz Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Sposób przygotowania: Rybę rozmrażamy, mielimy, przekładamy do miski, dodajemy bułkę tartą oraz musztardę, wbijamy
Bajeczna Kuchniazawsze robię. Następnie zdjąć z patelni i obtoczyć w marynacie. ponownie położyć rybę na patelni i smażyć chwileczkę. Panierka musi się zarumienić. Podawać z upieczonymi ziemniakami i surówką, polecam to było pycha
Kuchnia Pokoleńkawałkach ryby ułożyć podsmażoną cebulkę. Na wierzchu posypać startym serem. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać kolejne 10 minut aż ser się rozpuści. Gotową rybkę podałam z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty ze śmietaną
Monia miesza i gotujemąk (kukurydzianej i pszennej). Układamy na rozgrzanej patelni z tłuszczem (głęboki tłuszcz). Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. frytki, surówki, sos czosnkowy lub w bułce z sałatą i sos/keczupem. Wersja pikantna Kawałki kurczaka po delikatnym rozbiciu tłuczkiem wkładamy do worka z marynatą (słodka i ostra papryka, sól i oliwa
Słodkie okruszkiziemniaków. Starte ziemniaki wzbogacone o mielone mięso ( u mnie mniej więcej proporcje 1/1) są nie tylko smaczne, ale i bardzo pożywne. Można je zjadać z dodatkiem surówki, sosu czosnkowego czy np. ketchupu. Można je usmażyć wcześniej w domu, po czym odgrzać np. na grillu i szybka przekąska gotowa. Składniki: ok. 40 0g zmielonej łopatki ok. 400g
Walijskie Pichcenie