Dzień dobry :-) Dzisiaj mam dla Was przepis na naprawdę pyszne ciasto jakim jest styropian z jagodami. Ciasto kruche, na nim masa jogurtowa z ubitą pianą z białek i budyniami, która przypomina sernik i pyszne jagody. Zamiast nich możecie dać inne owoce sezonowe, takie, które nie puszczają za dużo soku, żeby nie zrobił nam się zakalec. Ciasto proste w przygotowaniu, szybkie
kruche babeczkiciasto smakuję jak sernik, polecam bo jest naprawdę rewelacyjne. Styropian Składniki: żółtka 6 szt margaryna 1 kost mąka 3 szkl cukier 3/4 szkl proszek do pieczenia 2 łyżeczki śmietana 18 % 3 po 400 ml kubki budyń śmietankowy 1 opak proszek do pieczenia 1 łyżeczka wiórki kokosowe 100 g białka jaj 6 szt cukier 3/4 szkl Przygotowanie: Z podanych składników
Kuchnia Danusiciut inny..ten styropian czyli oszukany sernik ..bo bez sera.. Ten jest z dodatkiem śmietany i wiórek kokosowych..polecam i jeden i drugi przepis oraz na styropian bez dodatku ciasta kruchego. Przepis znaleziony w necie, tylko nie zapisałam gdzie. Przed pieczeniem nagrzać piekarnik. Składniki na kruche ciasto: 3 szkl. mąki krupczatki [u mnie mąka tortowa] 1/2 szkl. cukru pudru
Moje domowe kucharzenieSTYROPIAN TO PYSZNE CIASTO Z JOGURTÓW Z DODATKIEM KOKOSU , NIEKTÓRZY NAZYWAJĄ GO SERNIKIEM BEZ SERA składniki na ciasto : 1 kostka masła 5 żółtek 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku 3 szkl. mąki masa kokosowa; 1 l jogurtu brzoskwiniowego 1/2 szkl cukru 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 250 g wiórek kokosowych 6 białek Sposób
Sama słodycz i szczypta chiliPrzepis na to ciasto dostałam już bardzo bardzo dawno temu od koleżanki. Nazwa ciasta to "styropian" - znana chyba bardzo dobrze już :) Ale nazwa jest strasznie myląca, nie wiem dlaczego ktoś to ciacho tak nazwał. Kiedy piekłam je pierwszy raz nie widziałam co z tego wyjdzie, wyobrażałam sobie sądząc po nazwie coś bardziej suchego, kruchego, kokosowego. Zrobiłam też
Poezja Smaków - blog kulinarnyzawdzięcza bielutkiej barwie, zaś konsystencją nijak styropianu nie przypomina – masa jest delikatna jak puszek, znacznie puszystsza od tradycyjnych serników. Z przepisu wychodzi duża blacha ciasta. Najlepiej użyć śmietany i jajek w temperaturze pokojowej. Styropian – sernik bez sera z jagodami: ok. 1,3 litra śmietany 18% (4 x po 330 g) * 5 białek 1 szklanka cukru pudru 2 opakowania(...)łyżki cukru pudru 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); * Do styropianu kupuję cztery duże opakowania śmietany po 330 g. Dwie łyżki zużywam do ciasta, resztę dodaję do masy. Ze wszystkich składników na spód zagniatamy kruche ciasto – można to zrobić ręcznie lub w malakserze. Ciasto dzielimy na dwie
Poezja smakuStyropian to pyszne ciasto śmietankowo - kokosowe, znakomite zwłaszcza dla takich miłośników kokosu jak ja :) Lekkie i delikatne a przy tym bardzo proste, łatwe i szybkie w wykonaniu. Myślę, że sprawdzi się także na świątecznym stole - udając wyśmienity sernik :) Polecam :) Składniki ( na blaszkę 35x25 cm) Ciasto: - 3 szklanki mąki - 1/3 szklanki cukru pudru - 1 cukier waniliowy - 5 żółtek - 1 łyżeczka proszku
Kuchnia z widokiem na ogródSłowo styropian nie kojarzy się najlepiej a przynajmniej w kuchni... jednak to ciasto jest rewelacyjne, nie tylko ładnie wygląda ale i super smakuje. Kruche ciasto, kwaskowaty dżem porzeczkowy na którym jest warstwa śmietanowa z wiórkami i całość zwieńczona kakaowym ciastem. Podobne ciasta można znaleźć tutaj i tutaj . Składniki ciasta: 3 szkl. mąki pszennej 1 margaryna (250 g) 1/2 szkl. cukru
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapewno spotkaliście się już kiedyś z ciastem o nazwie Styropian... No właśnie, może ktoś wytłumaczy mi skąd taka niesłuszna nazwa?? Upiekłam to ciasto i według mnie nie ma nic wspólnego z tą nazwą:) Ciasto jest puszyste, delikatne, odrobinę wilgotne, smakiem i konsystencją bardzo przypomina sernik. Po prostu idealne... Możecie czereśnie zastąpić wiśniami. Wypróbowałam przepis Doroty. Ciasto: 5 żółtek, 3 szkl
Z miłości do słodkościSuper fajne ciasto na każdą okazję. Ładne, łatwe i pyszne. W internecie krąży wiele podobnych przepisów na ciasta pod nazwą "styropian", "sernik bez sera" itp. Ponieważ na ten jeszcze nie natrafiłam, więc zamieszczam i gorąco polecam. Ciasto: 5 żółtek 3 szklanki mąki 250 g margaryny "Kasia" 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Praktyczna plważne: bardzo proste do przygotowania. A nazwa... no cóż, moim zdaniem trochę krzywdząca, ale skoro funkcjonują ciasta o zagadkowych nazwach jak pleśniak, kaszak czy inwalida, to i styropian może być :) Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 5 żółtek 250 g masła 2 łyżki jogurtu typu greckiego lub śmietany Masa: 5 białek
Domowa Cookierenka Agimojprzepisna.pl | Śmietanowiec To ciasto ma jeszcze inną nazwę – Styropian. Styropianu nie przypomina ani w smaku ani w wyglądzie. Ciasto jest przepyszne, to jakby połączyć sernik z ptasią pianką, pierwszego dnia po upieczeniu smakuje jak serowe ptasie mleczko, z kolejnym dniem zaczyna smakować bardziej jak sernik. Ciasto jest lekko kwaskowate, owocowe z pysznym bardzo kruchym pół razowym ciastem. Inspirację czerpałam
moj przepis naStyropian z dżemem brzoskwiniowym i brzoskwiniami. Doskonały zamiennik tradycyjnego sernika, gdyż w smaku bardzo go przypomina :) Składniki: Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 5 żółtek 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 litr jogurtu typu greckiego (gęstego) 200 g wiórek kokosowych 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki
Na Ciasteczkowych PapierachWitajcie kochani :) troszkę mnie nie było ale wracam do Was z pysznym ciastem które zapewne dobrze znacie :) Styropian jak go nazywamy to taki sernik bez sera na jogurtach, jest lekki i mniej kaloryczny niż tradycyjny sernik z dodatkiem jagód lub dowolnych owoców smakuje wyśmienicie. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na ciasto kruche : 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny Kasi
Sama słodycz i szczypta chilipolubiłam przepisy z wykorzystaniem śmietany lub jogurtu i przekonałam się, że dają one bardzo smaczny efekt, jak w przepisie na sernik z jogurtu greckiego czy bardzo popularny styropian . Zapragnęłam tym razem zrobić ciasto, które nie będzie udawało sernika i będzie miało zwartą konsystencję, będzie składać się z kruchego spodu i zamkniętej w nim masy. Do środków zagęszczających wytypowałam dwa składniki
Smakołyki Bereniki