całą noc), aby stał się bardziej gęsty, przypominający konsystencją twaróg z wiaderka. Śnieżnobiały styropian , był przygotowany na śmietanie, która też doskonale zastępuje ser. Sernik jogurtowy wyglądem przypomina sernik królewski , ale tym razem nie zrobiłam kruszonki na wierzchu, wykorzystałam owoce: śliwki, jeżyny i borówki. To ciasto jogurtowe jest lżejsze i ma mniej kalorii od tradycyjnego sernika. Moi goście często dają się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlekko wystygła. Ostudzone ciasto pokruszyć do dużej miski. Dodać mascarpone, nutellę i rozpuszczoną czekoladę. Składniki wymieszać. Z ciasta zagnieść kulę i włożyć na 20 minut do zamrażarki. Wyjąć schłodzone ciasto. Uformować 20 kulek jednakowej wielkości. Kulki ponownie schłodzić w zamrażarce przez 15 minut. W tym czasie niebieskie drażetki rozpuścić w kąpieli wodnej. Kulki wyjąć z zamrażarki. Końcówkę patyka do lizaków(...)namalować na zastygniętych lizakach kolorową czekoladą). Wbić np. w styropian lub gąbkę florystyczną. Odstawić do zastygnięcia w chłodne miejsce. * używałam Candy Melts firmy Wilton, które były bardzo gęste po rozpuszczeniu. Na 1 opakowanie (340g) dodałam około 3,5 łyżki oleju.Przy czekoladzie wystarczy 1-1,5 łyżki oleju. Ciasto ¼ szklanki wody 70g masła ½ szklanki cukru 20g kakao 2 jaja 1 szklanka
Pełny talerztrzepaczka ubrudzona czekoladą - kakao w zaparzaczu - marchewki - od razu wiadomo, że ciasto jest marchewkowe - mały dzbanuszek z czekoladą (celowo jest oblany czekoladą, odbiór jest taki, że przed chwilą to ciasto polewaliśmy płynną gorącą czekoladą) - talerzyki, obydwa z bardzo podobnym wzorem na obrzeżu, celowo przesunięte - stary widelec - płótno - karteczka "made ...", pasowała też by stara zażółknięta kartka z kalendarza No dobra(...)prostu biały kawałek styropianu, który pięknie odbija światło i tym samo wypełnia i niweluje cienie, dzięki temu że jest dość gruby po postawieniu, sam stoi i nie przewraca się, co jest dość wygodne. Zaczynamy od warstw na fotografii, pierwsza to ciemne tło, potem mamy starą deskę, kratownicę i płótno (kupione w Ikea). Następnie układam ciasto, tak aby było dość dobrze
SMYKWKUCHNISernik bez sera? To ciasto właśnie tak smakuje - jak delikatny sernik i dla niewtajemniczonych - nikt się nie domyśli, że nie ma w nim ani grama sera. Jest naprawdę pyszne, bardzo puszyste i lekkie. Polecam też inny mój wypiek: Styropian ( klik ) - podobną wersję sernika bez sera. Zapewniam, że obie są rewelacyjne. (Forma o wymiarach(...)minut w 180 stopniach. Po wystygnięciu można posypać pudrem. UWAGA: Przez pierwsze 30 minut od wyłączenia piekarnika warto nie otwierać drzwiczek. Później delikatnie uchylić i studzić ciasto przez około 60 minut
Di gotujepatyczków pojedynczo zanurzamy w roztopionej czekoladzie i wbijamy mniej więcej do połowy uformowanej z ciasta figurki. Chowamy na chwilę do lodówki. Następnie zanurzamy lizaki w roztopionej czekoladzie, obracamy i chwilkę czekamy, aż spłynie nadmiar czekolady i posypujemy cukrowymi ozdobami. Przechowujemy w lodówce (wbite np. w styropian
Domowa Cookierenka Agiskładników. Przesiekać nożem i zagnieść ciasto. • Ciasto rozwałkować na grubość ok. 7-8 mm i wykrawać małe kółeczka. • Smażyć partiami w głębokim tłuszczu, po wyjęciu osączyć na papierowej ściereczce. • Przygotować styropianowy stożek i wykałaczki. Wbijać od dołu po obwodzie wykałaczkę do styropianu i nabijać na nią serową kulkę
To co kochamprzepisie na styropian przygotowany na bazie kwaśnej śmietany, postanowiłam wyprodukować inny sernik bez sera, tym razem z użyciem jogurtu greckiego. Sernik z jogurtem odróżnia od tego prawdziwego, poza oczywiście innym składnikiem głównym, a co za tym idzie, inną konsystencją ciasta, również to, że w składzie masy nie ma dodatkowego tłuszczu. Podobnie jak w serniku, znajdują się tam jajka, cukier, aromat
Smakołyki Berenikiprzekładamy do blendera i miksujemy na drobne okruchy. Do zmiksowanego ciasta dodajemy mascarpone, sok i skórkę z cytryny, domową skórkę pomarańczową. Wyrabiamy w mikserze lub ręcznie (ja zagniotłam rękami). Ciasto dzielimy na równe części. Ja użyłam do tego wagi, każda kulka ma u mnie ok. 50 g. Formujemy w dłoniach kulki. Odstawiamy do zamrażarki do schłodzenia(...)celu kawałek styropianu, można powbijać sobie też patyczki w nieduży kartonik. Część kulek zostawiłam bez patyczków i zrobiłam z nich pralinki. Bardzo ładnie prezentują się w małych papierowych papilotkach. Gotowe cakepops (lub pralinki) dekorujemy ozdobami z masy cukrowej. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Proste cakepops – ciasto na patyczkach pojawił
Ciastkozercyokazję - mam nadzieję, że znajdziesz coś dla siebie lub zainspirujesz się i przygotujesz coś podobnego dla siebie, rodziny i gości. W tym wpisie znajdziesz 25 przepisów na ciasta i desery, w tym lody i kawę mrożoną. Jest też przepis na mini chlebki do koszyczka, ale to dlatego, że te zajączki słodko wyglądają :D i można je przygotować w słodkiej wersji(...)łatwo znajdziesz to, czego szukasz. Aby przejść do wybranego przepisu wystarczy kliknąć w jego tytuł. (W przypadku obu dużych zdjęć aktywne jest też zdjęcie) 1. Babka wielkanocna (najszybsza) Styropian z żurawiną, czyli "sernik" na jogurtach greckich Ciastka/babeczki "grzybki" Lody kajmakowe (tylko 2 składniki) Babka majonezowa Sernik żurawinowy Sernik z murzynkiem Rolada kakaowa z kremem porzeczkowym Babka piaskowa pomarańczowa
Kolorowy Przepisownikkrążki przygotować zgodnie z opisem, jednak należy dodać po 1 szklance wody do każdej galaretki. Gotowe galaretki wylać osobno na płaskie równe talerzyki, najlepsze będę takie kwadratowe tacki ze styropianu. Gdy galaretki stężeją należy za pomocą cienkiej szklanki, literatki lub kieliszka wyciąć kółka różnej wielkości. Aby kółka łatwo można było odkleić od tacki można sobie pomóc nitką, tzn. poprowadzić(...)odkleić i wyjąć krążki. Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy małymi porcjami cukier i nadal ubijamy, następnie dodajemy żółtka. Na samym końcu dodajemy przesianą mąkę i proszek. Ciasto wylewamy do okrągłej formy i pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut. Gdy biszkopt przestygnie, przekrawamy go na pół i zwilżamy przegotowaną wodą może być z dodatkiem cytryny. Przygotowujemy
Jadło i czytadłoJajko sadzone to szybka i bardzo pożywna propozycja na śniadanie. Jajko w swoim składzie ma dużo białka są budulcem mięśni ale również są źródłem minerałów i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!psot. Do dekoracji poza bombkami użyłam jeszcze swoich wcześniej pieczonych i wycinanych PIERNIKÓW . Niestety, miałam je wieszać na choince ale starszy kot nagle okazał się fanem tego aromatycznego ciasta i pierniki zawisły piętro wyżej, bo dopiero na girlandzie na kominku. Przyjemnie pachną… Kot nie dosięga, one sobie pachną, dobrze wyglądają – zostają! Reszta dekoracji to wieniec, który wisi na otwieranych(...)biura (idę o zakład, że z wejściowych drzwi na pewno ktoś by go pożyczył na tzw. „wieczne nieoddanie”). Wieniec to podkład ze sztucznej choinki, sztuczne owoce, pierniczki, ptaszki ze styropianu i piór, łańcuch z perełek. W przedpokoju, poza zasięgiem kotów, na wysokiej szafce stoją trzy lampiony ze świecami, a ikeowy sztuczny krzew obrósł w czerwone jagody i stoi w towarzystwie
Karo in the Kitchenżelki. Na lizaki nadają się skrawki biszkopu, kilka babeczek czy babka. Ja upiekłam proste waniliowe ciasto z przepisu na babeczki . Ciasto przygotowujemy według przepisu . Po wyciągnięciu z pieca ciasto kruszymy na małe kawałki i mocno ugniatając formujemy z nich kulki w kształcie jajek. Gotowe kulki jajka przekładamy na około 10 min do zamrażarki. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej lub korzystamy(...)mokrą czekoladę przyczepiamy ozdoby: koraliki, bakalie, cukiereczki. Gotowe lizaki powinny suszyć się w pozycji pionowej, żeby nie mieć z żadnej strony odcisku stołu/talerza. Można do tego celu wykorzystać styropian lub pogniecioną folię aluminiową włożoną do szklanki lub gąbkę do układania bukietów. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyPrzygotowanie: W malakserze (lub blenderze) drobno kruszymy ciastka, dodajemy Nutellę i miksujemy do połączenia składników. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i chowamy do zamrażalnika na 15 minut, aby ciasto stwardniało. W międzyczasie roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę (można dodać 1 łyżkę oleju, wtedy czekolada będzie lepiej spływała z lizaków). Wyjmujemy nasze kuleczki z zamrażalnika. Bierzemy patyczek do lizaków, zanurzamy(...)już stężeć. Wyjmujemy kuleczki z zamrażalnika, zanurzamy w roztopionej czekoladzie, obracamy i chwilkę czekamy, aż spłynie nadmiar czekolady i posypujemy cukrowymi ozdobami. Tak przygotowane lizaki wbijamy patyczkami np. w styropian i przechowujemy w lodówce
Domowa Cookierenka Agiciasta i dokładnie wymieszać. Z mieszanki uformować kulę, zawinąć w folię i wsadzić do zamrażarki na 20 minut. Tacę, blachę lub talerz wyłożyć papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta formować kulki i układać na przygotowanym pergaminie. Wsadzić do zamrażarki na kolejne 20 minut. Białą czekoladę stopić w kąpieli wodnej, dodać odpowiednią ilość barwnika i olej (lub użyć żółtych candy melts(...)czasie, jeżeli czekolada zastygła, rozpuścić ją ponownie. Wyjąć ciastka na patykach z lodówki/zamrażarki i maczać pionowo w rozpuszczonej czekoladzie. Odczekać, aż spłynie nadmiar i wbić patyk w styropian. Przechowywać w lodówce. * na blogu Moje Wypieki znalazłam informację, że przy candy melts firmy Wilton trzeba dodać 1 łyżkę oleju na ok.130g produktu - czyli 3 łyżki na opakowanie Miłego dnia
Pełny talerz